Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 02 Lut 2025 20:21 

HON fly4free
rob_sad napisał(a):
No nie. Po 1 to na nich spoczywa obowiazek tego byc dac mi wybor i poinformowac o prawach. Oni musza wiec to wykazac. Po to nagrywaja rozmowy. Po 2 mam email z ich propozycja -jedyna. Po 3 mam notatki z rozmow. Po 4 dlaczego mialbym wybierac rozwiazanie dla mnie gorsze, a dla nich lepsze jesli byly inne? Jesli nie bylo innych to wyboru nie bylo. Po 5 oni odrzucili moje roszczenia dopiero teraz, wczesniej nawet ich nie czytali, co jest przeslanka by roszczenia uznac (termin na odniesienie sie do roszczen to 30dni - zlamany 3x).

Nie wchodząc już w merytoryczną polemikę z tymi argumentami, skoro masz zestaw swoich racji zamień je w pozew i złóż do sądu. My te argumenty doskonale znamy, jak słusznie przypomniał @oskiboski, zna je też LO i mimo tego nie uznał twojego roszczenia, więc what else? Bez żadnej złośliwości, ale nie zadzwonimy na czerwony telefon do LO i nie zmusimy nikogo do zwrócenia ci za hotel.
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#82 PostWysłany: 02 Lut 2025 21:59 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Darek M. napisał(a):
Porównajcie to co daje LO i inne linie legacy a Ryanair czy Wizzair ;) [...]

Schodzimy na offtop bo przechodzę z LO na FR ale opiszę:

Miałem lot KRK-BLQ w wakacje, 2 dni przed odlotem skasowano mi ten lot ze względu na planowane strajki we Włoszech, kolejny lot był z Krakowa za dwa dni i nie było już na niego miejsc a zależało mi dotrzeć na miejsce - zmieniono mi rezerwację na WMI-BLQ następnego dnia i zwrócono za nocleg w okolicach lotniska WMI (dzień wcześniej przed wylotem) bez najmniejszego problemu. Lot powrotny odbył się bez zmian tj. do Krakowa.
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.

#83 PostWysłany: 02 Lut 2025 22:20 
Awatar użytkownika

złoty
Nie dość, że offtop, to w dodatku średnio można porównać odwołanie 2 miesiące przez z dwoma dniami przed...
 Profil Relacje PM off  

#84 PostWysłany: 02 Lut 2025 22:33 

Loty: 302
Kilometry: 645 232
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
abelincoln napisał(a):
Nie dość, że offtop, to w dodatku średnio można porównać odwołanie 2 miesiące przez z dwoma dniami przed...

Trochę tak ale już do porównywania z W6 i FR też zeszło z dat. Ok można mój post skasować.
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 02 Lut 2025 22:45 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Dla prawa do opieki różnicy nie ma żadnej czy odlot za 2 dni czy 2 miesiące. Jest potrzebny nocleg którego nie było w planach i linia musi to pokryć.
Przebookowania na inne linie to nie jest jakiś ewenement. Miałem coś takiego w LH, zmienili mi lot na TAP, nie zrobili od ręki, ale zrobili. Rok temu mogłem przebookować LH na SAS i też było to możliwe (ale pilnowali już taryf). W obu przypadkach z sporym wyprzedzeniem.
@marek2011 patrząc na to co robi i piesze LOT bez walki szanse na uznanie czegoś z ich strony są znikome. To jest bełkot.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 03 Lut 2025 10:19 

Zbanowany
niebieski
Kol. @rob_sad
Abstrahujac juz od tego, czy w tym sporze masz racje (ja sie sklaniam, ze nie, bo swiadomie zgodziles sie na zmiane, ktora Ci zaproponowano, nawet jesli byla to tylko jedyna opcja), to mysle, ze [offtop]
Ponad polowa Twoich postow na tym forum to pretensje, narzekanie, a to na linie lotnicza, a to na bank, a to na jakis hotel...Naprawde nie szkoda Ci nerwow na takie podejscie do zycia...? Wyluzuj troche i przyjmij do wiadomosci, ze nie zawsze wszystko jest idealne, a jak juz ktos wyzej napisal, jesli az tak bardzo boli Cie to 900 zl, ktore wydales na hotel, to ja chetnie tez dorzuce sie do zrzutki, jesli to mialoby Ci poprawic samopoczucie i sprawic, ze wreszcie przestaniesz marudzic na wszystko na tym forum...

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 03 Lut 2025 11:55, edytowano w sumie 1 raz
ocena
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#87 PostWysłany: 03 Lut 2025 10:44 

srebrny
Widocznie czytasz tylko wątki o problemach. Nie wiem co Was tak drażni? Linia jawnie oszukuje ludzi, takie sytuacje należy tępić, bo właśnie dzięki bezczynności pasażerów robią to co robią.
Może to kwestia polskich realiów, że wielu przechodzi z tym do porządku dziennego. Podobnie jak z agresją na drogach, korupcją w urzędach itp. Dziedzictwo prl?
Tu już nie chodzi o 900zł, ale o zasadę. Ciekawe jakbyście sami to rozegrali ;)
Ja to konsultowałem z prawnikiem, konsultowałem też w UOKiK i nie podzielają Waszego podejścia.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#88 PostWysłany: 03 Lut 2025 11:03 

HON fly4free
@rob_sad: skoro inni prawnicy nie podzielają naszego podejścia, to jeszcze raz i już po raz ostatni: pozwij LO (chyba nie boisz się?) lub podejmij inne kroki rekomendowane przez tych prawników i wróć do nas ze szczęśliwą wiadomością, że LO oddał ci 900 zeta za hotel. Bo cały czas nudzisz swoją historią na forach, nie przyjmując zarazem żadnych argumentów niepasujących do twojej wizji tej sprawy, ale jakoś poza tym narzekaniem od długich miesięcy nie osiągnąłeś póki co nic konkretnego w tej sprawie.

Ostatnio edytowany przez marek2011, 03 Lut 2025 11:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#89 PostWysłany: 03 Lut 2025 11:03 

Zbanowany
niebieski
Kol. @rob_sad
W takim razie powodzenia.
Nie chodzi o przechodzenie do porzadku dziennego nad patologiami, ale o to, ze traktujesz to forum jako audytorium do wylewania swoich frustracji dotyczacych Twoich blednych lub nie do konca przemyslanych decyzji.
Sytuacja wyglada tak, ze swiadomie przyjales jedyna oferte, jaka Ci przedstawil LOT, wiedzac, ze bedziesz musial sam zaplacic za hotel, ktorego nikt w LOT Ci nie potwierdzil. Mogles sie wtedy uniesc honorem i albo cisnac ich bardziej, albo juz wtedy samemu kupic bilet LH bez nocek i pozniej sie sadzic, ale sam wybrales mniej ryzykowna i bezpieczniejsza dla Ciebie opcje.
A teraz marudzisz, ze LOT Ci nie chce zwrocic za hotel, ktorego nikt Ci nie obiecal...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#90 PostWysłany: 03 Lut 2025 11:23 

srebrny
W ogóle tak nie było.
To co dostałem było wymęczone 7h na telefonie przez łącznie 4dni. W większości wyjątkowo paskudne rozmowy, część od razu przerywałem jak słyszałem, że tylko zwrot kasy mi przysługuje.
Mój dostępny wybór po tych 4 dniach polegał na tym, czy:
1. biorę to co dają i jasno deklaruję, że nocleg jest po ich stronie (na co dostaję procedurę jak odzyskać kasę)
2. kupuję za własną kasę dolot do LAX i rezygnuję z dolotu do LAX z LO, ale zostaję z powrotem z NRT z LOT (technicznie jak to zrobić miałem już uzgodnione z ostatnim konsultantem z którym rozmawiałem, jedynym ogarniętym). Przy tej opcji zostaje tylko sąd. Niby ryzyko niewielkie, ale z ich strony była duża pewność siebie, że oni nic nie muszą.

Wybór polegał na szacowaniu ryzyka i potencjalnych strat. Przy wersji 2 miałbym spór o 12-13k, więc już z jakimś stresem - nie chciałem tego. Pewnie Waszym zdaniem to poprawny wybór, a mój był błędny. Ale łatwo tak mówić o nie swojej kasie.
Cała procedura zmiany rezerwacji była z złamaniem EU261 po stronie LOT. Nie każdy pasażer musi być prawnikiem.
Fora są od dzielenia się doświadczeniami. Nie musicie tego czytać. Ja kupując bilety biorę pod uwagę czy ktoś miał takie przejścia z liniami. Patologie nalezy nagłaśniać.

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 03 Lut 2025 11:58, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#91 PostWysłany: 03 Lut 2025 11:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 962 325
Krajów: 61 / 28.5%
@rob_sad jeśli uważasz, że to patologia i należy nagłaśniać, to opisz sprawę redaktorom f4f - może się zainteresują. Dodatkowo jeśli masz opinię prawnika, to załóż sprawę sądową i daj na forum znać o jej wyniku.
IMHO jasna deklaracja z twojej strony to w żaden sposób nie jest umowa, tylko twoje powiedzmy "oczekiwanie". Z ciekawości: czy wszystko na infolinii czy próbowałeś może również uzyskać jakąś informację mailową?
2 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 03 Lut 2025 12:00 

srebrny
Mailowo dostałem tylko jedyną ofertę przebookowania po pierwszym anulowaniu, tę przez ORD.
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 03 Lut 2025 13:15 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 1 380 523
Krajów: 76 / 35.5%
Pozostał Ci tylko FlyerTalk jako ostatnia instancja.
8 ludzi lubi ten post.

#94 PostWysłany: 03 Lut 2025 13:21 
Awatar użytkownika

platynowy
@rob_sad Tak jak miałem nadzieję wczoraj rano, że zakończysz szybko naparzanke z oskim, tak teraz przychylam się do przedmówcy. Pol forum juz chyba jest zmęczone tym czasem....
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#95 PostWysłany: 03 Lut 2025 13:43 

HON fly4free
oskiboski napisał(a):
Pozostał Ci tylko FlyerTalk jako ostatnia instancja.

No jest jeszcze ewentualnie Jaworowicz 8-)
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 03 Lut 2025 15:10 

srebrny
Poza drwinami macie coś do dodania?
Jeśli wszystko źle to pytałem o prawidłowe Waszym zdaniem podejście do tematu i cisza...
O ubezpieczenie też było pytanie i cisza.
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 03 Lut 2025 15:28 

Zbanowany
niebieski
Kol. @rob_sad
U ubezpieczeniu sie nie wypowiadam.
Natomiast jesli chodzi o Twoja sytuacje z LOTem to masz tutaj co najmniej kilkanascie informacji jakie powinno byc Twoje podejscie do tematu. Tylko chyba nie chcesz tego zrozumiec bo w swojej zawzietosci, zafiksowales sie na tym, ze LOT Cie oklamal, a tymczasem niczego Ci nie obiecywal.
W skrocie - wez gleboki oddech, przejdz sie po jakims lesie czy parku i zastanow sie czy chcesz sie sadzic o 900 zl z niepewnym wynikiem albo w koncu przyjmij na klate fakt, ze sam zaakceptowales zmiane lotu z noclegiem, ktorego nikt Ci nie gwarantowal. Mogles tego nie robic.
Wiec teraz pogodz sie z tym, ze zaplaclies za swoja wygode te 900 zl, bo przeciez mogles tez spedzic noc na lotnisku albo w ogole nie poleciec w tych pieniadzach ktore wydales na lot OJ.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 03 Lut 2025 15:34 

srebrny
To nie jest odpowiedź. I te odpowiedzi nie padły.
Jasne, że mogłem się bardziej uprzeć i nie akceptować tych lotów i co dalej? Na 99% bym się nowej oferty nie doczekał.
Przypominam, że byłem już z zaplanowaną prawie w całości podróżą, z innymi już kupionymi biletami, hotelami, samochodami itp.
Dostałem przebookowanie które przez 7h rozmów było nieosiągalne i słowa, że nie powinno być problemów ze zwrotem za nocleg.
Poważnie dzwoniąc do linii powinienem mieć prawnika do asysty?

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 03 Lut 2025 15:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#99 PostWysłany: 03 Lut 2025 15:38 
Awatar użytkownika

platynowy
Ale co ty od nas chcesz? Co mamy napisać, abyś juz nie ciągnął tego watku?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#100 PostWysłany: 03 Lut 2025 15:39 

srebrny
To wy go ciągniecie, nie ja
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość