Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pociągi pospieszne i ekspresowe:

Obowiązują numerowane miejsca.

Frecciabianca, czyli Biała Strzała - prędkość 200 kmh
Frecciargento, czyli Srebrna Strzała - prędkość max 250 kmh
Frecciarossa, czyli Czerwona Strzała - prędkość max 300 kmh, najbardziej prestiżowa.

Bilety kupujemy na trenitalia.it Wrzucane są do systemu 4 miesiące przed datą podróży. Bilet można wydrukować i okazać na żądanie. Oczywiście nie podlega on skasowaniu. Zakupiony bilet obowiązuje na konkretny pociąg. Trenitalia (włoskie koleje) oferuje pewną pulę biletów o obniżonej cenie (taryfy ECONOMY i SUPER ECONOMY). Im wcześniej zakupimy bilety, tym większa szansa na uzyskanie promocyjnych cen na bilety.

Pociągi regionalne:

Na pociągi regionalne nie ma limitu miejsc. Bilety można kupić z wyprzedzeniem co najwyżej 7 dniowym na http://www.trenitalia.com/ . Na te połączenia taka sama cena obowiązuje również w dniu przejazdu (inaczej mówiąc, nie ma biletów o obniżonej cenie na pociągi Regio). Bilet można kupić w automatach na stacji, które obsługują karty płatnicze oraz przyjmują gotówkę. Przed wejściem bilet podlega skasowaniu na stacji. Nieskasowanie biletu może podlegać karze pieniężnej.

Bieżący rozkład pociągów i aktualne informacje o połączeniach można śledzić na http://www.viaggiatreno.it/viaggiatreno/

Przy odległościach do 200 km podróż musi zostać zakończona w ciągu 4 godzin od momentu skasowania biletu (w Lombardii w ciągu 3 godzin, na odległość do 50 km).

Pociągi nocne:
Treno Notte - również kuszetki i sypialne.
http://www.trenitalia.com/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 83  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Pociągi w Italii
#1121 PostWysłany: 02 Cze 2016 09:23 

witam

mam takie pytanie, chcę kupić bilety na pociąg Intercity na trasie Mediolan-La Spezia i pokazuje mi cenę za 3 bilety z kartą Cartafreccia Special za 42 euro a oferta podstawowa 84 euro, w jaki sposob mozna uzyskac tą kartę, czy jest to tylko opcja dla mieszkancow Włoch?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#1122 PostWysłany: 02 Cze 2016 09:37 
Awatar użytkownika

niebieski
@natatita
Tutaj ten temat był dosć dokładnie opisany.
pociagi-w-italii,1407,60251&p=579658&hilit=Cartafreccia+Special#p579542
 Profil Relacje PM off  

#1123 PostWysłany: 02 Cze 2016 09:47 

@maczala1 przeczytałam cały wątek wcześniej ale nie znalazłam tam odpowiedzi na moje pytania, bo podczas próby założenia konta znalazłam info, że oferta jest skierowana do mieszkańców Włoch i jest tam miejsce na wpiosanie adresu wloskiego dlatego pytam czy komus z Polski udalo sie zarejestrowac w tym programie?
 Profil Relacje PM off  

#1124 PostWysłany: 02 Cze 2016 09:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@natatita
Coś słabo czytałaś :)
Program jest teoretycznie tylko dla Włochów (trzeba mieć włoski adres) ale w wielu miejscach tego wątku są porady jak można to obejść. Szczegółowa informacja jest na przykład w moim poście na poprzedniej stronie.
Wiele osób z forum jest tam zarejestrowanych, w tym na przykład - ja :)
 Profil Relacje PM off
natatita uważa post za pomocny.

#1125 PostWysłany: 02 Cze 2016 09:57 

Loty: 187
Kilometry: 292 388
Krajów: 26 / 12.2%
kacper451 napisał(a):
Na włoskim ebay-u sprzedają kody (pewnie te, o których wspominał @maczala1) wartości 10 EUR za 1 EUR.

http://www.ebay.it/sch/i.html?_odkw=&_o ... acat=31411

Czy te kody mają MWZ ?
Z eBay nigdy nie korzystałem. Będzie jakiś kłopot z transakcją?
 Profil Relacje PM off  

#1126 PostWysłany: 02 Cze 2016 09:58 

kacper451 napisał(a):
Na włoskim ebay-u sprzedają kody (pewnie te, o których wspominał @maczala1) wartości 10 EUR za 1 EUR.

http://www.ebay.it/sch/i.html?_odkw=&_o ... acat=31411

czy ktos korzystal z tych kodów?

-- 02 Cze 2016 10:05 --

maczala1 napisał(a):
@natatita
Coś słabo czytałaś :)
Program jest teoretycznie tylko dla Włochów (trzeba mieć włoski adres) ale w wielu miejscach tego wątku są porady jak można to obejść. Szczegółowa informacja jest na przykład w moim poście na poprzedniej stronie.
Wiele osób z forum jest tam zarejestrowanych, w tym na przykład - ja :)

okey dzieki za pomoc! musialam przeoczyc :) a ten generator falszywych danych jest legalny? nie bede miala problemow podczas kontroli biletowej?
 Profil Relacje PM off  

#1127 PostWysłany: 02 Cze 2016 10:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@natatita
Podawanie fałszywych danych z zasady chyba w ogóle nie może być legalne :) Jak chcesz mieć 100 % pewności to kupuj bez żniżek, mi wystarczy tylko 99 %.
Jeździłem wiele razy i nigdy nie miałem problemów. Korzystałem też z kuponów które mi przysłali z mojego konta.
Żeby była jasność to osobiście nigdy nie kupowałem biletów w taryfie Carteffrecia Special ale według mnie nie powinno być żadnych kłopotów. Kontroler może najwyżej sprawdzić czy nazwisko na bilecie i dokumencie tożsamości się zgadza.
Oczywiście jak będziesz zakładać konto, to trzeba podać prawdziwe imię i nazwisko, a resztę danych "włoskich". Dodatkowo można wydrukować sobie tymczasową kartę Cartefreccia i tyle.
 Profil Relacje PM off  

#1128 PostWysłany: 02 Cze 2016 10:19 

@maczala1 w sumie tak, dlatego wolę nie ryzykować bo jestem z natury 'bojącą' osobą haha ale dziękuje bardzo za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#1129 PostWysłany: 02 Cze 2016 10:21 

Loty: 799
Kilometry: 1 029 296
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
Mają MWZ 20 EUR i z tego co zrozumiałem/translatorem są tylko w jedną stronę, nie można zdaje się ich wykorzystać na podroż RT.

To z jednej z aukcji:

Il codice buono sconto ha un valore di 10€ e può essere utilizzato per acquistare suwww.trenitalia.com biglietti di corsa semplice di qualsiasi tipologia e importo pari o superiore a 20€, entro il 1 luglio 2015 su tutti i treni Frecciarossa, Frecciargento, Frecciabianca, Intercity e Intercity Notte in tutte le classi e livelli di servizio.

Prenota subito il tuo prossimo viaggio!

Utilizzare il tuo buono sconto è facile:

Scegli su http://www.trenitalia.com il tuo prossimo viaggio rispettando le regole sopra descritte.
Una volta selezionata la soluzione di viaggio, inserisci i riferimenti del viaggiatore e nel campo dedicato il codice buono sconto, facendo attenzione a riportare per intero le 19 cifre che lo compongono, zero compresi.
Il sistema una volta verificata la validità del codice procederà a sottrarre il valore del buono sconto dall'importo totale.
Procedi al pagamento selezionando la modalità che preferisci (ad esclusione di Posto click).
Ti ricordiamo che nel caso dovessi modificare in un secondo momento il tuo viaggio, perderai il valore del buono sconto e che il valore del buono non è rimborsabile e non dà diritto ad indennità.

Come utilizzare il buono sconto per acquistare su questo sito
Il buono sconto è un codice di 19 cifre che deve essere utilizzato nel seguente modo:

1. scegli il tuo viaggio e seleziona il prezzo;
2. nella sezione dedicata ai dati dei passeggeri, clicca sul pulsante Buono Sconto e inserisci nell’apposito campo il codice del buono sconto, facendo attenzione a riportare tutte le 19 cifre, compresi gli zero, e le lettere in maiuscolo;
3. clicca su verifica per controllare il codice. Il valore del buono sarà' sottratto dal prezzo del biglietto;
4. procedi al pagamento.

Puoi utilizzare i buoni sconto solo su questo sito (sono esclusi i servizi di prenotazione Postoclick e Postoblu).

Condizioni e limitazioni dei buoni sconto
Il buono sconto:

non è riutilizzabile: una volta utilizzato, a meno di campagne dove è diversamente specificato, non puoi più usufruire del valore dello sconto anche in caso di secondi contatti (cambi, rimborso e accesso ad altro treno);
non è cumulabile: puoi utilizzare un solo buono sconto per ciascun passeggero e per ogni treno e servizio acquistato;
non è vendibile e non è convertibile in denaro;
non è valido per acquistare: abbonamenti, carnet viaggi, carnet di prenotazione abbonati e Pass, di qualsiasi tipologia, biglietti dei treni internazionali e dei treni del trasporto regionale.

Ti ricordiamo che nel caso dovessi modificare in un secondo momento il tuo viaggio, perderai il valore del buono sconto e che il valore del buono non è rimborsabile e non da diritto ad indennità.
 Profil Relacje PM off  

#1130 PostWysłany: 03 Cze 2016 10:12 

dla zainteresowanych przejazdem Mediolan- La Spezia w lipcu, dzis sie pojawily tanie bilety w klasie supereconomy po 9euro za osobę :)
 Profil Relacje PM off  

#1131 PostWysłany: 04 Cze 2016 10:34 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 143 742
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Hej, potrzebuje wybrac sie z Milanu Centrale do Peschiera del Garda. Chce kupuc bilet regionalny za 10,50€. Pytanie, bede chcial ruszyć ze stacji pociągów S1/S2 /itp z Milano Dateo i teraz: czy moge kupic ten bilet na staci Dateo i jechac "za darmo" pociagiem S w okolice Centrale (bo bilet jest wazny 3h) czy powinienem kupic oddzielny?

#1132 PostWysłany: 06 Cze 2016 08:55 

niebieski
No chłopie :lol: Skoro kupujesz z Centrale to możesz jechać z Centrale. Kup sobie bilet z Dateo to będziesz legalnie jechał z Dateo
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#1133 PostWysłany: 06 Cze 2016 15:38 

Z góry przepraszam, ale nie zdołałam przeczytać 55 stron, a wyszukiwarka nie pomogła:)

Doczytałam, ze bilety regionalne są ważne 6 godzin, ale chciałam się upewnić czy w Apulii korzystając z pociągów regionalnych można zrobić sobie stopover na trasie? wybieram się z Bari do Monopoli, chciałabym wysiąść w Polignano a mare na parę godzin i też je zwiedzić. Czy mogę to zrobić na zwykłym bilecie czy trzeba kupić jakiś konkretny rodzaj?
 Profil Relacje PM off  

#1134 PostWysłany: 06 Cze 2016 16:22 

Czy pociąg ITALO zatrzymuje się na Bologna Centrale czy też na innej stacji w Bolonii. Na stronie podali tylko Bologna.
 Profil Relacje PM off  

#1135 PostWysłany: 06 Cze 2016 16:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@janeczek
Na Centrale.

#1136 PostWysłany: 14 Cze 2016 22:04 

Mam pytanie, czy ktoś kupował bilety online przez stronę trainitalia? Jeżeli tak to nie było żadnych problemów i bilet normlanie się drukuje? Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#1137 PostWysłany: 14 Cze 2016 22:29 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Oczywiście. Wielokrotnie. Drukuje się, ale w sumie nie musisz tego robić, bo wystarczy pdf w telefonie albo nawet potwierdzenie przysłane od nich smsem ;)
fredbb lubi ten post.
fredbb uważa post za pomocny.

#1138 PostWysłany: 24 Cze 2016 09:40 

Loty: 2
Kilometry: 2 559
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Mam mało doświadczeń podróżowania pociągami we Włoszech a w Szwajcarii w ogóle. Dotychczas we Włoszech kupowałem jednorazowe bilety, kasowałem na peronie - wszystko było jasne i proste.
Teraz kupiłem bilety on-line. Jeden bilet SBB na koleje regionalne (R) Tirano-St.Moritz na konkretną datę lecz bez godz.odjazdu, drugi bilet RhB na Bernina Express z rezerwacją miejsca.
W drugim przypadku na bilecie jest informacja, ze bilet mam okazać dla obsługi pociągu.
Natomiast chciałbym spytać czy w Tiranie na peronach, na stacji są czytniki(?) gdyż nie ma informacji na bilecie czy okazać dla konduktora czy odczytać na stacji przed odjazdem.
Mam jeszcze pytanie dot. biletu 7-dniowego na komunikację w Lombardii, jaki to będzie bilet z automatu : karton czy karta plastik ? Co dalej z takim biletem - czy trzeba go skasować na jakimś czytniku czy wystarczy okazywać na żądanie konduktorów czy kierowców ?
 Profil Relacje PM off  

#1139 PostWysłany: 24 Cze 2016 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
wulkan napisał(a):
Mam jeszcze pytanie dot. biletu 7-dniowego na komunikację w Lombardii, jaki to będzie bilet z automatu : karton czy karta plastik ? Co dalej z takim biletem - czy trzeba go skasować na jakimś czytniku czy wystarczy okazywać na żądanie konduktorów czy kierowców ?
Kartonik. Teoretycznie jest na nim data i godzina ale chyba jest to bardziej data zakupu. Tylko 1 raz konduktor zapytał się czemu nie jest skasowany po czym sam ręcznie wpisał z tyłu datę, godzinę i stację kontroli. Kierowców autobusów w ogóle on nie interesuje. Jak korzystasz z kolejek jak w Bergamo to okazujesz przy wejściu a w przypadku innych kolejek np. w Lecco w kasie pokazujesz i dostajesz bilet na kolejkę.
 Profil Relacje PM off  

#1140 PostWysłany: 28 Cze 2016 18:28 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 170 743
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Czy to jest na 100% pewne że w przypadku biletów Trenitalii kupionych przez internet nie można jechać wcześniejszym pociągiem? Na stronie piszą o ważności biletu przez 4 godziny - czyli mogę jechać do 4h później, to wiem ;) ale na pewno nie mogę jechać wcześniej?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1660 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 83  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości