Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523 ... 530  Następna
Autor Wiadomość
#10381 PostWysłany: 12 Lut 2026 12:13 

Na jak dla mnie, skoro masz konieczny pobyt nocny w Zurichu, to nie prześpisz tej nocy w hotelu w Krakowie, więc oczywistym się wydaje, że powinieneś się ubiegać o nocleg w hotelu w Zurichu. O to pytasz, czy o miejsce załatwienia formalności z Lufthansą związanych z załatwieniem tego noclegu w Zurichu?

Jeśli nie będzie się dało tego zrobić z Lufą przez apkę, stronę czy w jakikolwiek inny sposób przed wylotem z KRK, to brałbym przez booking z uwzględnieniem uwagi o rozsądnej cenie i potem zwrot od Lufy.
 Profil Relacje PM off
Tjw1978 lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#10382 PostWysłany: 13 Lut 2026 00:08 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
No to tylko informacyjnie. Transfer Desk ogarnął temat. Co prawda hotel miał już zamknieta kuchnie więc voucher na jedzenie do niczego się nie przydał, podobnie jak i na śniadanie (od 6.00, a boarding o 7.00). Niemniej i tak ogarnięte w miarę ok.
bergamoot lubi ten post.

#10383 PostWysłany: 13 Lut 2026 15:13 

Kilometry: 298 169
Krajów: 69 / 32.2%
Podczas próby wysłania formularza ze strony Turkish ciągle wyskakuje błąd "Please try again later". Na infolinii powiedzieli żeby odświeżyć stronę, usunąć ciasteczka, zrobić zgłoszenie później. Nic nie podziałało. Problem występuje od kilku dni. Jest jakiś inny sposób złożenia reklamacji? Np. na e-mail?
 Profil Relacje PM off  

#10384 PostWysłany: 13 Lut 2026 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Pokaż screen, ale spróbuj przez incognito / z innej przeglądarki. Mi na Firefox działa bez problemu, ale w kółko odpowiadają jak automat i złożyłem wniosek do tureckiego odpowiednika ULC. Przygotuję nawet poradnik po zakończeniu sprawy o ile coś to pomoże.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10385 PostWysłany: 13 Lut 2026 16:54 

Też jestem w trakcie "walki" z Turkiem o odszkodowanie. Lot z nonUE do UE
Po wysłaniu reklamacji odpowiedzieli w ciągu tygodnia i na ten moment zaproponowali 15% zniżki na zakup kolejnych biletów.
Odpowiedziałem, że w przypadku dalszego braku chęci do wypłaty odszkodowania kieruje wniosek do "ichniejszego" ULC powołując się na
przepisy SHY. Czekam na info zwrotne.
Instrukcję znalazłem gdzieś w internecie i postępuję zgodnie z nią.

Będę również informował o postępach
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
futro uważa post za pomocny.

#10386 PostWysłany: 13 Lut 2026 18:15 

Kilometry: 298 169
Krajów: 69 / 32.2%
@Darek M.
Na firefoxie to samo

Załączniki:
screen tk.jpg
screen tk.jpg [ 80.18 KiB | Obejrzany 1097 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10387 PostWysłany: 13 Lut 2026 23:10 

Hejka. Mam pytanie o odszkodowanie za opóźnienie. Lot z Katowic do Miami z dwoma przesiadkami. Pierwszy odcinek KTW - FRA obsługiwany przez Air Dolomiti o czasie, drugi odcinek FRA - EWR obsługiwany przez Lufthansa o czasie, trzeci odcinek EWR - MIA obsługiwany przez UNITED opóźniony o 5 godzin. Wszystkie bilety mają oznaczenie LH. Do kogo zwrócić się z o odszkodowanie?
@marecki1 chyba mi gdzieś mignęła jego sprawa ale nie potrafię znaleźć
Powód opóźnienia -zakończenie pracy pilota, co wiązało się z oczekiwaniem na jego zastępstwo. Boarding rozpoczął się o czasie jednak po 20 minutach go przerwano i po kolejnych 30 minutach wznowiono. Samolot z kompletem pasażerów czekał na zgodę na start. Po dokołowaniu na pas startowy zawrócono nas z powrotem do bramki ponieważ nasz pilot przekroczył dozwolony czas pracy, kazano opuścić samolot i udać się do innej bramki gdzie miała czekać nowa maszyna. Powtórka boardingu do nowej maszyny i kolejne godziny oczekiwania na nową załogę. W efekcie zamiast lądować w MIA o 22.20 wylądowaliśmy o 3.25 rano kolejnego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#10388 PostWysłany: 13 Lut 2026 23:39 

Loty: 192
Kilometry: 418 311
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
Jezeli kupowałeś bilety w LH, uderzaj do Lufy.
 Profil Relacje PM off  

#10389 PostWysłany: 14 Lut 2026 00:25 

W aplikacji Lufy nie ma tego jednego odcinka lotu. nie mogę go znaleźć nawet po numerze biletu. cała rezerwacja KTW - MIA jest widoczna wraz z kodem rezerwacji ale w zakładce do zgłaszania reklamacji/roszczeń nie ma odcinka lotu EWR -MIA. wszystkie pozostałe się wyświetlają w obie strony tylko nie ten, który był opóźniony
 Profil Relacje PM off  

#10390 PostWysłany: 14 Lut 2026 01:12 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
szpaczny napisał(a):
Na pewno?
Ponad miesiąc temu 3h przed lotem odwołali teściom poranną rotację KTW-FRA (dalej miał być Marakesz, oczywiście na jednym bilecie). Przebookowane na inne linie i połączenia (LO+Iberia), finalnie dotarli na miejsce ponad 6h później. Gdy próbowałem złożyć wniosek o odszkodowanie na stronie LH (gdzie zresztą kupowaliśmy bilety) Lufthansa umyła ręce i przekierowała do Air Dolomiti. Od prawie miesiąca brak odpowiedzi dlatego pytam też w „moim” kontekście…
 Profil Relacje PM off  

#10391 PostWysłany: 14 Lut 2026 19:48 
Awatar użytkownika

U mnie to było tak, że napisałem jednocześnie do LH i UA. UA dało 4 vouchery na lot po 100 USD każdy. Cisnąłem też LH o 600 EUR x 4 i zwrot kosztów jedzenia na lotnisku. Przyznali tylko zwrot kosztów. No to następnie sprawa poszła do https://www.schlichtung-reise-und-verkehr.de/. I tam pełen sukces . Po miesiącu 4x 600 EUR minus 400 USD za te vouchery od United.
 Profil Relacje PM off
JIK uważa post za pomocny.

#10392 PostWysłany: 15 Lut 2026 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
monroe napisał(a):
szpaczny napisał(a):
Na pewno?
Ponad miesiąc temu 3h przed lotem odwołali teściom poranną rotację KTW-FRA (dalej miał być Marakesz, oczywiście na jednym bilecie). Przebookowane na inne linie i połączenia (LO+Iberia), finalnie dotarli na miejsce ponad 6h później. Gdy próbowałem złożyć wniosek o odszkodowanie na stronie LH (gdzie zresztą kupowaliśmy bilety) Lufthansa umyła ręce i przekierowała do Air Dolomiti. Od prawie miesiąca brak odpowiedzi dlatego pytam też w „moim” kontekście…
Jeśli opóźniony lot był realizowany przez Air Dolomiti to tam musisz uderzyć. Ten galimatias ze spółkami LH group nie przynosi raczej im zadowolenia klientów
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#10393 PostWysłany: 15 Lut 2026 12:08 
Awatar użytkownika

srebrny
monroe napisał(a):
szpaczny napisał(a):
Na pewno?

Ja miałem bilet kupiony w Lufie, trzy segmenty z czego środkowy ZRH-FRA by Swiss, ale operowany przez Helvetic i ten segment się spóźnił przez co straciłem przesiadkę.
Lufa odesłała do Swiss, Swiss się oczywiście wypiął, a pośrednik pozwał Helvetic :)
monroe lubi ten post.

#10394 PostWysłany: 19 Lut 2026 16:48 

Zbanowany
czy ktoś przerabiał taki przypadek, że powiedzmy jest na styk przesiadka i linia wysyła jakiegoś człowieka który stoi przed twoim samolotem po wylądowaniu z kartką - informacją o twoim locie do twojego miasta, żeby cię zabrać busem bezpośrednio do kolejnego samolotu. Jako pasażer nie dostrzegam jednak tego człowieka/nie chcę go dostrzeć/ nie znam angielskieg itp. w każdym razie jadę z resztą osób do terminalu i idę spokojnie do mojej bramki, po czym okazuje się, że jest ona już zamknięta. Teraz pytanie. Czy przysługuje odszkodowanie, ewentualnie hotel i zamiana na kolejny nocleg ? Czy linia się wypnie, że ona zapewniała przesiadkę, ale się nie zdecydowaliśmy ?
 Profil Relacje PM off  

#10395 PostWysłany: 19 Lut 2026 19:57 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest sabotaż i przekroczenie, które należy tępić
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10396 PostWysłany: 19 Lut 2026 20:29 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Z reguły jak jest bus na płycie na krótki transfer, to informuje również o tym już obsługa w samolocie. Trudno będzie wytłumaczyć, że nie słyszałeś komunikatów nadawanych na pokładzie i nie widziałeś osoby z kartką, która z reguły stoi zaraz przy schodach. No chyba, że masz słaby słuch i wzrok i przedstawisz linii zaświadczenie od lekarza. ;)
 Profil Relacje PM off
cytrynek lubi ten post.

#10397 PostWysłany: 19 Lut 2026 21:05 

Zbanowany
jaki sabotaż, że ktoś nie dostrzegł stojącego człowieka z kartką w tłumie ludzi, gdy biegnie z bagażami żeby zdążyć do swojej bramki ? Trudno wytłumaczyć, że ktoś kto nie zna angielskiego/niemieckiego, nie słyszał komunikatów w samolocie ?
Ostatnio biegłem i w ostatniej chwili zobaczyłem człowieka z informacją, czekał jeszcze na ludzi do rzeszowa ale nikt nie przyszedł....także takich sytuacji jest pewnie więcej. Nie wiem, być może jest to też dla zuchwałych opcja na wymuszenie odszkodowania, albo co najmniej dodatkowy bezpłątny nocleg jak komuś się nie śpieszy.
 Profil Relacje PM off  

#10398 PostWysłany: 19 Lut 2026 21:08 

srebrny
Nie każdy powinien latać samolotem bez opiekuna
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#10399 PostWysłany: 20 Lut 2026 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 387 543
Krajów: 68 / 31.8%
platynowy
tasma napisał(a):
Mam problem z Sata Azores. Mój lot z Ponta Delgada na Graciose w czerwcu został skasowany trzy dni przed datą lotu. Zostałem przebukowany na drugi dostępny w tym dniu lot, osiem godzin później. Dla mnie bezdyskusyjne 250 EUR. Claim złożony pod koniec czerwca a sprawa do tej pory ma status "Received / In analysis". Nie wiem co analizują bo IMO nie ma się nad czym zastanawiać. Przecież nie wytłumaczą się czynnikami niezależnymi kasując lot trzy dni przed. Pewnie bookingi były niskie i nie opłacało się Dasha gonić dwa razy.
Jak mogę zmusić ich do odpowiedzi?
Drugi raz złożyć claima nie mogę bo podaje się tam numer rezerwacji, a na niej jest już widoczne zgłoszenie. Z kolei dział reklamacji nie ma telefonu, maila ani czata. Na infolinii odpowiadają żeby się kontaktować sposobami dostępnymi na stronie.

Niestety pod względem odpowiadania na reklamacje w SATA jest dość słabo.

21.02.2025: straciłem przesiadkę na Ponta Delgadzie (lot BOS-PDL-TER), przez co przylot na Terceirę opóźnił się o 3.5h. Jeszcze tego samego dnia złożyłem reklamację.

17.11.2025: po 8 miesiącach czekania (oczywiście brak odpowiedzi) straciłem cierpliwość i oddałem sprawę do AirHelpa

17.11.2025: jeszcze tego samego dnia Sata odrzuciła reklamację ;)

31.12.2025: AirHelp wysłał im przedsądowe wezwanie do zapłaty

20.02.2026: powiadomienie, że Sata łaskawie zgodziła się wypłacić 75% z odszkodowania (450 zamiast 600 euro) - po prowizjach pośrednika wyszło 225 euro dla mnie ;/

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10400 PostWysłany: 22 Lut 2026 22:21 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
lukket napisał(a):
Odszkodowanie za odwołane Air Dolomiti piszesz bezpośrednio do nich, bez względu kto sprzedawał bilet. Przerobione przeze mnie parę razy.
Po jakim czasie w ogóle odpowiadają? My czekamy już ponad miesiąc i cisza…
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 517, 518, 519, 520, 521, 522, 523 ... 530  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: czeskipepik oraz 11 gości