Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Przesiadka w Zurichu
#381 PostWysłany: 27 Cze 2012 10:47 

Hej,

za niedługo lece do Tanzani z przesiadka w Zurichu.

Bilet kupowalem przez SWISS.com
Lot z WWA operowany jest przez Contact Air, a potem z Zurich przez Edelweiss Air.

Problem w tym, ze na przesiadke mam 45 minut (to podobno minimalny czas na przesiadke w Zurich). I pytanie - czy z Waszego doswiadczenia jest to wystarczajacy czas ? Czy w Zurichu ponownie bedziemy przechodzic przez kontrole bezpieczenstwa ?

Z gory dzieki za Wasza pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#382 PostWysłany: 27 Cze 2012 14:53 
Awatar użytkownika

W Zurichu istnieje tzw. strefa tranzytowa, w której obowiązuje zasada, że nie ma potrzeby ponownej odprawy paszportowej/osobistej itp. w obrębie lotów z państw Schengen.

Oczywiście są i wyjątki. W Twoim przypadku lecisz Z Schengen, ale wylatujesz DO kraju, który Schengen nie jest objęty. Zapewne będziesz musiał się przemieścić ze strefy A w Zurichu do innej strefy (pewnie kolejką do E, jeśli lecisz do DAR), z której będziesz mieć wylot, a to już może być związane z ponowną kontrolą bagażową.

Między strefami A-D możesz się przemieszczać bez ponownej kontroli bagażowej, ale pewnie z kontrolami paszportu/karty pokładowej.

Wylatywałam z Zurichu do Schengen. Kolejek do kontroli kilka, dość szybko się to przemieszczało. Pierwsza kontrola - bagaż, druga - karta pokładowa, trzecia - paszport. obłęd. do tego masa łażenia po lotnisku...

Polecam Ci sprawdzić na rozkładzie przylotów/odlotów, na którą strefę przylecisz i z której masz dalszy lot. To powinno wyjaśnić sprawę ;)

#383 PostWysłany: 27 Cze 2012 21:06 

Sprawdziłem, ze bede miał 45 minut na transfer ze strefy A do strefy E. Realne ?
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 27 Cze 2012 21:57 

Loty: 121
Kilometry: 264 274
Krajów: 31 / 14.5%
Nie ma jednej odpowiedzi na takie pytanie...
W teorii moim zdaniem powinieneś zdążyć. Ja leciałem do RPA z przesiadką w Zurychu na przesiadkę miałem 50' i zdążyłem bez problemu.
Wszystko się zacznie komplikować jeżeli pierwszy lot zacznie się opóźniać...
Twoja przesiadka wymaga przejazdu kolejką ale Gate A jest najbliżej stacji kolejki. Podróż trwa ok 5', przemieszczanie się jest bardzo proste i intuicyjne. Szybkim krokiem lub spokojnym truchtem powinieneś zdążyć. Niestety będzie czekać Cię kolejna odprawa paszportowa. Ja natknąłem się na dość sporą kolejkę ale to nie utrudniło mojego transferu
Powodzenia!!!
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 27 Cze 2012 23:23 
Awatar użytkownika

tomk.ptr napisał(a):
Sprawdziłem, ze bede miał 45 minut na transfer ze strefy A do strefy E. Realne ?

Jeśli natrafisz na kolejkę, zawsze możesz się grzecznie zapytać czy ludzie z kolejki mogą Cię przepuścić, bo masz za 20 min lot. Nikt jeszcze (jak latam) mi się w kolejce nie zbuntował, widząc mój rozwiany włos i obłęd w oczach :lol: hehe

ooo, znalazła mapki ('site plans') jak się przemieszczać po strefach (strzałki, którędy do danej strefy, ale trzeba się przyjrzeć), zerknij, to będziesz orientacyjnie wiedzieć co i jak:
http://www.zurich-airport.com/desktopde ... /tabid-79/

#386 PostWysłany: 02 Lip 2012 12:25 

Hej, czy ktoś mógłby mi pomóc?

Chciałbym dostać się do Santiago de Compostela. Plan jest taki, ze lecę z KRK do Bergamo 31.08. 12:55-14:40. Następnie z Bergamo do Santiago 16:50-19:40. Nigdy nie byłem na tym mediolańskim lotnisku i nie wiem czy 2:10h wystarczy na przesiadkę. Niestety, będę miał bagaż rejestrowany i zastanawiam się czy zdążę odebrać bagaż i znów go nadać na kolejny lot? A może jest jakaś opcja, aby bagaż został przerzucony z jednego samolotu do drugiego bez mojej ingerencji?

Pozdro
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 02 Lip 2012 12:48 
Awatar użytkownika

Tak, to wystarczy (o ile rzecz jasna nie będzie poważniejszego opóźnienia), lotnisko jest bardzo małe. Nie, nie ma możliwości nadania bagażu bezpośrednio do miasta docelowego.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 03 Lip 2012 15:07 

Awerik napisał(a):
Tak, to wystarczy (o ile rzecz jasna nie będzie poważniejszego opóźnienia), lotnisko jest bardzo małe. Nie, nie ma możliwości nadania bagażu bezpośrednio do miasta docelowego.

Dzięki. Chyba się zdecyduję. Zaraz zacznę błagania o pomoc przy zakupie biletów bez haraczu ;)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Oslo Torp
#389 PostWysłany: 14 Lip 2012 15:58 

Czytałem, że na lotnisku Oslo Torp nie trzeba przechodzić przez security przy przesiadce. Mam jednak pytanie czy jes tam jedna hala czy jest podział na przyloty/odloty. Planuje przylecieć i odlecieć tym samym samolotem i nie wiem czy to wykonalne.

#390 PostWysłany: 14 Lip 2012 22:31 

W ogóle to jest malutkie lotnisko,jest tam jedna hala dla przylotów i odlotów, jeżeli lecisz dalej tą samą maszyną to będziesz musiał przejść max 5m, zdążysz ;)
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 15 Lip 2012 18:16 

Czy 40 minut między przylotem a odlotem następnego samolotu na lotnisku Sztokholm Skavsta wystarczy na przesiadkę?

#392 PostWysłany: 15 Lip 2012 18:35 

Lotnisko Skavsta jest super malutkie, wiec teoretycznie moglbys zdazyc, ale ja decydowanie odradzam. Tyle czasu moze wystarczyc kiedy masz jeden bilet i jestes w tranzycie w strefie shengen. Przy przesiadce tanimi liniami musisz miec czas na ponowny checking w dugim porcie, nawet jesli zrobisz to wczesniej on-line, uwazam ze duzo ryzykujesz.
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 16 Lip 2012 10:09 

Hej,
Dużo słyszałam, o opóźnieniach samolotów z/do Budapesztu. W związku z tym moje pytanie: czy warto ryzykować połączenie:
Dortmund- Budapeszt T2 13:10-14:55
Budapeszt T2- Warszawa Modlin 16:50-18:10
Sądzicie że szansa spóźnienia się jest duża? Teoretycznie to dwie godziny zapasu, ale sama nie wiem czy kupować bilet:/
 Profil Relacje PM off  

#394 PostWysłany: 16 Lip 2012 10:24 

Trudno doradzic. Nikt tego nie wie czy sie spozni, czy nie. Czesto nawet tanie linie lataja o czasie, bez spoznien, ale nikt ci tego nie zagwarantuje. To zalezy od Twoich nerwow. Ja wole podrozowac bez takiego stresu.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 16 Lip 2012 11:35 

A jaka jest szansa, ze przy takim czasie moj bagaż też ze mna poleci ? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 16 Lip 2012 12:02 

Loty: 428
Kilometry: 511 350
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Masz wszystko na jednej rezerwacji? Numerki lotów SWISS LX-cośtam? Jeśli tak, to się nie martw - to już problem SWISS-u. Niedawno w Monachium, Lufthansa podstawiła mi busik pod samolot przylotowy, którym podjechałem bezpośrednio pod gate na następny samolot, bo czasu na przesiadkę było ok. 25 minut.
Bagaż też dążyli przeładować, choć niedługo jak wszedłem na pokład był komunikat że boarding zakończony.
 Profil Relacje PM off  

#397 PostWysłany: 16 Lip 2012 13:33 

Tak, wszystko mam na jednym bilecie.

Jedyne co mnie zastanawia to to, czy jesli zgubia moj bagaz to pozniej maja obowiazek mi go dostarczyc na lotnisko docelowe (i tam sam musze go odebrac), czy musza mi go dostarczyc osobiscie tam, gdzie aktualnie bede ? Po przylocie bowiem planowalem od razu rozpoczac safari...
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 16 Lip 2012 16:12 

Loty: 428
Kilometry: 511 350
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
tomk.ptr napisał(a):
Tak, wszystko mam na jednym bilecie.
Jedyne co mnie zastanawia to to, czy jesli zgubia moj bagaz to pozniej maja obowiazek mi go dostarczyc na lotnisko docelowe (i tam sam musze go odebrac), czy musza mi go dostarczyc osobiscie tam, gdzie aktualnie bede ? Po przylocie bowiem planowalem od razu rozpoczac safari...

Dwa razy byłem w takiej sytuacji i zawsze dostarczano pod wskazany adres - bezpośrednio do hotelu. Raz nawet chyba ze 100 km od lotniska. Ale to było w Europie.
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 19 Lip 2012 16:41 

Witam,

Planuje podróż z Londynu do Krakowa i znalazłem fajny lot Austrian Airlines z przesiadką w Wiedniu. Problem tylko taki, że według planu, mam tylko 30 min na przesiadkę.

Czy ktoś był na tym lotnisku i może podzielić się spostrzeżeniami czy jest to wykonalne?

Czy jeśli kupie bilet od Austrian (i wszystko będzie na jednym bilecie) i nie zdąże to wtedy Austrian ponosi odpowiedzialność?

dzięki,
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 19 Lip 2012 16:47 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeżeli system umożliwia Ci zakup takiej trasy na jednym bilecie to znaczy, że przewoźnik (Austrian) uznał, że taka szybka przesiadka na lotnisku (VIE) jest wykonalna, gdyby Ci się jednak nie udało zdążyć na skutek opóźnienia pierwszego rejsu to przewoźnik na swój koszt dostarczy Cię do Krakowa w sposób alternatywny - oczywiście pod warunkiem zakupienia całej trasy na jednej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość