Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#461 PostWysłany: 25 Lut 2014 18:13 

w moim przypadku 4 dni
jeżeli wybierzesz odbiór na ul.Odlewniczej to nawet szybciej - bynajmniej tak podają w ambasadzie
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#462 PostWysłany: 25 Lut 2014 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 508 518
Krajów: 34 / 15.9%
tomo napisał(a):
To jeszcze jedno pytanie ode mnie - ile średnio czeka się na odbiór paszportu po przyznaniu wizy? Rozmowa w Warszawie, odbiór w Warszawie.

Myślę, że dwa dni w Warszawie wystarczą, ja miałem w ciągu trzech dni z odbiorem w Koszalinie.
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 25 Lut 2014 23:32 

Loty: 158
Kilometry: 320 173
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
pazur napisał(a):
Nie wiem czy to średnia, ale ja czekałem 2 dni.Podziwiam ludzi , którzy najpierw kupują bilety , a póżniej idą po wizę. Ciekawa kolejność ;)

Jak się kupuje bilet do NY i z powrotem za 670 zł to nie ma czasu się zastanawiać nad wizą. Ryzyk - fizyk.
Ja tak robiłem i się udało.
Dzięki temu zwiedziłem z rodziną NY za 1/3 kosztów jakie zakładałem.
codriver lubi ten post.

#464 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:30 

Mam pewnie dość trywialne pytanie ,mianowicie:
posiadam wizę od 2010 roku ważną 10 lat , byłem 1 raz w usa i wróciłem w terminie , czy cokolwiek muszę zrobić aby ponownie udać się do usa? Czy tylko kupić bilet i w drogę?
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 28 Lut 2014 18:39 

Zbanowany
Krzy50 napisał(a):
...kupić bilet i w drogę
 Profil Relacje PM off  

#466 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:32 
Awatar użytkownika

RomeY napisał(a):
Z przymrużeniem oka o wizie turystycznej, w miarę wszystko wytłumaczone, odnosi się bardziej do Krakowa. To się uśmiałem, lepiej to zdecydowanie wygląda w Warszawie.

http://blog.kopyra.com/index.php/2014/0 ... o-ameryki/

To jest niezwykle trafny opis tego, jak to wygląda w Krk. Rozwaliły mnie zwłaszcza rozdawane wymięte numerki, jak w nadmorskiej pizzerii :D Wszystko się zgadza.
Pytania standardowe: po co, kiedy, na jak długo i czy byliśmy wcześniej.

#467 PostWysłany: 03 Mar 2014 23:42 

niebieski
pazur napisał(a):
Podziwiam ludzi , którzy najpierw kupują bilety , a póżniej idą po wizę. Ciekawa kolejność ;)
A ja nie..... Jeśli na rozmowę nie idziesz z kielnią w kieszeni spodni roboczych umazany farbą, tylko masz trochę oleju w głowie - dlaczego nie skorzystać z jakiejś mega promocji znalezionej na którejś ze stron typu F4F.... Znajomy był w Krakowie w styczniu. Dostał wizę bez problemu, wszyscy wokół też... Po kilkudziesięciu sekundach "rozmowy". Pozdr.

#468 PostWysłany: 06 Mar 2014 20:15 

Kolejne pytanie:
czy posiadając międzynarodowe prawo jazdy można prowadzić auto w usa?
 Profil Relacje PM off  

#469 PostWysłany: 06 Mar 2014 20:28 

Zbanowany
Możesz prowadzić z polskim.
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 06 Mar 2014 20:48 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
Krajów: 33 / 15.4%
srebrny
Krzy50 napisał(a):
Kolejne pytanie:
czy posiadając międzynarodowe prawo jazdy można prowadzić auto w usa?

Prowadzić można nawet bez prawa jazdy i nogami:)
Teoretycznie, dokumenty uprawniające do kierowania pojazdami mechanicznymi określa prawo stanowe. W większości z nich (wszystkich?) wymagane jest krajowe prawo jazdy i uwierzytelnione tłumaczenie, czyli np. międzynarodowe prawo jazdy.
W praktyce, i wypożyczalni i policji wystarczy krajowe prawo jazdy. Nie polecam jednak. W razie jakiegoś wypadku mogą być kłopoty.

#471 PostWysłany: 08 Mar 2014 20:58 

Ja byłam na rozmowie o wizę 3.03. Paszport miałam już do odbioru w czwartek.
Do okienka szłam razem z moim chłopakiem.

Pytania standardowe.
Na początku? czy jesteśmy rodziną? Odp: Nie, narzeczeństwo.
Do mnie:
Czym się zajmuję w Polsce? Gdzie studiuję? Jaki kierunek? Co chce robić po skończeniu studiów? Czy mam kogoś z rodziny w USA? odp: nie. Na jak długo jadę do USA?

Do chłopaka:
Czym się zajmuje w Polsce? Co studiuje? Na którym roku jest? Czy byłeś już kiedyś w USA? Czym się będziemy poruszać po USA, bo we wniosku był opisany szczegółowy plan. - Odp. megabusem.

i tyle. Promesę wizową dostaliśmy na 10 lat.
 Profil Relacje PM off  

#472 PostWysłany: 14 Mar 2014 01:16 

U mnie rozmowa trwała może 1,5 minuty, Pan w okienku zapytał się czy mam jakąś rodzinę w Stanach, czy ktoś z rodziny starał się o wizę, dlaczego wybrałam Nowy Jork jako miejsce podróży, co chcę jeszcze zobaczyć i czy moi znajomi, których wpisałam w formularzu już mają wizy. Na koniec powiedział, że dostałam wizę i życzył miłej podróży :) gorzej z odbiorem w Warszawie, który jest aż za Okęciem, z Centrum jedzie się 45 min na terminal Cargo i trzeba się pytać ludzi gdzie jest odbiór.

Ogólnie całą procedurę oceniam pozytywnie (oczywiście oprócz głupich pytań w formularzu typu- podaj kontakt w Stanach, w moim przypadku Empire State Building :D), z tego co zauważyłam wszyscy wychodzili bez paszportu, cała wyprawa do ambasady trwała godzinę. Wiza z dwiema gwiazdkami.
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 21 Mar 2014 23:56 
Awatar użytkownika

Ja nie miałem problemu z dostaniem wizy. Nie miałem żadnych dokumentów "wspomagających". Było kilka pytań po co jadę, czym się zajmuję, jakie kraje ostatnio owiedziałem (może dlatego, że sporo ich wpisałem we wniosku) i pewnie najważniejsze - czy mam rodzinę w usa :D. W ogóle wydaje mi się, że bardziej te pytania sprawdzały czy to co powiem zgadza się z danymi wpisanymi we wniosku.

Na wszystko odpowiadałem tak/nie, gość też nic więcej nie dociekał i wizę dostałem :)

Kilku moich znajomych w ostatnim czasie też ubiegało się o wizę i dostali. Była też wśród nich osoba, która kiedyś przekroczyła dopuszczalny pobyt na wizie turystycznej.
 Profil Relacje PM off  

#474 PostWysłany: 22 Mar 2014 15:47 

Na wizyte lepiej isc i pokaz bilet powrotny czy nie?
 Profil Relacje PM off  

#475 PostWysłany: 22 Mar 2014 16:09 

Podczas rozmowy nikt Cię nie pyta o bilet
Na stronie ambasady jest wręcz napisane, że nie należy podejmować jakichkolwiek działań(kupować biletów) przed otrzymaniem wizy
 Profil Relacje PM off  

#476 PostWysłany: 22 Mar 2014 16:27 

Ok, dzieki.

A czy trzeba wziasc zdjecia 5x5 czy jak bylo accepted jak sie wniosek wpisywalo to juz nie trzeba? Bo czytalem i pisalo ze jak bedzie jakis blad to ze wtedy trzeba wziasc.

Ja ide do Madrytu na rozmowe, ale mysle ze te same zasady.
 Profil Relacje PM off  

#477 PostWysłany: 22 Mar 2014 16:54 

Nigdy ie zaszkodzi wziąć ale nie powinno być problemu jak system zaakceptował
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 27 Mar 2014 11:23 

srebrny
mam wrazenie ze tych wnioskow nikt wogole nie czyta. z powodu jakiegos bledu nie moglem zalaczyc informacji o wszystkich 3 wizach,
zalaczylem ostatnia. no i info o moich trzech wczensiejszych wizytach na trzech roznych wizach.
dzisiaj w krakowie nikt o to wogole nie pytal. 2 pytania :
po co pan jedzie do stanow ? bo wygralem konkurs z pracy i firma mnie zaprasza.
a jaki konkurs ? a dla sprzedawcow. aha.
pytanie do parnerki - a pani po co jedzie ? a bo z chlopakiem jako osoba towarzyszaca.
a czy jest pani studentka ? tak, aha to poprosze o legitymacje. tyle.
wszystko nie trwalo nawet minuty.
 Profil Relacje PM off  

#479 PostWysłany: 28 Mar 2014 00:33 

Loty: 135
Kilometry: 342 008
Krajów: 27 / 12.6%
Ja mam pytanie odnośnie powrotu z USA. Wracając z Nowego Jorku nie dostaliśmy żadnych stempli do paszportów odnotowujących wyjazd z USA. Celnik zerknął jedynie w paszport i oddał. Czy to standardowa sytuacja, czy może celnik zapomniał o pieczątkach?
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 28 Mar 2014 00:35 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Poczytaj forum. Wszystko jest ok, nic juz nie wbijają.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości