Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 644 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Ukraina-pociągi
#221 PostWysłany: 10 Sty 2017 16:04 

Jechałem na trasie Wrocław - Przemyśl - Lwów 5.01.
W Przemyślu nie było problemu z kupnem biletu. Sugeruję pospieszyć się z jego zakupem i zrobić to zaraz po wyjściu z pociągu (jadąc Wyspiańskim), po chwili ustawiła się długa kolejka. Bilety można kupić również w międzynarodowych kasach IC w całej Polsce. Cena biletu w 2 klasie to około 27 złotych, pierwsza klasa to wydatek rzędu 33 zł. Co ciekawe bilety wypisywane są ręcznie i cały proces trwa dosyć długo (4 bilety Pani wypisywała około 7 minut, a robiła to bardzo sprawnie). Pociąg jest jest wyposażony w wifi i kontakty. Kontrola graniczna i celna, przeprowadzana na pokładzie, przebiega bardzo sprawnie. Pociąg nie stoi dłużej niż jest to planowane, do Lwowa dotarliśmy punktualnie.
Problem pojawił się w drodze powrotnej. Kupno biletów dzień przed odjazdem pociągu było niemożliwe, ponieważ wszystkie zostały wykupione, ale cała sytuacja wynikała z terminu podróży (dzień po świętach). Mimo wszystko polecam kupić bilety kilka dzień wcześniej.

Kuriozalna sytuacja miała natomiast miejsce w Przemyślu. Jak tłumaczył konduktor, liczba biletów sprzedanych na trasę Przemyśl - pozostałe miasta w Polsce była większa niż liczba miejsc w pociągu. Wynikało to ze sprzedania przez stronę ukraińską biletów (bez miejscówek, ponieważ nie mają dostępu do systemu pkp jednocześnie z ich gwarancją). W konsekwencji do kasy ustawiła się ogromna kolejka, wszyscy musieli zostać obsłużeni, ponieważ mieli kupiony bilet i potrzebowali miejscówek. Panie w kasie nie zdążyły sprzedać biletów do momentu odjazdu pociągu, w związku z czym został on opóźniony (najpierw o 35 minut potem o kolejne 15). Teoretycznie bilety mogły być sprzedawane przez konduktorów już na pokładzie jednak skład był zbyt krótki i fizycznie brakowało miejsc, musieli dostawiać wagony.

Podejrzewam, że podobne sytuacje nie będą miały miejsca w dniach pozaświątecznych. Polecam to połączenie, istotnie skraca podróż do Lwowa (jeśli na granicy są kolejki). Podróż jest dużo bardziej komfortowa niż w schemacie bus-granica-bus. Cena nie odstrasza.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#222 PostWysłany: 11 Sty 2017 06:17 

Od 15 stycznia *bilety będą już elektroniczne jak na inne międzynarodowe pociągi PKP, więc nie będzie już raczej problemu z długim wystawianiem biletów.

Dziwne jest jednak to co mówisz. Miejscówka nie jest obowiązkowa na zasadzie takiej, że każdy ją musi mieć - można bez problemu jechać z biletem po prostu bez gwarancji miejsca do siedzenia, więc w sumie bez sensu troche stanie do kasy po tą miejscówkę. No ale cóz - zobaczymy, jak to w wakacje będzie wyglądać, czy więcej turystów będzie itp.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 11 Sty 2017 09:58 
Awatar użytkownika

Loty: 100
Kilometry: 152 765
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Żeby uściślić, to od 15 stycznia bilety powinny być wystawiane elektronicznie, a nie miejscówki.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 11 Sty 2017 15:19 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 229 054
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Dla chętnych artykuł o połączeniu z Przemyśla:
http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/przem ... ,11670994/
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 27 Sty 2017 20:42 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Nie wiem czy wszyscy mają tego świadomość.
Podejrzewam, że tak ale może komuś się przyda.
Na krótkich dystansach kiedy podróżujemy koleją ukraińską najlepiej "odkliknąć" pościel i herbate.
Załącznik:
pociag.png
pociag.png [ 57.72 KiB | Obejrzany 2499 razy ]

Mi tym sposobem cena spadła z 74.54 na 49.54 hrywien
W dzień jadę 2h to pościel mi niepotrzebna.
Na dłuższych trasach wiadomo, że się przydaje ;)
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 27 Sty 2017 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Juz kiedys pisalem: miejsca 37-52 tragedia, no chyba ze lubicie jak ktos przeszkadza, 5 minutowy sen itp, itd. Za dnia to jeszcze gorzej, bo lazacych jeszcze wiecej. Pozostale miejsca rewelka-tylko plakartnyj!:lol:

#227 PostWysłany: 28 Sty 2017 20:59 

Zbanowany
No, ile razy się na to decydowałem (z 4?) to wagonowy wybałuszał oczy upewniając się czy nie chce aby napewno pościeli po czym ktoś z wagonu się litował i sam wręczał mi (przy wysiadaniu) swoją pościel. I raz kasjerka w Kijowie nie mogła zrozumieć, jak można jechać bez pościeli (mam własny koc).

Niezręczna sytuacja dosyć. Ale każdy decyduje za siebie, @‌JarekGdynia‌ Na krótszym odcinku również jest to przydatne, jeśli ktoś pod tobą się rozłoży (= ty też musisz), a wtedy twoja głowa ląduje tam gdzie ktoś wcześniej trzymał skarpety/nogi.

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 28 Sty 2017 21:12 

niebieski
Kilka razy rezygnowałem z pościeli, kiedy moja podróż trwała nie dłużej niż 3-4 godziny, nawet w nocy (nakrywałem się wtedy kurtką, a pod głowę kładłem jakiś sweter). Na dłuższych odcinkach biore zawsze, w końcu nie jest to jakiś wygórowany koszt
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 28 Sty 2017 21:36 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
steward napisał(a):
@‌JarekGdynia‌ Na krótszym odcinku również jest to przydatne, jeśli ktoś pod tobą się rozłoży (= ty też musisz), a wtedy twoja głowa ląduje tam gdzie ktoś wcześniej trzymał skarpety/nogi.

Spoko, na Ukrainie bywam od 7 lat regularnie i nie jadę pierwszy raz pociągiem. :D Zawsze biore dolne miejsce. Akurat na tej trasie górne miejsce zajmuje siostrzeniec żony i śmigamy na 1dniówkę do Lwowa. Czas przejadu 2h, pościel i herbata nie są mi potrzebne. Wole zaoszczędzone 50 hrywien wydać na piwko we Lwowie albo młodemy coś pokazać/kupić.
Nic na siłę. Na dłuższych trasach zawsze biorę pościel.
Dla nas super opcją jest ich LUX. Naprawdę porządne warunki, coś a la nasz sypialny. 2 osoby w przedziale, koszt Lwów - Kijów +-70zł.
Jak kilka osób jedzie biore Coupe bo czysto, nikt nie przeszkadza a ceny bardzo korzystne.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 10 Lut 2017 21:11 

Cytuj:
Ukraina szykuje się do uruchomienia nowych pociągów do Budapesztu, Koszyc i Chełma

Ukraina w tym roku przygotowuje się do uruchomienia nowych tras kolejowych do Polski, na Węgry i Słowację - powiedział przewodniczący Państwowej Służby Migracyjnej Maksym Sokoliuk w wywiadzie dla Europejskiej Prawdy.

"Ukraina uruchomiła pociąg Kijów - Przemyśl z kontrolą w czasie jazdy. Bilety sprzedają się świetnie, o ile mi wiadomo. A to dopiero początek: już rozpoczął się proces uruchamiania trasy z Wołynia do Chełma, z Mukaczewo do Budapesztu, z Użhorodu do Koszyc", – powiedział Sokoliuk.

Wcześniej minister infrastruktury Wołodymyr Omelian stwierdził również, że Koleje Ukraińskie planują uruchomić pociąg na trasie Mukaczewo–Budapeszt w 2017 roku.

Dyrektor przewozów pasażerskich i serwisu Ukrzaliznyci informuje że w najbliższym czasie może powstać kolejna bezpośrednia trasa do Chełma.

Przypomnijmy, że 23 grudnia Koleje Ukraińskie uruchomiły pociąg pospieszny Intercity+ na trasie Kijów–Lwów–Przemyśl.

http://wschodnik.pl/ukraina/item/10104- ... helma.html

Brzmi naprawdę bardzo, bardzo obiecująco! Może w już w wakacje z Chełma pojedziemy tanim pociągiem za Bug? :)
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 22 Lut 2017 12:20 

srebrny
witam,

w planach na lato jest nowe polaczenie Kowel-Chełm-Lublin lub Kovvel-Dorohusk.
wiecej informacji na ukrainskiej stronie:

http://www.volynnews.com/news/all/potia ... 2017-roku/

edit: @krasnal dzieki za przeniesienie tematu w dobre miejsce :)
 Profil Relacje PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#232 PostWysłany: 05 Mar 2017 20:59 

Loty: 119
Kilometry: 272 798
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
a jak wygląda kupno biletu po stronie ukraińskiej ?
Czy we Lwowie mogę kupić normalnie bilet na nocny pociąg Lwów-Warszawa?
Zastanawiam się też jak to wygląda cenowo...
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 06 Mar 2017 02:18 

Mozesz w kasie międzynarodowej. Bilet ze Lwowa do Warszawy kosztuje €55,40.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 13 Mar 2017 22:26 

czy bilet Lwów - Przemyśl należy kupować na stronie PKP czy Kolei Ukraińskich?

pytam o to połączenie:
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 79581.html

Ostatnio edytowany przez Abcn, 14 Mar 2017 00:22, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 13 Mar 2017 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
W kasie jedynie (chyba że coś się ostatnio zmieniło). Poszukaj w wątku o transporcie drogowym Lwowa.

Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 13 Mar 2017 22:52 
Awatar użytkownika

Loty: 100
Kilometry: 152 765
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jeżeli chodzi o PKP to nic się nie zmieniło. W kasie i to międzynarodowej. A najlepiej w COK, jeżeli jest w danym mieście.
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 15 Mar 2017 15:24 

eleles napisał(a):
czy bilet Lwów - Przemyśl należy kupować na stronie PKP czy Kolei Ukraińskich?

pytam o to połączenie:
http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 79581.html

Tutaj znajdziesz informację nt. kas międzynarodowych:
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pa ... matow.html
Ja kupiłem wczoraj w moim mieście, trochę to trwało (Pani nawet wyjęła specjalną instrukcję :D), ale się udało. Obłożenie pociągu było już ponad 60% gdy ja kupowałem - jadę w przyszły czwartek. Wyszło za normalny bilet 45 zł/os. w dwie strony z miejscówkami, czyli całkiem tanio.

Ja mam pytanie dot. parkingu w Przemyślu. Strzeżony Viking24 obok dworca rzucił mi za 3 doby cenę 50zł, trochę kosmiczna według mnie. Czy można spokojnie zostawić auto gdzieś w okolicach dworca, niekoniecznie na parkingu strzeżonym (auto firmowe ;) ).
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 15 Mar 2017 15:53 

Kuba989 napisał(a):
eleles napisał(a):
Tutaj znajdziesz informację nt. kas międzynarodowych:
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pa ... matow.html
Ja kupiłem wczoraj w moim mieście, trochę to trwało (Pani nawet wyjęła specjalną instrukcję :D), ale się udało. Obłożenie pociągu było już ponad 60% gdy ja kupowałem - jadę w przyszły czwartek. Wyszło za normalny bilet 45 zł/os. w dwie strony z miejscówkami, czyli całkiem tanio.
.

Skąd te 45 zł za osobę? Bo z Przemyśla do Lwowa koszt to ~22 zł.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 15 Mar 2017 16:16 
Awatar użytkownika

srebrny
W dwie strony...

#240 PostWysłany: 16 Mar 2017 17:34 

Haha, no to wszystko jasne. :lol:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 644 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości