Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528 ... 530  Następna
Autor Wiadomość
#10481 PostWysłany: 15 Kwi 2026 17:22 

Składaj do Lufy fakturę z wizza za alternatywne połączenie skoro nie zapewnili opcji dotarcia na miejsce tego samego dnia co w rezerwacji.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.
gawlijas uważa post za pomocny.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#10482 PostWysłany: 15 Kwi 2026 17:34 
Awatar użytkownika

srebrny
gawlijas napisał(a):
Cześć, ostatnie strajki w Lufie dotknęły nas przy podróży w obie strony, ostatecznie zamiast polecieć KRK-MUC-AGP, polecieliśmy KRK-HEL-AGP (wspaniała to była trasa, nie zapomnę jej nigdy). Jako, że na miejsce dotarliśmy jakieś 5-6 godzin później, to rozumiem, że odszkodowanie się należy, wniosek już złożyłem, aczkolwiek podejrzewam, że przy ostatniej skali zakłóceń i tak będą w tym temacie wierzgać.

Ciekawsza jest sprawa z powrotem. Mieliśmy wracać 14.04 trasą AGP-FRA-KRK, w weekend przyszło info o kolejnym strajku, anulacji i rebookingu na 15.04 na trasę AGP-BRU-KRK (w zasadzie teraz powinienem czekać na lotnisku na lot). Ze względu na pracę nie mogliśmy zostać w Maladze do dzisiaj, nie dostaliśmy żadnych alternatywnych opcji powrotu na poniedziałek lub wtorek, a wszelkie próby kontaktu, czy to na różne infolinie, czy chat oczywiście spełzły na niczym. Ostatecznie wróciliśmy poniedziałkowym Wizzem AGP-KRK.

Tutaj pytanie, czy coś należy nam się przy okazji tego drugiego lotu? Odszkodowanie podejrzewam, że nie, bo nie stawimy się na zaproponowanym locie, ale czy jest szansa dostać od Lufy zwrot kosztów za ten lot powrotny, albo za tego Wizza, z uwagi na brak pasujących nam alternatyw? Czy może chargeback lepiej się tu sprawdzi?

Miałem taką samą sytuację tylko KRK-FRA-BCN na 13.03, KRK-FRA odwołane a musiałem tego samego dnia być w BCN wieczorem. Lufa żadnej realnej alternatywy (dali opcję z nocką w Zurcyhu.. i przylot następnego dnia). Wysłałem wniosek o odszkodowanie i zwrot za nowe bilety, czekam już od miesiąca i póki co brak odpowiedzi, tylko maile o tym, że nie zapomnieli, ale mają dużo zgłoszeń i trzeba czekać. Dla porównania osoby, które składały tylko wniosek o odszkodowanie przy poprzednim strajku już dawno mają przyznane i wypłacone.
 Profil Relacje PM off

#10483 PostWysłany: 16 Kwi 2026 21:43 

Loty: 83
Kilometry: 234 641
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Jak jest z zamknięciem przestrzeni w ZEA ? Otwarta czy zamknięta ? Pytam ponieważ Air Arabia skasował mi lot powrotny z KUL, a widzę że i te z PL do ZEA też sa jako anulowane. Czy jeżrli np. odwoła mi lot z PL a przestrzeń będzie otwarta to przysługuje mi odszkodowanie ? Wtedy za to mógłbym kupić jakiś inny bilet, gdyby reszta podróży się odbyła bo mam 4 odcinki na jednej rezerwacji tez dwa powrotne mogę przełożyć bo zaproponowali mi przełożenie o 30 dni ale tego z PL nie przełożę bo widzę, że ta linia nie lata w tym czasie gdy mogę mieć urlop wznowi te loty dopiero później. Bilety strasznie drogie 3x droższe niż ja płaciłem wiec nie wiem czy to kasować czy ew. jak mi cos przysługuje to zapłacić drożej i połowę biletów przełożyć a za te do Azji z PL dopłacić i lecieć inna linią.
 Profil Relacje PM off  

#10484 PostWysłany: 17 Kwi 2026 09:44 

gawlijas napisał(a):

Tutaj pytanie, czy coś należy nam się przy okazji tego drugiego lotu? Odszkodowanie podejrzewam, że nie, bo nie stawimy się na zaproponowanym locie,

Pomiędzy Art.5 ust. 1 a) i c) jest "oraz".
 Profil Relacje PM off

#10485 PostWysłany: 17 Kwi 2026 12:51 

Loty: 82
Kilometry: 131 128
Krajów: 23 / 10.8%
Ok, rozumiem ;) Rozumiem też, że prawo do odszkodowania zależy nie od faktycznego skorzystania z zaproponowanego alternatywnego połączenia, ale tylko od tego, jaka ta oferta jest.
 Profil Relacje PM off  

#10486 PostWysłany: 17 Kwi 2026 12:59 
Awatar użytkownika

srebrny
Przy takich egzotycznych przewoźnikach warto pamiętać, że prawo to jedno, a rzeczywistość to drugie ;) .
 Profil Relacje PM off
gawlijas lubi ten post.

#10487 PostWysłany: 17 Kwi 2026 13:51 

To też wiem ;) Na razie proszą o cierpliwość w rozpatrywaniu reklamacji na lot powrotny, ale na lot tam, kilka dni wcześniej już nie
 Profil Relacje PM off  

#10488 PostWysłany: 17 Kwi 2026 17:24 

gawlijas napisał(a):
Ok, rozumiem ;) Rozumiem też, że prawo do odszkodowania zależy nie od faktycznego skorzystania z zaproponowanego alternatywnego połączenia, ale tylko od tego, jaka ta oferta jest.

Nie. Prawo do odszkodowania przysługuje, ponieważ lot został odwołany (c), o ile nie zaszły nadzwyczajne okoliczności. Tyle. Nie ma to żadnego związku z 'ofertą".
A "oferta" wynika również z odwołania tego lotu (a) równolegle do prawa do odszkodowania. Miałeś prawo nie przyjąć lotu alternatywnego i wybrać zwrot kasy ze odwołany lot Lufy. (art. 8.1 a)
 Profil Relacje PM off  

#10489 PostWysłany: 17 Kwi 2026 19:24 

Żeby przyjąć zwrot kasy musiałbym mieć jakąkolwiek możliwość skontaktowania się z szanowną Lufą. Chatbot odsyłał mnie na Live Chat który był przepełniony i nie dało się nawet ustawić w kolejce na 1500 miejscu, a infolinie w pewnym momencie też przestały już przyjmować i kolejkować nowe połączenia. I tak to było na tej wsi...
 Profil Relacje PM off  

#10490 PostWysłany: 17 Kwi 2026 20:39 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Zdarzyło mi się właśnie coś co mnie zszokowało.
W listopadzie miałem lot Discover+LH, który przyleciał opóźniony o prawie 2h i na lądowaniu miał birdstrike, oględziny wydłużyły opóźnienie jeszcze bardziej, ale moja przesiadka to było około 1,5h i bez szans by zdażyć jeszcze zanim trafił się ten birdstrike. Reklamacja poszła do Discover, wraz z prośbą o zwrot za jedzenie 6.85eur. Odpisali, że odszkodowanie nie, bo birstrike, ale zgodzili sie na zwrot za jedzenie 6,85eur, ale pod warunkiem, że zrzekam się innych roszczeń. Napisałem do nich szczegółowo, że powinienem dostać odszkodowanie, bo przyczyną utraty przesiadki nie był birdstrike, a pierwotne opóźnienie, ale odpisali jednym zdaniem, że pozostają przy pierwotnej decyzji nie odnosząc się w ogołe do moich treści (a wykazałem tam na podstawie pakietu danych lotów historycznych z FR24, że nie byli w stanie nadrobić opóźnienia, nawet uwzględniając opóźnienie kolejnego lotu). Napisałem ponownie, że nie odnieśli się w ogóle do moich zasadnych argumentów, nie odpisali wcale.
Napisałem więc do arbitrażu Schlichtungsstelle Reise & Verkehr i oni mi odpisali coś co mnie wryło:
Że przecież dostałem oferta od Discover i mogę ją przyjąć. I chodziło im właśnie o te .... 6,85eur... Dopisali jeszcze to samo co wcześniej Discover, że jak zdecyduje się na ofertę Discover to nie mogę mieć kolejnych roszczeń.
Jak na moje to ta oferta nie jest nawet zgodna z prawem i wstyd, że coś takiego idzie z arbitrażu... jakiś AI to analizuje ?!?
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#10491 PostWysłany: 18 Kwi 2026 17:32 
Awatar użytkownika

Loty: 193
Kilometry: 598 465
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
@rob_sad długo czekałeś na odpowiedź z Schlichtungsstelle Reise & Verkehr? Ja czekam od listopada i też mam podobną sytuację- nie zdążyliśmy na przesiadce bo za długo trwał bording pierwszego lotu . Lufa tak jak u ciebie uznała tylko wydatki na jedzenie

#10492 PostWysłany: 18 Kwi 2026 17:39 

srebrny
Odezwali się w ciągu niecałych 3tygodni. Potwierdzenie złożenia sprawy dostałem od razu.
Jeśli od listopada ciesza, to raczej jest coś nie tak. Jednak jeśli po 3tyg dostaję pisaną przez AI próbę klepnięcia patologicznych praktyk Discover to dziękuję za taką odpowiedź, to w żaden sposób nie pcha sprawy do przodu.

Jeśli chodzi o postępowanie z Discover to wygląda to bardzo bezczelnie.
1. odpowiedź nie, bo nie, a zwrot za jedzenie, tylko jeśli zrzekam się innych roszczeń (co jest niezgodne z prawem)
2. brak jakiegokolwiek odniesienia się do treści moich pism, w tym nie chcą podać przyczyny opóźnienia
3. gdy im wytknąłem brak merytorycznych odpowiedzi, nie odpisali już w ogóle
 Profil Relacje PM off  

#10493 PostWysłany: 19 Kwi 2026 07:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Pod koniec lutego przysłali wiadomość, że mają ,,rekordową liczbę otwartych postępowań arbitrażowych. Wynika to z wyjątkowo dużej liczby spraw, które wpłynęły w ciągu ostatnich trzech lat, która w sumie wzrosła prawie trzykrotnie''

U mnie Lufa się tłumaczy, że przyczyną opóźnienia były ograniczenia ze strony służb kontroli ruchu lotniczego. W rzeczywistości bording w Bejrucie zaczął się trochę później i zaczęli najpierw wpuszczać rodziny z dziećmi - a było to 3/4 samolotu (!) jeszcze nigdy nie leciałam takim lotem w którym było aż tyle dzieci więc zanim oni wszyscy się władowali do samolotu i przyszła nasza kolej do wejścia to już się zbliżała planowa godzina odlotu i straciliśmy slot.

#10494 PostWysłany: 19 Kwi 2026 13:21 

srebrny
Czyli przyczyna opóźnienia to za krótki postój w Bejrucie ;)
 Profil Relacje PM off  

#10495 PostWysłany: 19 Kwi 2026 16:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, ale jeśli w dokumentacji mają wpisane restrykcje kontroli ruchu lotniczego to decyzja będzie na „nie”.
 Profil Relacje PM off  

#10496 PostWysłany: 19 Kwi 2026 21:52 

Zbanowany
-- 19 Kwi 2026 21:49 --

może ktoś wyjaśnić zawiłości z odszkodowaniem za odwołany lot.
Jeżeli na 12 dni przed lotem LH anuluje mi odcinek FRA - MUC - GDA i pierwotnie miałem wylot 17.50 przylot 23.10 a po propozycji zmiany mam wylot w tym samym dniu o 9.00 i przylot o 18.00 to odszkodowanie przysługuje czy nie ?

a co jeżeli nie zgodzę się na w/w propozycję, i będę chciał przebukowania na lot w następnym dniu, albo za dwa dni, czy wtedy przysługuje odszkodowanie ? A czy wtedy przysługuje mi hotel od LH ?

-- 19 Kwi 2026 21:52 --

w jakich sytuacjach przysługuje hotel od LH, czy tylko wtedy gdy to propozycja linii zakłada nocną przesiadkę ? czy równiez w sytuacjach gdy zaakceptują moją propozycję rebookingu z nocną przesiadką ?
 Profil Relacje PM off  

#10497 PostWysłany: 19 Kwi 2026 21:57 
Awatar użytkownika

niebieski
seal napisał(a):
@wiater: zacznij od chargeback w swoim banku/wystawcy karty.

No bank mi odmówił oddania kasy. Jedynie co mogą zrobić to w moim imieniu zgłosić się do linii o zwrot - nie sądzę by coś pomogło.
Co w takim przypadku zrobić?

Kuwait Airways za odwołany lot, wisi mi około 2800zł. Pisałem do nich ma WhatsApp i oni napisali by zgłosić się do nich na email. Czekam już ponad miesiąc ;)
 Profil Relacje PM off  

#10498 PostWysłany: 19 Kwi 2026 22:21 

srebrny
Z jakiego powodu bank odmówił chargebacku?
 Profil Relacje PM off  

#10499 PostWysłany: 20 Kwi 2026 00:41 

Loty: 192
Kilometry: 418 311
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
barbakan napisał(a):
-- 19 Kwi 2026 21:49 --

może ktoś wyjaśnić zawiłości z odszkodowaniem za odwołany lot.
Jeżeli na 12 dni przed lotem LH anuluje mi odcinek FRA - MUC - GDA i pierwotnie miałem wylot 17.50 przylot 23.10 a po propozycji zmiany mam wylot w tym samym dniu o 9.00 i przylot o 18.00 to odszkodowanie przysługuje czy nie ?

a co jeżeli nie zgodzę się na w/w propozycję, i będę chciał przebukowania na lot w następnym dniu, albo za dwa dni, czy wtedy przysługuje odszkodowanie ? A czy wtedy przysługuje mi hotel od LH ?

-- 19 Kwi 2026 21:52 --

w jakich sytuacjach przysługuje hotel od LH, czy tylko wtedy gdy to propozycja linii zakłada nocną przesiadkę ? czy równiez w sytuacjach gdy zaakceptują moją propozycję rebookingu z nocną przesiadką ?

Mi tak Brazylie zmienily Turkish Airways, ze musialem startwoać dzień wcześniej i nie dość że dłuższe wakacje sobie zrobiłem to i wpadło 600 euro ;-)

Należy się bo :

ii) zostali poinformowani o odwołaniu w okresie od dwóch tygodni do siedmiu dni przed planowym czasem odlotu i zaoferowano im zmianę planu podróży, umożliwiającą im wylot [b]najpóźniej dwie godziny przed planowym czasem odlotu i dotarcie do ich miejsca docelowego najwyżej cztery godziny po planowym czasie przylotu; lub[/b]
 Profil Relacje PM off  

#10500 PostWysłany: 20 Kwi 2026 08:37 
Awatar użytkownika

niebieski
Maciek737 napisał(a):
Tak, ale jeśli w dokumentacji mają wpisane restrykcje kontroli ruchu lotniczego to decyzja będzie na „nie”.

Czy można to w jakikolwiek sposób obalić? To jest ściema z tymi restrykcjami.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 522, 523, 524, 525, 526, 527, 528 ... 530  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości