Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
elwirka napisał(a):
"Nowe zasady dotyczące: kwarantanny, testów i maseczek ?.
Od 28.03.2022 obowiązują nowe zasady wjazdowe dla osób podróżujących zarówno ze strefy SCHENGEN, jak i spoza.
- Nie ma już obowiązku wypełniania formularza lokalizacji pasażera,
- Nie ma obowiązkowych testów, zarówno po przylocie, jak i po wylądowaniu,
- Nie ma obowiązku odbywania kwarantanny po przylocie.
Zniesiony został również obowiązek zakrywania ust i nosa na terenie lotniska, choć w dalszym ciągu są one zalecane w miejscach większych skupisk pasażerów."
z facebookowej strony Kraków Airport.

PLF zbędny!
https://www.gov.pl/web/gov/wypelnij-klp ... pKjGetIgnY

Temat dotyczący przekraczaniu granicy przez dzieci:
testy-dzieci-przy-przekraczaniu-granicy-polski,184,158360

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 138  Następna
Autor Wiadomość
#561 PostWysłany: 23 Gru 2020 09:00 

złoty
Tjw1978 napisał(a):
Do szczepień będzie jeden centralny system po PESEL i łatwo będzie weryfikować czy ktoś był szczepiony. Tak wnioskuję. Poza tym będzie zaświadczenie po szczepieniu. Takiego kogoś łatwiej zweryfikować.

Z ozdrowieńcami już tak prosto nie jest.

Z ozdrowieńcami jest tak samo, a nawet lepiej: jest już jeden centralny system po PESEL :lol:
 Profil Relacje PM off
Nosacz lubi ten post.

#562 PostWysłany: 23 Gru 2020 10:24 

uczniowie pobierający naukę w Polsce i ich opiekunowie, którzy przekraczają granicę wraz z uczniami w celu umożliwienia tej nauki,

Jak zrozumieć ten zapis ?
Czy jesli planuję wracac do Polski samolotem 20 stycznia z synem, który jest uczniem w polskiej szkole to jesteśmy zwolnieni z odbywania kwarantanny (ofc jesli zostanie utrzymana po 17 stycznia ) czy to tylko tyczy sie jakis szkolnych grup zorganizowanych ?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 23 Gru 2020 12:58, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#563 PostWysłany: 23 Gru 2020 11:07 

niebieski
Nie wiem, czy ten przepis nie odnosi się raczej do uczniów z innych krajów (np. Ukrainy), uczących się w polskich szkołach i udających się do Polski celem pobierania nauki. Ale oczywiście wiele będzie zależeć od tego, jak to będą interpretować pogranicznicy i/lub Sanepid
 Profil Relacje PM off  

#564 PostWysłany: 23 Gru 2020 14:27 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Do dnia 17 stycznia 2021 r. obowiązek odbycia kwarantanny, o której mowa w przepisach wydanych na podstawie
art. 34 ust. 5 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, trwającej
10 dni, licząc od dnia następującego po przekroczeniu granicy państwowej Rzeczypospolitej Polskiej, dotyczy także osób
przekraczających tę granicę:
1) statkiem powietrznym w rozumieniu art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 3 lipca 2002 r. – Prawo lotnicze (Dz. U. z 2020 r.
poz. 1970);
2) transportem kolejowym;
3) pojazdem samochodowym

A co z promami, np. ze Szwecji do Polski?
 Profil Relacje PM off  

#565 PostWysłany: 23 Gru 2020 19:27 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.5%
niebieski
dg72 napisał(a):
Tjw1978 napisał(a):
Do szczepień będzie jeden centralny system po PESEL i łatwo będzie weryfikować czy ktoś był szczepiony. Tak wnioskuję. Poza tym będzie zaświadczenie po szczepieniu. Takiego kogoś łatwiej zweryfikować.

Z ozdrowieńcami już tak prosto nie jest.

Z ozdrowieńcami jest tak samo, a nawet lepiej: jest już jeden centralny system po PESEL :lol:

Nie byłbym taki pewny :D Wielu osób w tym systemie po prostu nie ma, bo nie chcieli testu, choć węchu i smaku brakowało.

#566 PostWysłany: 23 Gru 2020 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 785
Kilometry: 1 163 658
Krajów: 92 / 42.8%
HON fly4free
@fixmin o promach zapomnieli, więc dopóki nie poprawią można (przynajmniej protestować)
 Profil Relacje PM off
fixmin lubi ten post.

#567 PostWysłany: 25 Gru 2020 18:46 

Czy ktoś analizował może lub dopytywał w sanepidzie o kwestię zwolnienia z kwarantanny po powrocie do kraju na podstawie prywatnie wykonanego testu antygenowego?
Testy te są umieszczane w systemie a zgodnie z informacją na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus/pytania-i-odpowiedzi

Zostałem objęty kwarantanną. Zrobiłem test, mam ujemny wynik. Kiedy zostanie zniesiona kwarantanna?

Kwarantanna zostanie zniesiona automatycznie po wpisaniu przez laboratorium wyniku do systemu EWP.

a nieco niżej kolejna odpowiedź:

Jestem na kwarantannie, zrobiłem test prywatnie. Czy zostanę zwolniony z kwarantanny, jeśli otrzymam negatywny wynik?

Skrócenie kwarantanny poniżej 10 dni jest działaniem nadzwyczajnym. Skrócenie kwarantanny lub izolacji jest możliwe jedynie w wyjątkowych przypadkach, przede wszystkim w przypadku konieczności powrotu do pracy przez personel medyczny.

Wykonanie testu komercyjnego, bez zlecenia lekarskiego lub zlecenia organu inspekcji sanitarnej nie jest podstawą do skrócenia kwarantanny lub izolacji.

Opuszczenie miejsca kwarantanny lub izolacji na podstawie negatywnego wyniku testu prywatnego jest traktowane jako naruszenie prawnego obowiązku kwarantanny/izolacji i podlega odpowiedzialności karnej.

#568 PostWysłany: 25 Gru 2020 18:57 

złoty
Po wykonaniu testu po powrocie z zagranicy zostaniesz zwolniony po wykonaniu testu z wynikiem negatywnym. Chyba, że u kogoś na pokładzie zdiagnozują covid.

Z kwarantanny nie zwalnia obecnie test z wynikiem negatywnym, gdy miało się udokumentowany kontakt z zarażonym.

Tyle co do praktyki, a nie teorii.
 Profil Relacje PM off  

#569 PostWysłany: 25 Gru 2020 19:06 

dg72

Pytanie czy to zwolnienie jest automatyczne ( tak jak w odp. na pytanie nr 1 )
czy jest to skrócenie kwarantanny przez Sanepid w drodze decyzji ( tak jak w odp. nr 2)?
Nie znajduję podstaw do tego drugiego, a z innej strony, gdyby było to takie proste, to biura podróży pewnie zapewniłyby testy antygenowe , żeby zwolnić klientów z kwarantanny.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 25 Gru 2020 20:17, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#570 PostWysłany: 25 Gru 2020 19:13 

złoty
Wszystko zależy od przychodni itp wykonującej test jak szybko odnotuje czy zgłosi negatywny wynik testu.

Ostatnio rozmawiałem z kobietą, którą wprowadzono na listy ewp w związku z podejrzeniem covid. Następnego dnia po wykonaniu testu z wynikiem negatywnym została z niej wykreślona, dopilnowała tego przychodnia itp wykonująca ten test.

Wiem, bo to jej sprawdzałem.
 Profil Relacje PM off  

#571 PostWysłany: 26 Gru 2020 01:06 

hej :) przeczytałem rozporządzenie i z tego co zrozumiałem w dniu przekroczenia granicy kwarantanna nie obowiązuje. Czyli np. przekraczam granicę o 8 rano, cały dzień załatwiam swoje sprawy (i nie ma w tym zakresie żadnych ograniczeń) i dopiero od północy będę 10 dni na kwarantannie. Dobrze interpretuję przepisy, czy jednak coś przeoczyłem?

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 28 Gru 2020 09:56, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#572 PostWysłany: 26 Gru 2020 05:27 
Awatar użytkownika

Przepis interpretujesz dobrze. Zamysł naszych kochanych włodarzy jednakże był raczej inny... ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#573 PostWysłany: 26 Gru 2020 10:53 

złoty
merol777 napisał(a):
hej :) przeczytalem rozporzadzenie i z tego co zrozumiałem w dniu przekroczenia granicy kwarantanna nie obowiązuje. Czyli np. przekraczam granicę o 8 rano, cały dzień załatwiam swoje sprawy (i nie ma w tym zakresie żadnych ograniczeń) i dopiero od północy będę 10 dni na kwarantannie. Dobrze interpretuję przepisy, czy jednak coś przeoczyłem?

W praktyce na listach ewp osób będących na kwarantannie znajdziesz się dzień po, bo tak to działa oraz fizycznie osoby muszą dotrzeć do miejsca kwarantanny.

Interpretujesz, choć przeoczyłeś z jakiego powodu to ograniczenie wprowadzono czyli, że potencjalnie możesz zarażać.
Na kwarantannie będą tylko przekraczający granicę, osoby z nimi mieszkające np. nie podróżujący rodzice już nie.
 Profil Relacje PM off
merol777 lubi ten post.

#574 PostWysłany: 26 Gru 2020 11:16 

dziękuję za odpowiedzi. Oczywiście zamysł rządzących jest mi znany, tu bardziej chodzi mi o pokazanie absurdalności przepisu. Będę wracać z obw. Kaliningradzkiego i teoretycznie mogę zamiast bezpośrednio do PL pojechać samochodem na Litwę (która przy tranzcie nie wymaga izolacji) i wjechać do PL przez wewnętrzną granicę UE, całkiem omijając przepisy. Chcę jednak podejść w miarę odpowiedzialnie i odsiedzieć te 10 dni, załatwiając tylko jedną sprawę w dniu przyjazdu, której no nijak nie da się przełożyć na termin 10 dni późniejszy...

#575 PostWysłany: 26 Gru 2020 11:21 
Awatar użytkownika

No te przepisy to pic na wodę tylko utrudniające ludziom życie nie mające nic wspólnego z ochroną zdrowia. potencjalnie to może też ktoś zarażać po wizycie na Pasterce czy w Biedronce. Nie sądzę, żeby takie ferie w Kaliningradzie były bardziej ryzykowne niż w dowolnym miejscu w Polsce. A zresztą np dla osób z przeciwciałami to ryzyko już jest bardzo minimalne. A zresztą np Litwa (w Unii) jest numerem jeden na świecie jeśli chodzi o zapadalność na Covid.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#576 PostWysłany: 27 Gru 2020 19:16 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 1 486 299
Krajów: 95 / 44.2%
srebrny
Wątek już poruszany ale konkretnej odpowiedzi brak- lot w strefie Schengen do PL ląduje około 23:30 rozkładowo - sytuacja oczywista kwarantanna jest obowiązkowa. Pytanie jaka jest data przekroczenia granicy RP czy istnieje możliwość po lądowaniu odczekania tych kilkudziesięciu minut aby był już kolejny dzień i podejścia do stanowiska odprawy SG a wtedy dalsza podróż do miejsca zamieszkania w RP jest legalna bo obowiązek kwarantanny zaczyna się dopiero od następnego dnia ( tu datą przekroczenia granicy byłby moment odprawy w punkcie kontroli SG - jak jest to praktykowane na granicy poza Schengen) . Czy też załoga pokładowa zbiera formularze lokalizacyjne, lądujemy o czasie więc obowiązek kwarantanny rozpoczyna się de facto za 30 minut i wtedy cały okres przejazdu do miejsca zamieszkania jest już naruszeniem tego obowiązku ?
 Profil Relacje PM off  

#577 PostWysłany: 27 Gru 2020 19:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Wydaje mi się, że po przylocie z Schengen kontroli nie będzie, a formularze będą tak jak do tej pory zbierane w trakcie lotu.
Ale też mnie ciekawi od którego momentu jest to liczone. Po nowym roku łapie się na kwarantanne lądując rozkładowo o 23:59 :)
chester0 lubi ten post.

#578 PostWysłany: 27 Gru 2020 21:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Oczywistym jest, że bez względu na to kiedy formalnie kwarantanna się rozpocznie, masz prawo dotrzeć po lądowaniu do miejsca jej odbywania.
 Profil Relacje PM off  

#579 PostWysłany: 28 Gru 2020 09:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Coś się zmieniło po wczorajszej konferencji czy pismaki znowu bzdury piszą ?

Zgodnie z nowym rządowym rozporządzeniem osoby, które przekroczą granicę zewnętrzną UE do 17 stycznia będą musiały odbyć obowiązkową 10-dniową kwarantannę. Znów niewliczane są tutaj zaszczepione osoby
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/koronawirus-obostrzenia-28-grudnia-17-stycznia-jakie-ograniczenia-obowiazuja/ppv4yld

Osoby, które między 28 grudnia a 17 stycznia przekroczą granicę zewnętrzną Unii Europejskiej, będą musiały odbyć po przyjeździe do Polski obowiązkową 10-dniową kwarantannę. Z tego obowiązku wyłączone zostały m.in. osoby z wystawionym zaświadczeniem o wykonaniu szczepienia na COVID-19. Wstrzymany zostaje także pasażerski transport kolejowy wykonywany z przekroczeniem granic kraju.
https://www.o2.pl/informacje/narodowa-kwarantanna-rozpoczeta-nowe-zakazy-w-calej-polsce-czego-nie-wolno-lista-6590858787232576a

Komunikat Straży Granicznej

Od 28 grudnia br. na polskiej granicy obowiązują nowe obostrzenia związane z zapobieganiem COVID-19. Z kwarantanny nie są już zwolnieni Polacy, obywatele państw UE, EOG oraz Szwajcarii przekraczający polską granicę, stanowiącą granicę zewnętrzną UE. Na kwarantannę po przekroczeniu granicy kierowani są podróżujący transportem zbiorowym. Zwolnione z kwarantanny są m.in. osoby zaszczepione na COVID-19.
https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8880,Od-28-grudnia-nowe-obostrzenia-na-polskiej-granicy.html

#580 PostWysłany: 28 Gru 2020 10:36 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
@Hose

A o co konkretnie ci chodzi?

Przeczytaj rozporządzenie a nie skrótowe info z SG.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2758 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 138  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości