Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#5541 PostWysłany: 03 Maj 2023 17:46 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
-- 03 Maj 2023 17:45 --

DAD napisał(a):
W sumie dokleja się tutaj z tematem.
Wystawiłem dzisiaj opinie dla jednego miejsca w Zakopanem. W sumie wyszło ze dałem im ocenę 6. Na Booking maja średnia 9,2.
W ciagu godziny dostałem SMS, ze w zamian za skasowanie mojej opinii, dadzą mi w ramach rekompensaty nocleg. To jest kilkaset złotych.
W sumie zastanawiałem się co z tym robić. Bo fajnie ze mogę mieć kolejny nocleg, ale no... no to nie był obiekt na 9,2. Normalnie to jest naciąganie ludzi. Ja kieruje się ocenami w wyborze i pewnie dlatego tez ich wybrałem. Dla mnie to jakoś mało moralne, to zwykle kupowanie ocen. Wiem ze taki proceder istnieje z różnymi ocenami, ale nie spotkałem się z tym ba blokingu jeszcze osobiście. W sumie nic z tym jeszcze nie zrobiłem, bo mnie lekko przytkało.

Oczywiście, że powinieneś pozostawić opinię. Lenin też zaczynał od kasowania opinii za kasę ;)

-- 03 Maj 2023 17:46 --

merlot55 napisał(a):
przypomnienie o obowiązujących zasadach w obiekcie, a wśród nich wytłuszczona informacja, że obiekt jest dostępny dla osób NIE STARSZYCH NIŻ 50 LAT !

A to nie jest dyskryminacja ze względu na wiek i jest niezgodna z prawem? :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#5542 PostWysłany: 03 Maj 2023 18:35 

niebieski
Ograniczenia zastosowane w tym obiekcie nie są czymś z czym użytkownik booking spotyka się zbyt często, powiedziałbym, że są one jednostkowe. Wykorzystują one z premedytacją rutynowe podejście klientów do procesu rezerwacji. Czytałem o stosowaniu ukrytych kosztów za sprzątanie obiektu, o pobieraniu opłaty za użytkowanie pościeli i ręczników nie uwzględnionych w cenie, o dodatkowym płaceniu za klimę bądź ogrzewanie, o kaucjach.
Przyznaję, nie przeczytałem o wszystkich ograniczeniach panujących w tym obiekcie i zapłaciłem za to frycowe, dlatego uczulam wszystkich żeby zapoznawali się z WSZYSTKIMI detalami swojej rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#5543 PostWysłany: 03 Maj 2023 19:34 

niebieski
DAD napisał(a):
za skasowanie mojej opinii, dadzą mi w ramach rekompensaty nocleg. To jest kilkaset złotych.
....to zwykle kupowanie ocen. Wiem ze taki proceder istnieje z różnymi ocenami, ale nie spotkałem się z tym ba blokingu jeszcze osobiście. W sumie nic z tym jeszcze nie zrobiłem, bo mnie lekko przytkało.

Nie daj się skorumpować. U człowieka rzetelnego słowo droższe pieniędzy ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5544 PostWysłany: 03 Maj 2023 19:50 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 524 827
Krajów: 84 / 39.3%
srebrny
@miriam
Powiem ci ze nie planowałem skorzystać, choć zapłaciłem za nocleg 450zł... a w sezonie chcą 600... więc sporo.
Nie mniej napisałem uczciwa recenzje, sam korzystam z tych opinii, więc nie chciałbym aby inni mieli błędny obraz sytuacji, mimo wszystko ;-)
6 ludzi lubi ten post.

#5545 PostWysłany: 04 Maj 2023 00:31 

srebrny
DAD napisał(a):
W ciagu godziny dostałem SMS, ze w zamian za skasowanie mojej opinii, dadzą mi w ramach rekompensaty nocleg. To jest kilkaset złotych.

A to nie jest karalne?
 Profil Relacje PM off  

#5546 PostWysłany: 04 Maj 2023 00:57 

Nie jest. Niby dlaczego?
 PM off  

#5547 PostWysłany: 04 Maj 2023 11:32 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Kliknąłem, ale widzę coś dziwnego - to znaczy, owszem, widzę portfel i możliwość wykorzystania dostępnej nań kwoty.
Ale o ile pod portfelem pisze "pozostało do zapłaty..." - kwota pomniejszona o kasę z portfela, to poniżej jak są symbole kart płatniczy, w podsumowaniu na dole widzę... pełną kwotę, która nie jest pomniejszona o kasę z portfela...? :shock:
Tak ma być?
To którą kwotę w końcu ściągnie?

Odpowiadam sam sobie - dla przyszłych Czytelników: ściągnięto jednak kwotę mniejszą z wykorzystaniem odliczenia Portfela. :)
 Profil Relacje PM off
miriam lubi ten post.

#5548 PostWysłany: 04 Maj 2023 18:56 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Nie jest. Niby dlaczego?

Nie wiem. Nie znam się na prawie, zwłaszcza dotyczącym internetu czy gospodarczym, ale coś mi świta, że jakieś media miały problemy w związku z kasowaniem nieprzychylnych komentarzy. A tu mamy czyn nieuczciwej konkurencji, polegający na odpłatnym podżeganiu do sfałszowania ratingu przedsiębiorcy poprzez usunięcie opinii (nie wiedziałem, że można usunąć).
 Profil Relacje PM off  

#5549 PostWysłany: 04 Maj 2023 19:44 

Loty: 202
Kilometry: 295 681
Krajów: 41 / 19.2%
srebrny
DAD napisał(a):
@miriam
Powiem ci ze nie planowałem skorzystać, choć zapłaciłem za nocleg 450zł... a w sezonie chcą 600... więc sporo.
Nie mniej napisałem uczciwa recenzje, sam korzystam z tych opinii, więc nie chciałbym aby inni mieli błędny obraz sytuacji, mimo wszystko ;-)
Na Bookingu opinie można edytować - zawsze można wspomnieć, w jaki sposób właściciel chce sobie polepszyć ocenę ;)
 Profil Relacje PM off  

#5550 PostWysłany: 04 Maj 2023 20:04 

srebrny
obibok napisał(a):
Anonymous napisał(a):
Nie jest. Niby dlaczego?

Nie wiem. Nie znam się na prawie, zwłaszcza dotyczącym internetu czy gospodarczym, ale coś mi świta, że jakieś media miały problemy w związku z kasowaniem nieprzychylnych komentarzy. A tu mamy czyn nieuczciwej konkurencji, polegający na odpłatnym podżeganiu do sfałszowania ratingu przedsiębiorcy poprzez usunięcie opinii (nie wiedziałem, że można usunąć).

Skoro - jak napisałeś - nie wiesz i nie znasz się, to po co wypisujesz takie straszne głupoty?
 Profil Relacje PM off  

#5551 PostWysłany: 04 Maj 2023 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 524 827
Krajów: 84 / 39.3%
srebrny
radeom napisał(a):
Na Bookingu opinie można edytować - zawsze można wspomnieć, w jaki sposób właściciel chce sobie polepszyć ocenę ;)

No tak, ale napisałem uczciwa ocenę, a jednak maja moje dane. Prowadzę kilka firm, po co później syf na necie w rewanżu.
NIe potrzebuje bardziej tego podkręcać. Z fajkowymi opiniami ciężko później walczyć, a nie chce odwetu.

#5552 PostWysłany: 05 Maj 2023 14:19 

srebrny
sluchajcie, taka sytuacja z rezerwacjami na bookingu.
kupilem nocleg na tydzien na Korfu, na tydzien. tanio bylo, ladny dom przy plazy.
i bum, dzien pozniej wlascicielka pisze jaka to ona jest sorry i wogole, ze to pomylka, dom jest
dawno wynajety na czerwiec itd... proponowala jakies mieszkania, nie chcielismy, bo to nie to samo,
w koncu stanelo na tym, ze rezerwacja zostala skasowana i booking zwrocil pieniedze.
customer care staral sie pomoc, ale wszystko co znalazl nie mialo sensu, bylo albo bardzo male,
albo brzydki itd. w miedzyczasie padla informacja, ze jezeli bede przez ta anulacje stratny finansowo
to spoko, booking pokryje roznice. no i znalazl porownywalny dom, ale 200 euro drozszy, kupilem odrazu,
bo wyjazd jest ze tak powiem rodzinny, musialem miec cos sensowny kupione wczesniej.

czy mial ktos podobna sytuacje ? co zrobic ? tj. czy booking pokryje ta roznice te 200 euro ktore musialem doplacic ?
 Profil Relacje PM off  

#5553 PostWysłany: 05 Maj 2023 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
Krajów: 12 / 5.6%
srebrny
miałem w Rzymie - zabukowana jakaś nowość u sióstr zakonnych za 1000 pln na 4 dni - odwołali z bukingu (a sam obiekt spadł z rowerka) i kazali klepnąć coś innego - zaproponowałem taki za 2000 pln - szybka okejka ze strony bukingu i po pobycie przedstawiłem rachunek - kasa na koncie w kilka dni.

#5554 PostWysłany: 05 Maj 2023 14:30 

złoty
@michcioj Jeśli masz już napisane od nich, że zwrócą, to zwrócą.
Najdalej wczoraj miałem taką sytuację i w ciągu kilku godzin przyszło potwierdzenie zwrotu.
Wysyłają link do potwierdzenia danych do zwrotu.
Co ciekawe, powyższe dotyczyło rezerwacji na Cyprze, która okazała się wręcz fejkowa.

O zwrot prosisz po pobycie. Musi być faktura za pobyt. Co ciekawe można sobie robić rezerwacje przez innych pośredników lub nawet prosto u właściciela oile takowy wystawi fakturę. W tym drugim przypadku, kazali mi jeszcze przesłać potwierdzenie przelewu lub płatności kartą.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#5555 PostWysłany: 05 Maj 2023 14:55 

srebrny
druga rezerwacje robilem przez booking, czy potwierdzenie platnosci na bookingu wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#5556 PostWysłany: 05 Maj 2023 15:15 

złoty
Niezbędny jest pobyt czyli zrealizowanie rezerwacji.
Po potwierdzeniu przez hotelarzy pobytu nastąpi rozliczenie ustaleń.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#5557 PostWysłany: 05 Maj 2023 17:42 

niebieski
michcioj napisał(a):
w miedzyczasie padla informacja, ze jezeli bede przez ta anulacje stratny finansowo
to spoko, booking pokryje roznice. no i znalazl porownywalny dom, ale 200 euro drozszy, kupilem odrazu,
bo wyjazd jest ze tak powiem rodzinny, musialem miec cos sensowny kupione wczesniej.

czy mial ktos podobna sytuacje ? co zrobic ? tj. czy booking pokryje ta roznice te 200 euro ktore musialem doplacic ?

Właściwie to powinieneś podać im teraz nowy numer rezerwacji tego co sam znalazłeś i poprosić o przyjęcie jako obiektu alternatywnego za pierwotny.Jeśli zaakceptują to nawet rachunek nie będzie potrzebny jeśli płatność odbyła się za ich pośrednictwem. Po pobycie powinieneś się przypomnieć o zwrot różnicy.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#5558 PostWysłany: 06 Maj 2023 00:17 

srebrny
@miriam Z mojego doświadczenia rachunek zawsze jest potrzebny, nawet jeśli to booking znajduje alternatywny nocleg i przesyła link do rezerwacji
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#5559 PostWysłany: 06 Maj 2023 07:44 
Awatar użytkownika

srebrny
Z mojego doświadczenia brak rachunku przejdzie tylko przy niewielkich kwotach rzędu 25 EUR.

#5560 PostWysłany: 06 Maj 2023 15:10 

niebieski
Mar77 napisał(a):
@miriam Z mojego doświadczenia rachunek zawsze jest potrzebny, nawet jeśli to booking znajduje alternatywny nocleg i przesyła link do rezerwacji

Zawsze się upewniam co do rachunku i jeśli płatność odbywa się za pośrednictwem bookingu otrzymuję informację "Ze względu na formę płatności pod alternatywną rezerwacją, przesłanie faktury nie jest wymagane." nawet jak chodzi o kwoty powyżej 100 E.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości