Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#621 PostWysłany: 05 Wrz 2014 13:32 

niebieski
19elnino20 napisał(a):
Witam, zarezerwowałem właśnie Dwuosobowy pokój w Tren Hotel w Wiedniu. Pisało że całość będę musiał zapłacić w momencie rezerwacji, jednak nic nie pobrali z karty kredytowej, nie musiałem nawet podawać kodu CVC, więc rozumie że będę płacił przy meldowaniu, czy może proces ściągania z karty trochę trwa? Dziękuję z góry za pomoc.

Jeszcze 1 pytanie, po 2 godzinach dopiero pojawiła się blokada na karcie, ale "wisi" w operacjach nierozliczonych, jeśli do niedzieli (wtedy zaczynam pobyt w tym hotelu) nie zmieni się na rozliczone, to będą żądać zapłaty na miejscu czy nie?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#622 PostWysłany: 05 Wrz 2014 13:58 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
Krajów: 10 / 4.7%
Taka blokada wisi 1-2 tygodnie.
Mi się kiedyś zdarzyło, że hotel raz zablokował mi kwotę na karcie, potem pobrał ją raz jeszcze, a na koniec bank zwolnił mi blokadę i środki wróciły na konto...
 Profil Relacje PM off  

#623 PostWysłany: 13 Wrz 2014 14:15 

bardzo polecam booking com jeżeli ktoś jest gościem.

Ich polityka jest mocno pro klient, ale za to mocno przeciwko hotel.

Jeżeli klient będzie miał rezerwacje w obiekcie, a obiekt tej rezerwacji nie będzie w stanie spełnić, to booking znajduje inny nocleg dla klienta o takim samym lub wyższym standardzie w tym samym miejscu, a płatnością za tą rezerwacje obciąża hotel który odwołał.

Bardzo nie polecam współpracy z booking com jako obiekt.
 Profil Relacje PM off  

#624 PostWysłany: 13 Wrz 2014 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 429
Kilometry: 767 675
Krajów: 43 / 20.1%
niebieski
to ma być ta zła polityka? Bardzo dobrze że tak działają a hotel podpisując z nimi umowę powinien brać pod uwagę ile dostępnych hoteli powinien przeznaczyć na na "współprace".

#625 PostWysłany: 14 Wrz 2014 12:58 

szczotek99 napisał(a):
to ma być ta zła polityka? Bardzo dobrze że tak działają a hotel podpisując z nimi umowę powinien brać pod uwagę ile dostępnych hoteli powinien przeznaczyć na na "współprace".

nie, nie chodzi o to.
Jakakolwiek komunikacja (np. reklamacja) ze strony obiektu jest traktowana niczym powietrze. Przykładem jest moja reklamacja, złożona miesiąc temu, codziennie telefon 20 minutowy do booking i brak jakiejkolwiek odpowiedzi na reklamację. Nikt nic nie wie.
Jeżeli chodzi o kwestie klienta - rozwiązanie sprawy natychmiastowo.
 Profil Relacje PM off  

#626 PostWysłany: 14 Wrz 2014 13:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
Z tego co wiem, nikt nie zmusza/nie przypala ogniem obiektów, aby były dostępne na bookingu. Serwis ma politykę prokliencką (zwłaszca przy błędach cenowych :/ ) i jeżeli nie akceptujesz ich sposobu działalności, to najlepiej zrezygnować ze współpracy z nimi i szukać klientów innymi drogami.
 Profil Relacje PM off  

#627 PostWysłany: 14 Wrz 2014 14:44 

Moja koleżanka właśnie od tygodnia doświadcza "proklienckiej" polityki booking.com... Przedtem miała nie do końca udane wakacje ze względu na rozbieżność pomiędzy zdjęciami i opisem a rzeczywistością. Plus dziwacznie zachowującą się przedstawicielka obiektu. Do tej pory nie dostała rachunku, a musiała dopłacić jakieś dziwne opłaty na miejscu. Booking zachowuje się tak, jakby chronił do nie końca uczciwy biznes. Nawet pomimo alarmujących komentarzy w rzadko używanych językach sprytnie pozycjonowanych pod koniec listy. Krotko mówiąc, po tym jak zapłaciłeś, obywatelu radź sobie sam.
 Profil Relacje PM off  

#628 PostWysłany: 17 Wrz 2014 13:16 

Czy Wy też nie możecie się dodzwonić do booking? Zdaje się, że zmienili nr telefonu na 22 306 08 55 ale jak się na niego zadzwoni to nawet nie słychać, że dodzwoniliśmy się do nich tylko od razu słychać "for English press one..." i tak w koło Macieju :-\
 Profil Relacje PM off  

#629 PostWysłany: 17 Wrz 2014 13:58 

juz działa!
 Profil Relacje PM off  

#630 PostWysłany: 17 Wrz 2014 14:04 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 303 939
Krajów: 32 / 15.0%
Taka sytuacja.

Rezerwacja hotelu 10.09.2014 w Bułgarii, przy check-in (11.09.2014) recepcjonistka wyraźnie nie zadowolona, że braliśmy hotel przez pośrednika, bo jak kilka razy podkreślała biorą od niej 15% prowizji i żeby w przyszłości nie popełniać tego błędu. Mogła być zmieszana bo za 3 noce w hotelu 3* z HB, było do zapłaty 63Euro. Bezpośrednio w hotelu nocka ze śniadaniem 25Euro, ale była okazja na bookingu jakieś 35%, więc dlaczego nie skorzystać. Przechodząc jednak do rzeczy, po powrocie sprawdzam maila i wiadomość od bookingu zatytułowana:

Imie Nazwisko, Twoja rezerwacja w obiekcie została zmieniona.

Twoja rezerwacja została odwołana.

Anulowanie rezerwacji

Szanowni Państwo,
Otrzymaliśmy informację, że nie udało się Państwu dotrzeć do obiektu XXX Hotel. (Prosimy o informację, czy przebywali Państwo w tym hotelu. Przepraszamy za wszelkie niedogodności). Mamy nadzieję, że są Państwo zadowoleni korzystania z naszych usług. Jeśli mają Państwo sugestie dotyczące ułatwienia procesu rezerwacji, prosimy o wysłanie nam swoich komentarzy.
Rezerwacja została po raz pierwszy dokonana środy 10 września 2014 o 11:36:59 [CET]
Data ostatniej zmiany: piątku 12 września 2014 o 06:21:13 [CET]

---

Mam fakturę za nocleg i kilka innych papierów z hotelu, zgłaszać to do booking.com jako fraud?
Tylko nie wiem po co to zrobili, po to żeby nie płacić prowizji?
 Profil Relacje PM off  

#631 PostWysłany: 17 Wrz 2014 14:17 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Może chodzić o uniknięcie prowizji, ale nie koniecznie. Hotele zdają sobie sprawę jak restrykcyjny jest booking.com w takich sprawach i że skutkowałoby to zerwaniem umowy między nimi. Równie dobrze mógł to być błąd recepcji, to na prawdę się zdarza.
Ja bym tylko wysłał info do booking.com, że rezerwacja nie była anulowana, a Ty pojawiłeś się w hotelu. Niech się hotel tłumaczy...
 Profil Relacje PM off  

#632 PostWysłany: 17 Wrz 2014 14:18 

Oczywiście, że zgłaszać no i koniecznie nadmienić o takiej sytuacji przy wystawianiu opinii o hotelu, po to aby inni, potencjalni goście wiedzieli czego mogą się spodziewać. Ja tam się nie cackam, jak hotel zasługuje na pochwałę za coś, pisze o tym, jak zasługuje na naganę za coś, też o tym piszę, po to aby się poprawił.
 Profil Relacje PM off
dmirstek lubi ten post.

#633 PostWysłany: 19 Wrz 2014 22:09 

Można powiedzieć, że dwa razy korzystaliśmy z booking.com. W Bergamo cena u właściciela okazała się niższa niż przez booking (znalazłam maila do właściciela i za naszą trójkę wraz z dzieckiem policzył taniej więc rezerwowaliśmy bezpośrednio, no ale dzięki booking znalazłam ten nocleg :) ). Wszystko było jak w opisie na booking i fajny właściciel.

W Bośni rezerwowaliśmy przez booking (nie mieliśmy już czasu aby wysyłać maile po właścicielach) i nie dość, że wszystko zgodne z opisem to właścicielka policzyła nam mniej. Zapłaciliśmy jednak tyle ile było na rezerwacji - dostaliśmy duży apartament dla 4 osób choć rezerwowaliśmy dla 3. I wszystko inne było super i do tego bardzo miła właścicielka.

#634 PostWysłany: 24 Wrz 2014 22:58 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Moja druga rezerwacja na booking.com - i problem.

Zarezerwowałem i dostałem po półgodzinie od potwierdzenia następującego maila:

Cytuj:
Thank you for choosing Booking.com.

We are contacting you to discuss an error in the rates for your booking with Paradise, but were unable to reach you.

We apologize on behalf of Booking.com and Paradise for this error. The actual rate for 4 adults in the room is 240 PLN. The rate you currently have (150 PLN) is only for double occupancy.

Please consider this offer, and contact us at your earliest convenience to confirm if you can accept it. We thank you for your understanding and we are available 24 hours a day to help reach an agreeable solution.

No i co ja mam z nim zrobić? Zaakceptować podwyższoną cenę wcale mi nie pasuje. Na razie wyraziłem swoje głębokie zdegustowanie ich propozycją. Czasu za dużo nie jest, bo to nocleg w najbliższy weekend.
 Profil Relacje PM off  

#635 PostWysłany: 24 Wrz 2014 23:22 

Ja bym sie powolala na art. 2 ich T&C's, ktory mowi - m.in. Obvious errors and mistakes (including misprints) are not binding.// All special offers and promotions are marked as such. Pierwsza sytuacja odpada, a promocja bylaby oznaczona. Gdzie jest hotel?
 Profil Relacje PM off  

#636 PostWysłany: 25 Wrz 2014 08:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Charzykowy :)
Wiem, najprościej zadzwonić do hotelu, albo znaleźć coś w okolicy u konkurencji - ale to booking.com robi raban, nie hotel - więc nie chcę wyłazić przed szereg.

EDIT

Odpisali z booking - powołują się właśnie na 'obvious mistake' i proponują śmieszną obniżkę.

Ostatnio edytowany przez łowca, 25 Wrz 2014 09:17, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#637 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
Krajów: 107 / 50.0%
niebieski
bonieq2 napisał(a):
Może chodzić o uniknięcie prowizji, ale nie koniecznie. Hotele zdają sobie sprawę jak restrykcyjny jest booking.com w takich sprawach i że skutkowałoby to zerwaniem umowy między nimi. Równie dobrze mógł to być błąd recepcji, to na prawdę się zdarza.
Ja bym tylko wysłał info do booking.com, że rezerwacja nie była anulowana, a Ty pojawiłeś się w hotelu. Niech się hotel tłumaczy...

Zrobiłbym dokładnie tak samo. Niech się hotel tłumaczy...

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#638 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:17 

Bookingowi przypomniałabym grzecznie ich własny art. 2 (j.w.), a hotelowi - par. 66, 66' i 66'' kodeksu cywilnego (o ofertach, bo to hotel odpowiada za ceny i opis obiektu, który sami umieszczają na stronach Bookingu za pomocą ich ekstranetu). Chyba już nie zaszkodzi, a może pomoże.
 Profil Relacje PM off  

#639 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:25 
Awatar użytkownika

Loty: 585
Kilometry: 1 075 549
Krajów: 107 / 50.0%
niebieski
łowca napisał(a):
Moja druga rezerwacja na booking.com - i problem.

Zarezerwowałem i dostałem po półgodzinie od potwierdzenia następującego maila:

Cytuj:
Thank you for choosing Booking.com.

We are contacting you to discuss an error in the rates for your booking with Paradise, but were unable to reach you.

We apologize on behalf of Booking.com and Paradise for this error. The actual rate for 4 adults in the room is 240 PLN. The rate you currently have (150 PLN) is only for double occupancy.

Please consider this offer, and contact us at your earliest convenience to confirm if you can accept it. We thank you for your understanding and we are available 24 hours a day to help reach an agreeable solution.

No i co ja mam z nim zrobić? Zaakceptować podwyższoną cenę wcale mi nie pasuje. Na razie wyraziłem swoje głębokie zdegustowanie ich propozycją. Czasu za dużo nie jest, bo to nocleg w najbliższy weekend.

Jeśli nie dostałeś potwierdzenia, tylko powyższego e-maila, tzn że nie doszło do umowy. raczej ciężko będzie Ci coś wskurać, zwlaszcza, że nie ma czasu. Sprawdź konkurencje lub inne oferty na booking lub jak Ci zależy na hotelu to zadzwoń i spróbuj dogadać się pomijając booking, bo 15% hotel może dać bez problemu jak uniknie prowizji. To dobra wola, a czasem kwestia kompetencji pracownika na jakiego trafisz. Już spotkałem się z takią sytuacją, ze kolega tak obniżył sobie cenę noclegu. Z uwagi na zaistaniała sytuację masz przesłanki ku temu aby coś poszli Ci na rękę.

Image

https://mojeflagi.blogspot.com/
Wesprzyj mnie w chorobie swoim podatkiem - KRS 0000396361, cel szczegółowy 1,5% podatku: 0787176 Krzysztof
 Profil Relacje PM off  

#640 PostWysłany: 25 Wrz 2014 09:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Odpisali z booking - powołują się właśnie na 'obvious mistake' i proponują śmieszną obniżkę. I jestem skłonny uwierzyć w błąd pracownika recepcji, skoro na swojej własnej stronie hotel podaje wyższą cenę.
Potwierdzenie mam, płatność jest 'na miejscu' więc chce uniknąć scen na recepcji w niedzielny poranek.

Dodatkowo twierdzą, że nie moga się do mnie dodzwonić ... no ja nie wiem :D nie próbowali a telefon mam podany prawidłowy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość