Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:07 
Awatar użytkownika

Loty: 308
Kilometry: 640 826
Krajów: 49 / 22.8%
niebieski
@gorny77 Oczywiście, o tych biletach co mają to po prostu trzeba zapomnieć, hoteli chyba dużo nie mieli zarezerwowanych. Ale być może, nawet uwzględniając tę stratę, budżet pozwoli na krótszy i bardziej oszczędny wyjazd.

@mmhammer To 1700 o którym pisałam to oczywiście w dwie strony. Wiem, że to dużo kasy dla czteroosobowej rodziny. Ale po tym co piszesz to też mam wrażenie, że zupełnie niedoszacowałeś kosztów na miejscu. Spanie w nawet najtanszych domkach przy plaży na wyspach w Tajlandii wcale takie tanie nie jest. A tu jeszcze święta i sylwester... Jedzenie dla 4 osób przez miesiąc to też nie jest takie nic. A gdzie jeszcze jakieś atrakcje.
elwirka lubi ten post.

#162 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:08 
Awatar użytkownika

Loty: 596
Kilometry: 1 048 472
Krajów: 87 / 40.5%
platynowy
Mimo wszystko bardzo ciekawy wątek.
Trzyma kciuki za happy end.

I pozdrowienia dla dzieciaków :-)
Może zrobimy zrzute dla dzieciaków po piątaku na jakiś prezent pod choinkę? Żeby nie było im tak smutno...

Ja daję pierwszy 5zl
Podaj konto i dobrej nocy.
 Profil Relacje PM off
marcinsss lubi ten post.

#163 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:09 

Skoro temat założył, bo "Szukam taniego lotu" i z tego co napisał wynika, że powrót 15.01 w całości mu się ostał to postarajcie się mu na już coś "tanio" znaleźć OW do BKK

Na teraz 25 dni to całkiem niezła szansa na dalej długie udane wakacje z wykorzystaniem tego co już ma zabookowane i nie przepadło
 PM off  

#164 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:20 

Yaszczyk napisał(a):
mmhammer napisał(a):
BARDZO WAS PROSZE POMÓŻCIE ZMAZAĆ TĄ PLAME

Ja musze zrobić ten wyjazd

Koniecznie musi być BKK? Sprawdzaj często czartery, może wpadnie coś dobrego.

A jeśli BKK w tym terminie to bierz wylot z Pragi, pod Twoje terminy wyjdzie około 2100 RT od osoby.

Fajnie by było BKK tym bardziej że wszyscy sie bardzo nastawili na ten wyjazd ale jak mam wydac dodatkowo 7000 to musze odpuscic.

Praga ok sprawdzam ale co to 2100 RT bo to nie korona bo to by było 340zł

Sprawdziłem prage i rzeczywiście spoko oferty w jedna strone
370S 30.12
315S 16.01
315 S 28.01
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Skoro masz jeszcze wazny powrotny z BKK i linie nie anulowaly, to potrzebujesz tylko w 1 strone, koszt z Pragi, Londynu czy Kijowa to ok. 1300 zeta od osoby, ale moze ktos znajdzie taniej.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:28 

cccc napisał(a):
Skoro masz jeszcze wazny powrotny z BKK i linie nie anulowaly, to potrzebujesz tylko w 1 strone, koszt z Pragi, Londynu czy Kijowa to ok. 1300 zeta od osoby, ale moze ktos znajdzie taniej.

Jak mam ustalić czy mam ważny powrotny jak od 4dni nie dostałem odowiedzi na moje 5 maili
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:34 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Mysle, ze gdyby anulowali to dostalbys maila potwierdzajacego zmiane rezerwacji, ja tak mialem z Qatar-em, ale nie kupowalem biletu przez OTA tylko bezposrednio na stronie Qatar-u.
Najlepiej sprobowac sprawdzic poprzez "Manage Booking", ewentualnie atakowac na infolinie, jesli europejska nie dziala, to bezposrednio do centrali w Kuwajcie.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:35 

Stosunkowo mało popularna nawet tu linia lotnicza, ale naprawdę nie da się do nich dodzwonić czy inaczej sprawdzić statusu rezerwacji?

https://www.kuwaitairways.com/en/contact/kac-offices
 PM off  

#169 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Manage Booking:

https://www.kuwaitairways.com/en-mobile/Pages/myb.aspx

Contact numbers Kuwait:
Kod:
Sales Phone
2 4 3 4 5 5 5 5 or 6 6 6 6 or 7 7 7 7 or 2 4 3 4 8 8 8 8 or 9 9 9 9 9
or 1 7 1
2 2 4 1 2 0 0 0 Extension. 3 6 6 9
Fax: 2 2 4 3 4 9 0 5
Email: web@kuwaitairways.com

Oasis Club Customer Service Center
Tel: 1 8 0 4 0 4 0
Email: oasisclub@kuwaitairways.com
Tel: 1 8 0 4 0 4 0
Working Hours:
Sunday-Thursday 07.00am to 02.00pm

Cargo Phone
2 4 3 3 6 2 1 7 or 2 4 3 4 5 5 5 5 Extension 2 6 3 9
2 4 3 3 6 2 0 7 or 2 4 3 4 6 6 6 6 Extension 2 1 5 3

Airport Phone
2 4 3 3 6 2 1 7 or 2 4 3 4 5 5 5 5 Extension. 2 6 3 9 or
2 4 3 3 6 2 0 7 or 2 4 3 4 6 6 6 6 Extension. 2 1 5 3
https://www.kuwaitairways.com/documents ... ntact.html

Powodzenia!

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off
marcinsss uważa post za pomocny.

#170 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:47 

Dziekki
Sprawdzam na stronie kuweit ale booking mi nie wchodzi
Wbijam podany przez nich nr ref i nazwisko
ERROR: No Passengers Found
No booking has been retrieved. Please check your identification details.

Dzwoniłem do nich z lotniska SFX
Nie jest to łatwe ale udało sie
Miałem nadzieje że odp mi mailowo, bo wierze że ktoś moze cos z tym zrobic a przez tel to znow pewnie usłysze 3500 frankow.

Zadzwonie jutro i napisze co odpowiedzieli
Napisałem jeszcze do Budget prosbe o pomoc w zmianie powrotu i jeszcze raz do Kuweit n BOK ze strony.
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 20 Gru 2017 02:49 

niebieski
Kto powiedział, że powrotny nie jest anulowany?
Odpowiedz budgetair dotyczyła wystawienia nowych biletów ale to dotyczy zmiany dat, o której autor wcześniej pisał.
Kuwait nie wystawił zadnych nowych biletów bo zobaczyli klasyczne no-show!

Szansa, że bilety powrotne zostały jest tak duża jak wygranie sporej kasy w zdrapkach. Czyli niemal zerowa. Na 99.9% taryfa biletu przewiduje anulacje biletu gdy był no-show. Kuwait tu nie musi nic odpowiadać. Zresztą tak jak wspominałem - to linia o trochę innej obsłudze niż Qatar czy Emirates.

Bilety przepadły. To niemal za pewnik można uznać!
I autor zamiast kombinować z dolotem OW do BKK niech szuka biletów RT bo z Tajlandii to Kuwait na pewno go już nie zabierze. Chyba, że za dopłatą. I nie róbcie tu zbytnio nadziei bo szanse znikome.
Co do zwrotu kasy - jeśli coś zostało (najczęściej oddają same taxy) to są to kwoty małe. A jeszcze będzie po drodze pośrednik budgetair, który pewnie kolejny do przytulenia swojej doli. A zatem zwrotu nie będzie albo symboliczny "na flaszkę i cukierki".
Takie są niestety reguły gry w liniach lotniczych.

Co do EasyJet - a co oni winni? Było na bilecie jak wół - zamknięcie 6:40, skoro przybycie o 6:47 to już po ptokach. Oni nic nie zawinili. Gdyby się martwili o każdego pasażera, który się odprawił a pod gate nie trafił to by samoloty z 2h opóźnienia wylatywały czasami.
Jedyny ratunek byłby w przypadku tego nadawanego bagażu ale tu tego nie było więc co tu gdybać.

Widzę, że autor słabo przygotowany. Nawet w kwestii kosztów wyjazdu. Tajlandia może jest tania ale nie w czasie świat i Sylwestra. Noclegi na niektórych wyspach potrafią skoczyć 3-4 krotnie. Nie mówiąc już o samej dostępności bo popularne miejsca mogą mieć wszystko zabookowane. Bangkok akurat w tym przypadku jest najtanszy bo baza noclegowa olbrzymia. I aż takich skoków nie pokazują w przeciwieństwie do popularnych kurortów i wysp. Tajlandia dla wielu sie wydaje byś rajem za grosze ale nie do końca tak jest. Dużo osób nasłuchało się jak tanio itp a potem ich wycieczka kosztuje więcej niż zakładano. No chyba, że ktoś siedzi w tanim hostelu, je najtaniej a szaleństwem jest wypad busem do pobliskiej miejscowosci. I snurkowanie z brzegu ... wtedy budżet wyjdzie jak zakładano.

Jedzenie niemal za darmo? Hm, nie byłbym tego tak pewien. A już nie na popularnych wyspach w totalnym szczycie sezonu. Czasami ceny mogą zaskoczyć nieprzyjemnie bo nie wszędzie jest do wyboru 100 straganów ze street foodem. Poza tym słynne piwko też kosztuje. I wg mnie to taniej wyjdzie często wypad do Władysławowa i pobliskiej Biedronki bo co jak co ale np. alkohol mamy w Polsce tani. A jak ktoś się sam żywi to też nie ma tragedii. A w Tajlandii nie zawsze łatwo o takie tanie, wręcz darmowe zakupy. Biedronek nie mają, Lidli też nie. I czasami te ceny nie są sympatyczne.
Transport też sporo zależy od umiejętności negocjacji. Przejazdy między wyspami tez czasami kosztowne, bez większej konkurencji i czasem wręcz mafijnych stawkach.

Ja bym polecał jeszcze raz przestudiować plany wyjazdowe. No i jak coś polować na inny bilet. Lepiej ze swojego miasta albo chociaż Warszawy bo jak widać takie kombinacje z innych krajów to dobre jak się ma trochę doświadczenia w temacie. Bo niestety autor chyba raczej amator skoro tak się historia skończyła.
I tak było dużo farta bo mogło się skończyć złapaniem kapcia itp i przy takim planowaniu na styk też by nie wyszło. Niemcy mają super drogi ale z podróży Warszawa-Berlin to najbardziej pamiętam, że korki to były ale tylko po stronie niemieckiej. Do tego remonty, zwężenia, ograniczenia. Coś zupełnie przeciwnego do tego co myśli przeciętny Kowalski - Panieee, Niemcy to mają drogi najlepsze, nie to co u nas. Nie zawsze. Bo korki na autostradach czasami mają takie jakich w Polsce jeszcze przez 30 lat się nie dorobimy ...

Rozpisałem się strasznie.

Najważniejsza rzecz - póki co nie ma żadnej przesłanki ani dowodu za tym, że bilety powrotne Kuwait utrzymał. Więc jakiekolwiek planowanie lotów w jedną stronę jest całkowicie bezzasadne.
Polecam polować na jakieś czartery z Warszawy. Na last minute można i za 1.2k złapać. Albo inny kierunek. To jedyna opcja aby polecieć niedrogo w najbliższym czasie.

W ogóle dla mnie niepojęte aby nie sprawdzić z jakiej części lotniska wylot.
I nawet jak mam kanapki to chyba nie stanie się nic złego jak zjem już pod gatem. A tu wesołe biesiadowanie w złej części lotniska i potem zero zerkania na zegarek.
Jedynie co można zrobić przed security to wypicie napojów. Ale nawet i to lepiej zostawić na czas stania w kolejce do security.
Może ja jestem przewrażliwiony pod tym względem. Wg żony wprowadzam czasem nerwową atmosferę gdy zerkam na zegarek i poganiam. Ale dzięki temu na 70-80 lotów jeszcze nigdy wtopy nie zaliczyłem i też last calla nie wyłapałem. A wcześniej też lubię sobie trochę temat przygotować. Bo rutyna też zabija. Tutaj dobry przykład Izraela, który planuję. W sumie nie pomyślałem, że trzepanie może być tak duże i przybyć na lotnisko należy dużo wcześniej niż na nasz Modlin nawet w czasie totalnej gorączki wylotowej. No ale poczytałem i już wiem czego mogę się spodziewać ...

EDIT: Na litość boską - skąd ta nadzieja, że Kuwait utrzyma powrotne bilety i nawet je przerzuci na inny termin?
Przecież to mission impossible. Poza tym zmiana na inny termin to zawsze wyrównanie taryfy. A tu bilet kupiony za 1.1k a zatem jak wyrównają to wyjdzie tyle, że lepiej już polować na loty biznesem za rok. Bo i pewnie koszta zbliżone ...
 Profil Relacje PM off
19 ludzi lubi ten post.

#172 PostWysłany: 20 Gru 2017 03:37 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Moze nie odbierajmy koledze poszkodowanemu tak do konca nadziei. ;)
Skoro napisal, ze przed odlotem z GVA poinformowal linie o zaistnialym przypadku, to mogli mu segmenty powrotne pozostawic.

Kod:
5.6.1 We will cancel the unused part of your onward reservation if you do not check-in for any flight or if, having checked-in, you fail to present yourself at the boarding gate with your boarding pass within the time limit specified by us at check-in or you are declared as "no-show." You will also be declared as "no show" if you fail to connect on our flight due to delay of another airline flight. In such cases your return booking also shall be cancelled and hence it is necessary for you to reconfirm your return reservations before flying. If you are required to reconfirm your reservation before a flight, you should approach us or our Authorized Agent immediately or at least 72 hours before your return journey to reconfirm your return journey.
https://www.kuwaitairways.com/en/terms/ ... f-carriage

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off

#173 PostWysłany: 20 Gru 2017 07:27 

Loty: 209
Kilometry: 711 502
Krajów: 51 / 23.7%
niebieski
marcinsss napisał(a):
Dokładnie, najbardziej szkoda dzieci, ale i dorosłych. A dla wszystkich niech płynie z tego nauka:
Pilnujcie czasu, a godzina do odlotu, to jest już bardzo późno!

BKK feralne - my chcieliśmy wydać resztę bahtów i się żona nie mogła zdecydować, które perfumy będą najlepsze... Niby prawie godzina do odlotu, a tu nagle "Passenger Marcin... immediately to gate...". Zdążyliśmy, ale duży stres i nauczka na zawsze...

Godzina to faktycznie niewiele. Niektóre linie zaczynają wpuszczać na pokład z dużym wyprzedzeniem, kilkukrotnie osobiście przekonałem się, że Qatar Airways robił to na 50 minut przed godziną odlotu - bez różnicy, czy to A320 w Warszawie, czy A380 gdzieś indziej. A i linia ta pewnie nie bez przyczyny pewnie zaleca przybyć na lotnisko min. 2 a najlepiej 3 godziny wcześniej.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 20 Gru 2017 08:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Moze za bardzo zyjemy na styk, przyzwyczajamy sie do tego, x razy moglo sie udac, to i tym razem styknie. ;)
Sam nie raz pakuje sie krotko przed wyjazdem i docieram w ostatniej chwili na lotnisko.
Nie tak dawno lecialem do Tanzanii i skoro moglem wziasc 2 bagaze rejestrowane, to postanowilem zrobic jedna walizke dla Biednych i oddac po drodze.
Pech chcial, ze w drodze na lotnisko rozwalila sie wlasnie ta walizka.
Musialem wrocic sie do domu, przepakowac i ledwo co zdazylem.
Milego dnia.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:06 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2017 ... ydgoszczy/

przez kolejke ryanair przebookowal bilety bez oplat
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:10 
Awatar użytkownika

niebieski
A ktos sprawdzal, czy rezerwacja na lot powrotny wisi w Amadeuszu, czy Sabre, po etickecie (z szybkiego googlowania wynika, ze linie z Kuwejtu przenosza sie wlasnie z Sabra na Amadeusa)? Mogli zmienic numer rezerwacji, ale e-ticket powinien pozostac bez zmian. Wyjasniła by się przynajniej chwilowo kwstia anulowania biletu powrotnego.
Wtedy byla by szansa na zlapać czarter. Istnieje duże pradwododbieństwo, że cena wylotu z Okęcia 6.01.2018 spadnie, bo samolot przywiezie polskich turystów z przerwy świątecznej, a do Tajlandii poleci prawie na pusto.

Ostatnio edytowany przez gulakov, 20 Gru 2017 09:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#177 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:10 

Loty: 81
Kilometry: 83 691
Krajów: 20 / 9.3%
srebrny
mmhammer napisał(a):
Ja z żona + 2ka dzieci
Pierwszy nasz tak daleki wyjazd razem.
Wczesniej raczej wyjazdy zorganizowane z różnych biur podróży , no i pół Europy samochodem z namiotami plecakami
na kwaterach hostelach itd
Raz tego typy wyjazd z żoną na Bali - też wiele przesiadek ale organizatorem był klub nurkowy.
(...)

Po przeczytaniu całej historii mam jedną, pewnie nieoryginalną konstatację - wróć do organizowania urlopu rodzinnego przez biuro podróży. To jak widać nie szło Ci najgorzej.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#178 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:20 
Moderator forum

Loty: 186
Kilometry: 539 892
Krajów: 69 / 32.1%
Kravkrk napisał(a):
Po przeczytaniu całej historii mam jedną, pewnie nieoryginalną konstatację...

A ja, po przeczytaniu takiego posta, zaczynam żałować, że obok przycisków "Lubię" i "Pomógł" nie ma przycisków "Nie lubię" i "Post bezużyteczny i szkodliwy". Poważnie uważasz, że po tym wszystkim trzeba mu jeszcze "dowalać"?

A tak poważnie, to dobrze, że nie ma takich przycisków. Dopiero by się działo...
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:27 

Loty: 81
Kilometry: 83 691
Krajów: 20 / 9.3%
srebrny
@marcinsss - ja mu nie "dowalam". Broń Boże, sam sobie i rodzinie odpowiednio dowalił.Ja mu po prostu dobrze radzę. Jak czytam cały temat, historię autora i jego późniejsze posty to utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze co może zrobić dla siebie, rodziny i nas to kupić wycieczkę w biurze podróży. Po co wałkować drugi raz temat pt. "POMOCY UTKNĄŁEM W BANGKOKU !!!" ?
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 20 Gru 2017 09:37 
Moderator forum

Loty: 186
Kilometry: 539 892
Krajów: 69 / 32.1%
A mi się wydaje, że po tym co przeżył i po tym jak się zachowywał, kiedy "mleko się już wylało" to raczej nieprędko się gdzieś spóźni, a na samolot, to już pewnie nigdy.
Czego Tobie i sobie również życzę. :)

Z drugiej strony, jaki ma ta Twoja rada sens? Wszak na samolot z biura podróży równie łatwo się spóźnić i też nie poczeka...
<Wuchta problemów - Hong Kong, Filipiny>
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 39 gości