Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 21 Paź 2015 14:10 

Loty: 28
Kilometry: 32 819
Krajów: 10 / 4.7%
Ostatnie wakacje spędzałem na Majorce więc na przyszły rok wybraliśmy z dziewczyną Kanary.Głównie przez zauroczenie Hiszpanią.Dlatego mam parę pytań do bywalców tych wysp.Dwutygodniowy wypad w lipcu na Fuerte i Lanzarotte to dobry wybór?Najważniejsze kryterium to czyste plaże,czysta woda,jakaś komunikacja ze światem (promy,autobusy) i trochę łagodniejszy klimat niż Baleary.Gdzieś tu wyczytałem ze Teneryfa to prawie Majorka wiec odpada.Inne propozycje podobne do hiszpańskich wysp mile widziane :D
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#142 PostWysłany: 21 Paź 2015 14:13 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Dobry wybór,tylko w odwrotnej kolejności:najpierw Lanzarote,potem Fuerteventura.
Bydgoszcz1990 uważa post za pomocny.

#143 PostWysłany: 21 Paź 2015 14:30 

Porównywanie Majorki z Teneryfą to trochę nieporozumienie. Jeżeli chcesz poczuć folklor hiszpański jedź na kontynent. Na wyspach kanaryjskich jest bardziej międzynarodowo niż stricte jak w Hiszpanii. Jeżeli podobało Ci się na Majorce to powinieneś jechać na Teneryfę lub Gran Canarię. Lanzarote i Fueteventura też są ciekawe, ale lepiej zrobić to jak wskazano wyżej - pojechać na Lanzarote na Fuerte wybrać się na wycieczkę promem. Komunikacja na wyspach jest dobra. Warto też rozważyć wypożyczenie auta, które w przeciwieństwie do Majorki są bardzo tanie.
 PM off

#144 PostWysłany: 21 Paź 2015 15:01 

W lipcu na Kanary? To świetne miejsce na jesień zimę i wiosnę. No chyba jak komuś latem za gorąco lub nie może w innym terminie.

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off

#145 PostWysłany: 21 Paź 2015 15:41 

niebieski
Teneryfa zupełnie inna od Majorki. Ani klimatycznie, ani krajobrazowo. Przede wszystkim nie ma tu b. wysokich śródziemnomorskich upałów, bo zawsze miło odświeża Atlantyk. Każda z Kanaryjskich inna, dla mnie fantastyczne. Choć serce skradła Lanzarote :) .
 Profil Relacje PM off

#146 PostWysłany: 21 Paź 2015 15:56 

Loty: 119
Kilometry: 272 798
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Dokładnie po co w lipcu na Kanary :D o tej porze w Hiszpanii pogoda gwarantowana i znajdziesz ogrom ciekawych miejsc o wiele bliżej.Opłaca się lecieć jeszcze drugie tyle? :? Na Kanary wymarzona pora to październik,listopad kiedy w europie kończy się pogodowa sielanka...No ale skoro już tak wybrałeś :) Teneryfa i GC jest bardziej skomercjalizowana,szczególnie na południu.Fuerteventura i Lanzarote są o wiele spokojniejsze :) Pierwsza raj dal plażowiczów,druga z wspaniałym wulkanicznym klimacikiem...Ciężko sprecyzować co dla was będzie dobre.
 Profil Relacje PM off

#147 PostWysłany: 21 Paź 2015 16:02 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
Najciekawsza jest zdecydowanie Teneryfa.

A w lipcu na Fuercie wieje, tak że zrywa papę z dachu.
To kierunek na surfing i wind surfing.

#148 PostWysłany: 26 Paź 2015 15:52 

niebieski
Witam. Osobiście uważam, że najpiękniejszą i najciekawszą jest Lanzarote. Jest gdzie pływać, opalać ale nade wszystko jest co zwiedzać a wyspa jest magiczna. Chociaż po ubiegłotygodniowej wizycie na Formenterze po protu zakochaliśmy się w tej uroczej, romantycznej wyspie. Szczerze polecam. Pozdrawiam
2 ludzi lubi ten post.

#149 PostWysłany: 03 Lis 2015 01:11 
Awatar użytkownika

Polecam Lanzarote. Byłem tam z żoną 8 dni i jesteśmy zachwyceni krajobrazem i spokojem na wyspie. Oczywiście każdy lubi co innego, ale Lanzarote dla mnie wygrywa :) Mała relacja na mojej stroniehttp://polakpodrozuje.blogspot.com/
 Profil Relacje PM off
rw30 lubi ten post.

#150 PostWysłany: 21 Lis 2015 21:44 

Lecę na Fuerteventurę pod koniec stycznia. Którą część wyspy polecacie aby tanio dojechać i pogoda była w miarę ? Piaszczysta ładna plaża będzie atutem :)
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 21 Lis 2015 22:16 
Awatar użytkownika

Wyspy Kanaryjskie są warte odwiedzenia. Każda oferuje coś innego, więc każdemu może się spodobać inna wyspa. Ja polecam Teneryfę ze zróżnicowanym krajobrazem. Byliśmy tam w lutym i mile zaskoczyła mnie piękna pogoda. Fajnie było wygrzewać się w słońcu nawet do 18.00. U nas w Polsce w lutym o tej godzinie jest ciemno, nie mówiąc nic o temperaturze powietrza. Uwielbiam górskie krajobrazy, więc zdecydowanie polecam wycieczkę do wioski Masca i spacer z niej w dół wąwozem aż do oceanu. Piękne są też góry Anaga. Jadąc drogą od Playa de Las Teresitas w góry do miejscowości Taganana jest punkt widokowy, gdzie mozna podziwiać widoki na ocean z dwóch stron wyspy.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 21 Lis 2015 22:18 

niebieski
Fuerteventura ma bardzo dużo pięknych plaż ale w styczniu czym dalej na południe tym większa szansa na piękne słońce...Celuj w okolice Costa Calma,Morro Jable...
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 21 Lis 2015 22:21 

niebieski
Postawiłeś sobie kryterium ("piaszczysta ładna plaża"), które możesz spełnić praktycznie w każdym zakątku wschodniego wybrzeża wyspy, również przy założeniu łatwego dojazdu.

Zarówno północna część wyspy z wydmami w okolicy Corralejo, jak półwysep Jandia na południu wyspy powinny Ci się spodobać.

O ile masz prawo jazdy, to zdecydowanie polecam Ci wypożyczenie samochodu i swobodne zwiedzanie wyspy (nie zrażając się trasą na Cofete, naprawdę warto), bo linia brzegowa Fuerteventury na całej długości zaprasza do chociaż krótkiego odwiedzenia.

Jeżeli nie masz prawa jazdy, to komunikacja publiczna również jest dobra - proponuję jedynie byś odjechał dalej niż najbliższe lotnisku miasteczka jak Caleta de Fuste czy Puerto del Rosario.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 21 Lis 2015 22:36 

niebieski
Byłem na 4 głównych wyspach więc pozwolę sobie pomóc o czymś dla Polaka najważniejszego - pogody ;)

Fuerteventura - w styczniu - wieje - temperatury 18-19"C, czasem 21"C nie polecam do opalania,

Lanzarote - w lutym - to samo wieje, może troche mniej. Temperatury 17-19"C, czasem 20-21''C nie polecam do opalania.

Gran Canaria - w styczniu - południe wyspy (Maspalomas), 22"C, wieje mniej. Całkiem przyjemne polskie lato :) Północ wyspy mokra i chłodniejsza 13"C, w górach nawet 5-6"C

Teneryfa - w styczniu - południe i zachód wyspy (Los Gidantes) 23-24"C, nie wieje, północ wyspy i góry jak na Gran Canarii.

Na reszcie wysp nie byłem (La Palma, La Frontera i La Gomera) ponieważ Ryan nie lata i trzeba dotrzeć promem (La Gomera) lub promem/samolotem (La Palma, La Frontera)

W morzu oczywiście możesz się wykąpać (19-20"C) ale ja nie korzystałem :)

Gdybym wybierał na zimę i do tego na pierwszy raz - Teneryfa (południe lub zachód)
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 21 Lis 2015 23:00 

Zbanowany
niebieski
Trefl_bc napisał(a):
Wyspy Kanaryjskie są warte odwiedzenia. Każda oferuje coś innego, więc każdemu może się spodobać inna wyspa. Ja polecam Teneryfę ze zróżnicowanym krajobrazem. Byliśmy tam w lutym i mile zaskoczyła mnie piękna pogoda. Fajnie było wygrzewać się w słońcu nawet do 18.00. U nas w Polsce w lutym o tej godzinie jest ciemno, nie mówiąc nic o temperaturze powietrza. Uwielbiam górskie krajobrazy, więc zdecydowanie polecam wycieczkę do wioski Masca i spacer z niej w dół wąwozem aż do oceanu. Piękne są też góry Anaga. Jadąc drogą od Playa de Las Teresitas w góry do miejscowości Taganana jest punkt widokowy, gdzie mozna podziwiać widoki na ocean z dwóch stron wyspy.

Co do czasu, gdy zapada zmrok, weź tez pod uwagę, że na Wyspach Kanaryjskich w zimie bardzo późno również wschodzi słońce, dopiero niedługo przed ósmą. Oczywiście dzień jest nieco dłuższy niż w Polsce, ale od końca marca do września sytuacja się odwraca - to w Polsce jest dłuższy dzień niż na Kanarach, w czerwcu-lipcu nawet o ponad 2 godziny.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 21 Lis 2015 23:11 

niebieski
gdzie bys nie poleciał czy to na Fuerte,GC czy Teneryfe zimą wybieraj zawsze południe tych wysp...Czasem na północy masz 15 stopni i deszcz a 50 km dalej na południu 23 i piekne słońce..Na Fuercie może aż takich różnic nie ale na południu zawsze jest cieplej te 2-3 stopnie i większe szanse na słoneczko.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 21 Lis 2015 23:20 

Byłem w lipcu na Lanzarote i jestem bardzo ciekawy czego mogę spodziewać się w styczniu. Dzięki wielkie za informacje - myślę o Morro Jable. Opcja samochodu odpada - tylko busy lub jakieś tanie taxi ? Ma ktoś jakąś fajną sprawdzoną opcję przejazdu ?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 22 Lis 2015 18:39 
Awatar użytkownika

witam wybieram się na 3 dni na fuerteventure planuje spędzić 2 dni na południu i na ostatni dzień pojechać na północ będę wdzięczny za jakieś miejsca warte zobaczenia. Chciałbym zwiedzić cala wyspę ale niestety jestem skazany na zwiedzanie autobusami dla tego szukam jakiejś firmy oferującej wycieczkę po całej wyspie może ktoś coś wie będę wdzięczny za informacje :)
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 22 Lis 2015 20:13 

niebieski
Zależy w jaki dzień chcesz jechać
Np z Corralejo w poniedziałki
http://fuerteventura.com/excursions/grantour.asp
lub piątek
http://www.isango.com/spain-tours/fuert ... 1#overview
Z południa ( Jandia .Morro Jable) były chyba całodniowe za ok 70 euro z obiadem
Łukasz Wystalski lubi ten post.
Łukasz Wystalski uważa post za pomocny.

#160 PostWysłany: 22 Lis 2015 23:44 
Awatar użytkownika

dzieki wielkie na pewno skorzystam z tej 2 oferty bo przylatuje w srode a wiec w wtorek nie dam rady :) dziękuje najmocniej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości