Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Wrz 2026 15:33 

No i jedziemy. Do Kanady, Toronto. Na tydzień. Z żoną i teściem. Dlaczego Kanada? Pomysł był mojej żony, już kilka lat temu, między innymi by odwiedzić osobę z rodziny. Moja pierwsza myśl – Kanada? Co tam jest ciekawego, poza oczywiście przyrodą – wiadomo – Góry Skaliste, jeziora, lasy. USA to zrozumiałe. Nowy Jork to stolica świata, w ogóle USA są ciekawe. Ale Kanada?
Gdy jednak poczytałem i posłuchałem podcastów o historii, mój pogląd całkowicie się zmienił. Fascynujące historie odkrywców, podróżników, misjonarzy, inżynierów. Historia pasji, nieustępliwości, przetrwania. Ale też bogatej historii i kultury ludów rdzennych. Dlatego już od wielu tygodni z niecierpliwością czekałem na nasz wyjazd.
Dojazd samochodem na lotnisko, ok 40 min od miejsca zamieszkania. Parking B wykupiony już z wyprzedzeniem. Trochę drogo na tydzień, ale ten tańszy kiedyś przy okazji jakieś lotu był już tak zapchany samochodami, że znaleźliśmy miejsce tylko gdzieś bardzo daleko i żeby zdążyć trzeba było wykupić na szybko FastTrack. A tak zostawiliśmy auto prawie naprzeciwko wejścia do hali odlotów.
Lot LOTem, z Wrocławia przez Warszawę. Zakup w najtańszej taryfie Economy Saver, z niewielką zniżką na Kartę Dużej Rodziny. Z różnych kombinacji w czasie zakupu 5 miesięcy temu to była najkorzystniejsza opcja. Trochę też sentyment do narodowego przewoźnika. Bagaż podręczny kabinowy do 8 kg. Tydzień temu zdecydowaliśmy dokupić jeszcze 1 sztukę bagażu rejestrowanego (wspólny na naszą trójkę) – koszt 560 zł w obie strony.

Przy odprawie tego bagażu rejestrowanego okazało się, że trzeba nadać bagaż kabinowy bezpłatnie, ponieważ samolot jest w pełni obłożony i wszystkie się nie zmieszczą. Dla nas nawet lepiej, bo do samolotu w takim razie bierzemy tylko małe plecaczki, to wygodniej. Ten plecaczek teoretycznie może mieć tylko 2 kg, ale nikt nie sprawdzał przy bramce.

Samolot do Warszawy Embraer 175. Układ 2-2. Całkiem dużo miejsca na nogi. Dostaliśmy bułeczkę z rabarbarem oraz wodę – do wyboru gazowana i niegazowana. Potem dla chętnych jeszcze dokładka z bułeczki.

W Warszawie sprawna automatyczna kontrola paszportowa, już bez kontroli bezpieczeństwa. Spokojnie wystarczyła przerwa 70 min na kolejny lot.
Do Toronto Dreamliner 787-8. Również całkiem dużo miejsca. Dostaliśmy poduszkę, kocyk i potem słuchawki. W trakcie lotu nad Danią serwowany lunch. Bardzo smaczny: ziemniaczki z kurczakiem, bułeczka, jakiś ryż na zimno, mała sałatka i do tego jeszcze pudding z wiśniami. I sztućce metalowe (nie plastikowe). Podczas lotu widać było Grenlandię – same góry i lodowce. Niesamowity widok.
W Toronto automatyczna kontrola paszportowa. Otrzymuje się małą karteczkę – wydruk, której nie można wyrzucić po wyjściu z kontroli – zbierają je potem przy wyjściu do hali przylotów.
Podroż Lyftem na miejsce noclegowe (jest też Uber i Hopp). Po wyjściu z hali przylotów są wyznaczone i dobrze oznakowane specjalne miejsca, gdzie podjeżdżają samochody z tych firm. Kierowca Turek, który tu mieszka i pracuje od kilku lat.
Nocleg wybrany już kilka miesięcy wcześniej przez Airbnb. Wejście na kod. Dość duże mieszkanie, dobrze wyposażone. Na dole knajpka wietnamska z wyśmienitym kurczakiem z ryżem i kawą o jakimś ciekawym smaku. Okazało się, że padło im coś i nie działa terminal. Proszą, by zapłacić na maila, skoro nie mamy gotówki. Nie wiedziałem, że można płacić na maila. Na telefon tak, przecież to znany u nas sposób płatności przez Blik, ale na maila? I proszę, nawet konto w Kantorze Walutowym Alior Banku ma taką opcję. Szybki zakup CAD w komórce (konto w CAD już miałem wcześniej zrobione), przelew do sprzedawcy i cyk: sprzedawca potwierdza u siebie. Ale nie - następnego dnia okazało się, że aby taki przelew był skuteczny, odbiorca musi mieć też konto w Alior. Sprzedawca z Toronto oczywiście go nie ma. A więc płatność była nieskuteczna. Trzeba będzie tam pójść i ponownie zapłacić.
Zakupy w jakimś wielkim sklepie FreshCo – kilka minut piechotą – i tyle na dzisiaj. Tu jest wczesny wieczór, ale ciało domaga się spania, u nas w końcu już środek nocy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 24 Wrz 2026 14:49 

Kolejny dzień to zwiedzanie Toronto. Oczywiście najpierw wieża telewizyjna CNTower. Dojazd komunikacją publiczną autobus, potem pociąg, do samego centrum. Koszt 3.3 CAD za osobę, niezależnie od ilości przesiadek, o ile cała podróż zamknie się w 2 godzinach. Można wykupić jakiś dzienny bilet, ale kosztuje 13.50 CAD za osobę, więc przy 2 takich podróżach na dzień (do centrum i potem z powrotem) to się w ogóle nie opłaca. Bardzo wygodny sposób płatności. Do czytnika w autobusie albo przed bramką metra przykłada się kartę płatniczą albo Iphona (w którym jest skonfigurowana jest karta płatnicza jako „karta ekspresowa transportu publicznego”) nawet bez odblokowywania. Ja tak używam kartę PKO MasterCard Platinum, żona kartę wirtualną Revolut a teść fizyczną kartę IKO. I wszystko działa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości