Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1101 PostWysłany: 25 Maj 2016 22:53 

Cześć
Mam problem z rejestracją na stronie Trenitalia.com. Po wybraniu kraju urodzenia na Polskę do wypełnienia takie pola jak:

Place of Birth* - nie mogę tutaj nic wybrać, ani wpisać
Province of Birth* - nie mogę tutaj nic wybrać, ani wpisać
Tax code / VAT* - tutaj nie mam pojęcia co wpisać

W sekcji YOUR DOCUMENT:
Issuing body* - mogę wybrać tylko jedno pole
Province of issue* - nie mogę tutaj nic wybrać, ani wpisać
Issuing municipality* - nie mogę tutaj nic wybrać, ani wpisać

W sekcji YOUR HOME w polach wyboru mogę tylko wybrać włoskie miejscowości.
Dodam tylko, że wszystkie te pola są oznaczone gwiazdką i muszą zostać wypełnione. Czy miał już ktoś taki problem i zy ktoś sobie z nim poradził.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1102 PostWysłany: 26 Maj 2016 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@gunner Próbujesz założyć konto na trenitalia.com czy rejestrujesz się w ich programie lojalnościowym Cartafreccia? Ja korzystam ze zwykłego konta trenitalia i to w zupełności wystarcza do zakupu biletów online. Próbowałeś zarejestrować się na innych wersjach językowych?

#1103 PostWysłany: 26 Maj 2016 20:40 

@kspr Masz rację, moje gapiostwo. Rejestruję się w programie Cartafreccia. Tylko teraz pytanie w jaki sposób zarejestrować zwykłe konto na Trenitalia? Gdzie nie kliknę to zawsze odnosi mnie do tego samego formularza...
 Profil Relacje PM off  

#1104 PostWysłany: 26 Maj 2016 23:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Rejestrowałem się lata temu, teraz sprawdziłem i faktycznie każdy formularz prowadzi na tą samą stronę. Możesz oczywiście kupić bilet bez rejestracji...

Odnośnie pól, do których miałeś wątpliwości:
    Place & Province of Birth - po wybraniu kraju innego niż Włochy te pola powinny zostać wyszarzone, więc nie musisz wybierać.
    Tax Code - niby pole jest oznaczone gwiazdką i wymagane, u mnie mam je puste i jest OK. Spróbuj wpisać cokolwiek, to potrzebne tylko do ewentualnej faktury.
    Issuing body - chyba tylko Municipality możesz wybrać, ale jednostek administracyjnych spoza Włoch nie znajdziesz w ich listach wyboru...
    Province & municipality of issue - podobnie jak z miejscem urodzenia, te pola powinny zostać wyszarzone.
Czy na pewno wybrałeś odpowiedni kraj w poprzednich krokach? Dziwne, że teraz aż tak dużo pól jest wymaganych by założyć konto. Jeśli faktycznie nie przepuszcza bez wypełnienia całego formularza, polecam pokombinować i wpisać cokolwiek - jeśli tylko imię, nazwisko, obywatelstwo będą się zgadzać i zapłacisz za bilet, wszystko powinno być OK.

#1105 PostWysłany: 27 Maj 2016 08:37 
Awatar użytkownika

niebieski
@gunner
To niestety urok włoskich stron internetowych, nie pomyśleli o klientach z zagranicy.
Było o tym nie raz i to nawet w tym wątku. Może zacytuję sam siebie :)
maczala1 napisał(a):
Niemniej jednak jeżeli ktoś korzysta częściej z włoskich pociagów, warto dokonać pełnej rejestracji łącznie z ich kartą, a powody są dwa:
1. Na karcie zbiera się punkty bonusowe, które można użyć do upgrade standardu podróży lub zakupu biletu. Trzeba niestety natrzaskać trochę punktów, żeby z tego skorzystać.
2. Od czasu do czasu przysyłają jakieś promocje, a nawet kody zniżkowe - ostatnio dostałem akurat kod na 10€ :)

Jeżeli chodzi o problem z podaniem włoskich danych adresowych, to można skorzystać z odpowiedniego generatora. Link do takiego generatora był gdzieś na forum, chyba nawet w tym wątku. Nie ma problemu, że karty nie dostaniemy fizycznie do ręki, bo nie jest ona potrzebna, wystarczy przyznany numer klienta. Z poziomu konta klienta można sobie ewentualnie wydrukować tymczasowy duplikat karty.

edit:
Jak ktoś chce się zarejestrować to nie musi już szukać generatora:
http://pl.fakenamegenerator.com/gen-random-it-it.php
 Profil Relacje PM off  

#1106 PostWysłany: 27 Maj 2016 12:35 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Może się komuś przyda

Pociągi regionalne w Lombardii - mapa
http://www.trenord.it/media/1699323/map ... _01_a3.pdf
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.
maczala1 uważa post za pomocny.

#1107 PostWysłany: 27 Maj 2016 21:12 

Loty: 799
Kilometry: 1 029 296
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Na włoskim ebay-u sprzedają kody (pewnie te, o których wspominał @maczala1) wartości 10 EUR za 1 EUR.

http://www.ebay.it/sch/i.html?_odkw=&_o ... acat=31411
 Profil Relacje PM off  

#1108 PostWysłany: 29 Maj 2016 22:19 

@kspr
Próbowałem wszystkich kombinacji i dalej nie udało mi się zarejestrować. Odpuściłem więc dalsze próby i kupiłem bilety bez rejestracji.

Mam teraz kolejny problem, szukam pociągu z Nicei do Mediolanu 23 lub 24 czerwca. Niestety na Trenitalia nie ma żadnych dostępnych biletów na ten termin, widnieje tylko informacja, że bilety wyprzedane. Ja jednak mam wrażenie, że te bilety nie zostały jeszcze dodane do systemu sprzedaży, bo ostatni dzień na który można kupić bilet to 10.06. Od tego dnia nie ma żadnych dostępnych biletów. Co o tym sądzicie?
 Profil Relacje PM off  

#1109 PostWysłany: 29 Maj 2016 22:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@gunner
Na SNCF niestety to samo ale tam proponują Ouibus za 19€.

#1110 PostWysłany: 29 Maj 2016 22:42 

@namteH
Zastanawiam się jeszcze nad dostaniem się do Ventimiglia z Nicei i wtedy pociągiem do Mediolanu, bo na tej trasie bilety są dostępne. Nie jestem przekonany czy to jest najlepsze rozwiązanie. Zastanawiam się czy poczekać jeszcze trochę z nadzieją, że jednak wprowadzą bilety do sprzedaży, czy kombinować coś z tą Ventimiglią. Jakieś sugestie?
 Profil Relacje PM off  

#1111 PostWysłany: 29 Maj 2016 23:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Czasu zostało niewiele...
Ja bym najpóźniej jutro podejmował decyzje.
W tym czasie są te jakieś mistrzostwa we Francji?

#1112 PostWysłany: 29 Maj 2016 23:08 

@namteH
Tak, Mistrzostwa Europy. A w jaki sposób najlepiej dostać się z Nicei do Ventimigli?
 Profil Relacje PM off  

#1113 PostWysłany: 29 Maj 2016 23:10 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
To w takim razie bierz co jest bo później możesz nie mieć żadnego wyboru.
Pociągi też sprawdzaj na stronie SNCF.

#1114 PostWysłany: 29 Maj 2016 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
gunner napisał(a):
...Ja jednak mam wrażenie, że te bilety nie zostały jeszcze dodane do systemu sprzedaży, bo ostatni dzień na który można kupić bilet to 10.06. Od tego dnia nie ma żadnych dostępnych biletów. Co o tym sądzicie?

Zmartwię Cię niestety. Bilety w najtańszych taryfach były już w sprzedaży, jakiś miesiąc temu kupowałem bilety na trasie Mediolan-Cannes i Nicea-Mediolan i już wtedy był problem z dostępnością biletów. Możesz sprawdzić jeszcze bezpośrednio na Thello - https://www.thello.com/, ale raczej ich system sprzedaży biletów jest ściśle połączony z systemem Trenitalii. Na SNCF dostępność również niska, nie wspominając nawet o dużo wyższych cenach...

#1115 PostWysłany: 30 Maj 2016 09:45 

Podepnę się pod temat bo też szukam jakiegoś powrotu z meczu Polski w Marsylii. Mecz kończy się ok. 20 godziny we wtorek. Muszę być na lotnisku w Bergamo w środę o godzinie 20:50 mam wylot. Znalazłem Ouibus w bardzo fajnej cenie, ale on jest o godzinie 19 w Mediolanie. Więc chyba nie da rady się wyrobić. Czy poza wypożyczeniem samochodu zna ktoś jeszcze jakieś inne opcje dotarcia do celu?
 Profil Relacje PM off  

#1116 PostWysłany: 30 Maj 2016 15:50 

niebieski
gunner napisał(a):
@namteH
Tak, Mistrzostwa Europy. A w jaki sposób najlepiej dostać się z Nicei do Ventimigli?

http://it.voyages-sncf.com/it/
Tu kupiłem Ventimiglia - Monaco za 4,40 e
Z Monaco chcemy przejść pieszo wybrzeżem lub pieszo + podjechać stację pociągiem
Z Nicei do Ventimiglia 7,70 e

Ventimiglia po żabojadowemu to Vintimille, przejazd do Mediolanu kosztuje jakieś 23e
 Profil Relacje PM off  

#1117 PostWysłany: 30 Maj 2016 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
skarżyski napisał(a):
Podepnę się pod temat bo też szukam jakiegoś powrotu z meczu Polski w Marsylii. Mecz kończy się ok. 20 godziny we wtorek. Muszę być na lotnisku w Bergamo w środę o godzinie 20:50 mam wylot. Znalazłem Ouibus w bardzo fajnej cenie, ale on jest o godzinie 19 w Mediolanie. Więc chyba nie da rady się wyrobić. Czy poza wypożyczeniem samochodu zna ktoś jeszcze jakieś inne opcje dotarcia do celu?
Sprawdź coś takiego czy ci wyjdzie:
Ouibus z Marseille Saint-Charles (odjazd 9:00) do Genova Principe (przyjazd 15:30)
Pociąg RV2171 Genova Piazza Principe (odjazd 15:42) do Milano Lambrate (przyjazd 17:27)
Pociąg RE_2 Milano Lambrate (odjazd 17:48) do Bergamo (przyjazd 18:28)
Autobus na lotnisko nr 1 z ikonką samolotu (odjazd 18:40) i na lotnisku jesteś o 18:55.
Czy to wystarczy by zdążyć na 20:50 - trochę na styk?
 Profil Relacje PM off  

#1118 PostWysłany: 30 Maj 2016 17:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
zulu napisał(a):
...
Ouibus z Marseille Saint-Charles (odjazd 9:00) do Genova Principe (przyjazd 15:30)
Pociąg RV2171 Genova Piazza Principe (odjazd 15:42) ...

15 min przy ponad 6 godzinnym połączeniu autobusowym to trzeba mieć spory nadmiar szczęścia.

#1119 PostWysłany: 30 Maj 2016 18:41 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH napisał(a):
zulu napisał(a):
...
Pociąg RV2171 Genova Piazza Principe (odjazd 15:42) ...

15 min przy ponad 6 godzinnym połączeniu autobusowym to trzeba mieć spory nadmiar szczęścia.
Pewnie masz rację. Jednak i u nas takie połączenia są i autobusy przyjeżdżają przed czasem. Jak pisałem ryzyko spore.
 Profil Relacje PM off  

#1120 PostWysłany: 30 Maj 2016 21:27 

Dzięki za odpowiedzi, ale chyba za duży tchórz ze mnie. Trzeba będzie kołować auto z wypożyczalni i dołożyć parę euro do wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości