Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 03 Wrz 2014 11:05 

jacek96 napisał(a):
Maldo napisał(a):
Myślę że sam brak przelotu powinien uprawiać do zwrotu pieniędzy bo chyba nawet nie wypełnienie jednego punktu powoduje jej zerwanie

Oczywiscie, tyle ze najprawdopodobniej, bedzie trzeba przespacerowac sie do sadu, w tej sprawie.

Czyli nie warto się fatygować.

-- 03 Wrz 2014 11:12 --

dmirstek napisał(a):
łowca napisał(a):
shiver napisał(a):
łowca napisał(a):
Proszę, przestańcie się pastwić nad 4U, przynajmniej do następnego publicznego wystąpienia z ich strony. ;)

Jako uczestnikowi forum lotniczego wypadałoby wiedzieć co to jest 4U.

Jeeeeeej ... czepiasz się szczegółów. 4YOU. Wiem, że teraz lepiej i będziesz spać spokojniej.

Natomiast wiem też, że licytacja 'kto śmieszniej zakpi z potencjalnych kłopotów 4You i pasażerów' powinna być w innym dziale tegoż forum.

Jest lepiej? Linia, która nie jest linią, bez samolotów, od której odszedł partner lotniczy, która zawaliła mnóstwo lotów w sezonie wakacyjnym, sprzedająca bilety, nie mogąca obsługiwać kart płatniczych z wiceprezesem, który nie wie, że jest wiceprezesem, zwalniająca pracowników, ruszająca w martwy sezon z mało perspektywicznych lotnisk w wiele kierunków jednocześnie... Powody do obaw są i jest ich wiele. A głosów, że jest lepiej - brak.

Zarówno Jasionka jak i Lublinek mają duży potencjał. Zresztą to pierwsze nieźle prosperuje, a Łódzkie lotnisko może sporo zyskać na nowych kierunkach, z pewnością przeciągnie na swoją stronę sporo klientów z Warszawy.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#302 PostWysłany: 03 Wrz 2014 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 49 961
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
alighieri napisał(a):
Łódzkie lotnisko może sporo zyskać na nowych kierunkach, z pewnością przeciągnie na swoją stronę sporo klientów z Warszawy.

Mieszkam 8 km od Okęcia. Na dobrą sprawę to na loty Wizzairem mogę dojechać rowerem. Nawet na te, które startują o 6 rano.
Ceny lotów jakie są - takie są.

Pokaż mi, w jaki sposób miałoby mnie 'przeciągnąć' łodzkie lotnisko.
Musiałbym wsiąść w pociąg, dojechać do Łodzi, i z Łodzi na LCJ komunikacją miejską/podmiejską. Jest taka? Z 'dworca' Łódz Widzew, bo o ile pamiętam to tam właśnie się kończy kolej.
Pokaż mi wygodny ... wróć. Pokaż mi sensowny dojazd transportem publicznym na samolot z Łodzi o 6 rano.
Albo musiałbym przejechać 140km samochodem, zostawić go na parkingu (po ile ten parking tam macie za dobę?) i wrócić. Paliwo plus opłata parkingowa.
Plus czas w obu przypadkach.

Czekam na __merytoryczne__ argumenty, żebym jednak poleciał z Łodzi zamiast z Okęcia.
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 03 Wrz 2014 13:15 

niebieski
Zapewne nie było to o Tobie. Jeżeli loty będą w konkurencyjnych cenach, każdy sobie sam przeanalizuje czy mu się opłaca do Łodzi jechać czy nie. Może i dobrze, że Tobie się nie opłaca. Zostań w Warszawie.
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 03 Wrz 2014 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
sebjag napisał(a):
Może i dobrze, że Tobie się nie opłaca. Zostań w Warszawie.

Fantastycznie merytoryczny argument, dziękuję :) Masz jeszcze kilka podobnych w zapasie?

Lot z Łodzi musiałby być o dobre 300 zł tańszy (RT) żeby ta różnica pokryła koszty dojazdu z Warszawy. Dziś takiego lotu nie znalazłem. A jeszcze dolicz czas na dojazd, który dla niektórych osób też jest cenny.
Albo musiałby być lot w jakimś super-atrakcyjnym kierunku, którego nie oferuje Okęcie ani Modlin. Jest taki kierunek?

Owszem, mi się nie opłaca. Wskaż kogokolwiek, jakąkolwiek sytuację (byle prawdopodobną, a nie z gatunku myślenia życzeniowego), w której dojazd z Warszawy do Łodzi będzie się opłacał pasażerowi. Bo taką tezę postawił 3 posty wyżej @alighieri.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#305 PostWysłany: 03 Wrz 2014 13:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
łowca napisał(a):
...
Owszem, mi się nie opłaca. Wskaż kogokolwiek, jakąkolwiek sytuację (byle prawdopodobną, a nie z gatunku myślenia życzeniowego), w której dojazd z Warszawy do Łodzi będzie się opłacał pasażerowi. Bo taką tezę postawił 3 posty wyżej @alighieri.

mi się wydaje, że tam chodziło nie tyle o mieszkańców warszawy ale o ludzi którzy do stolycy muszą dojechać by na okecie lub modlin dojechać.
w obecnej sytuacji to i ja nie jestem optymistą no ale jak ktoś się porządnie weźmie za to lotnisko to może coś z tego będzie, choć na razie nic tego nie zapowiada...

#306 PostWysłany: 03 Wrz 2014 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
łowca napisał(a):
Lot z Łodzi musiałby być o dobre 300 zł tańszy (RT) żeby ta różnica pokryła koszty dojazdu z Warszawy.
Bez przesady. Te 300 zł z Wawy do Łodzi to chyba limuzyną lub LOT-em. PKP lub PB to wydatek kilkudziesięciu złotych w obie strony. Nawet jak doliczysz dojazd do lotniska razem wyjdzie max 100 zł za RT. Czas dojazdu tez nie jest jakiś katastrofalny.

http://lotnisko.lodz.pl/pl/dojazd.html#tab9
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 03 Wrz 2014 14:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Macie rację. Dla osób mieszkających na zachód od Warszawy, Łódź może być alternatywą. Po zbudowaniu S14 (jest planowany na zach obwodnicy Łodzi węzeł koło lotniska?) to nawet samochodem będzie miało sens jechać.
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 03 Wrz 2014 16:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Z Wawy do do Łodzi masz przecież autostradę całość koło 130-140 km. Właśnie tą autostrada jedzie PB.
Pewnie niedługo (jeżeli już nie ma) będą busy z lotniska w Łodzi na Modlin i z powrotem lub na Okęcie.

Ostatnio edytowany przez zulu, 03 Wrz 2014 16:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 03 Wrz 2014 16:35 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Modlinbus już jeździ do Łodzi.
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 03 Wrz 2014 16:46 
Awatar użytkownika

niebieski
vincenz napisał(a):
Modlinbus już jeździ do Łodzi.
Idealnie by było by jechał z lotniska na lotnisko
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 03 Wrz 2014 17:37 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 1 486 299
Krajów: 95 / 44.4%
srebrny
Modlin bus startuje z dworca kaliskiego i jedzie prosto na okęcie, później do centrum wawy i modlin. Ostatnio miałem okazję korzystać kilka razy i przyznam, że fajna sprawa, tylko raz był nieco opóźniony przez korki w łodzi, za to wieczorem i w nocy przejazd to tylko 90 minut więc super napewno lepiej niż PKP, z którego musiałem skorzystać raz i miałem serdecznie dość wlecze się to to stoi w polu , a praktycznie zaraz po wyjeździe z wawy już ogłosili że będzie minimum pół godziny spóźnienia - chyba tam ma jakąś mijankę i przepuszcza pociągi. Co do łódzkiego lotniska obawiam się, że już nie będzie znaczącą alternatywą dla mieszkanców wawy bo otwarto modlin. Trzymam jednak kciuki że znajdą się linię które docenią potencjał samej łodzi i okolic i uruchomią jakieś fajne kierunki typu np. malta czy lisbona
 Profil Relacje PM off  

#312 PostWysłany: 03 Wrz 2014 18:06 

niebieski
Kochani. Cos mi sie wydaje, ze nikt PL nie pozwoli na to aby w Polsce powstala druga linia lotnicza, ktora konfliktowala by sie z LOT-em. Ale zobaczymy juz wkrotce.
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 03 Wrz 2014 18:48 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 953 879
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
tomasz.tomczuk napisał(a):
Kochani. Cos mi sie wydaje, ze nikt PL nie pozwoli na to aby w Polsce powstala druga linia lotnicza, ktora konfliktowala by sie z LOT-em. Ale zobaczymy juz wkrotce.
Kto to jest ten "nikt PL"? Bo jak na razie największą przeszkodą w powstaniu 4You Airlines jest samo 4You, które nawet nie za bardzo stara się powstać...
pemat lubi ten post.

#314 PostWysłany: 03 Wrz 2014 19:21 

niebieski
tomasz.tomczuk napisał(a):

Taaa, na pewno.
Z tego samego budżetu co ratowali LOT miliony złotych idą dla Ryana i Wizza aby latały z mniejszych lotnisk ...

4You samo póki co podcina gałąź, na której siedzi i dla LOTu to żadne zagrożenie.
Jakoś LOT sobie radzi ostatnio mimo ekspansji Wizza i Ryana ...
 Profil Relacje PM off  

#315 PostWysłany: 03 Wrz 2014 21:27 
Awatar użytkownika

niebieski
rydzo napisał(a):
Jakoś LOT sobie radzi ostatnio mimo ekspansji Wizza i Ryana ...
Lot sobie radzi bo jakaś część biletów to zakamuflowana dotacja państwowa poprzez zakupy biletów dla instytucji państwowych, samorządowych itp. które mają tyle kasy że stać je na to by nie latać tanimi liniami mimo że tak nakazuje logika. Jak za króla Sasa, jedz pij i popuszczaj pasa - za publiczne pieniądze.

Zapytałem znajomą co lata regularnie w ramach delegacji z jednej z państwowych instytucji czy korzystają z tanich linii w ramach oszczędności zrobiła wielkie oczy i zapytała mnie z oburzeniem "Zwariowałeś ?!?!". Takich osób jest tysiące i setki instytucji co daje dziesiątki jak nie setki tysięcy biletów rocznie żeby nie powiedzieć że więcej.

http://www.rp.pl/artykul/1123994--Nie-t ... oslow.html <- a to tylko wierzchołek góry lodowej
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 03 Wrz 2014 21:38 
Awatar użytkownika

srebrny
ode mnie z pracy lataja non stop do brukseli, bilet przeważnie kosztuje około 3 k.....

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#317 PostWysłany: 03 Wrz 2014 21:57 

niebieski
Dokładnie tak jest jak koledzy wyżej napisali. Powiem więcej, swego czasu jak wszyscy wiedzą powstało OLT? Aby zarabiać na biletach? Nie. W tym samym czasie dosyć mocno LOTem był zainteresowany TK. Gdyby doszło do transakcji kupna LOT przez TK to w pakiecie TK kupiłby jeszcze OLT aby móc zwiększyć swój udział w rynku. Niestety nikt nie ma w interesie sprzedaży LOT-u, ani jego bankructwa.

Albo ostatni przetarg Babimost - Kraków, który wygrał Eurolot. To nic jak kolejne doładowanie kont pod stołem.

Oczywiście jest to tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać.

Koniec off top-a.
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 03 Wrz 2014 22:09 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
zulu napisał(a):
Lot sobie radzi bo jakaś część biletów to zakamuflowana dotacja państwowa poprzez zakupy biletów dla instytucji państwowych, samorządowych itp.

Po pierwsze, jaka część biletów? W podanym artykule jest mowa o 25 tys. lotów od początku kadencji, czyli około 10 tys. rocznie. LOT przewozi rocznie blisko 5 mln pasażerów, czyli ta cała "dotacja państwowa" to jakieś 0,2% biletów... i to zakładając że posłowie latają tylko LOTem, co oczywiście nie jest prawdą.

Po drugie, co powiesz o tym: http://www.bwz.uw.edu.pl/?page_id=377
Państwowy uniwersytet podpisał z biurem Lufthansy umowę na sprzedaż m.in. biletów lotniczych. Myślisz, że będą sprzedawać głównie bilety LOTu? Czy jednak "dotować" też innych przewoźników?

Prawdę mówiąc, gdyby się udało a kierunki by odpowiadały to urzędnicy lataliby pewnie też z 4You. Ciekaw jestem czy będzie nam dane się o tym przekonać ;)

#319 PostWysłany: 03 Wrz 2014 22:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Gregggor napisał(a):
zulu napisał(a):
Lot sobie radzi bo jakaś część biletów to zakamuflowana dotacja państwowa poprzez zakupy biletów dla instytucji państwowych, samorządowych itp.

Po pierwsze, jaka część biletów? W podanym artykule jest mowa o 25 tys. lotów od początku kadencji, czyli około 10 tys. rocznie. LOT przewozi rocznie blisko 5 mln pasażerów, czyli ta cała "dotacja państwowa" to jakieś 0,2% biletów... i to zakładając że posłowie latają tylko LOTem, co oczywiście nie jest prawdą.
Przecież nie pisałem tu o sejmie ale instytucjach publicznych i samorządowych a tych jest całe setki. Sejm był tu tylko przykładem. Przeczytaj drogi uważnie co sam cytujesz.
Gregggor napisał(a):
Po drugie, co powiesz o tym: http://www.bwz.uw.edu.pl/?page_id=377
Państwowy uniwersytet podpisał z biurem Lufthansy umowę na sprzedaż m.in. biletów lotniczych. Myślisz, że będą sprzedawać głównie bilety LOTu? Czy jednak "dotować" też innych przewoźników ?
Ile jest takich instytucji, które szukają innych przewoźników niż LOT ? Jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Regułą w instytucjach państwowych jest załatwianie delegacji a więc i hotelu i lotu niemal w ostatniej chwili lub w ostatnich dniach przed odlotem mimo że o terminie wyjazdu wiedziano już pól roku wcześniej. Wszyscy wiemy że ceny wtedy idą w górę szybciej niż szczypior na wiosnę. Nikomu nie zależy na oszczędnościach. Kiedy jeszcze jest jakaś dotacja na ten cel to się lata Business klasą w myśl zasady "nie my płacimy to co się będziemy przejmować". O tym by jakiś notabl w takiej instytucji poleciał tanią linią i dał przykład że można - nawet nie ma co marzyć. Jeżeli się taki trafi to albo jakiś idealista albo nie było innego połączenia.
 Profil Relacje PM off  

#320 PostWysłany: 04 Wrz 2014 09:16 

zulu napisał(a):
Regułą w instytucjach państwowych jest załatwianie delegacji a więc i hotelu i lotu niemal w ostatniej chwili lub w ostatnich dniach przed odlotem mimo że o terminie wyjazdu wiedziano już pól roku wcześniej.

Jeżeli wiesz o takich nieprawidłowościach, to dlaczego tego nie zgłaszasz? Jest taka instytucja jak NIK, która chętnie i całkiem skutecznie kontroluje urzędników i państwowe instytucje. Przykład:
http://www.telko.in/pb-cyfryzacyjnym-po ... y-sie-nik-
Najłatwiej to tylko narzekać. Ale jeśli widzisz że źle się dzieje, to reaguj!

(i koniec off topica;))
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 506 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość