Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#741 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:31 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Widać Amerykanie dostosowali się do standardów panujących w Polsce ;) Śmieszne i smutne.

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#742 PostWysłany: 01 Gru 2014 16:13 

Ok, jakąś godzinę temu dostałem info, że naprawili mi konto i mogę zmieniać terminy. Więc wypełniłem DS 160 na nowo i zapisałem się do Krakowa na piątek, 5-ego o 9:30. oby tym razem nic sie nie zepsuło :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#743 PostWysłany: 01 Gru 2014 19:15 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
to pewnie się gdzieś tam miniemy, ja jestem umówiony w piątek na 10 :) dobrze że udało się wszystko naprostować, jednak zdrowy rozsądek czasem zwycięża ;)

#744 PostWysłany: 02 Gru 2014 01:56 

Avenger - spokojnie. Awanturujac sie nic nie ugrasz. Nie psiocz na ambasadę i konsultantów, bo nie rozmawiałeś z nikim takim. Ten telefon jest obsługiwany przez firmę zewnętrzna. Nie wiedza nic poza tym co wyskoczy w systemie stworzonym do umawiania sie na spotkanie.

Inna sprawa ze zostało ci to zmienione jak chciałeś. A wiesz jak to było? Przyjęto twoje zgłoszenie, i czekano aż osoby z ambasady potwierdza to w systemie. Potem przesłano info dalej do ciebie.

Jeszcze jedna sprawa. Zawsze mogłeś napiąć maila do ambasady bezpośrednio. Wtedy odpowiedz przyszła by od osoby kompetentnej. W sumie i tak by ci to nic nie dało bo umawiać sie musisz przez system.
 Profil Relacje PM off  

#745 PostWysłany: 02 Gru 2014 20:23 

maciass, pewnie sie miniemy :)

Lx13, tak jak piszesz - mogłem pisać prosto na maila podanego na stronie Ambasady, ale od razu odrzuciłem ten pomysł, bo oni by mi raczej nie byli w stanie pomóc. Problem pojawił się w systemie, więc tylko obsługa tego systemu mogła temu zaradzić. Jedyne na co "psioczyłem" to podejście tej obsługi, przypominające mi nieco sekretariaty polskich uczelni wyższych. Jednak po kilku rozmowach okazało się, że są tam osoby ogarnięte i poszło sprawnie.
 Profil Relacje PM off  

#746 PostWysłany: 03 Gru 2014 10:22 
Awatar użytkownika

niebieski
GW donosi, że odsetek odmów wizowych dla Polaków spadł do rekordowo niskiego poziomu 6,4 % :)

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 67883.html

#747 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:01 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
limit 3% - my ugralismy 6%

obniza limit do 2% - za rok ogłosza sukces odmowy jedynie 4%

itd itd - jakikolwiek limit nie ustala to i tak chlopaki dostana polecenie by odwalic wiecej :)
 Profil Relacje PM off  

#748 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:06 

niebieski
Wydaje mi sie ze tak często sie mówi o zlikwidowaniu wiz dla Polaków, ze chyba jest to coraz mniej realne. Dobrze ze ilośc odmów spada a nie wzrasta.
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:23 

Loty: 41
Kilometry: 47 773
Krajów: 14 / 6.5%
Faktycznie można odnieść wrażenie że urzędnicy w ambasadzie celowo dają tyle odmów żeby był przekroczony limit..
 Profil Relacje PM off  

#750 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:42 

A dlaczego te wizy, aż tak Wam przeszkadzają ?
Już o tym było, ale przypomnę.Praktycznie wszyscy chętni je otrzymują i to na 10 lat. Max czas pobytu to 6 miesięcy. Obywatele krajów tzw. bezwizowych, max czas pobytu 3 miesiące. A i tak za każdym razem trzeba się rejestrować wcześniej przez internet i zapłacić kilkanaście $. Nie ma mowy o jakimś upokarzaniu czy ludziach drugiej kategorii, bo na Immigration i tak wszyscy stoją grzecznie razem. Urzędnik widząc paszport z ważną wizą, wie , że jakiś inny Amerykanin zgodził się już na wiazd. Ciężko i niezręcznie, byłoby to kwestionować.
A cofnąć zawsze mogą każdego. Z wizą czy bez.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#751 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
z tymi wizami to chodzi o to, że jako najprawdziwsi z prawdziwych przyjaciół wujka sama w jurop to powinniśmy być inaczej traktowani.

#752 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:54 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Krajów: 7 / 3.3%
correos napisał(a):
limit 3% - my ugralismy 6%

obniza limit do 2% - za rok ogłosza sukces odmowy jedynie 4%

itd itd - jakikolwiek limit nie ustala to i tak chlopaki dostana polecenie by odwalic wiecej :)

Dlatego wybiorę się do stanów dopiero jak zniosą wizy ;)
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 03 Gru 2014 11:58 

Musimy sobie uświadomić, że nie jesteśmy pępkiem świata. A Obama i amerykański Kongres nic tylko roźmyślają o wizach dla Polaków :D
Mnie tam wszyscy traktowali bardzo dobrze i odnosili się z sympatią. A ta naklejka w paszporcie mi nie przeszkadza. Wolę podjechać raz na 10 lat, na godzinkę do konsulatu, niż bawić się w wypełnianie jakichś ankiet w internecie, przy każdej chęci wyjazdu.
 PM off  

#754 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:01 

Anonymous napisał(a):
zapłacić kilkanaście $

http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/oplaty.html
Kod:
Jeśli potrzebują Państwo dodatkowych instrukcji jak pobrać bankowy druk opłaty prosimy odwiedzić sekcję Często zadawane pytania, pytanie numer 21.

Bankowy druk opłaty wizowej - $160
    Bankowy druk opłaty wizowej - $190
    Bankowy druk opłaty wizowej - $265
    Bankowy druk opłaty wizowej - $205

160 $ (ciekawe jaki składnik tej ceny powoduje owe 160 dolarów) to nie jest kilkanaście dolarów i widzę, że ambasada sobie żyje mimo, że ich stać nie na koszt amerykańskiego podatnika, a naszym kosztem, warto się zaznajomić bo są zmiany w opłatach po 12.12.2014r.
 PM off  

#755 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:04 

Loty: 41
Kilometry: 47 773
Krajów: 14 / 6.5%
No niby prawie każdy dostaje tę wizę. Np. ja mając stałą pracę i troszkę kasy na koncie, bez problemu dostałbym w celach turystycznych.. można powiedzieć że doskonale wiem że ją dostane ale muszę wydać te pieprzone $160 na pieczątke.. i to jest nieco wkurzające, bo to ponad 500 zł dodatkowych kosztów
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:05 
Awatar użytkownika

niebieski
^^ kilkanaście dolarów płacą obywatele państw którzy nie potrzebują wizy do US.

#757 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:06 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
namteH napisał(a):
z tymi wizami to chodzi o to, że jako najprawdziwsi z prawdziwych przyjaciół wujka sama w jurop to powinniśmy być inaczej traktowani.

To podstawowa sprawa. Druga, że kasę też doją. W WVP płaci się 14$, tu 160$ nie sądzę żebym pojechał 12 razy do Stanów. A tak jadąc ostatnio na urlop z dwójką dzieci (1,5 i 4 lata) musiałem wybulić jednorazowo 2000zł na wizy. Dla mnie to mało nie jest. Nawet przyjaciele ze wschodu za wizy małych dzieci nie pobierają opłaty...
 Profil Relacje PM off  

#758 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Anonymous napisał(a):
Anonymous napisał(a):
zapłacić kilkanaście $

.....to nie jest kilkanaście dolarów i widzę, że ambasada sobie żyje mimo, że ich stać nie na koszt amerykańskiego podatnika, a naszym kosztem, warto się zaznajomić bo są zmiany w opłatach po 12.12.2014r.

to chodzi o kilkanascie dolarów które płacą ci co wizy nie potrzebują.

#759 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:07 

Przy założeniu , że tylko raz polecisz, to faktycznie nas kasują.
Ale przy podróży powiedzmy raz w roku, w ciągu 10 lat, wychodzi to samo.
Bo bezwizowi płacą ZA KAŻDYM razem.
No niech będzie, że tylko 3-4 razy polecisz przez te 10 lat. To wychodzi groszowa różnica, w porównaniu do faktycznych kosztów wyprawy za ocean.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 03 Gru 2014 12:09, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#760 PostWysłany: 03 Gru 2014 12:08 

dlatego wyjaśniłem, że my jesteśmy skubani bez wyjątku na co najmniej 160 $ (co nas obchodzą póki co opłaty w ruchu bezwizowym), czyli według obecnego kursu ponad 500 zł (a i nikt nie wyjaśnił co powoduje ową opłatę składową 160 $)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość