Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 874 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 44  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: odprawa PLL LOT
#201 PostWysłany: 19 Wrz 2015 20:51 

srebrny
A które miałeś sekwencje? Rotacja krajowa czy zagraniczna?
Może tylko przy dwóch osobach (lub więcej) na jednej rezerwacji tak to słabo wygląda?
W poniedziałek lecę sam - zobaczymy jak to będzie wyglądało....

Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️ Ostatnie dni wakacji na Cyprze ☀️🇨🇾 Loty i 3 noce w Pafos za 979 PLN 🏖️
Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️ Spędź wakacje nad Morzem Adriatyckim 🏖️ Zbiór lotów do Chorwacji od 164 PLN ☀️
#202 PostWysłany: 20 Wrz 2015 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 126 865
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Ja miałam 2 os. na rezerwacji, odprawa na 18 godz. przed lotem i miałam w czym wybierać, więc może po prostu mieliście pecha? ;-)

#203 PostWysłany: 23 Wrz 2015 20:18 

srebrny
A już myślałem, że złapiemy jakąś prawidłowość...
Ja na krajówce, lecąc sam, miałem też dużo miejsc do wyboru...
No nic - pozostaje obserwować dalej :D

#204 PostWysłany: 23 Wrz 2015 20:36 

Loty: 551
Kilometry: 1 234 871
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
leciałam do Toronto i z powrotem (2os na 1 rezerwacji).
Na lot do YYZ sekwencja 9 i 10 i nie miałam żadnego wyboru na 30h przed lotem. Na lotnisku też nie, jedna osoba siedziała w rzędzie 12, druga w 25.
Na powrót był tylko rząd 29 (ostatni, fotele lekko rozkładane) do wyboru obok, poza tym kilka pojedynczych miejsc. Na stanowisku drop off kobieta w YYZ powiedziała, że Lot ma teraz taką politykę, że jak bilet w niskiej taryfie (mój kupiony w promo WAW-XXX-PRG), to system przydziela na końcu miejsca jakie zostają, czyli w środku.

#205 PostWysłany: 23 Wrz 2015 20:48 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Ja leciałem w tym roku dwa razy do USA i było tak:

Pierwsza podróż (czerwiec): GDN-WAW-JFK-WAW-BUD - czyli taki mały dumpik za coś około 1500zł ze strony LOTu i tak na trasie:

WAW-JFK: wybór był duży, wybierałem z około 50 miejsc, było okno, środek, przejście itp., samolot w eko prawie pełny;
JFK-WAW: do wyboru miałem tylko dwa miejsca w środkowych rzędach od przejścia, choć odprawę robiłem tuż po jej odpaleniu, czyli jakieś 30h wcześniej, co ciekawe w samolocie w eko finalnie było około 25-30 pustych miejsc

Druga podróż (wrzesień): POZ-WAW-ORD...JFK-WAW-POZ - to już płacone normalnie (około 2700zł)

i tutaj na obu lotach przez ocean wybór był duży tak jak na pierwszym locie w czerwcu. Na locie do Chicago prawie komplet, a na powrocie z NYC 29 wolnych w eko.

Wnioski? Brak :D Albo wyważanie, choć przy pełnym samolocie ciężko wymyślić co chcieli wyważać, albo po prostu głupi system, najmniej chce mi się wierzyć w niską taryfę, bo pierwszy lot był w niskiej i raz mogłem wybrać z wielu a raz nie.

Dodatkowo trochę poza tematem, dodam moją obserwację, że LOT też dziwnie rozkłada miejsca w przypadku małego obłożenia. To znaczy, gdy leciałem około 10-godzinne longi: 4x United i 2x Iberią i było niskie obłożenie samolotu, to 2-3 ostatnie rzędy zawsze były puste, dzięki czemu gdy wsiadałem jako ostatni pasażer to od razu się tam ładowałem, żeby się wyspać na 3-4 środkowych miejscach.
W Locie miałem ostatnio podobną strategię i niestety pomimo faktu, że na dwóch lotach było po ~30 wolnych miejsc wolnych, to system tak je przydzielał, że żaden rząd nie był pusty - i cebulowe-biznes-spanie się nie udało :D
Wychodzi więc na to, że LOT ma jakiś inny algorytm przydzielania miejsc niż dwie pozostałe linie i pewnie ciężko będzie nam go rozgryźć.

Podobnie z resztą na krajówkach LOT, dość często trafiam że mogę wybierać z pośród 90% miejsc w samolocie, ale bywało kilka razy, że mogłem wybrać tylko jedno lub dwa miejsca pomimo, że samolot czasem był 100% a czasem 50% zapełniony.

#206 PostWysłany: 23 Wrz 2015 21:25 
Awatar użytkownika

Warto już nawet po dokonaniu odprawy sprawdzać, bo już nie raz w Locie miałem sytuację, że miejsca zablokowane/ dostępne zmieniały się kilka razy.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 20 Paź 2015 23:05 

srebrny
@dmirstek

Jaka rotacja?

#208 PostWysłany: 21 Paź 2015 00:20 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 746 940
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Ja miałem problem z odprawą przed internet - strona strasznie muliła, wyskakiwały błędy. Na lotnisku okazało się, że jest overbooking i niby nawet fajnie, gdyby nie to że byłem w pracy i nie miałem czasu na przyjemności hotelowo-finansowe :( Finalnie leciałem, bo jeden z pasażerów klasy biznes zgodził się, bym usiadł obok niego. Bilet mnie kosztował w jedną stronę 1200PLN, a czułem się jakbym na gapę leciał...

#209 PostWysłany: 21 Paź 2015 15:59 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 4 761
Krajów: 3 / 1.4%
Witam :roll: Dokonałam odprawy on-line. Na wygenerowanej jednak karcie pokładowej do wydrukowania nie ma polskich znaków :?:
Np. ,,Dopuszczalna ilo baga u."
Czy będzie to problemem na lotnisku czy nikt nawet na to nie zwróci uwagi?
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 21 Paź 2015 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
nic nie szkodzi, ważne aby kod był czytelny (kreskowy albo QR)

jak chcesz mieć z polskimi znakami idź do stanowisk samoobsługowych i tam sobie sam wydrukujesz boardingpass, albo przy checkinie ktoś Ci wydrukuje.

#211 PostWysłany: 25 Paź 2015 16:27 

niebieski
Czy udalo sie komus kiedykolwiek odprawic online na stronie LOT? Latam zwykle z bagazem podrecznym o stanie w kolejce do odprawy na lotnisku za kazdym razem tylko dlatego, ze strona nie dziala poprawnie doprowadza mnie do szalu.

No wiec check-in idzie tak:
Najpierw wybieram port wylotowy, potem destynacje, potem wyskakuje lista rejsow, na ktore na danej trasie otwarty jest juw on-line check-in. Klikam w moj rejs.

Dalej podajemy nazwisko i imie.
Otrzymujemy komunikat, ze brak w systemie rezerwacji na takie nazwisko.

Zeby bylo ciekawiej - strona glowna bez problemu odnajduje moja rezerwacje po numerze i nazwisku, tudziez po numerze e-ticketu.
Check my trip rowniez. Jedynie elektroniczna odprawa twierdzi, ze sie nie da.

Zmiany przegladarki nic nie daja.

Czy to moze byc kwestia zbyt dlugiego nazwiska?
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 25 Paź 2015 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Wpisywales nazwisko i imie czy samo nazwisko w odprawie ? Jesli opcja nr 1 to wlasnie tu lezy problem
 Profil Relacje PM off  

#213 PostWysłany: 25 Paź 2015 16:32 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Zawsze jak latam to odprawiam się online, możliwe że rzeczywiście to wina nazwiska

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 25 Paź 2015 17:36 

niebieski
Coś musisz robić nie tak, ja ani nikt z moich znajomych nigdy nie mieliśmy problemów z odprawą online przez www i przez aplikacje iOS.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 25 Paź 2015 17:39 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Na jakiej stronie sie odprawiasz? Nigdy jeszcze nie musialem podawac gdzie lece zeby sprawdzac jakas liste czy checkin jest otwarty...

Tylko skad lece (a i to malo wazne czy dobrze zaznacze) i od razu nazwisko + pnr....

#216 PostWysłany: 25 Paź 2015 17:44 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 251 203
niebieski
dokładnie, nie podaje się trasy ... tylko PNR i nazwisko.

Jeśli Ci nie pasuje czekanie to przecież masz selfcheckin :P nie wspominając o aplikacjach mobilnych,albo nawet stronie lufy

#217 PostWysłany: 25 Paź 2015 17:45 

niebieski
strona jzst taka: https://www.web-check-in.com/checkin.php?lang=en&al=LO

normalna strona lot, wybieram z menu odprwawa on-line

Nazwisko mam podwojne

W okinkach wpisuje nazwisko i imie tak, jak chce system
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 25 Paź 2015 17:49 
Awatar użytkownika

srebrny
Spróbuj tutaj: http://www.lot.com/pl/pl/odprawa
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 25 Paź 2015 17:55 

niebieski
Dokladnie to robie. Po wrzuceniu portu wylotu (BRU) przekierowuje mnie na link, ktory zalaczylam w poprzednim poscie.

Nic. Spadam na lotnisko. Sprobuje tam w self check in i dam znac. Jak tam nie wyjdzie to pewnie za dlugie nazwisko - mialam kiedys ten problem w wizzair (nazwisko nie wchodzilo do systemu i zawsze byl problem z odprawa bo nazwisko w paszporcie nie zgadzalo sie z tym na bilecie, bo system zjadal kilka liter)
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 25 Paź 2015 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
Wpisz samo nazwisko, swego czasu LOT na swojej stronie wymagal podania nazwiska i imienia a nalezalo podac jedynie nazwisko zeby odnalezc rezerwacje. Ewentualnie zerknij w mailu jak masz wpisane nazwisko, w ktorym miejscu jest uciete
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 874 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości