Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1662 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 84  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 18 Wrz 2018 15:09 

GeoTrip napisał(a):
Zarezerwowałem samochód typu Citroen C3 lub podobny, klasa rezerwacji C, odbiór i zwrot z pełnym bakiem. Za auto na tydzień z dodatkowym ubezpieczeniem wyszło 90 euro. Dostałem Lancię Ypsilon. Dla mnie to bardziej klasa B, niż C, ale nie chciałem się kłócić.

Wg mnie niesłusznie, że się nie kłóciłeś. Właśnie wróciłem i mieliśmy 2 auta z Europcar. Chcieliśmy coś pokroju Fiata 500X (a'la crossover) - kolega dostał Citroena C3 Aircross, a ja Peugeot 208.. Na początku myślałem, że się przesłyszałem i chodzi o 2008, ale nie i próbowaliśmy wytłumaczyć, że wg nas to nie jest ten sam segment. Pani przy "kasie" powiedziała, że to ten sam segment i mamy sprawdzić na parkingu. Auta stały naprzeciwko siebie, więc była łatwa możliwość porównania i to auto nam nie odpowiadało. Powiedzieliśmy o tym panu z obsługi na parkingu, który przyznał nam rację i poszedł to załatwić do budynku - wrócił z kluczykami do Peugoeta 308, czyli klasę wyżej. Na to auto przystaliśmy i więcej problemów nie mieliśmy :) Niestety nie mogłem założyć depozytu na jednej karcie, a zapłacić drugą. Bez ubezpieczenia u nich depozyt wyniósł 800 euro, ale blokada "spadła" przed końcem wynajmu (14 dni).
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#862 PostWysłany: 19 Wrz 2018 10:31 

Hej !
Lece niedługo w rejon Kalabrii i ląduje na lotnisku Lamezia Terme. Czy orientuje się ktoś czy można tam zarezerwować auto za pomocą karty debetowej ?
Sprawdziłem już chyba wszystkie wątki i nic takiego nie mogę znaleźć.
 Profil Relacje PM off  

#863 PostWysłany: 20 Wrz 2018 12:56 

Zdecydowałem się na wynajem samochodu w SIXT w Pizie z pełnym ubezpieczeniem. Jakiej blokady mogę się spodziewać na karcie kredytowej?
Zastanawia mnie też czy kwota która jest blokowana w euro na karcie kredytowej w złotówkach wraca w tej samej wysokości czy potrącana jest jakaś opłata przez bank?
 Profil Relacje PM off  

#864 PostWysłany: 20 Wrz 2018 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
1. taka jaką masz w warunkach najmu/umowie
2. bank nic nie potrąca

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#865 PostWysłany: 20 Wrz 2018 13:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 639
Kilometry: 965 577
Krajów: 62 / 29.0%
@kami0 to musisz sprawdzać w warunkach wynajmu konkretnych wypożyczalni
@grelio jeśli to ubezpieczenie kupowane w wypożyczalni Sixt to prawdopodobnie nie będzie blokady, albo będzie symboliczna. Ale j.w. - musisz sprawdzić w warunkach wynajmu. Jeżeli miałbyś blokadę, to nie ma dodatkowych opłat. Wypożyczalnia zwalnia blokadę po zakończeniu wynajmu - czasem od razu, czasem po kilku/kilkunastu dniach. Widzisz tą blokadę na rachunku karty w PLN, ale po zwolnieniu ona po prostu znika i nie będzie po niej żadnego śladu.

#866 PostWysłany: 22 Wrz 2018 22:32 

Świeży temat dotyczący wypożyczalni Sicily by Car.
Wypożyczyliśmy na 4 dni w Alghero na Sardynii Peugota 208. Odbiór odbył się bez problemu, nie było również żadnych problemów z użytkowaniem. Pech chciał, że oddawaliśmy samochód w sobotę o 7.00 rano, kiedy jeszcze w wypożyczalni na lotnisku nikogo nie było. Zostawiliśmy samochód na parkingu, kluczyki wrzuciliśmy do skrzynki i udaliśmy się do odprawy.

W poniedziałek na karcie zostało zablokowane 1300 zł, po 2 dniach otrzymałem mail z dołączonymi zdjęciami (tył, maska i bok) bardzo poważnie zarysowanego progu samochodu oraz informację, że w związku z brakiem pełnego ubezpieczenia potrącają mi 315 Euro + VAT.

Ponieważ w trakcie użytkowania nie doszło do żadnej kolizji z kamieniem, czy krawężnikiem, odpisałem, że proszę o nagrany film pokazujący, że jest to mój samochód, czyli tablice rejestracyjne i szkodę (zdjęcia pokazywały każdą stronę samochodu oddzielnie). Nie dostałem żadnej odpowiedzi.

Po 3 dniach pieniądze wróciły na konto. Przestrzegam przed tą wypożyczalnią, ewidentnie chcieli wymusić kasę.
 Profil Relacje PM off  

#867 PostWysłany: 23 Wrz 2018 00:59 

Loty: 53
Kilometry: 102 387
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
ja zawsze w takich przypadkach fotografuję auto, licznik, poziom paliwa i wysyłam maila do wypożyczalni, że zwróciłem auto.
Może wydawać się dziwne, ale w sumie nic nie kosztuje (jakieś wi-fi na lotnisku zawsze się znajdzie) a czekając na odlot zawsze to jakiś "zabijacz" czasu.
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 23 Wrz 2018 11:45 

srebrny
Cytuj:
ja zawsze w takich przypadkach fotografuję auto, licznik, poziom paliwa

I co to niby ma wykazać?
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 23 Wrz 2018 12:23 

Loty: 21
Kilometry: 18 041
Krajów: 6 / 2.8%
granat napisał(a):
Hej

Pierwszy raz podróżuję z dziećmi do Włoch (Lamezia Terme) w listopadzie i muszę sobie ogarnąć foteliki. To co zobaczyłem w wypożyczalniach mnie rozwaliło.
Wypożyczenie Fiat Panda na 4 dni -> 152zł (+ ubezpieczenie, pewnie w sumie ok 200zł).
Natomiast koszt jednego fotelika 412zł :shock: :shock: !!! a potrzebuję dwa.

Czy ktoś z Was wie jak można to rozwiązać, żeby to jakoś urealnić :?: Bo chyba pojadę z PL w końcu samochodem i wyjdzie taniej :D .

Dodam, że nie znalazłem wypożyczalni takiej typowo do fotelików na mieście.

Fotka pochodzi z economycarrentals.com:
Załącznik:
1.png

Załącznik:
2.png
Możesz poszukać włoskiego olx i odkupić używany, a potem oddać właścicielowi za pół ceny lub porzucić.
Lokalne wypożyczalnie czasami dają foteliki za darmo, przynajmniej w Grecji.
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 23 Wrz 2018 18:58 

MichalKu napisał(a):
granat napisał(a):
Hej

Pierwszy raz podróżuję z dziećmi do Włoch (Lamezia Terme) w listopadzie i muszę sobie ogarnąć foteliki. To co zobaczyłem w wypożyczalniach mnie rozwaliło.
Wypożyczenie Fiat Panda na 4 dni -> 152zł (+ ubezpieczenie, pewnie w sumie ok 200zł).
Natomiast koszt jednego fotelika 412zł :shock: :shock: !!! a potrzebuję dwa.

Czy ktoś z Was wie jak można to rozwiązać, żeby to jakoś urealnić :?: Bo chyba pojadę z PL w końcu samochodem i wyjdzie taniej :D .

Dodam, że nie znalazłem wypożyczalni takiej typowo do fotelików na mieście.

Fotka pochodzi z economycarrentals.com:
Załącznik:
1.png

Załącznik:
2.png
Możesz poszukać włoskiego olx i odkupić używany, a potem oddać właścicielowi za pół ceny lub porzucić.
Lokalne wypożyczalnie czasami dają foteliki za darmo, przynajmniej w Grecji.

Dzięki MichalKu!
Poszedłem za Twoją drugą sugestią. Znalazłem coś lokalnego i faktycznie był jeden fotelik w cenie, tylko cena auta zamiast 50EUR wychodziła 163EUR, więc nie było dużo lepiej. Natomiast przejrzałem po kolei z wyszukiwarki wszystkie możliwe wypożyczalnie. Okazuje się, że goldcar ma cenę 9EUR/dzień/szt zamiast jak wszędzie indziej 27EUR/dzień/szt

Macie jakieś doświadczenia z Goldcar we Lamezii? Bo z mojego rozeznania wynika, że same opinie o firmie w sieci nie są zbyt pochlebne :/
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 23 Wrz 2018 19:07 

Nie lepiej zabrać własne podkładki lub foteliki z kraju? Przecież Ryanair i Wizz pozwalają na to za darmo. Nie wspominam juz poziomie zdezelowania i czystości tych fotelików z wypożyczalni.
 PM off  

#872 PostWysłany: 23 Wrz 2018 19:13 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
granat napisał(a):
Macie jakieś doświadczenia z Goldcar we Lamezii?

mamy
uwaga-na-goldcar,262,125788?start=140

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 23 Wrz 2018 19:31 

Anonymous napisał(a):
Nie lepiej zabrać własne podkładki lub foteliki z kraju? Przecież Ryanair i Wizz pozwalają na to za darmo. Nie wspominam juz poziomie zdezelowania i czystości tych fotelików z wypożyczalni.

Fotelika samochodowego nie zabierzesz za darmo przy dzieciach 9-18kg. Przy mniejszych to często część wózka więc przejdzie jako wózek, ale sam fotelik to z tego co wiem można tylko normalnie jako bagaż rejestrowany.
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 23 Wrz 2018 21:03 

granat napisał(a):
Anonymous napisał(a):

Fotelika samochodowego nie zabierzesz za darmo przy dzieciach 9-18kg. Przy mniejszych to często część wózka więc przejdzie jako wózek, ale sam fotelik to z tego co wiem można tylko normalnie jako bagaż rejestrowany.

Odwołuję!! Faktycznie na Wizz można zabrać normalny fotelik samochodowy jako rejestrowany za free :D :D :D
 Profil Relacje PM off  

#875 PostWysłany: 24 Wrz 2018 10:40 

Hej

Dawno mnie nie było na forum, ale że w czwartek lecimy do Lamezia Terme to pilnie potrzebuję Waszej pomocy.
Nigdy nie wypożyczałem auta we Włoszech, ale tym razem chcemy je wziąć na cały pobyt, do tego z dwoma fotelikami (dzieci 2i 6 lat)
Z tego co czytam to warto wykupić dodatkowe pełne ubezpieczenie, bo na południu Włoch potrafią się zdarzać cuda, tym bardziej że musimy oddać auto przed godzinami otwarciem wypożyczalni.
Stąd moja ogromna prośba o polecenie sprawdzonej wypożyczalni, która po wykupieniu ubezpieczenia nie zrobi nam niemiłych niespodzianek z blokadami i próbami wyłudzenia kasy.
I jeszcze jedno - lepiej rezerwować wszystko bezpośrednio w wypożyczalni czy przez pośrednika np. Rentalcars? U pośredników jest trochę taniej, ale co z tym nieszczęsnym ubezpieczeniem?

Dodam tylko, że do tej pory wielokrotnie braliśmy auto w Grecji i raz na Kanarach, ale takich rzeczy o jakich czytam przy okazji Włoch to się nie spodziewałem :evil:
 Profil Relacje PM off  

#876 PostWysłany: 24 Wrz 2018 13:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Używamy najpierw wyszukiwarki „Przeszukaj temat” (z prawej strony nad tematem), z hasła Lamezia znajdziesz poniższe opinie:
wypozyczalnie-samochodow-temat-zbiorczy-wlochy,1407,38598&p=914360&hilit=lamezia#p914360
wypozyczalnie-samochodow-temat-zbiorczy-wlochy,1407,38598&p=1104510&hilit=lamezia%20-%20p1104510#p1104510
W kwestii wypożyczenia fotelików polecam poprzednią stronę wątku.

Gdzie rezerwować? W większości przypadków wypożyczenie przez pośrednika jest tańsze. Jeśli chodzi o ubezpieczenie, to temat rzeka ubezpieczenie-wynajetego-samochodu,135,6151&start=460
Sporo forumowiczów korzysta z zewnętrznego ubezpieczenia, ale jeśli nie chcesz się stresować, że ktoś potem znajdzie uszkodzenie, gdy oddajesz samochód poza godzinami pracy, to najprostszą (choć również najdroższą) opcją jest wykupienie pełnego ubezpieczenia oferowanego przez wypożyczalnię.

#877 PostWysłany: 25 Wrz 2018 11:31 

Dziękuję za linki, przeczytałem dokładnie.
Po analizie wszystkiego chyba zdecydujemy się na auto bezpośrednio w SIXT (VW POLO) i do tego zewnętrzne ubezpieczenie w icarhireinsurence. 200zł/ tydz vs. SIXT 1100/tydz. - różnica kosmos!
Czy taka opcja jest dla nas zupełnie bezpieczna? Zdajemy sobie sprawę z obowiązkowej rezerwacji gotówki na karcie przez SIXT, ale czytam że to jest porządna wypożyczalnia i raczej nie próbują potem naciągać na wyssane z palca szkody tak?

A foteliki Ryanair przewozi gratis więc bierzemy z domu:)
 Profil Relacje PM off  

#878 PostWysłany: 25 Wrz 2018 12:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@kordi zamiast brać na tydzień, weź od razu polisę roczną - kosztuje 40 funtów lub 50 euro (w funtach wychodzi korzystniej, ale trzeba płacić kartą walutową GBP lub wielowalutową np. revolut) a masz ubezpieczenie na ewentualne kolejne wynajmy w Europie przez cały rok. Jeśli nie skorzystasz to nic się nie stanie, trzeba tylko na wszelki wypadek odhaczyć automatyczne odnowienie polisy. Jeśli korzystasz z topcashback UK to jest jeszcze możliwość zwrotu bodajże 22% wartości zakupu polisy.

Tak, opcja jest bezpieczna, jeśli nie przeszkadza ci wysoka blokada na karcie. Ja wynajmuję tak od kilku lat, nie musiałem korzystać z polisy icarhire, ale we wspomnianym temacie o ubezpieczeniu samochodu są relacje dot. likwidacji szkód i raczej nie ma problemów ze zwrotem poniesionych kosztów. Jeśli Sixt ma dobre opinie, to bierz - ale i tak na wszelki wypadek przy oddaniu zrób zdjęcia samochodu z zewnątrz oraz zdjęcie deski rozdzielczej gdzie będzie widoczny przebieg (sprawdź czy oferta nie ma przypadkiem ograniczenia kilometrażu) oraz stan baku z paliwem (zakładam, że bierzesz opcję full/full i masz oddać samochód z pełnym bakiem).

#879 PostWysłany: 25 Wrz 2018 13:30 

Mój błąd, te 200 zł to oczywiście na rok ;)
Czytałem że sporo osób właśnie w ten sposób podróżuje, auto z dobrej wypożyczalni + ubezpieczenie od icarhire i nie ma większych problemów. Zresztą jeżdżę dosyć ostrożnie i jak do tej pory nie miałem przykrych doświadczeń przy wypożyczaniu aut.
Jak wrócę to zdam relację, mam nadzieję że z pozytywnymi odczuciami :lol:
 Profil Relacje PM off  

#880 PostWysłany: 29 Wrz 2018 05:24 

Loty: 352
Kilometry: 854 931
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
cześć,

proszę o poradę - po raz pierwszy chcę wypożyczyć auto i chcę skorzystać z ubezpieczenia icarhireinsurance; tak więc czeka mnie blokada na kacie i tu pojawia się problem, bo mój limit karty kredytowej to 4 tys. zł; to chyba kwota niewystarczająca, prawda? na jakie kwoty z reguły są te blokady? czy możliwa jest zamiast karty kredytowej, blokada na karcie debetowej? podejrzewam, że wiele osób ma takie limity na karcie; jest na to jakieś rozwiązanie, poza zapłaceniem w wypożyczalni dodatkowego ubezpieczenia, co jest trzy razy droższe, niż samo wypożyczenia auta? czy jest np. możliwa blokada na karcie osoby trzecie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1662 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 84  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość