Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 91  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 05 Cze 2012 19:09 

witam

pytanko:)

Przykładowo lecę Wizzairem do Malme, na miejscy według planu jestem o godzinie 17, powrotny samolot z Malme do Warszawy jest o godzinie 17.30. Czy uda się w ciągu półgodziny przesiąść z powrotem na lot do Warszawy? Będę musiał ponownie przechodzić przez bramkę bezpieczeństwa, czy tylko robię odprawę biletową? Będzie tylko bagaż podręczny.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#362 PostWysłany: 11 Cze 2012 02:15 

Lecę z Emirates z Wenecji na Mauritius, przez Dubaj. Czy jeśli mam samolot lądujący na Marco Polo planowo o 19:55, a wylot już Emirates z tegoż lotniska o 21:50 to powinienem się wyrobić? 2h starczą?
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 12 Cze 2012 12:49 

Ponawiam pytanie, na VCE jest chyba tylko jeden terminal, ale lecę z bagażem rejestrowanym. Wyrobię się w te planowe 1:55, wylądować w Wenecji, zgarnąć bagaż rejestrowany i wejść na wylot na Mauritius? Dodam że lotniska nie znam, a check in zrobiłbym internetowo.
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 12 Cze 2012 13:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Cala trasa na 1 bilecie? Jesli tak to nadajesz bagaz do miejsca docelowego na samym poczatku. Skoro sprzedali ci taki lot to znaczy ze sie wyrobisz.
Jesli dolot do Wenecji masz we wlasnym zakresie to moim zadniem za duze ryzyko. Szkoda by bylo zamiast na Mauritiusie wakacje spedzic w Wenecji ;)
Moze i w te 2h sie wyrobisz, ale co jesli pierwsza linia sie opozni i bedziesz mial np 0.5h zamiast 2h?

#365 PostWysłany: 12 Cze 2012 13:25 

niebieski
adiolsztyn napisał(a):
witam

pytanko:)

Przykładowo lecę Wizzairem do Malme, na miejscy według planu jestem o godzinie 17, powrotny samolot z Malme do Warszawy jest o godzinie 17.30. Czy uda się w ciągu półgodziny przesiąść z powrotem na lot do Warszawy? Będę musiał ponownie przechodzić przez bramkę bezpieczeństwa, czy tylko robię odprawę biletową? Będzie tylko bagaż podręczny.

Powinno się udać, sam to przerabiałem w kwietniu tyle, że na trasie KTW-MMX-KTW.

Będziesz musiał ponownie przejść przez bramkę (kiedyś ponoć nie trzeba było), ale lotnisko jest na tyle małe, że nie powinno być kłopotu żeby zdążyć, tylko trzeba się raczej uwijać, wysiąść jako jedni z pierwszych i szybciutko iść.

#366 PostWysłany: 12 Cze 2012 15:56 

Magaa napisał(a):
Cala trasa na 1 bilecie? Jesli tak to nadajesz bagaz do miejsca docelowego na samym poczatku. Skoro sprzedali ci taki lot to znaczy ze sie wyrobisz.
Jesli dolot do Wenecji masz we wlasnym zakresie to moim zadniem za duze ryzyko. Szkoda by bylo zamiast na Mauritiusie wakacje spedzic w Wenecji ;)
Moze i w te 2h sie wyrobisz, ale co jesli pierwsza linia sie opozni i bedziesz mial np 0.5h zamiast 2h?

Dolot do Wenecji we własnym zakresie właśnie. Leciałbym Voloteą, bo to jedyny lot z Polski do Wenecji (który nie kosztuje kosmicznych pieniędzy i nie ma 2 przesiadek) tego dnia...
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 12 Cze 2012 16:12 

Nie napisałaś o jakim dniu tygodnia mówisz, ale z lowcostów Ryanair z Wrocka do Wenecji lata, tylko że w tym przypadku musiałbyś musiałbyś dzień wczęśniej przyjechać bo on ląduje o 20:55 w śr i nd, ale moim zdaniem lepiej tak niż spóźnić się na lot, a po ostatnim spóźnienie Volotea o 1h nie mogę powiedzieć że są punktualni ;)
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 12 Cze 2012 16:27 

dominka napisał(a):
Nie napisałaś o jakim dniu tygodnia mówisz, ale z lowcostów Ryanair z Wrocka do Wenecji lata, tylko że w tym przypadku musiałbyś musiałbyś dzień wczęśniej przyjechać bo on ląduje o 20:55 w śr i nd, ale moim zdaniem lepiej tak niż spóźnić się na lot, a po ostatnim spóźnienie Volotea o 1h nie mogę powiedzieć że są punktualni ;)

9.07 o 21:50 mam wylot z Wenecji.

Leciałaś Volotea i się spóźnili? Ehh... sam już nie wiem. Ryanair lata chyba na Treviso, a nie na Marco Polo?

Chyba faktycznie będę musiał przylecieć wcześniej i posiedzieć parę dni w Wenecji ;)
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 12 Cze 2012 17:59 

Tak Ryanair lata na Treviso ;/ 9.07 to pon, możesz np polecieć Ryanair w nd w poniedziałek w drodze na Marco Polo podbój Wenecji, a wieczorem lot;) Voloteą osobiście nie latałam, ale czekałam na koleżankę na lotnisku ponad godzinę, może to był odosobniony przepadek, ja bym była ostrożna, szkoda tego Mauritiusa ;)
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 17 Cze 2012 13:12 
Awatar użytkownika

Witam, czy ktoś przerabiał przesiadkę (5 osób):
Barcelona -> Bergamo -> W-wa
Ryanair -> 8:10 - 8:55 -> Wizair

Mam przylot do Bergamo w rozkłądzie na 8:10, a wylot do warszawy o 8:55, czyli 45min na wyjście z samolotu, i wejście do bramik wizzair do W-wa

Ktoś takim kombinowanym lotem juz leciał?
Czy ktoś pamięta czy w Bergamo trzeba sie odprawić jeszcze raz, czy nie wychodzi się ze strefy?
A jeśli trzeba będzie się odprawić, jakie są szanse ze uda sie wyrobić w czasie?

#371 PostWysłany: 17 Cze 2012 13:33 

wg mnie nie na najmniejszych szans, o ile loty odbeda sie punktualnie (tj. drugi samolot nie zanotuje opoznienia)

w bergamo hale odlotow i przylotow sa od siebie oddzielone i trzeba przechodzic ponowna kontrole

#372 PostWysłany: 17 Cze 2012 15:47 
Awatar użytkownika

niebieski
gwzd napisał(a):
wg mnie nie na najmniejszych szans, o ile loty odbeda sie punktualnie (tj. drugi samolot nie zanotuje opoznienia)

w bergamo hale odlotow i przylotow sa od siebie oddzielone i trzeba przechodzic ponowna kontrole

szanse są, ale jak ktos zna lotnisko (i wie np. ze po security do gejtów sie idzie inaczej niz wskazują strzałki :)), szybko zalatwi security i to co napisales - samolot bedzie na czas. Pierwszy odlot, wiec powinno byc ok i wyladuje pewnie lekko przed 8, ale jakiekolwiek opoznienie i jestesmy w d.. bergamo. Rowniez nie polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 17 Cze 2012 18:16 
Awatar użytkownika

No to wygląda na to, że ta opcja odpada.

#374 PostWysłany: 17 Cze 2012 20:27 

_Sheriff_ napisał(a):
No to wygląda na to, że ta opcja odpada.

Byłoby super gdybyś mógł się zaasekurować kupnem drugiego (bardzo taniego) biletu w późniejszym czasie abyś nie został w d....... jak napisł kolega blackal. Osobiście miałem kiedyś bardzo problematyczną przesiadkę i kupiłem dodatkowy bilet dziń później (po okazyjnej cenie) aby w razie czego wrócic nie przepłacając zakupem biletu z dnia na dzień.

#375 PostWysłany: 24 Cze 2012 20:32 

ja mam pytanie luźno związane z tematem wątku - do osób które dużo latają tanimi liniami
ile razy/jak często zdarzyło wam się nie zdążyć na przesiadkę jeżeli mieliście zaplanowane przyzwoite 2-3 godziny lub więcej?
ja wiem, że komuś mogło się nie zdażyć przez 100 lotów a pechowcowi za pierwszym razem - ale próbuję oszacować stopień ryzyka
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 24 Cze 2012 22:06 
Awatar użytkownika

konstancja8 napisał(a):
ja mam pytanie luźno związane z tematem wątku - do osób które dużo latają tanimi liniami
ile razy/jak często zdarzyło wam się nie zdążyć na przesiadkę jeżeli mieliście zaplanowane przyzwoite 2-3 godziny lub więcej?
ja wiem, że komuś mogło się nie zdażyć przez 100 lotów a pechowcowi za pierwszym razem - ale próbuję oszacować stopień ryzyka

na ok. 50 lotów (biorę pod uwagę tylko tanie linie: FR, W6 i U2) - tyle rezerwacji udało mi się zliczyć z maila:
3 opóźnione w dniu lotu (przed przylotem samolotu), ale bez problemów z dalszymi przesiadkami
1 całkowicie odwołany przed lotem (FR) - zmiana rezerwacji
1 odwołany pod gatem ze względu na opady śniegu :? - najwcześniejszy możliwy lot: tydzień później (cale samoloty się przebookowywały w tym feralnym czasie)
kilka małych zmian godzin lotu (do 2 h) bez wpływu na dalsze rezerwacje, ale tego już dokładnie nie pamiętam ;)

tak więc, na każdy lot zdążyłam hehe ;)
może to coś pomoże

#377 PostWysłany: 25 Cze 2012 08:23 

dzięki :)

ponieważ planuję loty z całą rodziną (4 osoby) i za względu na dzieci rezerwuję przynajmniej pierwszy nocleg, rezygnacja z podróży byłaby stratą co najmniej kilkuset złotych .... więc opracowuję najkorzystniejszą strategię
okresy zimowe (prawdopodobieństwo opadów śniegu itp.) wykluczyłam dla ryzykownych przesiadek, ale odwołanie nawet przed wylotem może skutkować niewykorzystaniem biletów z drugiego etapu podróży (chyba, że znajdę na ten dzień coś innego w korzystnej cenie)

może ktoś jeszcze ma jakieś statystyki?
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 25 Cze 2012 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 594
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
konstancja8 napisał(a):
dzięki :)
może ktoś jeszcze ma jakieś statystyki?

poniżej masz link do świetnej strony ze statystykami:

http://www.flightstats.com/go/Home/home.do
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 26 Cze 2012 15:04 

Hej

lece z areoflotem do bangkoku i chce kupic bilet air asia do phuket ile czasu sobie zarezerwowac? slyszlaem ze areoflot sie spoznia. Moge leciec 3 godziny po przylocie albo 5 co radicie?

mod: przeniesiono temat
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 26 Cze 2012 18:44 

niebieski
jacek69 napisał(a):
Uważam że 5h to jest spinka, a 3h to stres kilkudniowy, czy w ogóle się doleci.
Jak nie zdązysz, to czeka Cię zakup nowego biletu, bo przewoźnik Ci nie zafunduje nowego.
Sam mam podobny dylemat- 3h, czy dzień wcześniej i wybieram opcję drugą.

Bez przesady z tymi obsuwami, widać przyzwyczajenia do tanich linii, gdzie akurat wszyscy mają wszystko gdzieś...
Latam z Aeroflotem regularnie i są bardzo punktualni - z wyjątkiem, kiedy akurat ktoś z łaskawie tam panujących gdzieś leci, wtedy czekamy...

Na longhaulach przy dobrych okolicznościach da się zbić nawet 1-1,5h opóźniony wylot, więc też bym nie demonizował...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1818 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 91  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość