Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 734 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Noclegi na Malcie
#281 PostWysłany: 03 Mar 2015 15:47 

Miałem hotele w 3 różnych miejscach i wszędzie był szwedzki stół, ale z mocnymi akcentami angielskimi. Fasola, bekon smażony itp. Zależy od klasy hotelu, jaka jest obfitość na śniadaniu. Ogólnie da się pojeść.
Gozo można "liznąć' pobieżnie w jeden dzień. Jak chcesz mocniej poznać to 2-3 dni starczy.
Może lepiej Maltę rozbić na 2 miejsca.
Bo przemieszczanie się góra - dół trochę trwa.
 PM off
dialam uważa post za pomocny.

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#282 PostWysłany: 03 Mar 2015 16:02 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
Krajów: 9 / 4.2%
Mi 1 dzień na Gozo pozwolił na Azure Window, plażowanie tutaj http://www.offtomalta.com/upload/Tours/ ... gozo-8.jpg, odwiedziny klifów Ta Cenc, szybki spacer po centrum i zwiedzenie cytadeli - także jak najbardziej.

Co do śniadań - szwedzki stół. Na mieście widziałem tylko angielskie albo bagietki z tuńczykiem itp.
 Profil Relacje PM off

#283 PostWysłany: 03 Mar 2015 16:18 

Kilka dni na Gozo polecam, bardzo spokojne klimaty i dużo starych domów przerobionych na apartamenty.

#284 PostWysłany: 03 Mar 2015 16:24 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Ja polecam nawet cały tydzień na Gozo :) Oczywiście zależy kto co lubi. Gozo jest spokojne i wiejskie w porównaniu do Malty.
W Xlendi kolacja wieczorem albo i wcześniej - coś wspaniałego a i dzieciaki mogą w wodzie popluskać :) jeżeli wcześniej.
 Profil Relacje PM off

#285 PostWysłany: 03 Mar 2015 17:05 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
dialam napisał(a):
Mam pytanko do osób, które miały wykupioną opcję ze śniadaniami - jakie mieliście śniadania - English breakfast czy szwedzki stół?
I drugie pytanie - warto rozbijać pobyt 10dniowy na Maltę i Gozo? Jedziemy 2+2maluchy, nastawiamy się na zwiedzanie, ale w miarę możliwości dzieciaków i trochę pluskania w wodzie

Byłem z dzieciakami (nie maluchami) właśnie 10 dni, wracam wkrótce :) i zaplanowałbym pierwsze lub ostatnie 3-4 na Gozo.
Na pierwszym wyjeździe na Maltę postanowiliśmy wpaść na Gozo na jeden dzień z doskoku i nie wyszło :( potem byłem w listopadzie sam na 4 dni mieszkając w hotelu na Malcie przy samym promie (5min. na piechotę) dwa dni spędziłem na Gozo płynąc rano promem i wracając wieczorem i też nie było optymalnie (ale sam coś zobaczyłem i powłóczyłem się), w czerwcu trzeci raz na Malcie (razem z Rodzinką) i pierwsze 3 dni na Gozo prosto z lotniska, potem 4 dni na Malcie.

Wpadanie tam na jeden dzień mija się trochę z celem szczególnie z dziećmi które raczej nie wytrzymają mega tempa w stylu wyspa w jeden dzień.
Jeżdżenie tam na 2-3 dni codziennie z Malty i tak płacąc za autobusy x2 (na każdej z wysp), promy zmarnujecie dużo czasu na transport a lepiej móc ten czas poświecić na zwiedzanie lub leżenie na plaży :D

Jeśli macie rano lot powrotny to chyba na spokojniej będzie najpierw Gozo potem Malta, jeśli przylatujecie na Maltę wieczorem to chyba lepiej najpierw na Malcie spędzić kilka dni. Wybrałbym układ 7+3 lub 3+7 dni (ewentualnie 6+4/4+6).
 Profil Relacje PM off

#286 PostWysłany: 03 Mar 2015 19:31 

Loty: 12
Kilometry: 12 344
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

@jacakatowice właśnie obawiam się tych "angielskich akcentów" i skłaniam się coraz bardziej ku studio z aneksem kuchennym zamiast pokoju ze śniadaniami.
Co do Malty - to w grę wchodzi wynajęcie auta, ale to już na miejscu, bo czytałam, że autobusem można się wszędzie praktycznie dostać. Jeśli będzie to jednak zbyt uciążliwe, to wynajmiemy auto.

@No_Remorse_, George23, jar188
dzięki za uwagi :)

generalnie wszyscy polecacie Gozo, więc pomogliście mi podjąć decyzję :D

@mashacra my też właśnie w czerwcu lecimy - z Gdańska, lot i powrót wieczorem, więc właśnie rozważałam 7dni na Malcie, bo łatwiej z lotniska i 3 dni na Gozo, bo spokojnie dojedziemy na lotnisko
teraz tylko znaleźć odpowiednie noclegi ;)
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 03 Mar 2015 19:44 

Loty: 19
Kilometry: 24 852
Krajów: 9 / 4.2%
Ja sam miałem dosyć tych angolskich przysmaków (pobyt 14 dni) i po pewnym czasie zamiast na te typowe śniadanie, to rano był kurs do najbliższego sklepu - cenowo wychodziło praktycznie identycznie, jak zjedzenie na mieście, a było wiele ciekawiej smakowo :P Chociaż tą Tuna Mayo Baguette to bym wsunął :P No i daliśmy radę bez aneksu kuchennego :) Samo podróżowanie busem może być uciążliwe ze względu na ilość pasażerów, lub z powodu tego, że bus po prostu nie przyjedzie/nie zatrzyma się.

Na waszym miejscu z noclegiem bym kombinował w Bugibbie, ewentualnie jeszcze dalej na zachód - nie ma takiego natłoku ludzi, dobra komunikacja autobusowa, blisko do plaż piaszczystych, niedaleko do przystani promowej i ceny na przyzwoitym poziomie. Zależy też co, kto lubi :D
 Profil Relacje PM off
dialam lubi ten post.

#288 PostWysłany: 03 Mar 2015 20:17 

niebieski
no dla mnie angielskie śniadania są za ciężkie, dla dziecka myślę tym bardziej, ale baked beans córka namiętnie wcina ;)
aneks jest o tyle dobry, że dzieciaki wstają przed 6tą i wtedy już można im zrobić śniadanie
co do autobusów to zobaczymy na miejscu, byłam nastawiona na wynajęcie auta, ale zobaczymy jednak na miejscu
póki co to zarezerwowałam nocleg w Qawrze - nie wiem jeszcze czy to dobra miejscówka, ale ma dobre opinie i mam nadzieję, że czysty basen ;) z możliwością anulowania, więc luz
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 03 Mar 2015 20:50 
Awatar użytkownika

srebrny
Qawra to dobry kierunek, blisko plaż, jak będziecie mieć w planach Vallettę lub Mdinę to i tak trzeba będzie poświęcić dzień na dojazdy i zwiedzanie okolicy.
I klify bym sobie na Malcie darował, na Gozo są "fajniejsze". ;)

O ile zachód Malty jest bardziej "wiejski" i spokojniejszy, to wschód wydaje się być betonowy i "przemysłowy".
 Profil Relacje PM off

#290 PostWysłany: 03 Mar 2015 22:11 

niebieski
dzięki za sugestię mashacra :)
Valetta i Mdina to obowiązkowo, jakoś damy radę w tym blokowisku ;)
najważniejsze, żeby nie było zbyt imprezowo, żeby dzieciaki w nocy spały haha ;)
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 03 Mar 2015 22:20 
Awatar użytkownika

srebrny
Przy okazji, też tym razem będziemy nocować w Qawra ;) a na Gozo w Xlendi.
O betonie pisałem w aspekcie dróg, magazynów i portów, Valletta to nie żadne blokowisko, a Mdina tym bardziej :D
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 03 Mar 2015 23:58 

niebieski
przepraszam, to był mój skrót myślowy - nie chodziło mi o Vallette ani Mdinę (w tym moim zdaniu powinien być przynajmniej średnik), tylko architekturę Buggiby/Qawry
a co do Gozo to też właśnie dumałam czy nie bookować hotel Xlendi ze zniżką z otel.com - jaki ten świat mały ;)
jeszcze powiedz, że jedziecie w drugiej połowie czerwca i może się spotkamy ;)
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#293 PostWysłany: 04 Mar 2015 00:12 

platynowy
Ja w Xlendi nocowałem w San Andrea hotel, bardzo polecam. Śniadania stół szwedzki, bardzo pyszne, był bekon i fasolka ale nie codziennie zrobione bardzo dobrze i lekko, a oprócz tego cała masa innych śniadaniowych smakołyków ze świeżymi owocami,sokami i ciastami.
Jak już ktoś napisał, zależy pewnie do jakiego hotelu się trafi.
 Profil Relacje PM off

#294 PostWysłany: 04 Mar 2015 01:20 
Awatar użytkownika

srebrny
To nie świat jest mały tylko Malta ;) no i też lecimy w drugiej połowie czerwca.
 Profil Relacje PM off
dialam lubi ten post.

#295 PostWysłany: 04 Mar 2015 19:04 

niebieski
jar188 napisał(a):
Ja w Xlendi nocowałem w San Andrea hotel, bardzo polecam.

dzięki za info :) hotel ma faktycznie bardzo dobre opinie :)
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 05 Mar 2015 09:15 
Awatar użytkownika

srebrny
mashacra napisał(a):
O ile zachód Malty jest bardziej "wiejski" i spokojniejszy, to zachód wydaje się być betonowy i "przemysłowy".

gdzieś tu chyba zabrakło wschodu
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 05 Mar 2015 09:23 
Awatar użytkownika

srebrny
Widać nikt nie czyta tego co piszę :D Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 05 Mar 2015 13:45 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
witam
my też leciemy na tydzien na Maltę z dziećmi (trójka), zdecydowałam że 1 nocleg Malta, potem 3 dni na Gozo w tym wypad na Comino, potem wracamy na 3 kolejne noce na Malte. Początkowo myślałam o 4 dniach na Gozo ale w końcu zarezerwowałam 3 noclegi w Calypso Hotel z opcja FB. Mam też zrezerwowane 2 nocelgi w Mellieha - Solana Hotel opcja FB.

Potrzebuje jeszcze zarezerwować 1 nocleg blisko lotniska na wschodzie bez wyżywienia. Ktoś może mi coś polecić? Myślałam o Birzebbuga, ale nie mogę nigdzie znależć tej miejscowości w żadnej wyszukiwarce.

#299 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:40 

W Birzebbuga praktycznie nie ma hoteli. Raptem chyba 2 obiekty. To samo w pobliskim Marsaxlok. W ogóle blisko lotniska nie ma za bardzo hoteli.
Najlepiej zainstaluj się w miejscu, gdzie jest dobry dojazd do aeroportu. Np Sliema i okolice. Tam jest mnóstwo niedrogich , porządnych hotelików.Np Roma, czy Chalet ( polecam) .Przystanek obok, bezpośrednie autobusy X jeżdżą b.często, na lotnisko.
Przy okazji to dobry punkt wypadowy do zwiedzenia stolicy wyspy, Valetty. Bo widzę, że Twój plan podróży to głównie północ i Gozo.
A stolica ??
 PM off  

#300 PostWysłany: 05 Mar 2015 15:59 

platynowy
Szkoda czasu na takie rozbijanie podróży i zmianę noclegów.
Jak nie lądujecie jakoś w nocy to najlepiej od razu jechać na Gozo, jest bezpośredni autobus na prom z lotniska.
W drodze powrotnej też nie kombinowałbym z szukaniem noclegu bliżej lotniska bo to strata czasu a autobusem do lotniska dojedziecie z każdego zakątku i nie trwa to aż tak długo :)

Ostatnio edytowany przez mashacra, 05 Mar 2015 16:05, edytowano w sumie 1 raz
linki
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 734 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość