Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521 ... 530  Następna
Autor Wiadomość
#10341 PostWysłany: 07 Sty 2026 10:39 

złoty
Pytanie - czy w zwiazku z Amsterdamem z ostatnich kilku dni (a dokladniej z dzisiejszego poranka).
Czy wogole jest szansa cokolwiek ugrac od KLMa?
Poltora dnia przed odlotem mail ze lot z KRK do AMS odwolany (kolejny dalszy lot nie odwolany tylko ma leciec z AMS).
Oczywiscie bezproblemowa zmiana na Turkisha na dzien pozniej.
Wiadomo - "ekstremalne" warunki pogodowe w postaci kilku cm sniegu - wiec chyba o 600eur mozna zapomniec. Aczkolwiek inne linie z mniejszymi badz wiekszymi opoznieniami ale jednak lataja.
Ale czy jest szansa na jakis zwrot za np. bezzwrotny nocleg ktory teoretycznie przepadl bo przylot dzien pozniej? Albo na cokolwiek innego?
Info dostalem bedac w domu wiec o rachunkach za koszty tez chyba mozna zapomniec.
Jest w tym jakis potencjal?
Moze byc na priv :)
Dzieki.
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#10342 PostWysłany: 07 Sty 2026 10:45 

platynowy
Można zapomnieć. Możesz liczyć na nocleg na lotnisku w trakcie przerwanej podróży/posiłki i nic poza tym. Rozważ zakup ubezpieczenia na tego typu sytuacje.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.
bepa22 uważa post za pomocny.

#10343 PostWysłany: 07 Sty 2026 10:55 

złoty
Nie no bardziej liczylem na jakas wartosc dodana z zaistnialej sytuacji - bo sama w sobie nic mi nie komplikuje.
A idac juz w OT to co by tu ubezpieczenie moglo pokryc?
Mam od karty PKO BP, ale musze przejrzec OWU bo bardziej sie skupialem na KL przy czytaniu niz na tych ubezpieczeniach pobocznych.
 Profil Relacje PM off  

#10344 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
No np. na ubezpieczeniu xcovera od revoluta, dostaje się hajs za opóźniony przylot. I to rekompensuje straty zwiąrzane z noclegiem.
 Profil Relacje PM off
bepa22 lubi ten post.

#10345 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:07 

złoty
A w sumie revoluta mam. Zaraz se postudiuje OWU.
Ale czy jezeli odwolany i przebukowany na inny i dolot dzien pozniej to czy to nadal sie lapie na "opozniony".
 Profil Relacje PM off  

#10346 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Tak, łapie się. Miałem taki case z mgłą w KRK - wieczorny lot LH odwołany, zmiana na kolejny poranek - pełna kwota z ubezpieczenia wypłacona.
bepa22 lubi ten post.

#10347 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:12 

złoty
Dzięki chłopy.
To bierę się za lekturę.
A jakie dokumenty potrzeba było do złożenia?
Narazie to mam tylko maila, że lot odwołany i ewentualne e-tixy ze starymi i nowymi lotami. Czy coś specjalnego xcover potrzebuje?
 Profil Relacje PM off  

#10348 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:14 

platynowy
bepa22 napisał(a):
A w sumie revoluta mam.

Jeszcze pozostaje kwestia posiadanego planu.
 Profil Relacje PM off  

#10349 PostWysłany: 07 Sty 2026 11:16 

złoty
Teraz mam Premium.
 Profil Relacje PM off  

#10350 PostWysłany: 19 Sty 2026 12:28 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 249 917
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
To ja w sumie zapytam o inną rzecz.
Wylot 11 stycznia z Katowic do Frankfurtu (poranny lot Air Dolomiti). Wyjście z bramki o czasie, potem odladzanie, przylot o 8:18. Ale dotarcie do terminala i przebiegnięcie do bramki na kolejny lot zajmuje około 20 minut.

Kolejny lot 8:45 - Discover na Teneryfę. 6 pasażerów "przebookowanych" na inny lot automatem przez Berlin. Efekt taki, że dotarcie +4h, więc w teorii powinno być 400 euro na głowę.

Czytałem, że niemiecki sąd stwierdził, że odladzanie niekoniecznie jest "nadzwyczajną okolicznością" (to jeden z podstawowych obowiązków linii lotniczej, orzekł kiedyś niemiecki sąd, nie jest ważnym powodem do odrzucenia odszkodowania, o ile jest to konsekwencja normalnych warunków pogodowych dla danej pory roku i lokalizacji).

Czy sądzicie, że jest sens się bić? Bo jednak odladzanie trwało naprawdę sporo czasu (dobre 40-50 minut). I nie - nie było tak, że ktoś zajmował stanowisko, bo samolot do niego dotarł szybko i czekał.

#10351 PostWysłany: 19 Sty 2026 19:33 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
https://stenger.legal/european-air-pass ... -de-icing/

Dla pewności pozew kieruj do Niemiec
seal lubi ten post.

#10352 PostWysłany: 20 Sty 2026 16:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@Tjw1978 - A tutaj masz jeszcze stanowisko @ansbach1 z 2023 r (zawarte w tym temacie :oops: )

Cytuj:
Przechodząc do kolejnej okoliczności, wskazanej przez przewoźnika jako nadzwyczajnej,
to, nie sposób twierdzić, że w niniejszej sprawie opóźnienie wywołane odladzaniem samolotu w
grudniu w Kanadzie jest opóźnieniem usprawiedliwionym w rozumieniu rozporządzenia (WE)
nr 261/2004 i zwalnia pozwanego od odpowiedzialności odszkodowawczej. Samo odladzanie
samolotu w miesiącach zimowych stanowi nieodłączny element standardowej procedury. W tym
miejscu należy przywołać stanowisko Sądu Okręgowego w Warszawie wyrażone w wyroku z
dnia 7 lutego 2020 r., XXVII Ca 1469/19, LEX nr 2895430 ,,zwrócić należy uwagę na to, że lot
odbywał się 4 grudnia a więc w środku zimy i obfite opady śniegu nie są sytuacją nadzwyczajną
dla tej pory roku. Wobec powyższego przewoźnik lotniczy na etapie planowania lotów powinien
był zorganizować je w taki sposób, aby warunki pogodowe nie wpływały negatywnie na
pozostałe obsługiwane połączenia lotnicze”. Tutejszy Sąd w pełni podziela to stanowisko,
odladzanie samolotu w grudniu wpisuje się w ramy normalnego wykonywania działalności przez
przewoźnika lotniczego i jego potrzeba, jak również ewentualne opóźnienie z niego wynikające
obciąża pozwanego. Pozwany ponad wszelka wątpliwość nie udowodnił, że przyczyna
opóźnienia miała charakter zewnętrzny i od niego niezależny.

Czym innym jest odladzanie, a czym innym niekorzystna pogoda, która może towarzyszyć odladzaniu. W zależności od przewoźników część z nich odejmuje od czasu opóźnienia opóźnienie spowodowane nadzwyczajnymi okolicznościami, a wtedy opóźnienie niewiele ponad trzy godziny nie gwarantuje odszkodowania.
Tjw1978 lubi ten post.

#10353 PostWysłany: 20 Sty 2026 16:58 
Awatar użytkownika

Loty: 137
Kilometry: 274 190
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Zglupialem po 30min rozmowy z AA i musze tutaj zapytac.

Mialem bilet:
X grudnia: Berl-LHR-LAX-MEX
Y grudnia: MEX-ORD (Chicago)-lhr-ham

Male litery z BA. Duze z AA (czyli pierwszy i ostatni z BA)

Lot z Chicago z AA byl opozniony o godzine ze wzgledu na ''maintenence'' i nie zdazylem na LHR-HAM. Sami mnie przebookowali i wreczyli nowy bilet w rekaiwe. Opznienie 8h.

I teraz poprosilem o rekompensate 600EUR, ktora zostala mi odmowiona przez AA ze wzgledu na to:
(b) to passengers departing from an airport located in a third country to an airport situated in the territory of a Member State to which the Treaty applies, unless they received benefits or compensation and were given assistance in that third country, if the operating air carrier of the flight concerned is a Community carrier.

Czyli, ze AA nie jest przewoznikiem EU, a podroz nie zaczela sie z EU.

Czy walczyc dalej czy to jednak mam racje, bo to byl jeden etix, a ostatni odcinek byl z BA?

#10354 PostWysłany: 20 Sty 2026 17:14 

Loty: 60
Kilometry: 212 631
Krajów: 21 / 9.8%
Są jakieś sposoby na sprawdzenie czasu otwarcia drzwi lub chociaż gate arrival?
 Profil Relacje PM off  

#10355 PostWysłany: 20 Sty 2026 23:30 

Loty: 192
Kilometry: 418 311
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
@RadekZamulacz a czytałeś wiki post ?
Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje
 Profil Relacje PM off
RadekZamulacz lubi ten post.
RadekZamulacz uważa post za pomocny.

#10356 PostWysłany: 21 Sty 2026 07:14 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
@Deshri
Odpowiedź znajdziesz w poście #6648
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Deshri uważa post za pomocny.

#10357 PostWysłany: 23 Sty 2026 14:27 

Loty: 60
Kilometry: 212 631
Krajów: 21 / 9.8%
@jimi
Dzięki, ale wygląda na to, że gate arrival jest podawany w zależności od lotniska.

Udało mi się znaleźć inny sposób, chociaż nie mam pewności co jest decydujące. W każdym razie można przejść formularz na AirHelp, który na samym końcu potwierdza (lub nie) uprawnienie do otrzymania odszkodowania.

Może kiedyś komuś się przyda ;)
 Profil Relacje PM off  

#10358 PostWysłany: 24 Sty 2026 17:02 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Znajomy leciał linią lotniczą SkypUp z Warszawy do Marsa Alam i z powrotem. na powrocie opóźnienie 13 godzin (problem techniczny). Czy w tym przypadku EU 261 nie ma zastosowania? Dodatkowo pytanie - u nich na stronie jest formularz reklamacyjny i trzeba załączyć reklamacje podpisana elektronicznie - jakim podpisem? Ma ktoś z Was doświadczenie w temacie?

#10359 PostWysłany: 24 Sty 2026 17:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z tego co widzę to SkyUp to linie ukraińskie - więc spoza UE, co ma znaczenie przy roszczeniu o odszkodowanie.
Przy lotach do UE przewoźnikiem spoza UE ono się nie należy.
Ale... może ukraińskie linie również podlegają pod UE261 lub mają swoje przepisy dotyczące odszkodowań.
 Profil Relacje PM off  

#10360 PostWysłany: 24 Sty 2026 18:04 

srebrny
@pawi
Ma zastosowanie.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dziennik ... 2-69491325
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10589 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 515, 516, 517, 518, 519, 520, 521 ... 530  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości