Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:22 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH napisał(a):
a jeśli masz ale np brak Ci wprawy to też się nie zrażaj. nie pchaj się po prostu w najciaśniejsze drogi.

Mam prawko i wprawę :P Tylko jestem centuś krakowski i jak jadę sama to mi szkoda kasy na auto ;)
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#122 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:28 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
hmmm
to wyobraź sobie, że lepiej pojechać raz a dobrze niż 2x średnio, bo wtedy i tak taniej wyjdzie niż 2x latać ;)

#123 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Dobre :) Ale póki jeszcze plecy dają rade plecakowi, ciekawsze rzeczy zdarzają się, jak się po prostu szwendam, łapie stopa, niż jak coś sobie zaplanuje.
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
oczywiście! tak też można!
pomyśl, że za x lat będziesz musiała jechać samochodem a dziś to tylko Twój (i portfela) wybór :)
tokajka lubi ten post.

#125 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:48 

niebieski
Jeśli Kanary na pierwszy raz to tylko Los Gigantes i okolice.
Pod koniec stycznia br. temperatury 21-25"C
Dla porównania lądowaliśmy na lotnisku Tenerife Norte i było 13"C więc mała załamka z początku była ;)
 Profil Relacje PM off
tokajka lubi ten post.

#126 PostWysłany: 21 Lip 2015 12:59 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
chiniol napisał(a):
Jeśli Kanary na pierwszy raz to tylko Los Gigantes i okolice.
Pod koniec stycznia br. temperatury 21-25"C
Dla porównania lądowaliśmy na lotnisku Tenerife Norte i było 13"C więc mała załamka z początku była ;)

Potwierdzam, byłem w styczniu, było super. Los Gigantes robią niesamowite wrażenie i te delfiny :D
 Profil Relacje PM off
boberek1 lubi ten post.
boberek1 uważa post za pomocny.

#127 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:02 
Awatar użytkownika

platynowy
4est napisał(a):
(o ile się nie mylę Playa San Juan ma największe roczne nasłonecznienie)

Ach, San Juan! Jedno z moich ulubionych miejsc na wyspie, jesli chodzi o chillout. Nie wiem, jak latem, ale w styczniu/lutym tamtejsza plaża jest oazą spokoju, zakłócaną delikatnie przez sporą grupę włoskich emerytów spędzających tam zimę. Widoki psuje może trochę falochron małego portu rybackiego, ale i tak jest sielsko.
Alcala też jest urokliwa, zwłaszcza od niedawna, gdy otwarto tam bardzo przyjemną promenadę "nadoceaniczną". Promenada ta łączy się z przybrzeżną drogą gruntową wijącą się wzdłuż brzegu, którą można dojść/dobiec (jak kto woli) do Puerto de Santiago. Polecam!
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Serio wam się podoba Los Gigantes ?
Przecież to typowe getto turystyczne.
Nigdy bym nikomu nie polecił tej miejscowości.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
To co dziko-tubylczego polecasz?
 Profil Relacje PM off  

#130 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Jak chcesz trochę dziczy i autochtonów to jednak trzeba się przemieścić na północ.
Puerto de la Cruz mi się osobiście podobało. Jest trochę letników, ale są też normalne miejsca (parki, knajpy) z miejscową ludnością, obok ładna La Oratava.
Ale tam różnie może być z pogodą.

Mój wcześniejszy post
cypel napisał(a):
@jacek96 śnieg na Teide już zalegał wcześniej.

W listopadzie przejechałem wyspę wzdłuż i wszerz. Pogoda bardzo zróżnicowana.
Po wyjściu z samolotu na TFS 28*C i patelnia, kilkadziesiąt minut później w La Lagunie ulewa niczym oberwanie chmury i 15*C
W górach Anaga na wysokości 1000 m. n.p.m. chmury, silny wiatr, opady, kilkadziesiąt minut później w San Andres ludzie się opalają i kąpią.
W Puerto de La Cruz trochę chmurek 22*C, kilkadziesiąt minut jazdy na zachód w Garachico ciężkie chmury i 17*C, za kolejne kilkadziesiąt minut w Santiago del Teide patelnia i 28*C.

Południowy-zachód to katastrofa, turysty i blichtr.
Jedną z fajniejszych tras jaką jechałem to TF217, ładna roślinność, zielono, przyjemne widoczki i mieściny, zero letników, fajne knajpy i autochtoni. Bardzo mi przypominało Maderę.
Ładna widokowo i zróżnicowana jest TF21. Przejechałem od Puerto de La Cruz przez Teide, Vilaflor, Granadilla. Pogoda również, co kilkadziesiąt minut inna.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#131 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:23 
Awatar użytkownika

platynowy
cypel napisał(a):
Serio wam się podoba Los Gigantes ?
Przecież to typowe getto turystyczne.
Nigdy bym nikomu nie polecił tej miejscowości.

Najwyraźniej mamy odmienne wyobrażenia na temat "typowego getta turystycznego" :-)
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 21 Lip 2015 13:51 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
jeśli chodzi o turystyczne getta to z 2 opcji: gran canaria i teneryfa, ja wybrałbym GC.
na teneryfie te hotele wydaja się tak napakowane jeden na drugim i dość znacząco psuja krajobraz. natomiast na GC, gdzie ta strefa (chodzi mi o maspalomas i okolice; puerto rico juz mniej mi pasuje) jest bardziej plaska te hotele jakoś tak naturalniej wyglądają.
no i wydmy na GC (pomijając ich nudystyczny charakter) są wg mnie ciekawsze niż plaże południa teneryfy(ale w los gigantes nie bylem; tylko przejazdem. w los cristianos plaża nie poraża).

#133 PostWysłany: 21 Lip 2015 15:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
kordi napisał(a):
Wybieramy się pierwszy raz na Teneryfę na przełomie listopada i grudnia, wiem żeby szukać lokum na południu, ale gdzie dokładnie?
Interesuje nas przede wszystkim spokój, kombinaty pokroju Benidorm czy Santa Susana odpadają. Przypuszczam że pewnie tak wygląda osławione "trójmiasto" nie?
Będziemy mobilni, więc do atrakcji dostaniemy się bez problemu, a chcemy spędzić urlop w jakimś urokliwym miasteczku w którym żona poczuje swojski klimat, a mały będzie mógł spać w nocy:)
Będę wdzięczny za wszelki wskazówki, bo trzeba powoli zacząć się rozglądać za noclegownią.

Ja zdecydowanie polecam miejscowość Casta del Silencio.
Wynajęliśmy tam mieszkanie na zamkniętym osiedlu z basenem i brodzikiem dla dzieci. Na terenie osiedla można korzystać z bezpłatnego WiFi. Przystanek autobusowy znajduje się ok 3 min od głównej bramy osiedla. Do marketów spożywczych przysłowiowy "rzut beretem" - 5 min. W okolicy znajduje się tez kilka knajpek: hiszpańskie, chińskie, włoskie, belgijskie i angielskie puby. Na lotnisko dojazd trwa ok 20 min. Do "teneryfskiego trójmiasta" jedzie się także ok 20 minut. :)
Ogólnie samo miasteczko jest raczej przystanią dla turystów po 50, ale nam to wcale nie przeszkadzało, bo bawiliśmy się przednio, nawet na dansingu, gdzie zdecydowanie zaniżaliśmy średnią wieku o jakieś 20 lat.
Zresztą, traktując to miejsce jako bazę wypadową uważam, że trafiliśmy w 10. Wszędzie tanio i blisko. Wprawdzie linia brzegowa jest kamienista, ale urokliwa. Niesamowite jest przyglądanie się stadom krabów wylegujących się na skałach. Plaża jest raczej mała, ciemna i żwirkowa, i znajduje się obok (w Les Galletas) przy porcie, ok 20 min spacerkiem.
Ogólnie - polecam.

#134 PostWysłany: 23 Lip 2015 14:43 

Japonka76 napisał(a):
kordi napisał(a):
Wybieramy się pierwszy raz na Teneryfę na przełomie listopada i grudnia, wiem żeby szukać lokum na południu, ale gdzie dokładnie?
Interesuje nas przede wszystkim spokój, kombinaty pokroju Benidorm czy Santa Susana odpadają. Przypuszczam że pewnie tak wygląda osławione "trójmiasto" nie?
Będziemy mobilni, więc do atrakcji dostaniemy się bez problemu, a chcemy spędzić urlop w jakimś urokliwym miasteczku w którym żona poczuje swojski klimat, a mały będzie mógł spać w nocy:)
Będę wdzięczny za wszelki wskazówki, bo trzeba powoli zacząć się rozglądać za noclegownią.

Ja zdecydowanie polecam miejscowość Casta del Silencio.
Wynajęliśmy tam mieszkanie na zamkniętym osiedlu z basenem i brodzikiem dla dzieci. Na terenie osiedla można korzystać z bezpłatnego WiFi. Przystanek autobusowy znajduje się ok 3 min od głównej bramy osiedla. Do marketów spożywczych przysłowiowy "rzut beretem" - 5 min. W okolicy znajduje się tez kilka knajpek: hiszpańskie, chińskie, włoskie, belgijskie i angielskie puby. Na lotnisko dojazd trwa ok 20 min. Do "teneryfskiego trójmiasta" jedzie się także ok 20 minut. :)
Ogólnie samo miasteczko jest raczej przystanią dla turystów po 50, ale nam to wcale nie przeszkadzało, bo bawiliśmy się przednio, nawet na dansingu, gdzie zdecydowanie zaniżaliśmy średnią wieku o jakieś 20 lat.
Zresztą, traktując to miejsce jako bazę wypadową uważam, że trafiliśmy w 10. Wszędzie tanio i blisko. Wprawdzie linia brzegowa jest kamienista, ale urokliwa. Niesamowite jest przyglądanie się stadom krabów wylegujących się na skałach. Plaża jest raczej mała, ciemna i żwirkowa, i znajduje się obok (w Les Galletas) przy porcie, ok 20 min spacerkiem.
Ogólnie - polecam.

Południowy zachód i rejon Puerto de Santiago wygląda super, ale właśnie przeglądam okolice polecone przez Ciebie i noclegi są tu jednak tańsze:)
A jak jest z samolotami? Nie przeszkadza bliskość lotniska?
I jeszcze pytanie o nocleg, czy to na tym osiedlu wynajmowaliście:
http://www.booking.com/hotel/es/apartam ... rk.pl.html
 Profil Relacje PM off  

#135 PostWysłany: 23 Lip 2015 15:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Nie było żadnego problemu z samolotami. To nie jest aż tak blisko, a do tego Teneryfa jest wyspą wulkaniczną wiec górki i pagórki wygłuszają.
Nie, to nie ten. My wynajęliśmy przez airbnb.

#136 PostWysłany: 22 Wrz 2015 18:37 

Zamierzam zimą wybrać się na Kanary, ale niestety mam zagwozdkę. Mianowicie poczytałem trochę, że styczeń/luty to wyłącznie południowe strony wysp, ale czy ktoś jest w stanie sprecyzować jakich? Zwiedzanie, zwiedzaniem, widoki widokami, najbardziej zależy mi na tym, aby się wygrzać.

Dzięki z góry za rady.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 22 Wrz 2015 18:57 
Awatar użytkownika

platynowy
Kwestia temperatury i "wygrzewania" jest dość subiektywna. Skandynawowie wyglądają na zachwyconych nawet przy 17-18 st. C, dla kogoś innego musi być co najmniej 30. Na to drugie nie ma co liczyć (choć w osłoniętym miejscu i słonecznej pogodzie można dojść i do takiego pułapu), ale np. w rejonie Puerto de Santiago (Teneryfa), czy Puerto de Mogan (Gran Canaria) jest duża szansa na 20-21 st. C w cieniu (w słońcu znacznie cieplej), a to dlatego, że są to miejsca znacznie rzadziej nawiedzane zimą przez chmury, a co równie ważne, zasłonięte przed wiatrem. Ale gwarancji nie ma. Dla przykładu, w Puerto de Santiago byłem w styczniu/lutym w 2013 i 2015 r. i pogoda była diametralnie inna. W 2013 r. przez 2 tygodnie było rewelacyjnie ciepło, do tego stopnia, że po raz pierwszy przy okazji zimowych wizyt na Kanarach kąpałem się w oceanie. W tym roku było dużo chłodniej, średnio ok 16 - 18 st. Owszem, przy słońcu można było nawet poleżeć na leżaku przy basenie, ale pogoda rozczarowała mnie do tego stopnia, że powiedziałem sobie: "nigdy więcej na Kanary zimą...". Czy się przy tym postanowieniu utrzymam, to wątpię, bo mimo wszystko, po powrocie do naszej zimy od razu zabrakło mi tych kilkunastu stopni, ale fakt jest taki, że pewności niestety mieć nie można. Zasada - moim zdaniem - jest taka, że trzeba wybierać miejscowości w południowych częściach wysp, przy czym ze statystyk wynika chyba, że najlepiej wybrać Teneryfę lub Gran Canarię (tym bardziej, że w razie niepogody jest tam najwięcej ofert do spędzania czasu).
Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off
Lambert uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 16 Paź 2015 14:41 

Witam!

Szukam informacji o pogodnie na wyspach kanaryjskich od teraz do końca grudnia. Interesuję mnie głównie Teneryfa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote. Czy warto lecieć tam teraz. Słyszałem kiedyś o jakiś wiatrach w niektóre miesiące że na jednych wyspach jest cieplej na któryś zimniej. Jak wygląda sytuacja z temperaturą wody.

Z góry dziękuje za informację
 Profil Relacje PM off  

#139 PostWysłany: 16 Paź 2015 14:49 

poczytaj sobie posty z tego tematu + informacje z internetu + np. na poprawę nastroju w ulubione zapisz sobie link kamerkę live z np. Los Cristianos na południu Teneryfy (czytać trzeba, bo są wyspy, gdzie wieje i to nieźle)
http://www.skylinewebcams.com/en/webcam ... istas.html
 PM off  

#140 PostWysłany: 16 Paź 2015 14:58 
Awatar użytkownika

niebieski
archiwum pogodowe

http://www.weatheronline.pl/weather/map ... =150&CEL=C
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość