Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#5521 PostWysłany: 04 Kwi 2023 14:27 
Awatar użytkownika

Loty: 529
Kilometry: 860 895
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Problem jest taki, że płatność trzeba zrealizować dziś do końca dnia - niebardzo chcę zapłacić i później bujać się o zwrot od Bookingu.

Z drugiej strony cena była atrakcyjna (ok. 1300 PLN) i w sumie fajnie by było jakby Booking mi przerzucił gdzieś tą rezerwację.

Bo w szczęśliwe załatwienie sprawy na miejscu (przyjadę i lokal będzie czekał) raczej nie wierzę - nr telefonu przekazany przez Booking milczy - nie odpowiada na SMS ani połączenie.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#5522 PostWysłany: 04 Kwi 2023 14:57 
Awatar użytkownika

złoty
U mnie ostatnio booking szybko odpowiadał, więc jeszcze poczekaj, a gdyby nie to jeśli lot nie jest późno to ja bym zaryzykował, jeśli tam faktycznie nie ma noclegu to telefon do nich, jest specjalna linia do nagłych sytuacji i muszą coś znaleźć, prawdopodobnie coś lepszego bo czasu mało, miałem tak kiedyś i się nie migali
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#5523 PostWysłany: 04 Kwi 2023 15:04 
Awatar użytkownika

złoty
Porozmawiałem sobie z panią na infolinii i poszedłem w tą stronę tzn. opłaciłem rezerwację (ok. 1000 PLN - zostaje 300 PLN podatków na miejscu).

W piątek 7 marca pracują 7-23, a ja lecę porannym lotem, więc w razie W będzie czas na relokację (choć trochę szkoda marnować czas).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.

#5524 PostWysłany: 04 Kwi 2023 15:17 
Awatar użytkownika

złoty
Nerwy i czas to też jest argument w ew rozmowie o zapewnieniu nowego lokum, może się opłaci ?,
A i daj znać jak sprawy się potoczyły na miejscu
 Profil Relacje PM off  

#5525 PostWysłany: 11 Kwi 2023 15:32 
Awatar użytkownika

złoty
No muszę pochwalić Booking - bo stanął na wysokości zadania (fakt, że trochę im w tym pomogłem).

Dojechaliśmy do kwatery (zwykły typowy mały włoski blok).
Na domofonie zero info (8 mieszkań pod tym adresem).
Dzwonię do typa i.........odebrał ! :shock:
Przez ułamek sekundy nawet myślałem, że może jednak wszystko się uda (bo blok i okolica fajne), ale po słowie Booking Włoch zaczął krzyczeć "no Booking, no Booking, ocupato".

W związku z tym uznałem, że ja swoje zrobiłem - niech teraz się weźmie za robotę Booking.
Żeby rozmowa szła dobrze poszliśmy do pobliskiego Lidla po wino, ser, oliwki i szynkę.

Usiedliśmy w parku i zadzwoniłem do Bookingu (1 osoba) - mieli zadzwonić do typa, sprawdzić co im powie i w ciągu pół godziny oddzwonić.

Po godzinie kiedy nie oddzwonili zadzwoniłem ponownie (2 osoba) - zacząłem tłumaczyć, ale już musiały być jakieś notatki przy sprawie bo pan wiedział o co cho - to on zaczyna mi szukać alternatywnego lokalu (chcieliśmy apartament na 4 osoby z kuchnią) i oddzwoni.

Zadzwonił po ok. pół godzinie (3 osoba) z lokalem przy jakimś polu golfowym z 15 km od Rzymu :lol:
https://www.booking.com/hotel/it/green- ... ne.it.html
Powiedziałem, że w życiu -miał być Rzym to ma być Rzym i żeby dalej szukał.

Żeby już nie czekać na oddzwanianie zostałem na linii, a on szukał - z tym, że było info, że nowy lokal może być droższy od poprzedniego o około 300 EUR.
Znalazł jakiś lokal bez mebli z oceną 5,4 :lol:
Mówię więc, że w takim razie ja poszukam,

Tak na gorąco to ciężko znaleźć dobrą cenę w przyzwoitej lokalizacji, ale w końcu znalazłem coś akceptowalnego.
https://www.booking.com/hotel/it/modern ... nt.pl.html
Z tym, że cena była ok. 3200 PLN, a oryginalny lokal kosztował ok. 1000 PLN
To on musi się skonsultować z przełożonym. W końcu po jeszcze kilku targach (bo nie od razu przełożony się zgodził) uzyskaliśmy akceptację.
Przysłał na czacie Bookingu link żeby zrobić rezerwację i wysłać potem nr potwierdzenia.
I tylko mamy wziąć fakturę od właściciela, żeby można było rozliczyć.

Jedziemy do lokalu, w międzyczasie dzwoniąc do Włoszki Teresy, do której Booking przysłał dane.
Teresa mówiła po angielsku tak ze 3 razy gorzej od prezydenta czyli prawie nic.
Lokal był spoko, pani nam pokazała wszystko co i jak w lokalu - czas wystawić fakturę.
Tłumaczymy, że invoice, receipt, bill - nie rozumie. W końcu po polsku - faktura. A ! Faktura ? Okazuje się, że faktura to po włosku fatture :lol:
Dalej już poszło gładko - dostaliśmy rachunek jak w sklepie żelaznym na Mazurach w 1992 roku za to bez żadnej pieczątki :D

Dziś zadzwoniłem do Bookingu jak to rozliczyć.
Pan powiedział, żeby wysłać im ten nieszczęsny paragon.
Wysłałem skan, po niecałej pół godzinie info, że kasa zwrócona na konto Booking (skąd mogę zlecić przelew na swoją kartę).

Także mimo, że trochę się zeszło i współtowarzysze podróży się stresowali, to jednak finalnie wszystko poszło jak należy.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
21 ludzi lubi ten post.

#5526 PostWysłany: 11 Kwi 2023 17:40 

srebrny
Dla mnie mimo wszystko brzmi porażająco, zważywszy że próbowali Ci wcisnąć jakiś syf (mi pewnie brakłoby asertywności, by posłać ich w ślad za sowieckim okrętem), na maila nie odpisali, potem przesłali link i kazali robić nowa rezerwację (a ja pewnie nie miałbym dostępu do internetu), nie mówiąc o tym, co wyczynia ten tam don Vito i oni z tym nic nie robią.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5527 PostWysłany: 11 Kwi 2023 18:21 

niebieski
Jak ja miałem podobny problem to od razu sobie coś poszukałem, wysłałem mejla już po zameldowaniu w nowym miejscu i wyszło podobnie. Trochę marudzili, ale w końcu ulegli.. :-)
Tylko u mnie był późny wieczór, więc nie było na nic czasu.
 Profil Relacje PM off  

#5528 PostWysłany: 29 Kwi 2023 07:55 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Na https://subiektywnieofinansach.pl/zwrot ... oking-com/ historia pani Jadwigi

Cytuj:
Zwrot pieniędzy za rezerwację: ponad pół roku bojów z właścicielem „apartamentu”, platformą Booking.com i bankiem. Jaki wynik?

Podpowiem: chargeback ostatecznie pomógł, ale nie było tak prosto. Wniosek dla mnie: robić zdjęcia mieszkania, zachowywać korespondencję, wyjaśniać dokładnie na co godzi się właściciel, kontaktować się z booking przed anulowaniem
 Profil Relacje PM off  

#5529 PostWysłany: 02 Maj 2023 17:34 

niebieski
Jak płacę przez Booking - bezpłatne odwołanie - mam 2 opcje: zapłać w terminie (maksymalnie długim) oraz zapłać teraz. Tylko przy tej drugiej opcji (teraz) pojawia się opcja "zapłać z portfelem".
Ale jeśli rezerwuję z bardzo dużym wyprzedzeniem, to nie na rękę jest mi płacić od razu - bo na ew. zwrot się czeka oraz blokuję sobie dość pokaźną kwotę.

Jest jakaś opcja, żeby mimo to zapłacić portfelem, poza odwołaniem rezerwacji i zakładaniem jej na nowo?
Czy może opcja - już po zakończeniu rezerwacji - "zapłać teraz" (czyli przed właściwym terminem płatności) to umożliwia? Nie wiem, nie klikałem - stąd pytanie? ;) :D
 Profil Relacje PM off  

#5530 PostWysłany: 02 Maj 2023 19:26 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Czy może opcja - już po zakończeniu rezerwacji - "zapłać teraz" (czyli przed właściwym terminem płatności) to umożliwia? Nie wiem, nie klikałem - stąd pytanie? ;) :D

Jeśli umożliwia teraz to tak samo jeśli zrobisz to w dowolnym terminie byle wcześniej niż data automatycznego pobrania. Chyba zrobienie symulacji powinno rozwiać wątpliwości. Jeśli ostatecznie nie zatwierdzisz to taki podgląd jest możliwy.
 Profil Relacje PM off  

#5531 PostWysłany: 02 Maj 2023 22:03 

niebieski
Czyli że "coś tam" do zatwierdzenia jeszcze zobaczę, jak kliknę "zapłać teraz" - a nie że od razu ściągnie z konta karty? ;)
 Profil Relacje PM off  

#5532 PostWysłany: 03 Maj 2023 09:20 

srebrny
piotrkr napisał(a):

Samcik ma tendencje tabloidowe. Opisuje problemy ludzi oderwanych od rzeczywistości. Myślę, ze z tym apartamentem było wszystko Ok, a Jadzi nie spodobała się lokalizacja i zaczęła kreować problemy. Wynajęła wakacyjny apartament za 350zl, a oczekiwała pewnie luksusowego penthausu na 40 pietrze przy Złotej.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#5533 PostWysłany: 03 Maj 2023 11:45 

niebieski
sanchopan napisał(a):
Czyli że "coś tam" do zatwierdzenia jeszcze zobaczę, jak kliknę "zapłać teraz" - a nie że od razu ściągnie z konta karty? ;)

Zobaczysz zatwierdź i anuluj. ;)
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.
sanchopan uważa post za pomocny.

#5534 PostWysłany: 03 Maj 2023 12:00 

niebieski
Kliknąłem, ale widzę coś dziwnego - to znaczy, owszem, widzę portfel i możliwość wykorzystania dostępnej nań kwoty.
Ale o ile pod portfelem pisze "pozostało do zapłaty..." - kwota pomniejszona o kasę z portfela, to poniżej jak są symbole kart płatniczy, w podsumowaniu na dole widzę... pełną kwotę, która nie jest pomniejszona o kasę z portfela...? :shock:
Tak ma być?
To którą kwotę w końcu ściągnie?
 Profil Relacje PM off  

#5535 PostWysłany: 03 Maj 2023 12:42 

srebrny
opo napisał(a):
Samcik ma tendencje tabloidowe. Opisuje problemy ludzi oderwanych od rzeczywistości. Myślę, ze z tym apartamentem było wszystko Ok, a Jadzi nie spodobała się lokalizacja i zaczęła kreować problemy. Wynajęła wakacyjny apartament za 350zl, a oczekiwała pewnie luksusowego penthausu na 40 pietrze przy Złotej.

Prawda leży pewnie gdzieś pośrodku, ale masz sporo racji. Ludzie nie kumają zasad, nie rozumieją, co podpisują, a później jest że olaboga. Stwierdzenia typu "słowo >apartament< sugerowało luksusy" czy "niska cena mogła być oznaką promocji, a nie niskiego standardu" są śmieszne. To tak jak artykuły o pasażerach kolei, gdzie co jakiś czas kolejny pan Wiesiek nie wiedział, że system nie da mu miejsc koło siebie, a w TLK nie dostanie darmowego don perignona. Inna rzecz, że to że my - rutynowani podróżnicy - potrafimy się w tych patologiach odnaleźć, to nie znaczy, że one są normalne.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#5536 PostWysłany: 03 Maj 2023 14:36 

srebrny
obibok napisał(a):
Inna rzecz, że to że my - rutynowani podróżnicy - potrafimy się w tych patologiach odnaleźć, to nie znaczy, że one są normalne.

Każda branża ma swoją specyfikę i kupując bilet lotniczy, PKP, zamawiając ubera, kupując marchewkę czy farbę itd. trzeba wiedzieć jak to zrobić i z czym to się wiąże. Nie nazwałbym tego patologią tylko wiedzą z danego zakresu. Nie chce nawet myśleć jakie absurdalne reklamacje maja biura podróży sprzedające np. wycieczki AI.
 Profil Relacje PM off  

#5537 PostWysłany: 03 Maj 2023 15:55 

srebrny
Co do zasady masz rację, lecz mimo to upieram się, że zasady działalności i sprzedaży biletów PKP Intercity to patologia. O czym oczywiście dyskutemy we właściwym wątku.
 Profil Relacje PM off  

#5538 PostWysłany: 03 Maj 2023 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 274
Kilometry: 524 827
Krajów: 84 / 39.3%
srebrny
W sumie dokleja się tutaj z tematem.
Wystawiłem dzisiaj opinie dla jednego miejsca w Zakopanem. W sumie wyszło ze dałem im ocenę 6. Na Booking maja średnia 9,2.
W ciagu godziny dostałem SMS, ze w zamian za skasowanie mojej opinii, dadzą mi w ramach rekompensaty nocleg. To jest kilkaset złotych.
W sumie zastanawiałem się co z tym robić. Bo fajnie ze mogę mieć kolejny nocleg, ale no... no to nie był obiekt na 9,2. Normalnie to jest naciąganie ludzi. Ja kieruje się ocenami w wyborze i pewnie dlatego tez ich wybrałem. Dla mnie to jakoś mało moralne, to zwykle kupowanie ocen. Wiem ze taki proceder istnieje z różnymi ocenami, ale nie spotkałem się z tym ba blokingu jeszcze osobiście. W sumie nic z tym jeszcze nie zrobiłem, bo mnie lekko przytkało.
sanchopan lubi ten post.

#5539 PostWysłany: 03 Maj 2023 17:17 

niebieski
Najgorszym doradcą jest rutyna.
Mam za sobą dziesiątki rezerwacji przez booking, sytuacji kryzysowych- prawie brak.
To „prawie” to następujący przypadek:
Moja kolejna rezerwacja ma następujące priorytety: tani hotel na przespanie się po drodze, z możliwością parkowania. Jest! Na dwa dni przed wizytą otrzymuję informację o pobraniu pieniędzy i przypomnienie o obowiązujących zasadach w obiekcie, a wśród nich wytłuszczona informacja, że obiekt jest dostępny dla osób NIE STARSZYCH NIŻ 50 LAT !, a ja do tej grupy się nie zaliczam.
Sprawdziłem, informacja o tym ograniczeniu była zamieszczona na stronach drukowanych tzw. małym druczkiem.
Interwencja u booking nic nie przyniosła, hotel poszedł w zaparte, pewnie w ten sposób zarabiał krocie na naiwnych klientach mojego pokroju.
Na szczęście strata nie była zbyt wielka.
Od tej pory czytam wszystkie warunki jakie oferuje obiekt, który chcę wynająć.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#5540 PostWysłany: 03 Maj 2023 17:28 

niebieski
Ale w czym poszli w zaparte - że masz inny wiek, niż masz?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości