Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 19 Lip 2016 11:52 

Witam,

Pierwszy raz lecimy do Tajlandii i bardzo ogólny plan jest taki: Koh Samui - Krabi - Chiang Mai - Bangkok

Lecimy na początku grudnia i zaczęliśmy już rezerwować bilety Air Asia. Po przylocie do Bangkoku lecimy tego samego dnia do Surat Thani i promem na Koh Samui. To już mamy wykupione, ale od tego momentu pojawiają się znaki zapytania i mam nadzieję, że pomóżcie :)

Generalnie chcemy ciut więcej poleżeć niż zwiedzać, ale oczywiście na zwiedzanie też jesteśmy nastawieni w drugiej części urlopu. Na miejscu jesteśmy 18 dni, z czego 18-go o 12:00 mamy powrót.

1. Ile zostać na Koh Samui? Czytałam, że w grudniu może tam padać nawet połowę miesiąca :/

2. Krabi - bardzo chcemy zatrzymać się w miejscu, gdzie mamy te piękne skały w wodzie - i pytanie, które to będą plaże? Na początku planowaliśmy Phi Phi ale po pierwsze czytałam o wielkim tłoku, a poza tym ceny noclegów są sporo wyższe w porównaniu z lądem za podobne warunki. Dlatego stawiamy na ląd jako miejsce wypadowe ale i do odpoczynku na plaży.

3. Ile czasu potrzebujemy na najważniejsze punkty Chiang Mai? Absolutnie rezygnujemy ze wszelkich rozrywek z wykorzystaniem zwierząt, więc tygrysy i przejażdżki na słoniach odpadają.

4. Bangkok - również ile czasu na najważniejsze miejsca?

5. Czy rezerwować noclegi przez internet czy na miejscu czegoś szukać?

Chciałabym zarezerwować resztę biletów lotniczych ale nie mam pojęcia na jakie terminy.

Z góry dziękuję za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#522 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:06 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
18 dni to całkiem sporo. Chociaż plan obszerny. Generalnie grudzień jest trzecim miesiącem jeśli chodzi o ilość opadów na Ko Samui. Jeśli w planie macie też Wybrzeże Andamańskie (Krabi) to nie wiem czy jest sens pchać się na Ko Samui. W okolicach Krabi jak sama już pewnie wiesz jest sporo atrakcji, nie tylko "na wodzie" ale i na lądzie. Na pewno nie będziecie się nudzić.

2. "Te skały w wodzie" to zapewne Railay. Super miejsce, choć w ciągu dnia będzie tłoczno. Można się tam dostać tylko wodą z Krabi lub Ao Nang. Można też nocować na samym półwyspie.

4. Bangkok - 3 dni starczą. Na pewno nie planowałbym tego samego dnia przylatywać z wyspy/Chiang Mai i wylatywać do Europy. Lepiej mieć dzień zapasu na miejscu, który można wykorzystać, np. za zakupy.

5. Jak nie chcesz tracić czasu na miejscu na szukanie i negocjacje to bierz przez internet.

#523 PostWysłany: 19 Lip 2016 20:10 

Dziękuję za podpowiedzi.

Bilety na Koh Samui już kupione, więc na kilka dni już pojedziemy :)

Poproszę o dalsze sugestie odnośnie moich pytań :) Dziękuję :))))
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 19 Lip 2016 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 489 635
Krajów: 60 / 28.0%
srebrny
Hej! Teraz moja kolej. Na samym początku chciałbym zaznaczyć, że nigdy nie prosiłem o pomoc w takiej sprawie, ale razem z drugą połówką mamy tym razem aż nadto pomysłów i zbyt mało czasu na miejscu i niestety jak to często bywa nie możemy dojść do porozumienia. Pomyślałem, że Wasze zdanie na pewno pomoże nam w podjęciu decyzji. :)

Nie przedłużając - zaczynamy. Lecimy do Tajlandii w drugiej połowie listopada. Spędzamy w tym rejonie świata dwa tygodnie. Zależy nam na zobaczeniu czegoś ciekawego i mimo, że oboje lubimy plażować, teraz chyba sobie odpuścimy tą aktywność, ale kto wie? Pierwsza część planu jest już raczej niemodyfikowalna z racji kupionych biletów lotniczych, ale tu również zobaczymy :). Tak więc:

Dzień 1: Przylot do Bangkoku koło 19. Transport do miejsca zakwaterowania, krótki wieczór na mieście.
Dzień 2: Zwiedzanie Bangkoku
Dzień 3: Zwiedzanie Bangkoku
Dzień 4: wylot o 9 do Udon Thani (bilety już kupione), (dalej jedziemy do Wientian i pytanie, czy zahaczać o miasto UT, czy jechać prosto z lotniska? Ostatni bus do Wientian jest o 16?)
Dni 4-9: Laos
Dzień 9: Przylot do DMK ok. 18. (bilety lotnicze również już kupione)
Dzień 9-13: WIELKI ZNAK ZAPYTANIA :)
Dzień 14: zakupy w Bangkoku, powrót po 19:00

Jak wyżej największy znak zapytania stanowią dni 9-13. Przylatując ok 18 na DMK, moglibyśmy polecieć gdzieś dalej jakimś lotem po godzinie 20. W dosyć fajnych cenach jest Krabi i Hat Yai z powrotem dnia 14. Być w Tajlandii i nie pojechać nad wodę, to taki mainstream co? :) będąc tam można byłoby skorzystać z upalnej listopadowo-grudniowej pogody i wypocząć po ciężkim zwiedzaniu Laosu?
Jednak patrząc na to z innej strony, czekałaby nas kolejna, długa podróż i transfery oraz dodatkowe koszta związane z transportem itp. Może jednak warto z powrotem udać się do stolicy i zrobić kilka jednodniowych wycieczek? Bliższe miejscowości nad zatoką, Kanchanaburi, Ayutthaya? Ewentualnie wsiąść w pociąg i pojechać 10 dnia drogą lądową do Kambodży? (tak wiem dużo zachodu i zwykłe "zaliczanie krajów", jednak nic innego nie przychodzi nam do głowy). W Bangkoku zbyt długo siedzieć nie chcemy, night cluby, ping pong show i inne rzeczy związane z seksturystyką nas nie interesują (temat na dłuższe rozważania, czy bardzo trzeba się natrudzić, żeby tego uniknąć)?

Czekam drodzy, bardziej doświadczenie podróżnicy na Wasze wskazówki. Dzięki z góry i pozdrowienia dla wszystkich!

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off  

#525 PostWysłany: 20 Lip 2016 09:51 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 172 650
Krajów: 20 / 9.4%
ja na Twoim miejscu uderzyłbym jeszcze na jakąś wyspę na 3 dni, właśnie po to żeby też trochę odpocząć :) Lepszym kierunkiem byłoby raczej Krabi, niż Hat Yai.

Dla zachęty - Koh Ngai (lub Koh Hai) :)
Image
 Profil Relacje PM off  

#526 PostWysłany: 20 Lip 2016 16:49 

Witam,

Planuję wycieczkę do Tajlandii dla dwóch osób w listopadzie, a dokładniej 17.11-30.11 (z możliwością przedłużenia ;) ). Potrzebuję się utwierdzić w kwestiach organizacyjnych, logistycznych i cenowych dlatego proszę o pomoc ;).

Plan wycieczki:

17.11 wylot, 18.11 - Bangkok.
18-20.11 - 2 noce w Bangkoku (myślę, że max. 300 zł/2os.)
20.11 - z rana przejazd na Koh Chang (autobus + prom, gdzieś czytałam, że koszt to około 70 zł/1 os.)
20-24.11 - 4 noce na Koh Chang (myślałam nad wypożyczeniem skutera i zwiedzania wyspy, możliwe też zwiedzanie okolicznych wysepek - zastanawiałam się nad Ko Kut oraz Ko Mak i tu proszę o pomoc, radę co i jak :) ) (noclegi na Koh Chang ok. 630 zł/2 os.)
24.11 - powrót do Bangkoku (prośba o informację o której maksymalnie godzinie musielibyśmy się zwinąć z Koh Chang, transport: prom + autobus)?
24-25.11 - 1 noc w Bangkoku (ok. 150 zł/2 os.)
25.11 - przelot (Air Asia) do Krabi (około 80 zł./1 os.), później transport Krabi - Ao Nang autobusem (ok. 15 zł/1 os.)
25-27.11 - 2 noce Ao Nang (ok. 250 - 300 zł/2 os.), no i tu prośba o radę co warto zobaczyć oraz co i jak :) Myślałam o Koh Phi Phi.
27.11 - transport z Ao Nang do Krabi (15 zł/1 os), przelot do Phuket (ok. 90 zł/ 1 os.) - ewentualnie jak inaczej się dostać do Phuket z Krabi/Ao Nang?
27-29.11 - 2 noce Phuket (ok. 200-250 zł/2 os.)
29.11 - powrót do Bangkoku
29-30.11 - 1 noc w Bangkoku (ok. 150 zł/2 os.)
30.11 - wylot do Polski

Co myślicie, czy ten plan ma "ręce i nogi"? Nie chciałabym też abyśmy spędzili połowę czasu w autobusie, w drodze z i na lotnisko, samolocie. Może lepiej odpuścić jest Krabi i wybrać tylko Phuket i stamtąd pozwiedzać okolicę, ewentualnie odpuścić Phuket a wybrać Krabi?

Jeśli chodzi o noclegi w Bangkoku, myślałam o Rambuttri Village Plaza (18-20.11). Na te pojedyncze noce może być inny hotel i tu proszę o pomoc, może bliżej lotniska? Prosiłabym o sugestie, w miarę "normalny" hotel w rozsądnej cenie (wiadomo, najlepiej jak najtaniej :)).
Noclegi na Koh Chang patrzyłam w The Stage. Co myślicie? A może jakiś inny, lepszy / tańszy / w lepszej okolicy? Proszę o radę :)
Hoteli w Ao Nang i Phuket nie mam upatrzonych, dlatego też proszę o jakieś sugestie.

Chcielibyśmy na pewno przejechać się na słoniu na Koh Chang, może jakiś parasailing (gdzie najlepiej, jaki koszt?)

I ostatnie pytanie: czy przy takim założeniu możliwe jest zmieścić się w 5.000 zł (licząc, że lot to 2.000 zł, pozostaje więc 3.000 zł na hotele, transporty, jedzenie, zwiedzanie) ?

Z góry serdecznie dziękuję :)
 Profil Relacje PM off  

#527 PostWysłany: 20 Lip 2016 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 267 136
Krajów: 28 / 13.1%
Z mojego doświadczenia co mogę powiedzieć to zastanowiłbym się nad Koh Chang i wschodnim wybrzeżem. Tracicie niepotrzebnie czas i statystycznie większe szanse że pogoda po tej stronie będzie gorsza niż po zachodniej.
Zamiast tracić czas na wschodnią stronę pomyślałbym o lepszej organizacji po stronie andamanskiej - krabi może i nizej np. Koh Lanta itp.
Z Koh Lanta jest prom na Phuket via Koh Phi Phi i mozna zlozyc sobie trase np. BKK - Krab np. samolot (ewentualnie bus), Krabi - Koh Lanta (bus), Koh Lanta - Phi Phi (prom), Phi Phi - Phuket (prom) i powrót z Phuket do BKK (lot ew. bus).

Rambutrii po przyjezdzie wg mnie jak najbardziej - swietna lokalizacja i nie traci sie czasu na szukanie npclegu.
Natomiast pozniej - jestescie w sumie przed sezonem albo na samym poczatku wiec raczej ze znalezieniem miejsca nie bedzie problemu a na miejscu wybor wiekszy i cene mozna ponegocjowac. Jesli przybywac bedziecie w dzien to bym nie bookował noclegów zdalnie. Chyba ze w nocy to jest to do rozwazenia.
Slonie znajdziesz nawet w BKK jak sie uprzesz :)
A co do kasy - 5 kPLN na glowe jak rozumiem - pewnie ze da rady chociaz pewnie bez szalenstw.
 Profil Relacje PM off  

#528 PostWysłany: 21 Lip 2016 13:56 

Czy może ktoś polecić wyszukiwarkę połączeń rożnymi środkami transportu w Tajlandii?
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 21 Lip 2016 14:20 

gamera napisał(a):
Rambutrii po przyjezdzie wg mnie jak najbardziej - swietna lokalizacja i nie traci sie czasu na szukanie npclegu.

Ja natomiast odradzam - za trochę wyższą cenę można znaleźć w okolicy duuużo lepsze miejsca, bez szczurów biegających korytarzami :?
 Profil Relacje PM off  

#530 PostWysłany: 21 Lip 2016 21:27 

gamera napisał(a):
Z mojego doświadczenia co mogę powiedzieć to zastanowiłbym się nad Koh Chang i wschodnim wybrzeżem. Tracicie niepotrzebnie czas i statystycznie większe szanse że pogoda po tej stronie będzie gorsza niż po zachodniej.
Zamiast tracić czas na wschodnią stronę pomyślałbym o lepszej organizacji po stronie andamanskiej - krabi może i nizej np. Koh Lanta itp.

Ehh... Myślałam, że 2. połowa listopada na Koh Chang już się nadaje...
Dzięki za pomysł z organizacją zachodniej części. A możecie polecić jakieś sprawdzone hotele w tamtych okolicach: Krabi, Phuket, np. też Koh Lanta? ;)

-- 21 Lip 2016 21:30 --

warsawfan88 napisał(a):
gamera napisał(a):

Ja natomiast odradzam - za trochę wyższą cenę można znaleźć w okolicy duuużo lepsze miejsca, bez szczurów biegających korytarzami :?

Mogłabym prosić o jakąś konkretną nazwę hotelu/i? ;)
 Profil Relacje PM off  

#531 PostWysłany: 21 Lip 2016 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
naataliak napisał(a):
Witam,
Co myślicie, czy ten plan ma "ręce i nogi"? Nie chciałabym też abyśmy spędzili połowę czasu w autobusie, w drodze z i na lotnisko, samolocie. Może lepiej odpuścić jest Krabi i wybrać tylko Phuket i stamtąd pozwiedzać okolicę, ewentualnie odpuścić Phuket a wybrać Krabi?

Jak dla mnie - to ten plan wygląda na - połowę czasu w podróży i za dużo Bangkoku :)
Odpuścić Phuket - kosztem Krabi - to oczywiste ;)
Hotel w Ao Nang - polecam Toto Residence
Zastanówcie się też ewentualnie na Koh Lantą (z Krabi to rzut beretem) - polecam Lanta Just Come

-- 21 Lip 2016 22:24 --

Dafibet napisał(a):
Witam,

2. Krabi - bardzo chcemy zatrzymać się w miejscu, gdzie mamy te piękne skały w wodzie - i pytanie, które to będą plaże? Na początku planowaliśmy Phi Phi ale po pierwsze czytałam o wielkim tłoku, a poza tym ceny noclegów są sporo wyższe w porównaniu z lądem za podobne warunki. Dlatego stawiamy na ląd jako miejsce wypadowe ale i do odpoczynku na plaży.

5. Czy rezerwować noclegi przez internet czy na miejscu czegoś szukać?

Z góry dziękuję za pomoc :)

2. Tak, te skały to Railay, ale i tak w ciągu dnia zasłoni je sto łódek ;) Lepiej chyba dopływać z Ao Nang, a na pewno taniej. Jeśli chodzi o Phi Phi - poczytajcie moją relację :)
5. To już zależy od Waszych preferencji. Na miejscu zobaczycie, dotkniecie, ale stracicie czas. Przez internet kupujecie zdjęcia, ale oszczędzacie czas. Na początku grudnia nie powinno być problemu z noclegami na miejscu.

#532 PostWysłany: 22 Lip 2016 12:51 

naataliak napisał(a):
warsawfan88 napisał(a):
gamera napisał(a):

Mogłabym prosić o jakąś konkretną nazwę hotelu/i? ;)

Tara Place ;)
 Profil Relacje PM off  

#533 PostWysłany: 22 Lip 2016 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 172 650
Krajów: 20 / 9.4%
@naataliak w Bangkoku na zwiedzanie polecam Au Bon Hostel - dobra lokalizacja, czyste pokoje, dobra cena (ale nie jest blisko do żadnego lotniska:))

Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie Phuket. Koh Lanta to całkiem dobra baza wypadowa - możesz stamtąd popłynąć na Koh Phi Phi, albo którąś z wysp na południe (Koh Ngai, Koh Muk, Koh Kradan)
 Profil Relacje PM off  

#534 PostWysłany: 22 Lip 2016 17:36 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
warsawfan88 napisał(a):
gamera napisał(a):

rambutrii jest ok. spalem tam 3 lub 4 razy i nie widzialem zadnego szczura.

jest doskonale polozony, mozna spotkac ciekawych ludzi.

polecam
 Profil Relacje PM off  

#535 PostWysłany: 23 Lip 2016 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 682 222
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Ja nocowałem w hotelu na tej ulicy 5 dni temu i rzeczywiście szczury było widać na ulicy ale co z tego, niech sobie biegają, jak najbardziej polecam Rambutrii!

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

#536 PostWysłany: 24 Lip 2016 09:29 

No coz, jak komus szkoda doplacic pare zlotych za znacznie lepszy komfort to jego sprawa :)

Ja chcialem tylko dobrze doradzic.
 Profil Relacje PM off  

#537 PostWysłany: 25 Lip 2016 15:05 

Co sądzicie o wyspach Ko Yao Noi i Ko Yao Yai?
Będziemy 5 dni w Krabi i chcielibyśmy spędzić kilka kolejnych dni na wyspie, która nie jest zbyt daleko. Phi Phi odpada i zaczęliśmy zastanawiać się nad powyższymi.

Może ktoś się wypowiedzieć lub doradzić alternatywę? :)
 Profil Relacje PM off  

#538 PostWysłany: 26 Lip 2016 10:48 

Napiszcie jakie wyspy w Tajlandii polecacie?

Moim założeniem jest spędzić ok. 4 dni na jednej imprezowej, gdzie dużo się dzieje, i kolejne 4 na spokojnej z pięknymi widokami i plażami. Nie chciałabym też, żeby było zbyt drogo.
Myślałam o Ko Phi Phi Don (żeby na kilka dni popłynąć na niebiańską plażę Maya Bay) i kilka dni na Ko Samui.

Jak z cenami noclegów na tych wyspach? Macie może jakieś inne dla mnie propozycje?
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 26 Lip 2016 11:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Odpowiedzi na Twoje pytanie jest conajmniej kilkadziesiąt.

ktore-wyspy-na-krotki-pobyt-w-tajlandii,1115,66673&start=0

#540 PostWysłany: 26 Lip 2016 12:53 

niebieski
Cześć,

W lutym jedziemy do Tajlandii 5osobową grupą i na miejscu będziemy mieli 9 noclegów. Ze względu na fakt, iż wylot mamy z Bangkoku o 1 w nocy zdecydowaliśmy już, że 2 ostatnie noce spędzimy właśnie tam. Pozostaje nam do rozplanowania pierwszych 7 noclegów. Dodam, że przylatujemy do Bangkoku ok godziny 15. I tutaj pojawia się paraliż decyzyjny, ponieważ pomysłów mamy dużo i nie wiem którą opcję wybrać. Może będziecie nam w stanie doradzić

Opcja 1 – najbardziej egzotyczna jak dla mnie, ale też najtrudniejsza do rozplanowania logistycznie – Przylot Bangkok – lot do Siem Reap, tam nocleg 1 dzień i zwiedzanie Angkor, a następnego dnia przemieszczenie się na jedną z wysp Ko Chang/ Ko Mak/ Koh Rong (tutaj dużo czytałam o transporcie, ale niestety innej opcji niż autobusy+prom, które zajmuje cały dzień, nie znalazłam, przewinęło mi się coś o nocnym autobusie, ale nie mogę znaleźć dokładniejszych informacji). Tutaj mam również problem z rozplanowaniem przelotu do Siem Reap, czy od razu po wylądowaniu w Bangkoku przesiąść się do samolotu do Siem Reap, który startuje o 21 i wtedy dolatujemy na sam nocleg, czy przenocować pierwszą noc w Bangkoku i następnego dnia rano polecieć do Siem Reap. W tej opcji spędzilibyśmy jedną noc przed wylotem z Bangkoku, zamiast 2.

Opcja 2 – najpopularniejszy plan podróżowania, czyli Krabi, Phi Phi, Maya Bay, Railey Beach, Phrangan beach, Hong Island, ewentualnie - park Khao Sok (tutaj kusi nas nocleg w domkach na drzewach) i wyspy similiany (wycieczka 1 dzień)

Opcja 3 – Zatoka Tajlandzka, czyli Ko Tao, Ko Samui, przy tej opcji musielibyśmy zmienić noclegi w Bangkoku z 2 ostatnich nocy na nocleg 1 dnia po przylocie i ostatniego dnia przed wylotem, ponieważ chyba nie damy rady przedostać się z Bangkoku na te wyspy po przylocie o godzinie 15

Opcja 4 – Ko Ngai, Ko Muk, Chao Mai National Park, w tej wersji również musielibyśmy zostać na pierwszą noc w Bangkoku.

Opcji dużo, czasu mało, a chcielibyśmy zobaczyć jak najwięcej, ale też poleżeć na plażach, niekoniecznie w tłumie turystów. I wydaje mi się, że tylko przy opcji 2 jesteśmy w stanie tego samego dnia kiedy lądowanie w Bangkoku przedostać się na Krabi. Pozostałe opcje wymuszają pierwszy nocleg w Bangkoku.

Wiem, że post bardzo długi, ale żyję nadzieją że pomożecie :)
Marta
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości