Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
(za @Zeus)

Darmowe wycieczki od THY
touristanbul-od-turkish-airlines,1144,141652

Darmowe noclegi od THY przy długich przesiadkach
https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... l-service/
https://www.turkishairlines.com/en-int/ ... tm_term=pc

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2356 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 118  Następna
Autor Wiadomość
#2141 PostWysłany: 27 Cze 2025 12:22 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 661 584
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
Nie, według pasażera TK wykorzysta otwarcie GDN-IST (LO) na więcej swoich lotów z WAW

Image
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2142 PostWysłany: 13 Lip 2025 20:22 

uwaga na miejsce emergency przy oknie w B737 800 Turkish , jest wyraźnie krótsze, dodatkowo siedzisko jest cieńsze

Załączniki:
20250713_203138.jpg
20250713_203138.jpg [ 215.31 KiB | Obejrzany 2768 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Biko uważa post za pomocny.

#2143 PostWysłany: 16 Lip 2025 13:25 

Kontynuacja przygód z walką o odszkodowanie od TK. Pisałem o tym parę stron wcześniej, jednak garść nowych spostrzeżeń. W skrócie:

2 miesiące przed lotem (już po kupnie biletów) TK zmienił czas przesiadki z 45 na 15 minut na lotnisku IST. Spóźniłem się na następny lot, co skutkowało 22 godzinnym opóźnieniem na miejsce docelowe. Hotel zapewnili, posiłki zapewnili, alternatywne połączenie też, jednak opóźnienie to wciąż 22h.

Pisałem bezpośrednio na feedback do TK, byłem zbywany wielokrotnie (6-7 razy), że to nie wina TK, bo "operational reasons", "informed in advance by more than 14 days before the flight", "schedule changes" itd. itd. No ogólnie cyrk i kuriozum merytoryczne.

Pisałem też 3 odwołania do tureckiego ULCu i ku mojemu zdziwieniu odrzucali każdy wniosek i podawali analogiczną argumentację - "... W związku z tym, że pasażer został poinformowany na 14 dni przed zmianą w rozkładzie odszkodowanie nie należy się." Za KAŻDYM razem w podpisie było "Turkish Airliens Representative". W sprawie skargi do państwowego organu decyduje podmiot, którego skarga dotyczy :?: :?: :?:

Nieprawdopodobne jest to, że po pierwsze, w tureckim ULCu siedzą ludzie z TK (tak wnioskuję z podpisu w stopce), kłamią i brną w zaparte jedni i drudzy na temat zarówno "operational reasons" jak i tych 14 dni (tak jakby to miało znaczenie na ile dni była informacja o zmianie rozkładu - jak wół MCT było poniżej dopuszczalnego). Na nic nie zdaje się powoływanie na IATA, na dokumenty TK, na turecki odpowiednik EU 261/2004 i również na samo EU 261/2004.

Różne krążą opinie w temacie dochodzenia odszkodowania od TK, jednak ten powyższy case - absolutny bajzel i koszmar. Całość już 9ty miesiąc idzie. Sprawa wciąż jest rozwojowa, bo teraz zleciłem sprawę odpowiedniej kancelarii. Jednak jak kawa na ławę widać, ze nawet w prostych przypadkach nie jest tak prosto dochodzić swoich praw.

@ https://www.instagram.com/60sec.somewhere
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#2144 PostWysłany: 16 Lip 2025 23:00 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 381 223
Krajów: 35 / 16.4%
Mi ostatnio zmienili lot kupiony (na styczeń) powrotny na trasie: SFO - IST - WAW z 4h przesiadki na... 23h Przy czym lot z IST do Warszawy został ten sam a wylot z San Francisko do IST dzień wcześniej. Tyle że nie przed południem a po południu. Niby coś pisało że mogę dokonać jednej zmiany (sam sobie wybrać loty) ale się na razie wstrzymałem (ewentualnie gdyby znów zmienili). Loty mam wykupione (najtańszą opcję). Na razie jeszcze nie wiem co zrobię (przylot 19:00) ale pewno będzie trzeba pojechać do Stambułu (do hotelu), samo miasto już kiedyś zwiedziłem. Ewentualnie zakisnąć na lotnisku.
Jest to (będzie) mój drugi daleko dystansowy wylot Turkishem i trochę mnie wkur... tym bardziej że zmiana była 3 dni po kupnie biletu. Na szczęście nie zabookowałem wtedy jeszcze hotelu w SF.
ps. Mam zaliczonych wiele lotów długodystansowych i jak na razie tylko Air France zmieniło mi lot powrotny na dzień wcześniej, przy czym przez ten czas (bilet kupiony pół roku wcześniej) było bodaj z 7 zmian loty / godziny / kosmetyczne nr lotu.
 Profil Relacje PM off  

#2145 PostWysłany: 17 Lip 2025 06:52 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
Wojtasior napisał(a):
W skrócie:

2 miesiące przed lotem (już po kupnie biletów) TK zmienił czas przesiadki z 45 na 15 minut na lotnisku IST. Spóźniłem się na następny lot, co skutkowało 22 godzinnym opóźnieniem na miejsce docelowe. .

Dwa miesiące przed lotem zostałeś powiadomiony o zmianie. Wiedziałeś, że masz nierealny czas przesiadki i nie skontaktowałeś się z TK przez ten czas, tylko w dniu wylotu pojechałeś na lotnisko. A teraz jesteś zdziwiony, że przebukowali cię na kolejny lot i nie chcą ci przyznać odszkodowania? Przecież miałeś całe dwa miesiące, żeby rozwiązać ten problem.
6 ludzi lubi ten post.

#2146 PostWysłany: 17 Lip 2025 09:34 

złoty
@Wojtasior coś ściemniasz bo TK nie sprzedaje biletów z czasem przesiadki poniżej 60min. I tak jak pisze @elwirka jest to Twoja wina że przez 2 miesiące nie zmieniłeś lotu samodzielnie, strona umożliwia taką opcję, można zrobić to też telefonicznie. Więc odszkodowanie się Tobie nie należy skoro powiadomili Cię z takim wyprzedzeniem.

TK ma swoje za uszami w wielu kwestiach, ale akurat w tej sprawie "cyrk i kuriozum merytoryczne" to Ty uskuteczniasz.
6 ludzi lubi ten post.

#2147 PostWysłany: 17 Lip 2025 11:03 

mucha napisał(a):
Odpowiedz z cytatem
mucha napisał(a):
@Wojtasior coś ściemniasz bo TK nie sprzedaje biletów z czasem przesiadki poniżej 60min. I tak jak pisze @elwirka jest to Twoja wina że przez 2 miesiące nie zmieniłeś lotu samodzielnie, strona umożliwia taką opcję, można zrobić to też telefonicznie. Więc odszkodowanie się Tobie nie należy skoro powiadomili Cię z takim wyprzedzeniem.

TK ma swoje za uszami w wielu kwestiach, ale akurat w tej sprawie "cyrk i kuriozum merytoryczne" to Ty uskuteczniasz.

"TK nie sprzedaje biletów z czasem przesiadki poniżej 60min". Tak napisał kolega mucha i tak właśnie jest. Otóż nie. Sprzedaje, bo dokładnie takie połączenie (z 15 minutową przesiadką) było do kupienia nawet i tydzień przed wylotem.

Chętnie posłucham argumentów dlaczego zawierając nową umowę, czy tam aneks do istniejącej umowy pasażer ma wiedzieć jakie są warunki operacyjne i logistyka przesiadkowa, wliczając w to np. MCT.
Takie i takie połączenie na jednym bilecie w sprzedaży na stronie przewoźnika jest i nie powinno to pasażera interesować czy jest to wykonalne, czy niewykonalne.
Tutaj okazało się być niewykonalne, dlatego przewoźnik przebookował bilety i podróż została ładnie bezkosztowo kontynuowana.

PS. pierwotna propozycja nowej trasy przy okienku zakładała przylot na miejsce 50h później. Summa summarum jednak dało się dolecieć z "jedynie" 22h obsuwą. Spędziliśmy przy okienku łącznie 5 godzin. ;)

Profil Relacje PM off  

#2148 PostWysłany: 17 Lip 2025 11:12 

złoty
@Wojtasior nie podejmuję się dalszej dyskusji bo to jak grochem o ścianę skoro wiesz lepiej. Nie, nie ma możliwości aby TK oferowało taki bilet do sprzedaży. Być może źle spojrzałeś i kolejny segment był 24h 15min później - strona TK pod względem przejrzystości pozostawia wiele do życzenia i właśnie takie loty pokazuje przed innymi na liście dostępnych.

Loty zostały zmienione bezkosztowo ponieważ taka zmiana rozkładu otwiera właśnie furtkę do darmowej zmiany lub zwrotu, nawet w ostatnim momencie.
4 ludzi lubi ten post.

#2149 PostWysłany: 17 Lip 2025 11:19 
Awatar użytkownika

Loty: 571
Kilometry: 1 086 037
Krajów: 93 / 43.5%
srebrny
@Wojtasior Ale skoro otrzymałeś powiadomienie od przewoźnika, to w tym mailu miałeś dokładnie opisane co masz zrobić. Załączają nawet link do zarządzania rezerwacją. Przy 30 minutowej zmianie przysługiwało ci przesunięcie wylotu na inną godzinę czy dzień. Dlaczego z tego nie skorzystałeś, tylko uparłeś się na niemożliwą do wykonania przesiadkę? Jesteś na tym forum od 2014 roku, więc nie wierzę, że nie słyszałeś o minimalnym MCT. Zamiast poświęcić kilka minut na przeczytanie maila i parę kliknięć spędziłeś 5 godzin przy lotniskowym okienku. Warto było?;-)
4 ludzi lubi ten post.

#2150 PostWysłany: 17 Lip 2025 12:09 

srebrny
Wojtasior napisał(a):
Chętnie posłucham argumentów dlaczego zawierając nową umowę, czy tam aneks do istniejącej umowy pasażer ma wiedzieć jakie są warunki operacyjne i logistyka przesiadkowa, wliczając w to np. MCT.

Oczywiście, że pasażer nie musi tego znać podczas kupowania i podczas lotu również nie musi tego znać. Linia o to dba, aby oferować w danym momencie bilety, które da się zrealizować. Podczas kupowania biletu minimalny czas miałeś zachowany, z 14 dniowym wyprzedzeniem dostałeś informację, że najprawdopodobniej nie zdążysz się przesiąść i linia daje Ci różne opcje zmiany (wiele ich jest). Poprzez brak wyboru skorzystałeś z jednej z nich, wybrałeś lot z niemożliwym czasem do przesiadki w normalnych warunkach operowania. Linia poinformowała Cię z ustawowym wyprzedzeniem, Twój brak decyzji jest równiez jakąś decyzją. Spodziewałeś się czego? Że nie zostaniesz wogóle wpuszczony na pokład i Twój bilet został automatycznie skasowany? A może drugi samolot miał na Ciebie czekać i opóźnić lot dla pozostałych 300 pasażerów? Teoretycznie mógłbyś zdążyć tylko gdyby kolejny planowany lot opoźnił się, poleciałbyś nim i przyleciał do miejsca docelowego z odpowiednim opóźnieniem i wtedy faktycznie mógłbyś dochodzić odszkodowania. Jeżeli wszyscy na forum się mylimy, TK się myli, ULC turecki się myli to należy wystąpić na drogę sądową, masz do tego pełne prawo.

Odnoszę się tylko do Twojego konkretnego biletu, bo sorry ale nie wierzę w słowa randoma w internecie, że faktycznie takie bilety były kiedyś tam sprzedawane. Skoro były to teraz pewnie też są, pokaż konkretny przykład np. na za tydzień.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#2151 PostWysłany: 17 Lip 2025 12:13 

Loty: 208
Kilometry: 327 761
Krajów: 64 / 29.9%
złoty
Wystarczy pokazać tego maila ze zmianą rozkładową na króciutką przesiadkę i zamknąć usta hejterom-niedowiarkom 8-)
 Profil Relacje PM off
mucha lubi ten post.

#2152 PostWysłany: 17 Lip 2025 12:21 

srebrny
@Pecel87
Mail ze zmianą na króciutką nic nie zmienia. Czasami linia automatycznie wysyła absurdalne połączenia - np. drugi odcinek wylatuje wcześniej niż pierwszy. Nie znaczy to, że nie informuje pasażera o zmianie i nie proponuje bezkosztowej zmiany rezerwacji (lub refund). Każdy normalny człowiek czyta swoim mózgiem nową propozycję i rozważa czy chce mieć problem rozwiązany w domu przez internet przez kilka kliknięć czy trzyma się tego co kupił kilka miesięcy wcześniej i lubi postać na transferze przy okienku z ograniczonym już wyborem lotów.
 Profil Relacje PM off
mucha lubi ten post.

#2153 PostWysłany: 17 Lip 2025 12:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
A jak jest tak pewny, to sprawa do sądu lub do firmy która się z tym zajmuje.
 Profil Relacje PM off  

#2154 PostWysłany: 17 Lip 2025 15:21 

@opo, " Podczas kupowania biletu minimalny czas miałeś zachowany" nie, nie miałem. Wynosił on pierwotnie 55 minut* (poprawka względem poprzedniego posta), co i tak jest poniżej MCT.

"z 14 dniowym wyprzedzeniem dostałeś informację, że najprawdopodobniej nie zdążysz się przesiąść" no nie do końca, bądźmy precyzyjni. Dostałem informację o zmianie godzin lotu. To, że ryzyko niedotarcia na czas do bramki na następny lot wzrosło drastycznie to opinia poparta Twoim doświadczeniem. Nie każdy pasażer będzie to wiedział patrząc na same godziny. I kropka. Żadnej informacji wprost.

"(...) co kupił kilka miesięcy wcześniej i lubi postać na transferze przy okienku z ograniczonym już wyborem lotów." Tu będzie kolejne zaskoczenie, bo ani przez aplikacje, ani przez infolinię TK nie dostałem takiej propozycji jaką zaproponowano mi na miejscu, przy okienku.

"Czasami linia automatycznie wysyła absurdalne połączenia" spodobało mi się to określenie! "linia lotnicza wysyła absurdalne połączenia". To brzmi jak taka bezosobowa wielka machina, która magicznymi sposobami może zaplanować Ci powrót zanim jeszcze polecisz w trasę. Fajnie fajnie :D

@elwirka Zależało mi na konkretnie tych datach i konkretnie takiej konfiguracji. Połączenia do ASU są rzadkie, nie miałem pola manewru, dlatego podjąłem to ryzyko, i żeby było jasne - nie narzekam, że się spóźniłem, byłem w pełni na to przygotowany. Narzekam, że TK nie poczuwa się do odpowiedzialności. A trzeba znać swoje prawa i walczyć ;)

Drodzy, bo chyba odchodzimy od meritum sprawy, które będzie przydatne dla ogółu ;)

Nie dziwi nikogo to, że w tureckim ULCu wiadomości podpisywane są "TK Representative"? Nie dziwi Was to, że linie lotnicze jawnie oferują połączenia, które są wadliwe operacyjnie? O braku informowania o ryzyku wprost? Nie mówię tutaj o OTA typu kiwi i sprzedaży łączonych biletów LCC, tylko o wysoko notowanym narodowym przewoźniku i bezpośrednim kanale sprzedaży.

Piszę o tej kwestii dla potomnych ;) Chociaż każdy może coś z tego wyciągnąć.

Sprawa rozwojowa, umowa z kancelarią podpisana, będę dawał znać jak się sprawa rozwinie. Nie bez powodu podjęli się tego tematu.

Załączniki:
TK_01-change.png
TK_01-change.png [ 48.32 KiB | Obejrzany 2192 razy ]

Profil Relacje PM off  

#2155 PostWysłany: 17 Lip 2025 15:29 

srebrny
Moim zdaniem co do zasady masz rację.
 Profil Relacje PM off
Wojtasior lubi ten post.

#2156 PostWysłany: 17 Lip 2025 16:08 
Awatar użytkownika

złoty
Wojtasior napisał(a):
Opiszę swoje ostatnie doświadczenie z wylotu z KRK do ASU. Co prawda sytuacja jest wciąż rozwojowa, bo wisi w tureckim ULC :), ale...

KRK - IST - MAD - ASU. Zmieniony został rozkład z 1,5h przesiadki w IST na 15 minut w IST. Wylądowaliśmy w strefie lotniska B, a lot do MAD był z F :D Nie pomogło nawet to, że wylądowaliśmy 10 min przed czasem, biegiem do bramki, a i tak zamknięta. Zameldowaliśmy się pod ścianą płaczu, przy której spędziliśmy 4h (sic!) stojąc przy łącznie 4 konsultantach, którzy:

1) Pierwszy, spokojny, mało kumaty, tłumaczył, że nikt i nic nie może i nie da się zrobić i musimy kupić nowy bilet,
2) Drugi, agresywny, sugerował zwrot kosztów za bilet i kupno nowych,
3) Trzeci, pomocny, sugerował przebookowanie biletu na najbliższe możliwe połączenie,
4) Czwarty, pomocny i nie śpieszył się do roboty, wymieniał się z trzecim w procesiu rebookingu.

Finalnie koło północy zameldowaliśmy się w zapewnionym przez TR hotelu, a o 4:30 następnego dnia wsiedliśmy do busa i udaliśmy się na lotnisko, żeby stawić się na reebokowane połączenie. Nota bene, przez PTY.
Była techniczna możliwość dotarcia do MAD tego samego dnia przez ZRH, czyli wewnątrz A*, ale za nic w świecie nie chcieli na to połączenie przebookować. Nie wiem, czy była to kwestia anulacji całego biletu w systemie przez "No show" na bramce do MAD, czy kwestia wewnętrznej polityki TR. Finalnie dotarliśmy na miejscu z 23h opóźnieniem.

Troche nie za bardzo rozumiem ten caly kontekst. Zgodnie z Twoim screenem propozycja zmiany lotu jest na dzien 15.11.2024 Wychodze z zalozenia, ze lot z KRK do IST zostal zmieniony i dlatego wyszlo Ci finalnie 15 min. Ale ja nie widze zadnego lotu z KRK tego dnia. Jest TK 1272 i 1274. Jest Jeszcze LO139 ale on tez nie lecial 15.11. Jaki to byl numer lotu, bo widze, ze pasowalby TK 1272 13:45 ladowanie, tyle, ze nie 15.11 ?

Załączniki:
TK1274.png
TK1274.png [ 13.64 KiB | Obejrzany 2145 razy ]
TK1272.png
TK1272.png [ 18.37 KiB | Obejrzany 2145 razy ]
LO139.png
LO139.png [ 13.14 KiB | Obejrzany 2145 razy ]
4 ludzi lubi ten post.

#2157 PostWysłany: 17 Lip 2025 16:30 

HON fly4free
Tak na marginesie: w tureckim odpowiedniku ULC to może sobie podpisywać decyzje nawet sam Erdogan: ich przewoźnik, ich decyzje, ich system. Więc to żadne meritum sprawy nie jest.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2158 PostWysłany: 17 Lip 2025 16:32 

Loty: 208
Kilometry: 327 761
Krajów: 64 / 29.9%
złoty
@Flyguy dlatego napisałem, żeby wkleił całe itinerary bo jeszcze w wątku o dealu na ASU z WAW było, że tam nie ma dolotu na ten sam dzień i wszyscy brali z nocką w Stambule.
 Profil Relacje PM off
Flyguy lubi ten post.

#2159 PostWysłany: 18 Lip 2025 09:27 

Flyguy napisał(a):

Troche nie za bardzo rozumiem ten caly kontekst. Zgodnie z Twoim screenem propozycja zmiany lotu jest na dzien 15.11.2024 Wychodze z zalozenia, ze lot z KRK do IST zostal zmieniony i dlatego wyszlo Ci finalnie 15 min. Ale ja nie widze zadnego lotu z KRK tego dnia. Jest TK 1272 i 1274. Jest Jeszcze LO139 ale on tez nie lecial 15.11. Jaki to byl numer lotu, bo widze, ze pasowalby TK 1272 13:45 ladowanie, tyle, ze nie 15.11 ?

- TK1272 KRK – IST 9:20 – 13:45.

Tak, to był lot z piątku 15.11. I to było z tego deala o którym pisze @Pecel87. Dało się bez nocki w Stambule.

@marek2011 Co kraj to obyczaj. Natomiast, obiektywnie, nie uważasz za dziwne fakt, że w sprawie skargi do państwowego organu decyduje podmiot, którego skarga dotyczy?

Załączniki:
KRK - ASU TK.png
KRK - ASU TK.png [ 45.96 KiB | Obejrzany 1985 razy ]

Profil Relacje PM off  

#2160 PostWysłany: 18 Lip 2025 10:31 
Awatar użytkownika

złoty
Jak to byl lot z piatku skoro takiego lotu nie bylo ? 15.11 nie lecial TK1272, rozklad zostal zmieniony z tego co widze
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2356 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 ... 118  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości