Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1041 PostWysłany: 11 Mar 2016 13:18 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
@bacareful Hehhe...zależy, w którą stronę pociąg jedzie. Napisz jaka trasa, to możemy spróbować powróżyć. U mnie w tym roku na 4 przejazdy udało się wywróżyć 3 ;)
santech lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1042 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:08 

Mam kupiony bilet Brescia Verona w konkretnym dniu na 7'53 w tarfyfie economy (freciarossa) czy mogę zamienić go na Freciabiancę, która jedzie godzinę później? Jeśli tak to jak to zrobić?

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1043 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:12 

niebieski
Kupiłem bilet Mediolan-Beramo. Napisano na nim, ze jest ważny 4 godziny od daty wybranej przeze mnie. Pytanie - czy oznacza to, że mogę pojechać kursem wcześniejszym lub późniejszym, czy to że podróż musi się zakończyć w przeciągu tych 4 godzin?
 Profil Relacje PM off  

#1044 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:14 

Na moich biletach jest napisane, że można zacząć podróż 4 godziny OD godziny na bilecie. Czyli po mojemu wcześniej jechać nie wolno

Profil Relacje PM off  

#1045 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:24 
Awatar użytkownika

niebieski
konaar napisał(a):
Mam kupiony bilet Brescia Verona w konkretnym dniu na 7'53 w tarfyfie economy (freciarossa) czy mogę zamienić go na Freciabiancę, która jedzie godzinę później? Jeśli tak to jak to zrobić?

Taryfa economy nie podlega zwrotowi, czy wymianie. Jedyny przypadek to gdy Twoje spóźnienie będzie wynikało z opóźnienia jakiegoś wcześniejszego pociągu - wtedy na miejscu można bilet przebukować.
 Profil Relacje PM off  

#1046 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:44 

niebieski
Aczkolwiek podejść do biura Frecci na stacji nie zaszkodzi. Jakby nie było jest to degradacja klasy podróży, więc może coś się uda.
 Profil Relacje PM off  

#1047 PostWysłany: 11 Mar 2016 17:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@Maciek78 - szczerze mówiąc wątpię żebyś coś wskórał, ale tak jak piszesz "podejść do biura nie zaszkodzi". Kniecznie napisz, czy coś się udało załatwić.
Maciek78 lubi ten post.

#1048 PostWysłany: 11 Mar 2016 18:44 

niebieski
hey, jest nowy kod GITA30 (30%) od 1.04 do 31.05 niestety niedziele wykluczone, pzdr
 Profil Relacje PM off  

#1049 PostWysłany: 14 Mar 2016 12:25 

Maciek78 napisał(a):
Italo Treno - zniżka 20e

Kupujemy bilet z linka poniżej i po zakupie - do 7 dni - przyjdzie voucher na 20 euro do wykorzystania na podróże do 31 maja

http://www.italotreno.it/it/offerte-tre ... -primavera

Czy ktoś z szanownych kolegów dostał już ten bonus, jeśli tak to w jakiej formie, na maila może? Bo ja zakupiłem bilet 10 marca i na razie ani widu ani słychu bonusu!
 Profil Relacje PM off  

#1050 PostWysłany: 14 Mar 2016 17:43 

niebieski
Cześć, mam takie szybkie pytanie: mam bilet na pociąg Eurocity z Genewy do Mediolanu, ale plany się pozmieniały i wolałbym wsiąść do niego na stacji w Brig, gdzie się zresztą zatrzymuje. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie? Nie będzie problemu? Szukałem info na forum i na stronie Trenitalia, ale nie znalazłem...
 Profil Relacje PM off  

#1051 PostWysłany: 14 Mar 2016 18:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli się tam zatrzymuje, to nie powinno być problemu.

#1052 PostWysłany: 24 Mar 2016 00:24 

niebieski
Czy ktoś wie jak może wyglądać u nich strajk kolei w Toskanii?
21.04 będę w Cinque Terre i La Spezia, a 22.04 muszę się dostać z La Spezii przez Pize do Florencji.
Wybierałem dziś bilety i znalazłem, że w tym terminie jest strajk regionale. Czy to oznacza, że nie będą one w ogóle kursować?
Czy ktoś mógłby mi doradzić jak najlepiej się dostać w środku dnia z La Spezii do Florencji?

http://www.cgsse.it/web/guest/scioperi- ... ioperi.jsp
 Profil Relacje PM off  

#1053 PostWysłany: 24 Mar 2016 10:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Zależy jaki rodzaj strajku zastosują. U nich najczęściej wygląda to w ten sposób, że wszystko robią superdokładnie, bardzo bardzo powoli i na maksa "zgodnie ze wszystkimi przepisami" (stąd z resztą nazwa "strajk włoski"). Zazwyczaj też wypadają z rozkładu pojedyncze kursy, bo nie da się ich zrealizować (siłą rzeczy robią im się wtedy pełne stacje i zajęte tory). Konsekwencją są spore opóźnienia.
Weź sporą poprawkę na czas podróży. Pojechać zapewne pojedziesz, ale licz się z możliwością sporego poślizgu. Tyle z moich doświadczeń w tym temacie, a przerabiałem podobną sytuację 2 lub 3 razy. :roll:

#1054 PostWysłany: 26 Mar 2016 17:43 

niebieski
Dzięki za odpowiedź, nie będę ryzykować i kupię INTER CITY.

W związku z tym mam pytanie. Czy promocja 2x1 obejmuje inter city i jak z niej skorzystać?
Próbowałem raz już kupić w niedzielę dwa bilety taryfa BASE na intercity i cały czas pokazywało pełną cenę za 2 sztuki.
 Profil Relacje PM off  

#1055 PostWysłany: 29 Mar 2016 07:35 

Czy jeżeli mam kupiony bilet Verona -> Brescia (FrecciaBianca) to mogę zacząć podróż w Desenzano (połowa trasy)? Chodzi oczywiście o ten sam numer pociągu. Powinno to być dozwolone, ale wolę zapytać żeby uniknąć niespodzianki ;)

Profil Relacje PM off  

#1056 PostWysłany: 29 Mar 2016 07:41 
Awatar użytkownika

Loty: 495
Kilometry: 511 304
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Ciekawy artykuł o pociągach we Włoszech.

http://italia-by-natalia.pl/jak-podrozo ... pendolino/
 Profil Relacje PM off  

#1057 PostWysłany: 29 Mar 2016 08:21 
Awatar użytkownika

niebieski
konaar napisał(a):
Czy jeżeli mam kupiony bilet Verona -> Brescia (FrecciaBianca) to mogę zacząć podróż w Desenzano (połowa trasy)? Chodzi oczywiście o ten sam numer pociągu. Powinno to być dozwolone, ale wolę zapytać żeby uniknąć niespodzianki ;)

Tak. Nie powinno być z tym problemu. Sprawdź jednak wcześniej, czy ten konkretny pociąg na pewno zatrzymuje się w Desenzano, ale chyba wszystkie Freccia Bianca na tej trasie się tam zatrzymują... :roll:

#1058 PostWysłany: 29 Mar 2016 09:08 

Biletu na ten pociąg na trasę Desenzano -> Brescia kupic się nie da, ale to chyba nie jest równoznaczne z tym, że się nie zatrzymuje, prawda? Jak to inaczej sprawdzić niż próbując kupić bilet?

Profil Relacje PM off  

#1059 PostWysłany: 29 Mar 2016 09:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@konaar Na stronie trenitalia. Wpisz trasę z Verony do Bresci. Wybierz swój pociąg i kliknij na szczegóły.

Załączniki:
Verona-Brescia.JPG
Verona-Brescia.JPG [ 25.74 KiB | Obejrzany 1509 razy ]
Komentarz do pliku: Z tego wynika, że akurat ten się zatrzymuje...podejrzewam, że każdy się zatrzymuje, ale lepiej sprawdź...
Verona-Brescia2.JPG
Verona-Brescia2.JPG [ 43.04 KiB | Obejrzany 1509 razy ]
konaar uważa post za pomocny.

#1060 PostWysłany: 06 Kwi 2016 19:00 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Chce kupic przez neta bilety Bergamo-Lecco na 17:08 bo moge mieć mało czasu na stacji a chce unikna nerwów w kolejce. Ale nie wiem czy zdaze. Kolejny jest 18:08. Ale nie wiem czy bedzie wazny tylko na ten konkretny pociąg czy przez 90 minu (gdzies widziałem takie info). W dodatkowych jest info "IT IS NOT POSSIBLE to change the departure ". I teraz sam nie wiem. To zwykły regionale ale mandatu chciałbym uniknąć. Pomoże ktoś?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości