Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#821 PostWysłany: 15 Mar 2015 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Hotel może (nie musi) pobrać od Ciebie taką kaucję przy wmeldowywaniu. Raczej nie musisz mieć przy sobie tej samej karty, którą płaciłeś za pobyt - depozyt możesz zrobić inną kartą lub gotówką. Jest również możliwość, że hotel nie weźmie tej kaucji, ale będzie miał możliwość pobrania tej kwoty z karty, którą robiłeś rezerwację...hmmm...w przypadku np. jakiś zniszczeń lub wykorzystania jakiś dodatkowo płatnych usług hotelowych...

Myślę jednak, że jeśli nie było tego w warunkach przesłanych przez booking.com to nie wezmą od Ciebie tego depozytu.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#822 PostWysłany: 20 Mar 2015 16:19 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
jakiś czas temu bookowałam nocleg w madrycie przez booking, nocleg się odbył, wszystko opłacone... po kilku miesiącach widzę blokadę na karcie na ok. 2.000 zł za inny nocleg w madrycie :?
czekam na chargeback
to już kolejna wpadka związana z bookingiem, czas się przesiąść na prepaidy przy bookowaniu noclegów
 Profil Relacje PM off
aarekk uważa post za pomocny.

#823 PostWysłany: 20 Mar 2015 16:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Mi często hotele odrzucają prepaida, je można obciążyć, ale nie można na ich zablokować środków, jak na KK...
 Profil Relacje PM off  

#824 PostWysłany: 20 Mar 2015 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 457 365
Krajów: 46 / 21.5%
niebieski
ara napisał(a):
jakiś czas temu bookowałam nocleg w madrycie przez booking, nocleg się odbył, wszystko opłacone... po kilku miesiącach widzę blokadę na karcie na ok. 2.000 zł za inny nocleg w madrycie :?
czekam na chargeback
to już kolejna wpadka związana z bookingiem, czas się przesiąść na prepaidy przy bookowaniu noclegów

Booking nie robi blokad na kartach, tylko hotel.
 Profil Relacje PM off  

#825 PostWysłany: 20 Mar 2015 16:56 

Witam,

Czy booking.com odpowiada w jakims stopniu za to co oferuje na swojej stronie? Zarezerwowalem hotel, zupelnie odbiegal od opisu, zdjec itd.

Wyslalem reklamacje do booking odpisali ze wszystko jest ok bo hotel twierdzi inaczej. Po przekazaniu dokumentacji, zdjec itd otrzymalem informacje ze z checia zwroca mi 10% kwoty...dla mnie to jest nie do przyjecia.

Napisali jeszcze ze nie musza nic zwracac bo to nie oni oferuja tylko hotel.

Moim zdanie raczej odpowiadaja za to co oferuja, sa jakby posrednikiem. Jak napisac skuteczna reklamacje oraz gdzie sie zglosic w przypadku nie otrzymania zadowalajacego zwrotu kosztow.

Czy faktycznie mozna pisac tylko do hotelu? Ile jest czasu na zlozenie reklamacji i gdzie sie odwolywac?

Najprosciej jest wyslac skarge do booking bo mozna po polsku. Ciezko jesli trzeba wyslac do hotelu i pisac np po hiszpansku. Dlatego nie decydowalem sie na bezposrednia rezerwacje w hotelu gdyz wole po polsku zarezerwowac i mniec jasna informacje co konkretnie jest w danej ofercie.

Teraz sie okazuje ze nic mi to nie daje i informacje na booking.com nie musza byc zgodne z prawda a jedynie oni sie staraja.

Dodatkowo booking zablkowalo moj komentarz w opiniach. Wyslali mi ze moja opinia zostala dodana. Z ciekawosci kliknalem i okazalo sie ze zostala wyswietlona tylko ocena punktowa. Natomiast komentarz zostal usuniety chociaz przy moim imieniu zostalo wpisane ze nie pozostawilem ZADNEGO komentarza...

Jak walczyc z oszustami? Czy warto booking czy lepiej od razu do hotelu. Co w sytuacji olania przez jednych i drugich?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#826 PostWysłany: 20 Mar 2015 17:01 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
chargeback to obejmuje jesli placiles karta
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#827 PostWysłany: 20 Mar 2015 17:12 

no tak tylko jesli tego uzyje to pozniej bedzie problem w hotelach na calym swiecie z rezerwacja. Ponoc tak jest...
 Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 20 Mar 2015 17:16 

Musiałbyś nabroić lepiej niż niejedna gwiazda. Jeśli boisz się reperkusji, po zakończeniu procesu reklamacji zastrzeż kartę i poproś bank o wystawienie nowej z innym numerem.
 Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 20 Mar 2015 17:17 

niebieski
Niestety ja miałem podobna sytuacje na Malediwach i jedyne co udało sie wywalczyć to 20% zwrotu na konto od Booking.com. Wydaje mi sie ze ich to nie do konca obchodzi ponieważ hotel nie zmienił opisu i zdjeć i wszystko funkcjonuje do dzisiaj tak jak było przed naszym wyjazdem.
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 20 Mar 2015 18:04 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Kalispell napisał(a):
ara napisał(a):
czekam na chargeback

Booking nie robi blokad na kartach, tylko hotel.

wiem o tym ;)
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 21 Mar 2015 12:09 

To ze booking nic nie obchodzi to wiem. Sporo u nich bukuje bo jest wygodnie... i dosc czesto zdarza sie niezgodnosc. Tyle zeby az tak diametralnie opis nie odpowiadał faktycznym warunkom to jeszcze nie mialem.

Booking ma to w powarzaniu, kilka razy do nich pisalem - nie z reklamacja tylko zeby wlasnie zmienili opis bo jest niezgodnosc. Zawsze pisza ze to hotel odpowiada...

Pytanie tylko czy to prawda. Przeciez jest tak ze jak kupuje wycieczke w biurze podrozy np tui, itaka. To pisze raklamacje do tego biura a nie do hotelu bezposrednio. Wg mnie to booking powinien byc adresatem reklamacji i oddawac pieniadze. Przeciez maja spore mozliwosci. Moga zagrozic ze nie beda wyswietlac danego hotelu i zawsze jakis % napewno uda sie odzyskac od hotelu. Tylko ze oni nawet nie proboja.

Pytanie jak zmusic ich do oddania. I czy faktycznie mam racje ze to oni powinni zajmowac sie reklamacja czy faktycznie pisac do hotelu.

Pytanie tylko jak taka reklamacje napisac i co w przypadku jesli nie odpowiedza. Nie ma jakis instytucji jak w przypadku np odwolanych lotów - ze pisze sie do instytucji i oni oddaja za niedogodnosci.

Nigdy nie pisalem reklamacji wiec nie bardzo wiem. Nie jestem klientem roszczeniowym, ale wg mnie opis powinien sie zgadzac mniej wiecej ze stanem faktycznym. Inaczej to jest zwykle oszustwo i ktos powinien za to odpowiedziec. Do kogo pisac skuteczna skarge? Wiadomo ze hotel mnie oleje.
 Profil Relacje PM off  

#832 PostWysłany: 21 Mar 2015 12:20 

Spróbuj może ECK:

http://www.konsument.gov.pl/pl/kontakt/ ... o-eck.html
 Profil Relacje PM off  

#833 PostWysłany: 21 Mar 2015 12:34 

niebieski
Nolimit napisał(a):
To ze booking nic nie obchodzi to wiem. Sporo u nich bukuje bo jest wygodnie... i dosc czesto zdarza sie niezgodnosc. Tyle zeby az tak diametralnie opis nie odpowiadał faktycznym warunkom to jeszcze nie mialem.

Sprawdź regulamin Booking.com i zobacz, jak to działa. To jest serwis wyłącznie pośredniczący między Tobą a hotelem- i, z grubsza rzecz biorąc, to hotel odpowiada za zdjęcia i treści opisów oraz oferty przedstawianej na booking.com

booking.com to NIE JEST biuro podróży.

W przypadku powtarzających się skarg i stwierdzania niezgodności z opisem, booking.com przestaje współpracować z hotelami i sam widziałem kilka przykładów takiego działania- ale nie jest to proces prosty ani szybki.
Z co najmniej kilku powodów:

- Nie da się tak łatwo i szybko po prostu zerwać umów bez konkretnych dowodów nadużyć.

- Jeden niezadowolony klient (słusznie lub nie...) potrafi zrobić więcej szumu niż 100 zadowolonych

- Klient nie zawsze ma rację; mam akurat do czynienia z kiloma biznesami, w których klienta musi potraktować się poważniej niż w sklepie spożywczym a jednocześnie każdy Polak, jak wiadomo, jest najlepszym np. mechanikiem samochodowym i wie lepiej. Gdybyś widział, ile zupełnie niesłusznych oskarżeń o "oszustwa" i "partactwo" pojawia się nawet w najlepiej ocenianych, autoryzowanych serwisach samochodowych- zdębiałbyś. Gdzie ludzie nie mają bladego pojecia o temacie, ale zarzucają oszustwa itd.

Nie mówię, że tak było w Twoim przypadku- ale branża turystyczna ogólnie może mocno przypominać motoryzacyjną; każdy tustysta, zwłaszcza taki "niedzielny", wszystko wie najlepiej i ma największe "wymagania".
Skargi na żywe plemniki w basenie czy all inclusive na całą Tunezję nie wzięły się z niczego. Granicą zasady "klient ma zawsze rację" są zazwyczaj konsekwencje jego faktycznego braku racji i nikt moralny nie przyzna się np. do oszustw, jeśli ich nie dokonał.

- Konkurencja nie śpi; gdyby na podstawie jednego raportu z "oszustwa" dało się usunąć hotel z booking.com, to... nie zostałby tam po miesiącu ani jeden obiekt.
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#834 PostWysłany: 21 Mar 2015 12:57 

Regulamin widzialem tylko ze wiadomo ze kazdy na poczatku mowi ze za nic nie odpowiada i patrz pan regulamin. Tylko nie zawsze regulamin jest zgodny z prawem. Wg mnie to jest dziwne ze oni za nic nie odpowiadaja. W koncu jednak posrednicza. Co z tego ze nie biora odemnie pieniedzy jesli biora duza prowizje od hotelu za mnie? Zarabiaja na mnie. Gdyby nie ja i inni klienci to nic by nie zarobili.

Dlatego pytam czy faktycznie za nic nie odpowiadaja. Bo jesli tak to jest to niebezpieczne bo nie ma sie nawet komu poskarzyc w przypadku klopotow. Ogolnie kazdy by chcial miec biznes ktory zarabia potezne pieniadze ale za nic nie odpowiada.

No nic bede musial sie podowiadywac czy mozna cos z tym zrobic. Jak cos ustale dam znac.
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 21 Mar 2015 13:50 

niebieski
Przepraszam- z całym szacunkiem i bez żadnej urazy- ale równasz w tym momencie właśnie do ludzi, którzy nie mają większego pojęcia o temacie, za to do krytyki są pierwsi.

Booking.com (jak tysiące innych pośredników w branży "podróżowej") pośredniczy i nie- bezpośrednio nie odpowiada za jakość świadczonych usług w hotelu. Pośrednik pomaga Ci w odnalezieniu i zagwarantowaniu rezerwacji w hotelu- to jest jego zakres obowiązków.
Tak jak pośrednik lotniczy nie odpowiada za to, czy siedzenie w samolocie było czyste ale za to, żeby to siedzenie na Ciebie czekało. Za to odpowiadają pośrednicy -za rezerwację miejsca.

Jeszcze pośrednikom lotniczym chociaż przekazujesz pieniądze (które dalej idą do linii), ale booking.com bezpośrednio Twoich pieniędzy nawet nie dotyka. To nie wiem niby na jakiej zasadzie chciałbyś ich ciągnąć do odpowiedzialności.

Gdyby było tak, że pośrednik odpowiada od A do Z za całość usługi- nikt by pośrednikiem nie zostawał i nie mógłbyś korzystać z takich usług. Zastanów się- konkretnie taki booking.com ma w bazie pewnie dziesiątki jak nie setki tysięcy różnych obiektów w bazie na całym świecie. Czy pracownicy tej firmy mają robić regularne inspekcje w każdym z nich? Tak to sobie wyobrażasz?

Chciesz mieć zagwarantowaną jakość? Rezerwuj bezpośrednio w sieci znanych i sprawdzonych hoteli. Do wyboru do koloru: Hilton, Marriott i wiele innych. Mówię z przekąsem, ale w pełni zgodnie z prawdą. Pewność i jakość kosztują.

Świat nie kończy się na all inclusive w Egipcie z Itaką.
 Profil Relacje PM off  

#836 PostWysłany: 21 Mar 2015 15:28 

Zupelnie nie wiem co ma Egipt i itaka do tego watku.

Jesli ja mam dowody na jakies nieprawidlowosci w hotelu i przekazuje je booking to oni powinni od raz na swojej stronie informacje zmienic.

Np pierdola (dla niektorych wazna rzecz) zamawiam hotel z wifi w pokoju. Okazuje sie ze nie ma internetu. Na dodatek w pokoju jest informacja ze jesli chce internet musze dodatkowo zaplacic, ale tylko w pokojach superior. Robie wiec zdjecie tej informacji i pisze do booking ze mam nie ten pokoj gdyz nie ma internetu. Po kilku dniach dostaje odpowiedz ze hotel twierdzi ze wszystko jest ok i nikt nie narzeka na internet tylko ja ;). Przesylam wiec dowod ze hotel klamie. Proponuja mi zwrot 10% za pierwsza noc. Tutaj akurat glupota, nie klocilem sie. Bylem w tym hotelu 2 noce ponad 100 e kazda. Wybralem ten hotel dlatego ze byl opis na booking ze jest to hotel biznesowy i jest wifi. Potrzebowalem do pracy. Na miejscu okazuje sie ze jest to dziura i standard zupelnie inny niz w ofercie. I co nikt za to nie ma odpowiedziec? Mam odpuscic bo to tylko 2 dni?

Rozumiem ze booking nie moze sprawdzac wszystkiego, ale jesli dostaje informacje ode mnie (potwierdzona) i doskonale wie ze hotel klamie to powinien sprostowac informacje na portalu. Inna sprawa ze oszukuja z tym ze maja bezstronne i uczciwe komentarze. Moj komentarz zostal usuniety pomimo ze zawieral cala prawde, ale wiadomo im nie zalezy na prawdzie tylko zeby wziasc prowizje od jak najwiekszej ilosci hoteli.

Najlepsze ze dostalem od booking informacje "twoja opinia ukazala sie na portalu". Z ciekawosci kliknalem sobie czy faktycznie. Okazalo sie ze jest tylko ocena hotelu bez komentarza oraz informacja: "uzytkownik nie zostawil zadnego komentarza". Dla mnie to jest oszustwo i przestrzegam zeby uwazac na te opinie. Moga byc tylko srednio slabe, ale ktos napisze ze jest w ogole nei tak jak mialo byc opinia sie nie ukazuje.

Ladnie spiewaja na infolinii ze mozna sie domagac zwrotu itd jesli warunki sa inne niz opisane. Tyle ze po fakcie mowia juz ze za nic nie odpowiadaja. Dla mnie to oszustwo gdyz klient mysli ze w razie problemow booking mu pomoze. Nic bardziej mylnego. Kiedys rezerwowalem i dzownie do booking zeby mi gosc potwierdzil pewna wazna dla mnie kwestie w hotelu (po to jest posrednikiem zeby takie sprawy zalatwiac, a nie tylko brac prowizje) to on mi odpowiada ze jesli bedzie cos nie tak mozna rzadac zwrotu kosztow i nie ma problemu. Hehe. Ktos kto bukuje raz kiedys moze sie na to nabrac. Wiadomo ze nic nie dostane albo marne grosze za ktore nie warto pisac nawet maila.

Kiedys w hotelu melia (znana hiszpanska siec, hotel 5 gwiazdek) nie chciano mi wydac pokoju zamowionego bo nie maja. I co na to booking? Oczywiscie zadzownil do hotelu i hotel znalazl dla mnie pokoj tylko ze inny. Zamawialem z widokiem na morze - doplacalem do tego nie malo a dostalem oczywiscie wg nich lepszy apartament nie junior tylko wyzszy standard... Co z tego jesli bez widoku na morze i zamiast 7 pietra dostalem pietro 1. 500 e za noc zaplacilem i co booking dal jakis zwrot? Nie, poniewaz dostalem przeciez apartament lepszy niz zamawialem.

Tyle ze ja nie chce lepszego tylko taki jak zamawialem i oni sa po to zeby gwarantowac - jak slusznie stwierdziles moja rezerwacje. A nie udawac ze jest ok i mam byc zadowolony.

Twoje wyobrazenie o tym ze jesli placisz duzo za hotel nawet w znanej i dobrej sieci to bedzie wszystko ok to jest bujda na resorach i tak moze powiedziec tylko ten co wlasnie siedzi w egipcie na AI. Widac oceniasz sam po sobie. Nie wazne ile gwiazdek ma hotel i jakiej jest sieci zawsze moga sie zdarzyc zmiany warunkow. Stad moje pytanie gdzie to zglaszac bo mialem juz sporo takich sytuacji (duzo podrozoje na wlasna reke) odpuszczam je bo nie mam na to czasu ani tez nie jestem typem roszczeniowym. Chce jedynie to za co place. Tylko widzisz kazdy odpuszcza i taki booking sie pasie razem z hotelem bo nikt z tym nic nie robi.

A jak juz sie czlowiek wkurzy i chce cos z tym zrobic (chocby dla zasady) to dostaje odpowiedz na forum od Ciebie ze jest idiota i jesli wybiera wakacje z itaka w egipcie to ma za swoje - jak by to mialo jakis zwiazek z tematem wyjazdow na wlasna reke. W ogole co to ma za znaczenie czy to sa tanie wczasy czy prywatny booking za gruba kase w 5 gwiazdkowym hotelu. Standard powienien byc taki jaki jest oferowany na stronie i obiecywany.

Teraz bylem na ponad miesiecznym wyjezdzie na Teneryfie. Bylem chyba w 10 hotelach (zobacz ile na mnie booking zarobil) i dopuki place jest ok, a jak mi sie cos nie podoba to mam spadac. Fajny biznes nie brac za nic odpowiedzialnosci. Pytanie tylko czy tak do konca jest. Bo kazda firma zawsze mowi ze za nic nie odpowiada. Trzeba wiadomo kazdego przydusic.

Dla Twojej informacji i bzdurnym poczuciu ze jesli sie placi duzo to sie dostaje to co sie zamawialo dodam jeszcze jeden przyklad. Zamawialem wille z prywatnym basenem w hotelu 5 gwiazdkowym, z prywatna recepcja, konsjerzem itd. Cuda wianki na kiju. Placilem za to 900 e za noc i co z tego? Dostalem wille z opoznieniem 3 godzinnym. Bo sprzatanie tak dlugo trwa. Do tego pan z recepcji nie chcial mie wpuscic do willi (mimo ze zaplacilem gotowka za pobyt) bo nie moze obciazyc mojej karty na extrasy ;) Mowie ze nie chce zadnych a z karta wszystko jest ok i jesli ma problem to niech mnie najpierw wpusci do pokoju a nie proponuje darmowe drinki za czekanie... W koncu mnie wpuscil. Hotel 5 gwiazdek najdrozszszy kwaterunek jaki byl dostepny w hotelu i takie jaja.

No tak ale co mozna wiedziec o zyciu siedziac na AI w egipcie z itaka. Heh.

Pozdrawiam i troche mniej jadu w sobie zycze.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#837 PostWysłany: 21 Mar 2015 19:05 

niebieski
No to się troszkę kolego drogi nie zrozumieliśmy.

Dla mnie, jako dla tradycjonalisty, stwierdzenia "z całym szacunkiem" znaczą to co znaczą w języku- czyli, że faktycznie oddaję Ci szacunek a nie tylko pusty zwrot grzecznościowy. Także spokojnie- jeśli było widać jad, to przepraszam- nie miałem takich intencji.

Komentarz o Egipcie dotyczył właśnie tego, że chciałbyś mieć jak na tacy możliwość reklamacji całości usługi u jednego podmiotu- jak w biurach podróży i "imprezach turystycznych", regulowanych polskim prawem.
A tak to nie działa- specyfika branży jest inna. Pośrednik nie ma fizycznej możliwości (co odbija się w regulaminach) gwarantowania jakości usługi, w zakupie której jedynie pośredniczy.

Jeśli w dodatku za usługę zapłaciłeś nie pośrednikowi a hotelowi, to sprawa jest ewidentna.
Booking.com to taka swatka. Poznała Cię z wymarzoną kobietą.
Lepsza analogia: booking.com to takie hotelowe "otomoto". Jeśli ktoś wystawia ogłoszenie na drugim końcu Polski, że oferuje idealne bezwypadkowe auto, przyjeżdżasz na miejsce a tam obity ze wszystkich stron grat, to masz pretensje do sprzedającego, a nie do serwisu ogłoszeń...
A booking.com to cały świat, a nie Polska, to więcej hoteli, niż używanych samochodów na Otomoto/Allegro (chyba :D )

BTW- właśnie po to organizacje kartowe opracowały procedury chargeback, bo jako klienci, mamy tak naprawdę bardzo niewiele innych realnych opcji "walki" o swoje z hotelem po drugiej stronie świata. To bolesne, wiem- ale alternatywa nie bardzo istnieje.

Twoje cytaty z poprzedniej strony:

Cytuj:
Czy booking.com odpowiada w jakims stopniu za to co oferuje na swojej stronie?

Cytuj:
Moim zdanie raczej odpowiadaja za to co oferuja, sa jakby posrednikiem.

Cytuj:
Inaczej to jest zwykle oszustwo i ktos powinien za to odpowiedziec.

Dla mnie słowo "odpowiedzialność" za usługę wiąże właśnie z tym, że w razie kłopotów oraz nie zapewnienia usługi, za którą zapłaciłeś, masz pełną możliwość reklamacji lub rekompensaty. Taką możliwość masz- zgodnie z regulaminami, zdrowym rozsądkiem oraz prawem- u realnego usługodawcy a nie u pośredników turystycznych. Czyli w hotelach.
Wierzę Ci, że miałeś kłopoty z hotelami. Wierzę, że także z tymi droższymi.

Jeśli w Mariott cieknie kran albo dostałeś nieświeże ręczniki- rozmawiasz z Mariott. Jeśli pośrednik schrzanił i nie zarezerwował Ci pokoju, za który zapłaciłeś- rozmawiasz z pośrednikiem. To proste.

W momencie, kiedy na stronie pośrednika pojawiają się informacje sprzeczne z rzeczywistością- sprawa przestaje być prosta, bo klientem pośrednika jest zarówno hotel jak i Ty. Za rogiem czycha nieuczciwa konkurencja oraz banda ludzi od żywych plemników w basenie, a do utraty jest prowizja. A nad tym wszystkim wisi właśnie zdrowy rozsądek. Uważasz naprawdę, że pośrednik ma odpowiadać za zepsuty router w hotelu po drugiej stronie świata? Czy ma odpowiadać za brudne siedzenie w samolocie?

Swoją drogą: Na booking.com pewnie widziałeś więcej ode mnie- ale nie wiem, czy natknąłeś się na hotele, ktore "już nie współpracują" z booking.com. Jednym z powodów są właśnie zgłaszane oszustwa. Także coś tam robią, jeśli tylko mogą.
 Profil Relacje PM off  

#838 PostWysłany: 22 Mar 2015 16:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Witam, może ktoś będzie znał odpowiedź na moje pytanie.
Około miesiąc temu zarezerwowaliśmy nocleg przez booking.com. Płatność miała się odbyć gotówką na miejscu, ale właściciel oczekiwał preautoryzacji karty przy rezerwacji. Zrobiliśmy to, dotarliśmy na miejsce noclegu, niestety nie było komu zapłacić, bo właściciel wysłał tylko klucz do apartamentu przez jakiegoś człowieka. Ten człowiek miał pojawić się przy naszym wyjeździe, odebrać klucz i pieniądze, ale się nie pojawił :/ :D Natomiast opłata za apartament do tej pory nie została ściągnięta z karty.
I tu moje pytanie - czy istnieje jakiś okres czasu (podany przepisami) do którego tę płatność mogą nam ściągnąć z karty?
Z góry dziękuję za odpowiedź:)

#839 PostWysłany: 22 Mar 2015 21:30 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
czyli w ogóle nie podawaliście w żadnym momencie przy tej rezerwacji numeru karty?

#840 PostWysłany: 22 Mar 2015 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 130
Kilometry: 196 798
Krajów: 41 / 19.2%
Cześć,
z Booking.com podróżuję od 4 lat - około 50 rezerwacji w 25 państwach. W skali 1 do 10 przyznaję mocne 9! Co prawda teraz mam lekkie spięcie z nimi - ale mam nadzieję, że wyjdzie na moje :)

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości