Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 02 Lut 2025 13:37 

Loty: 385
Kilometry: 764 180
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Pisząc o ULC mam na myśli rzecznika. Chodzi mi głównie o przerwanie przedawnienia i zebranie jakichkolwiek dodatkowych informacji.

boots napisał(a):
A o co dokładnie chodzi z tym noclegiem?

Miałem bilet POZ-WAW-LAX. Na ponad 2 miesiące przed lotem odwołano mi WAW-LAX. Przez 4dni męczyłem się z infolinią, słysząc nawet, że nic poza zwrotem kasy mi nie przysługuje. Domagałem się przebookowania na LH (loty o podobnych godzinach bez noclegu), dostawałem odmowy. Powoływanie się na 261 nic nie dało. Z czasem miękłem, bo bałem się, że będę musiał sam kupić inne loty i potem walczyć z LO o zwrot, więc poszedłem im na rękę godząc się na odcinek TATL z LOT. Proponowano mi takie loty przez JFK, ale innego dnia, na które nie mogłem się zgodzić, bo miałem już plany w LAX (samochód, nocleg, inne loty w kolejne dni). W końcu dostalem propozycję z dolotem na miejsce w moim pierwotnym dniu, ale przez ORD, na którą się zgodziłem. Wylot dzień wcześniej i nocleg w ORD. Wtedy konsultant (pierwszy miły) mówił, że muszę zapłacić za nocleg, a po powrocie mogę złożyć reklamacje by uzyskać zwrot za hotel. W ORD noclegi były po około 400zł więc nawet w razie problemów bez dramatu. Próbowałem wtedy iść na układ, że zrezygnuję z roszczenia za hotel w zamian za przebookowanie jednego odcinka na powrocie, ale odmówili.

WAW-ORD jednak też mi odwołano na około 3tyg przed lotem. Wtedy już przy pierwszym telefonie dostałem przebookowanie przez JFK (na ten dzień to była jedyna pozostała opcja z LOT na TATL). Przypomniałem, że będę ubiegał się o zwrot za nocleg, bo w przypadku JFK to już 900zł (4 osoby). Próbowałem wtedy wymusić zgodę na zmianę w zamian za gwarancję zwrotu za hotel. Pani przełączyła się uzgodnić z kimś wyżej, ale powiedziała, że procedura jest taka by reklamację pisać po powrocie.
Nie było absolutnie innej opcji na rozegranie tego. Samo uzyskanie jakichkolwiek przebookowań było po ostrej walce i naprawdę godzinach spędzonych w telefonie.

Po powrocie napisałem reklamacje, dostałem odpowiedź, że odszkodowanie mi nie przysługuje. Odpisałem, że odszkodowanie mnie nie interesuje, a roszczenie dotyczy innej podstawy prawnej. Dostałem odpowiedź... odszkodowanie nie przysługuje. Napisałem ponownie, że wiem, ale nie o to chodzi, także do nich nie dotarło. Analizowałem, czy uda się to przepchnąć jako chargeback (nienależyte wykonanie usługi), ale zrezygnowałem, bo sprawa nie jest oczywista (w 261 są zapisy o noclegu, ale w sensie ogólnym, bez pochylania się nad konkretnymi przypadkami typu nocleg w przesiadce - w przypdaku odszkodowań też tak jest, ale załatwiło to orzecznictwo). Do sprawy wróciłem, gdy ludzie zaczeli pisać, że LOT przebookowuje jednak na LH przy odwołaniach z dużym wyprzedzeniem, przy powoływaniu się na 261 - więc zmiana podejścia LOT w analogicznym przypadku. Przepisy się nie zmieniły, pewnie przegrali z kimś w sądzie, ale to oznacza, że ja też powinienem dostać wtedy loty LH. Powołałem się też na brak merytorycznych odpowiedzi, przez łacznie kilka miesięcy konwersacji.
Dopiero wtedy dostałem pierwszą ogólną odpowiedź nawiązującą do roszczenia, a teraz w styczniu kolejną wreszcie z konkretami.

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 02 Lut 2025 13:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 02 Lut 2025 13:50 

srebrny
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 6XC0615(01)

Miedzy innymi:
Cytuj:
4.3.1. Pojęcie prawa do opieki
Prawo do opieki kończy się w momencie, gdy pasażer, którego dotyczy odmowa przyjęcia na pokład, odwołanie lub
opóźnienie w miejscu wylotu uzgodni z przewoźnikiem lotniczym zmianę planu podróży w późniejszym terminie
dogodnym dla pasażera (art. 8 ust. 1 lit. c)). Prawo do opieki utrzymuje się tylko tak długo, jak długo pasażerowie
muszą czekać na zmianę planu podróży, w porównywalnych warunkach przewozu, do miejsca docelowego w najwcześniejszym możliwym terminie (art. 8 ust. 1 lit. b)) lub na lot powrotny (art. 8 ust. 1 lit. a) tiret drugie).
4.3.2. Zapewnianie posiłków, napojów i zakwaterowania
Celem rozporządzenia jest odpowiednie zaspokojenie potrzeb pasażerów oczekujących na lot powrotny lub zmianę
planu podróży (...)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 02 Lut 2025 13:58 

srebrny
boots napisał(a):
Prawo do opieki kończy się w momencie, gdy pasażer, którego dotyczy odmowa przyjęcia na pokład, odwołanie lub
opóźnienie w miejscu wylotu uzgodni z przewoźnikiem lotniczym zmianę planu podróży w późniejszym terminie
dogodnym dla pasażera

Ale sama zmiana planu podróży jest cześcią prawa do opieki, a właśnie wtedy pojawiła się konieczność noclegu.
Odmówiono mi rozwiązania dogodnego (LH), to które przedstawiono mi jako jedyne oznaczało konieczność noclegu.
Nie wyraziłem zgody na to by koszt noclegu był po mojej stronie. W ogóle sytuacja w której mnie postawiono nie dawała mi dużego pola działania.
Ta interpretacja dotyczy wyłącznie odwołania lub opóźnienia ad-hoc, a przepisy 261 zdecydowanie mają szery zakres i obejmują odwołania lotów z dużym wyprzedzeniem.
Mam świadomość, że moja sytuacja nie mieści się w standardowych ramach.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 02 Lut 2025 14:06 

srebrny
Nie ma sensu dyskutować, ale ja bym nie zaryzykował pozwu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#65 PostWysłany: 02 Lut 2025 14:15 

HON fly4free
@rob_sad: można dyskutować o zakresie opieki i pomocy z 261, oczywiście, ale IMO twój spór jest kontraktowy - nastąpiła zmiana umowy, bo wybrałeś / zgodziłeś się na przedstawioną przez przewoźnika opcję i dlatego pytałem, czy wyraźnie uzgodniłeś w ramach tej zmiany kwestię kosztów noclegu i czy masz na to stosowne dowody, skro teraz przewoźnik twierdzi, że nie zgadzał się na pokrycie / zwrot na nocleg. Okazało się, że dowodów nie masz, a z rozmów z konsultantami linii żadne wiążące zapewnienia w tej kwestii nie padły (my się nie zajmujemy, proszę złożyć reklamację po powrocie itp.); jedynie to ty jednostronnie informowałeś przewoźnika, że będziesz domagał się zwrotu i tyle.

Reszta decyzji i ew. dalszych kroków należy już do ciebie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#66 PostWysłany: 02 Lut 2025 14:30 

srebrny
Dlatego pozwu nie złożyłem. Nie było innej opcji, jeśli opcja przebookowania zawiera nocleg to kwestia kosztów noclegu powinna być uzgodniona tak samo jak lotów.
To powinno być uregulowane. Ja do tego dążyłem, LOT kręcił i nie miałem na to żadnego wpływu. To nie powinno tak wyglądać, to wykorzystanie swojej silniejszej pozycji przez LOT.
Ubezpieczeń na takie sytuacje też nie ma.
Ja mam tu więcej argumentów po swojej stronie. Sprawa przegrana nie jest.
Gdyby nie odmowa zmiany lotów na LH, problem by nie istniał. Nie dali mi wyboru, a zgodnie z prawem powinni. Aktualnie LOT przebookowuje w takiej sytuacji na LH, a przepisy się nie zmieniły. Powinni dać mi wybór, a tego wyboru nie dali, wymusili rozwiązanie niekorzystne dla mnie.
Także brak merytorycznych odpowiedzi i to wielokrotnie. To ma znaczenie i jest na to paragraf, nie ma tu zastosowania wyrok SN którym broni się LOT.
Dodatkowo cieżar poinformowania pasażera o jego prawach jest po stronie linii. Jeśli wiedzieli, że nie zwrócą mi za nocleg, powinni to powiedzieć, tym bardziej, że znali mój stosunek do tego.

Ostatnio edytowany przez rob_sad 02 Lut 2025 15:30, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
Nikt lubi ten post.

#67 PostWysłany: 02 Lut 2025 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Ja w takiej sprawie daje pismo do ubezpieczyciela i on pokrywa koszty. Sprawdzałeś czy w Twojej sytuacji ubezpieczenie pomoże?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 02 Lut 2025 14:51 

srebrny
@Darek M.
Tak sprawdzałem. Korzystam z ubezpiecznia podróżnego dodanego do karty Visa Infinite w PKO i nie znalazłem w warunkach punktu który dałoby się w tym przypadku wykorzystać.
Generalnie takie przypadki nie są obejmowane typowym ubezpieczeniem podróżnym.
No i to było prawie rok temu więc chyba za późno.

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 02 Lut 2025 15:40, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 02 Lut 2025 14:58 

srebrny
Darek M. napisał(a):
Ja w takiej sprawie daje pismo do ubezpieczyciela i on pokrywa koszty.

A jakie to ubezpieczenie i jak brzmi zapis jego OWU, gwarantujący wypłatę w takim przypadku?
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.

#70 PostWysłany: 02 Lut 2025 16:13 

HON fly4free
@rob_sad: zgadzam się co do ogólnej zasadności twoich oczekiwań wobec LO, bo masz absolutnie rację, że powinieneś był zostać po prostu przebukowany na LH lub inne linie operujące w tym dniu do LAX, a miejsca gdzieś na pewno z wyprzedzeniem kilkutygodniowym były, natomiast w tej sytuacji, w której jesteś po wyborze opcji przedstawionej przez LO masz niewielkie szanse szanse na sukces bez wyraźnego i udokumentowanego uzgodnienia kwestii kosztów dodatkowego noclegu.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

#71 PostWysłany: 02 Lut 2025 16:29 

srebrny
Ta sytuacja nie jest moim wyborem i tego LOT nie moze sie wyprzec. Sytuacja wynika z zlamania wymogow 261 i to jest calkiem mocny argument.
Patrzac tylko na prawo do opieki jest slabo.
Patrzac na caly kontekst sprawa jest jasna. Sad powinien patrzec na kontekst. Wiadomo ze bywa roznie.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:00 

HON fly4free
No jednak jest twoim wyborem, bo bez całego zaplecza dowodowego, dla mnie uzgodniłeś z przewoźnikiem podróż w innym dogodnym dla siebie momencie (dzień czy tam dwa dni wcześniej, jak wynika z tego co pisałeś) i zaakceptowałeś nowy plan podróży wiedząc, że wymaga noclegu, którego przewoźnik ci nie obiecał. Tak ja wcześniej pisałem, dla mnie to spór kontraktowy, ale jak jesteś zdeterminowany i gotowy na ryzyko to próbuj swoich sił w sądzie.
Interesujące dywagacje o pomocy i jej zakresie tutaj nas w tej sprawie już nie posuną do przodu, skoro przewoźnik odrzucił wielokrotnie twoje roszczenia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#73 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:30 

srebrny
No nie. Po 1 to na nich spoczywa obowiazek tego byc dac mi wybor i poinformowac o prawach. Oni musza wiec to wykazac. Po to nagrywaja rozmowy. Po 2 mam email z ich propozycja -jedyna. Po 3 mam notatki z rozmow. Po 4 dlaczego mialbym wybierac rozwiazanie dla mnie gorsze, a dla nich lepsze jesli byly inne? Jesli nie bylo innych to wyboru nie bylo. Po 5 oni odrzucili moje roszczenia dopiero teraz, wczesniej nawet ich nie czytali, co jest przeslanka by roszczenia uznac (termin na odniesienie sie do roszczen to 30dni - zlamany 3x).
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:32 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 636
Kilometry: 1 382 137
Krajów: 76 / 35.5%
@Marek2011 na Twoim miejscu bym odpuścił dla ogólnego dobra ^^
Opcja 2: zrzućmy mu się na ten hotel pod warunkiem,że nigdy o tym nie wspomni co proponuje już drugi rok.
2 ludzi lubi ten post.

#75 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:39 

srebrny
@rob_sad
Cytuj:
odrzucili moje roszczenia dopiero teraz, wczesniej nawet ich nie czytali, co jest przeslanka by roszczenia uznac (termin na odniesienie sie do roszczen to 30dni - zlamany 3x).

To tak nie działa. Uznanie z mocy prawa reklamacji za zasadną nie oznacza uznania roszczenia w niej zawartego.
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 02 Lut 2025 17:51 

srebrny
Gdyby to tak działało to bym tu w ogóle nie pisał ;) Jednak to poprawia moją sytuację.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 02 Lut 2025 18:01 

srebrny
Rozumiem, że poprawia to twoje samopoczucie.
 Profil Relacje PM off  

#78 PostWysłany: 02 Lut 2025 18:12 

srebrny
nie
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 02 Lut 2025 19:10 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
Porównajcie to co daje LO i inne linie legacy a Ryanair czy Wizzair ;)
Czy komuś kiedykolwiek udało się przymusić FR czy W6 do lotu inna linią? Wiele razy słyszę, że muszą, ze powinni, a jakoś w „tanich” to nigdy się nie zdążyło.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 02 Lut 2025 20:03 

srebrny
Powiesz nam o tym swoim ubezpieczycielu?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 157 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości