Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525 ... 530  Następna
Autor Wiadomość
#10421 PostWysłany: 01 Mar 2026 21:43 

Loty: 1130
Kilometry: 1 121 324
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
@slaweklipa Nie masz co liczyć na zwrot kosztów noclegu, który przepadł.
Zeus lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#10422 PostWysłany: 03 Mar 2026 17:16 

Loty: 83
Kilometry: 234 641
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Czy linie muszą oddać gotówkę za odwołane loty w związku z obecną sytuacją w Zatoce ? Air Arabia chce dać jakieś kredyty one przepadają chyba po roku, cebu podobnie albo chcą przekładać ?
Co z lotami powrotnymi albo wew. ? Skoro nie da się dolecieć do danego państwa to loty wew. też są zbędę ale w tym państwie nie ma zakazu lotów wiec czy da sie jakoś otrzymać zwrot za te loty argumentując że nie mieliśmy jak dolecieć. więc loty wew. są nam niepotrzebne ?
Co z lotem powrotnym jeśli był na oddzielnej rezerwacji czyli nie da się dolecieć bo przestrzeń zamknięta ale co będzie jak za 2 tyg. otworzą, skoro ktoś nie doleci to i nie potrzebuje wrócić ?
Może ktoś miał analogiczną sytuację kiedyś.
 Profil Relacje PM off  

#10423 PostWysłany: 03 Mar 2026 21:46 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
1.1 Tak muszą zwrócić/oddać w gotówce.
1.2 Mówisz ze nie chcesz vouchera, i jak oni się nie zgodzą, to chargeback

2.1 Powrotne pod jedną rezerwację, muszą zwrócić za całość
2.2 Prosić to możesz, ale raczej linie w innym kraju, gdzie nie ma zakazu, im to nie interesuje ze nie dałeś radę dolecieć

3. Albo zostanie odwołania albo przepadnie. Linii nie interesuje ze miałeś loty na 2 rezerwacje
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.

#10424 PostWysłany: 05 Mar 2026 21:11 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 17.8%
złoty
Znajoma leci Oman Air MCT-MUC-WRO, ostatni odcinek LH, eticket od Omanu. Lot opóźniony i nie zdąży na przesiadkę, w rezerwacji już widać lot na jutro. Po hotel musi iść na transfer desk do LH? Czy jak to wygląda w przypadku codeshare?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#10425 PostWysłany: 05 Mar 2026 22:44 
Awatar użytkownika

złoty
jeśli lot jest widoczny w apce lufy to tam powinien być hotel, jak nie to pewnie tylko desk po przylocie
 Profil Relacje PM off  

#10426 PostWysłany: 05 Mar 2026 23:26 

niebieski
@jaras724 Jest niestety duża szansa, że LH odeśle do Oman Air.

Nieco ponad rok temu, na bilecie kupionym bezpośrednio w LH mieliśmy przesiadkę we FRA, gdzie do FRA odcinek był realizowany przez Croatia Airlines, a z FRA już LH. Samolot do FRA przyleciał opóźniony, nie zdążyliśmy na przesiadkę. W transfer desku LH, jedyne co dało się załatwić, to przebukowanie w LH na następny dzień na dogodniejszą godzinę, niż zmienił automat. Hotelu nie chcieli dać (argument, że to oni sami sprzedali ten bilet nie działał w ogóle) - odsyłali do Croatia Airlines, jako winowajcy opóźnienia. Z racji mocno późnej pory, skończyło się hotelem za swoje i rachunkiem.
 Profil Relacje PM off  

#10427 PostWysłany: 07 Mar 2026 09:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś kiedykolwiek ubiegał się o zwrot pieniedzy od Kuwait Airways?
Robią problemy?
Zgłosiłem zwrot pieniedzy, dostałem informację na e-mail, że 30-48 dni czekać.
 Profil Relacje PM off  

#10428 PostWysłany: 08 Mar 2026 18:26 

miotaczkiszonki napisał(a):
Też jestem w trakcie "walki" z Turkiem o odszkodowanie. Lot z nonUE do UE
Po wysłaniu reklamacji odpowiedzieli w ciągu tygodnia i na ten moment zaproponowali 15% zniżki na zakup kolejnych biletów.
Odpowiedziałem, że w przypadku dalszego braku chęci do wypłaty odszkodowania kieruje wniosek do "ichniejszego" ULC powołując się na
przepisy SHY. Czekam na info zwrotne.
Instrukcję znalazłem gdzieś w internecie i postępuję zgodnie z nią.

Będę również informował o postępach

Aktualizacja.

Kolejna odpowiedź od Turkisha :
We would like to apologize for the incorrect evaluation in your previous feedback, numbered TK-14075089.

Your refund cheque has been issued in line with your request and the details are below;

Refund Cheque Value: 136.00 USD

Reasumując na ten moment proponują 136 $...

Poszła zatem bezpośrednia reklamacja do Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü - zobaczymy czy coś pomogą

Dziś otrzymałem odpowiedź od Turkisha :

na podstawie wiadomości wysłanej za pośrednictwem Dyrekcji Generalnej Lotnictwa Cywilnego Ministerstwa Transportu i Infrastruktury ROT.

Dowiedzieliśmy się, że przyczyny operacyjne spowodowały opóźnienie lotu TK0065 Bangkok/Stambuł w dniu 21 stycznia 2026 r., w wyniku czego nie zdążył Pan na dalszy lot określony w bilecie i odbył Pan podróż lotem TK1767 Stambuł/Praga.

Aby złagodzić niedogodności, których doświadczyłeś, i zapewnić Ci satysfakcję, z przyjemnością oferujemy Ci 51 000 mil.

Jeśli zamiast oferowanych przez nas 51 000 mil wolisz otrzymać odszkodowanie w gotówce, poniżej znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące czeku z odszkodowaniem.

I mam do odebrania 2x po 600 euro ;)

Reasumując - opłaca się przepychać z Turkishem.

Gdybyście mieli jakieś pytania piszcie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#10429 PostWysłany: 08 Mar 2026 19:39 

Loty: 561
Kilometry: 1 241 523
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Walczę z BA o odszkodowanie za opóźnienie ponad 3h. Do tej pory BA twierdziło, że lot był opóźniony ze względu na pogodę
Cytuj:
The flight was delayed due to adverse weather, namely heavy snow in Warsaw. There were also Air Traffic Control restrictions in place due to the weather. although your flight was delayed in arriving by 186 minutes, 63 minutes of this was due to ground handling delays due to weather and remobal of ice / snow and frost prevention which was out of our control.

ale wg OPNL w delay codes jest wpisane:
Cytuj:
WIZ / 32 , WG / 31 , RA / 97 , GTS / 1

Czy to potwierdza, że pogoda nie miała nic do tego?

#10430 PostWysłany: 08 Mar 2026 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Też jestem w trakcie "walki" z Turkiem o odszkodowanie. Lot z nonUE do UE
Po wysłaniu reklamacji odpowiedzieli w ciągu tygodnia i na ten moment zaproponowali 15% zniżki na zakup kolejnych biletów.
Odpowiedziałem, że w przypadku dalszego braku chęci do wypłaty odszkodowania kieruje wniosek do "ichniejszego" ULC powołując się na
przepisy SHY. Czekam na info zwrotne.
Instrukcję znalazłem gdzieś w internecie i postępuję zgodnie z nią.

Będę również informował o postępach

Aktualizacja.

Kolejna odpowiedź od Turkisha :
We would like to apologize for the incorrect evaluation in your previous feedback, numbered TK-14075089.

Your refund cheque has been issued in line with your request and the details are below;

Refund Cheque Value: 136.00 USD

Reasumując na ten moment proponują 136 $...

Poszła zatem bezpośrednia reklamacja do Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü - zobaczymy czy coś pomogą

Dziś otrzymałem odpowiedź od Turkisha :

na podstawie wiadomości wysłanej za pośrednictwem Dyrekcji Generalnej Lotnictwa Cywilnego Ministerstwa Transportu i Infrastruktury ROT.

Dowiedzieliśmy się, że przyczyny operacyjne spowodowały opóźnienie lotu TK0065 Bangkok/Stambuł w dniu 21 stycznia 2026 r., w wyniku czego nie zdążył Pan na dalszy lot określony w bilecie i odbył Pan podróż lotem TK1767 Stambuł/Praga.

Aby złagodzić niedogodności, których doświadczyłeś, i zapewnić Ci satysfakcję, z przyjemnością oferujemy Ci 51 000 mil.

Jeśli zamiast oferowanych przez nas 51 000 mil wolisz otrzymać odszkodowanie w gotówce, poniżej znajdziesz szczegółowe informacje dotyczące czeku z odszkodowaniem.

I mam do odebrania 2x po 600 euro ;)

Reasumując - opłaca się przepychać z Turkishem.

Gdybyście mieli jakieś pytania piszcie.
Opłaca się walczyć, bo ich mile są są nic nie warte.
Mi w końcu odpisali że opóźnienie przez pogodę w WAW, ale tylko jeden Turek był opóźniony w tych godzinach ponad pół godziny, więc walczę dalej

@maxima co to jest OPNL?
 Profil Relacje PM off  

#10431 PostWysłany: 08 Mar 2026 20:02 

Loty: 561
Kilometry: 1 241 523
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
operational report

#10432 PostWysłany: 09 Mar 2026 16:43 
Awatar użytkownika

złoty
Wie ktoś może skąd pobrać historię METAR?

Potrzebuje dla Okęcia (EPWA) z dnia 2.02.2026 r. godziny wieczorne
 Profil Relacje PM off  

#10433 PostWysłany: 09 Mar 2026 18:30 
Awatar użytkownika

niebieski
https://www.ogimet.com/metars.phtml.en
Darek M. lubi ten post.
Darek M. uważa post za pomocny.

#10434 PostWysłany: 11 Mar 2026 11:55 

złoty
Taki case. Lot DWC-POZ z 6 lutego 2026, opóźniony o ponad 3h.

Wiadomość od Enter Air z 26 lutego:
Cytuj:
Szanowny Panie,

dziękujemy za przesłanie zgłoszenia do działu Customer Care Enter Air.

Uprzejmie informuję, że w związku z opóźnionym lotem ENT7014 na trasie Dubaj (DWC)- Poznań (POZ) z dnia 6 lutego 2026 r., postanowiliśmy przyznać Państwu odszkodowanie w wysokości 600 EUR na pasażera.

Płatność odszkodowania zostanie zrealizowana przez przewoźnika zgodnie z Rozporządzeniem NR 261/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 11 lutego 2004 r. na podany w reklamacji numer rachunku bankowego.

W związku ze zwrotem kosztów, które zostały poniesione za posiłki, proszę o przedstawienie paragonu.

Dziś (po 13 dniach) przyszła nowa wiadomość, wycofująca się z powyższej:
Cytuj:
Szanowny Panie,

w nawiązaniu do poprzedniej korespondencji, chcielibyśmy wyjaśnić, że doszło z naszej strony do oczywistej omyłki rachunkowej w zakresie kwoty odszkodowania, które jest Panu należne i które zostanie przez nas wypłacone w związku z opóźnieniem lotu ENT7014 na trasie Dubaj (DWC) – Poznań (POZ) dnia 6 lutego 2026 roku.

Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku z dnia 19 listopada 2009 r., C-402/07 wyraził następujący pogląd: „Należy uściślić, że kwota odszkodowania należnego pasażerowi na podstawie art. 7 ust. 1 rozporządzenia nr 261/2004 może zostać obniżona o 50%, jeżeli spełnione są przesłanki określone w art. 7 ust. 2 tego rozporządzenia.

Mimo że ten ostatni przepis odnosi się tylko do przypadku zmiany planu podróży pasażera, należy przyjąć, że przewidziane obniżenie kwoty odszkodowania jest wypadkową samego opóźnienia, którego pasażerowie doświadczyli, przy czym brak jest przeszkód, by stosować ten przepis mutatis mutandis do odszkodowań wypłacanych na rzecz pasażerów opóźnionych lotów.

Wynika z tego, że kwota odszkodowania należnego pasażerowi opóźnionego lotu, który przybywa do swojego miejsca docelowego co najmniej trzy godziny po godzinie przybycia pierwotnie przewidzianej, może zostać obniżona - zgodnie z art. 7 ust. 2 lit. c) rozporządzenia nr 261/2004 - o 50%, jeżeli opóźnienie wynosi, w odniesieniu do lotu nieobjętego art. 7 ust. 2 lit. a) i b), mniej niż cztery godziny.”

Taka sytuacja zachodzi w tej sprawie - Pana lot był opóźniony o co najmniej trzy godziny, ale mniej niż 4 godziny, dlatego też należne Panu odszkodowanie wynosi 300 euro.

Najmocniej przepraszamy za oczywistą pomyłkę z naszej strony, do której doszło w naszej poprzedniej wiadomości.

Z mojej strony wygląda to na sporą nadinterpretację przepisów. Artykuł do którego Enter się odwołuje mówi:
Jeżeli pasażerom zaoferowano, zgodnie z art. 8, zmianę planu podróży do ich miejsca docelowego na alternatywny lot, którego czas przylotu nie przekracza planowego czasu przylotu pierwotnie zarezerwowanego lotu
a) o dwie godziny w przypadku wszystkich lotów o długości do 1.500 kilometrów; lub
b) o trzy godziny w przypadku wszystkich lotów wewnątrzwspólnotowych dłuższych niż 1.500 kilometrów i wszystkich innych lotów o długości od 1.500 do 3.500 kilometrów; lub
c) o cztery godziny w przypadku wszystkich innych lotów niż loty określone w lit. a) lub b),
obsługujący przewoźnik lotniczy może pomniejszyć odszkodowanie przewidziane w ust. 1 o 50 %.

Enter natomiast wydaje się traktować lot opóźniony jako alternatywny, a w samym rozporządzeniu wyraźnie są rozróżnione loty alternatywne od opóźnionych. Jak do tego podejść? Ktoś ma doświadczenie czy rzeczywiście mają rację?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#10435 PostWysłany: 11 Mar 2026 13:39 
Awatar użytkownika

złoty
Dobrze napisali. Od TK też otrzymałem kiedyś 50-%
 Profil Relacje PM off  

#10436 PostWysłany: 11 Mar 2026 15:05 

złoty
Za opóźniony lot tym samym rejsem?

Profil Relacje PM off  

#10437 PostWysłany: 11 Mar 2026 16:13 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, było ok 3:10h opóźnienia
 Profil Relacje PM off  

#10438 PostWysłany: 24 Mar 2026 13:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś kiedykolwiek starał się od linii Kuwait Airways zwrot pieniędzy za odwołany lot?
1 marca mi odwołali lot, napisałem do nich ma WhatsApp a oni podali e-mail by wyslac nr rezerwacji, nr biletu itd i to zrobiłem.
Oddadzą pieniądze? Czy do bramy i się nie znamy?
 Profil Relacje PM off  

#10439 PostWysłany: 24 Mar 2026 21:27 
Awatar użytkownika

złoty
Właśnie miałem ciekawą sytuacją w United. Loty IAH-SCL odwołane przez problemy z samolotem zarówno na locie tam (lot przeniesiony na kolejny dzień rano), powrót też anulowany (poleciał dzień później z innym kodem).

Początkowo wzbraniali się z wypłatą bo napisali, że wylot nie jest z EU. Odpisałem, że cała rezerwacja to lot z Berlina, więc się należy.

Szybka odpowiedź, z propozycją:
1) 1000$ w ich voucherze
2) 40.000 mil UA
3) 600€

Wybrałem kasę.

Co do powrotu to oczywiście linia spoza EU, więc nie chcą zapłacić nic ponad voucher na 200$. Raczej już nic nie ugram tutaj?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
szpaczny uważa post za pomocny.

#10440 PostWysłany: 25 Mar 2026 12:14 

Zostałem miło zaskoczony przez Lufthansę - 13.03 przez strajk odwołano mój lot FRA-GDN i przebukowano na następny dzień. Był to ostatni odcinek podróży z Manili. W poniedziałek, 16.03 zgłosiłem claima przez ich formularz, załączyłem też fakturę za hotel (notabene, mariott we frankfurcie osobno policzył mnie za... napoje bezalkoholowe do śniadania xD). Jakież było moje zdziwienie gdy w poniedziałek 23.03 dostałem od nich maila że uznają moją reklamację w całości i zwrócą mi 600 euro per pax + 100% kosztów noclegu. Mogę częściej tak podróżować jak mi luftwafel funduje całą podróż na sam koniec :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 519, 520, 521, 522, 523, 524, 525 ... 530  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości