Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 26 Sty 2016 11:18 

Witam Wszystkich,
będzie to mój pierwszy post na forum, a ten wątek przeczytałem od samego początku.

Na 2 ostatnie tygodnie września planuje wypad do Tajlandii. Poniżej wstępny plan, będę wdzięczny za sugestie:

Plan podróży:
1. Dzień pierwszy Warszawa Sobota 17 Września Wylot.
2. Niedziela Przylot Bangkok – zakwaterowanie, obiad, odpoczynek, nocny spacer
3. Poniedziałek Bangkok – zwiedzanie (Grand Palace, Wat Arum, pływanie long boat po Chao Phraya)
4. Wtorek Bangkok – (Bazar na wodzie, Chinatown, Wat Pho jak starczy czasu) w nocy khao san road
5. Środa - Przelot do CHiang Mai – zakwaterowanie, motocykl i wyjazd w góry na doi inthaon park, powrót i jeżeli starczy czasu to nocne safari (tygrysy, pantery itp.)
6. Czwartek –motocykla i odwiedzenie Mae See Słonie, wieczorem powrót do Chiang Mai i nocny market
7. Piątek – Spa następnie wylot na wyspę (koh Samui lub Koh Phangan, lub Koh Tao)
8. Sobota wyspa
9. Niedziela wyspa
10. Poniedziałek wyspa
11. Wtorek wyspa
12. Środa wyspa
13. Czwartek wyspa
14. Piątek wylot do BKK
15. Sobota BKK - Chatuchak weekend market, chillout
16. Wylot do domu.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#462 PostWysłany: 26 Sty 2016 11:21 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
Będąc w Bangkoku warto odwiedzić Ayutthaya tylko nie wiem czy będziesz miał na to czas bo trzeba liczyć cały jeden dzień.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 26 Sty 2016 11:24 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 423 432
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
Wrzesień to dość słaby termin na wypoczynek na wyspach, tzn masz spore szanse na opady deszczu i pochmurne niebo, a pewnie zależy Ci na plażowaniu. Tutaj dość dobrze jest to opisane http://mandalay.pl/tajlandia/pogoda

#464 PostWysłany: 26 Sty 2016 11:43 

Wiem,
niestety taki termin tylko mamy dostępny.
Czytałem, że w zatoce jest pogoda trochę lepsza niż na Andamańskim.

Czy do samego planu macie jakieś uwagi? Pomysły?
Zastanawiam się też nad transportem z Chiang Mai na Koh Samui co będzie najlepszą opcją.
 Profil Relacje PM off  

#465 PostWysłany: 26 Sty 2016 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 423 432
Krajów: 39 / 18.2%
niebieski
Myślę, że lot do Surat Thani, bo na samo Samui latają tylko tradycyjne linie i bilety są droższe niż w Air Asia. W AA możesz w ogóle kupić bilety łączone czyli lot+transport do portu+prom .

#466 PostWysłany: 26 Sty 2016 12:00 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
wanieczki napisał(a):
Zastanawiam się też nad transportem z Chiang Mai na Koh Samui co będzie najlepszą opcją.

Najlepszą opcją jest codzienny bezpośredni lot (raz dziennie) AirAsia Chiang Mai - Surat Thani. Jeśli cena jest dobra nie zastanawiaj się zbyt długo nad jego zakupem. Od AirAsia często tańsze są Thai Lion Air, które mają bagaż 15kg w cenie. Alternatywą dla Surat Thani może być Nakhom Si Thammarat.
 Profil Relacje PM off  

#467 PostWysłany: 08 Lut 2016 22:58 

Witam

To mój pierwszy wyjazd do Tajlandii i zarazem pierwszy z plecakami. Lecę wraz z dziewczyną.Czas pobytu to 20dni.

Z góry dziękuję za uwagi.

Plan podróży:
06.03 - Wylot z Budapesztu do BKK
07.03 - Przylot do BKK, przejazd busem z Suvarnabhumi do Don Muang Airport i przelot do Chiang Mai
07-11.03 - Chiang Mai. (Zwiedzanie,Elephant Nature Park, Jeden dzień trekkingu bez jazdy na słoniach(Jakieś sugestie))
11-15.03 - Bangkok, zakwaterowanie w pobliżu China Town i stacji kolejowej Hua Lamphong(Zwiedzanie Ayutthaya, głównych atrakcji Bangkoku(jeszcze nie sprecyzowane), krótka wizyta na khao san, oraz z racji weekendu liczę że uda się nam załapać na jakąś imprezę z dobrą niekomercyjną muzyką elektroniczną (Glow??))
15-16.03 - Wylot z BKK do Surat Tani i przejazd do parku Khao Sok, gdzie nocleg i popołudniem następnego dnia przejazd na Ko Samui(O której odpływa ostatni prom na Ko Samui?).
16-18.03 - Zakwaterowanie i zwiedzanie na Ko Samui (Jakieś rady odnośnie bazy? Nocleg?)
18-24.03 - Zakwaterowanie Ko Pha Ngan w Blue Lotus Resort. Zwiedzanie, wycieczka statkiem po wyspach, Full Moon.
24.03 - Przejazd z Ko Pha Ngan do Krabi, a z tamtą statek na phi phi, a dalej do phuket (Damy radę z czasem?)
24-26.03 - Phuket.
26.03 - Lot z Phuket do WAW.

Tak jak pisałem wcześniej, jest to nasz pierwszy wyjazd do Tajlandii zarazem tak daleko, dlatego będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

#468 PostWysłany: 09 Lut 2016 00:17 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Widzę że dużo ludzi ostatnio planuje Khao Sok. Atrakcja dosyć droga, za 3 tygodnie będę mógł powiedzieć czy warta tej ceny:)

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#469 PostWysłany: 09 Lut 2016 14:02 

zawiert napisał(a):
Widzę że dużo ludzi ostatnio planuje Khao Sok. Atrakcja dosyć droga, za 3 tygodnie będę mógł powiedzieć czy warta tej ceny:)

Rozwiń proszę temat Khao Sok jako droga atrakcja :)
 Profil Relacje PM off  

#470 PostWysłany: 09 Lut 2016 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
2500 za overnight lake tour x5 osób w rodzinie robi drogą atrakcję ;)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#471 PostWysłany: 10 Lut 2016 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@Naktor Jedna luźna sugestia co do
Cytuj:
15-16.03 - Wylot z BKK do Surat Tani

Rozważyłbym na Twoim miejscu przejazd nocnym pociągiem z BKK do Surat Thani, szczególnie że będziecie się zatrzymywać w okolicach Hua Lamphong (kilkanaście minut piechotą z Chinatown) . Jechaliśmy tę trasę pociągiem w 2. klasie i było super wygodnie, a dzięki temu odpada Ci 1 nocleg + czas / koszty dojazdu na lotniska.

#472 PostWysłany: 10 Lut 2016 13:46 

Mnie osobiście Khao Sok, po przeczytaniu kilku opinii wydaje się trochę przereklamowany, dlatego czekam na opinie @zawiert . Reklamują park jako najstarszy las deszczowy.... którego sporą cześć zalali żeby wybudować tamę.
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 10 Lut 2016 14:59 

kspr napisał(a):
@Naktor Jedna luźna sugestia co do
Cytuj:
15-16.03 - Wylot z BKK do Surat Tani

Rozważyłbym na Twoim miejscu przejazd nocnym pociągiem z BKK do Surat Thani, szczególnie że będziecie się zatrzymywać w okolicach Hua Lamphong (kilkanaście minut piechotą z Chinatown) . Jechaliśmy tę trasę pociągiem w 2. klasie i było super wygodnie, a dzięki temu odpada Ci 1 nocleg + czas / koszty dojazdu na lotniska.

Weźmiemy to pod uwagę :) A może olać Khao Sok, wysiąść w Chumphon zamiast Surat Thani i stamtąd promem na wyspy?

seby napisał(a):
Mnie osobiście Khao Sok, po przeczytaniu kilku opinii wydaje się trochę przereklamowany, dlatego czekam na opinie @zawiert . Reklamują park jako najstarszy las deszczowy.... którego sporą cześć zalali żeby wybudować tamę.

To samo mi po głowie chodziło, świeża tama i najstarszy las deszczowy :)
 Profil Relacje PM off  

#474 PostWysłany: 14 Lut 2016 15:39 

Loty: 23
Kilometry: 76 062
Krajów: 11 / 5.1%
Cześć, proszę o wypowiedzenie się w kwestii naszego planu (mojego i mojej lepszej połówki). Termin to 27.02 (wylot z Okęcia) do 14.03 (jednakże trzeba liczyć do 13ego, bo 14ego startujemy już o 1.40 w nocy).

27.02- start z Okęcia, przylot do Doha
28.02- Przylot do BKK, godz. 18.45- nocleg
29.02- Bangkok
1.03- Bangkok
2.03- przejazd rannym pociągiem do granicy Kambodżańskiej, dalej standardowo Poipet+ przejazd do Siem Reap
3.03- Angkor
4.03- Angkor (zobaczymy czy kupimy x2 po bilecie jednodniowym, czy jeden dzień nam wystarczy)
5.03- powrót do Bangkoku (jak najlepiej? Samolot odpada, wychodzą po 600zł, myślałem o jakimś busie bezpośrednio żeby zdążyć na nocny przejazd busem do Koh Tao z ferrysamui.com)
6.03- Koh Tao
7.03- Koh Tao
8.03- Koh Tao
9.03- przejazd do Khao Sok (różne opinie czytałem, że niby dżungla dziewicza i stara jak wegiel, a pare linijek dalej że sztucznie zalane miejsce pod tamę, jak kilka postów wyżej ktoś napisał).
10.03- Khao Sok
11.03- Khao Sok
12.03- przejazd do Surat Thani, lot do Bangkoku
13.03- Bangkok, jakieś zakupy
14.03- wylot o 1.40 z BKK do Polski.

Co byście zmienili, ułatwili albo wyrzucili? Czy któryś odcinek jest problematyczny do zrobienia/zrobienia z dnia na dzień/na poczekaniu? Lecimy w wysokim sezonie co mnie trochę martwi.
 Profil Relacje PM off
blanx lubi ten post.

#475 PostWysłany: 14 Lut 2016 18:24 

srebrny
Ja bym wydłużył o 1 dzień pobyt w Kambodży dodając Phnom Penh i przejazd nocnym autobusem z Siem Reap (oszczędzasz na noclegu a bilet kosztuje 16 USD), cały dzień w stolicy (np. Pałac Królewski, Tuol Sleng) potem nocleg w Phnom Penh i rano 06/03 samolot do DMK (teraz 70 USD/os).
Dwa dni w Siem Reap to wcale nie jest dużo, to miejsce ma swój klimat i nie tylko mam na myśli Angkor, ale również życie nocne ;)
W ogóle Kambodża warta jest dłuższego pobytu niż 2 dni w Siem Reap, poza tym, jak teraz nie zobaczysz czegoś więcej to do Kambodży specjalnie już pewnie nie przyjedziesz...

#476 PostWysłany: 14 Lut 2016 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Krajów: 19 / 8.9%
ja też zgadzam się, że 2 dni na siem reap to za mało i że warto zobaczyć w kambodży więcej, więc proponuję z kolei w ogóle usunąć z planu siem reap i zostawić kambodżę na następny raz, a zamiast tego pojechać gdzieś w okolice bliższe bangkoku - kanchanaburi, park narodowy erawan, khao yai czy ayutthaya (z tym, że w ostatnich dwóch miejscach jeszcze nie byłam, dopiero się wybieram, ale na pewno są bliżej, a erawan i kanchanaburi polecam).
phnom penh moim zdaniem na 1 dzien bez sensu, dlugo sie tam jedzie i wcale nie jest jakimś najbardziej fascynującym miejscem w kambodży - warto zobaczyć przy okazji zwiedzania kraju, ale specjalnie i na 1 dzień bym tam nie jechała.

a jeśli nie chcesz odpuścić siem reap, to odpuść któryś z pozostałych elementów albo pojedź na którąś wyspę na zatoce tajlandzkiej - inaczej moim zdaniem się zamęczysz bez sensu. bo wybrałeś wyjątkowo daleko od siebie położone miejsca ;)
 Profil Relacje PM off  

#477 PostWysłany: 14 Lut 2016 19:17 

Loty: 23
Kilometry: 76 062
Krajów: 11 / 5.1%
Odpuściliśmy już Laos, wydaje się nam zbyt ciekawym krajem żeby przeznaczać na niego tylko kilka dni. Angkor bardzo chcemy zobaczyć, choć był plan żeby skupić się na Tajlandii i Kambodżę zobaczyć razem z Laosem i Wietnamem przy następnej okazji. Co do mojego planu- odpuściłbym Khao Sok. Zawsze to kilka dni więcej w jakimś miejscu które nam się spodoba, podobnie było w Ubud w Indonezji, mieliśmy być 3 dni, zostaliśmy tydzień.
Koh Tao czy jakaś inna wyspa? Fajnie byłoby na takiej wypożyczyć skuter i pojeździć po mniej uczęszczanych trasach.
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 14 Lut 2016 21:31 
Awatar użytkownika

to odpuść khao sok i przedłuż pobyt w siem reap. phnom penh bym już nie dodawała, bo znowu zrobi się za dużo wszystkiego. polecam kupić od razu 3-dniowy karnet na świątynie, nie wierzę, że poprzestaniecie na jednym dniu zwiedzania :)
na koh tao nie byłam, ale jeśli chcesz zmniejszyć odległości, polecam też wschodnie wybrzeże nad zatoką tajlandzką - byłam na koh chang, koh rong samloem, teraz wybieram się na koh mak i wcale mnie nie ciągnie na drugą stronę ;)
 Profil Relacje PM off  

#479 PostWysłany: 14 Lut 2016 21:45 

srebrny
Wszystko zależy kto, ile i jak zwiedza. Mi np. wystarczyły dwa dni: pierwszy - duży krąg, drugi - mały krąg + świt. Sam musisz ocenić na ile Cię to zainteresuje. A przy okazji, nie ma biletów 2-dniowych, są 1- lub 3- dniowe.
Myślę, że jeśli spędzisz 2-3 dni w Siem Reap, to już nie będziesz wracał do Kambodży.

#480 PostWysłany: 14 Lut 2016 23:51 
Awatar użytkownika

a to akurat byłaby szkoda, bo Kambodżę moim zdaniem warto zobaczyć, angkor + siem reap to tylko maly fragment, i to chyba nie do końca reprezentatywny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość