Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Mar 2013 22:26 

Problem wygląda następująco:

będąc na wakacjach, zapełniłem kartę pamięci w aparacie. Chciałem część fotek przerzucić na tableta, używając lokalnego komputera. Włożyłem kartę SD do czytnika i jak się okazało - wskoczył mi na kartę wirus.

Na chwilę obecną sprawa przedstawia się tak, że karta SD zawiera 2 foldery: 100 i 101. Folder 101 jest w całości odczytywalny i nie ma z nim problemu, natomiast folder 100, gdy chcę coś z nim zrobić (otworzyć, zeskanować, cokolwiek) - zawiesza system i muszę restartować kompa.

Ponadto, wkładam kartę SD do czytnika, wykrywa dysk, ale pokazuje, że nic na nim nie ma, pomimo, że pojemność całą zajęta. A jeszcze nie dalej niż 3h temu zrzuciłem z niej zdjęcia na komputer.

Idzie to jakoś odzyskać? Miał ktoś podobny problem?

Z góry dzięki :)

Marcin

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 07 Mar 2013 22:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Shadow napisał(a):
Problem wygląda następująco:

będąc na wakacjach, zapełniłem kartę pamięci w aparacie. Chciałem część fotek przerzucić na tableta, używając lokalnego komputera. Włożyłem kartę SD do czytnika i jak się okazało - wskoczył mi na kartę wirus.

Na chwilę obecną sprawa przedstawia się tak, że karta SD zawiera 2 foldery: 100 i 101. Folder 101 jest w całości odczytywalny i nie ma z nim problemu, natomiast folder 100, gdy chcę coś z nim zrobić (otworzyć, zeskanować, cokolwiek) - zawiesza system i muszę restartować kompa.

Ponadto, wkładam kartę SD do czytnika, wykrywa dysk, ale pokazuje, że nic na nim nie ma, pomimo, że pojemność całą zajęta. A jeszcze nie dalej niż 3h temu zrzuciłem z niej zdjęcia na komputer.

Idzie to jakoś odzyskać? Miał ktoś podobny problem?

Z góry dzięki :)

Marcin

ściągnij jakiegoś linuxa live cd (np ubuntu), zainstaluj na pendrive i pobaw sie karta sd poprzez ów system. Na 95% nie zawiesi komputera ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Mar 2013 22:47 

Za wysokie progi :) poza tym dopiero wrocilem i jestem mega do tyłu ze studiami ^_^

Można to oddać ewentualnie do jakiegoś speca, który mi za pare zlotych wyciagnie te dane?

#4 PostWysłany: 07 Mar 2013 22:57 

Loty: 508
Kilometry: 784 735
Krajów: 50 / 23.4%
złoty
Shadow napisał(a):

Można to oddać ewentualnie do jakiegoś speca, który mi za pare zlotych wyciagnie te dane?

pewnei ze mozna. sam chetnie bym sie tym zajal.

ale nie za pare groszy. wierz mi ze ktos kto sie zna ten sie ceni. i za mniej niz 300 nie siada do kompa. wiec rob tak jak radzą wyzej. ubuntu z pena i dasz rade.

#5 PostWysłany: 07 Mar 2013 23:19 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
Krajów: 7 / 3.3%
srebrny
Bez przesady ;) 300 za usunięcie wirusa i odzyskanie (lub tak naprawdę tylko zrobienie żeby się pojawiły bo mogą być nieusunięte) to wg mnie naprawdę wysoka cena. Nie siedzę w branży, ale za 150 to mi wyczyszczono laptopa z przeinstalowaniem systemu...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Mar 2013 23:40 

Miałem podobny problem, jednak moje zdjęcia na folderze 100 oraz 101 nie byly widoczne na kompie. Z 400 zdjęć, były wyświetlane zaledwie kilka, jak się później dowiediałem przez wirus :).

Byłem u fotografa, jednak nic nie zdziała, więc poszedłem do Sony Center (mam lustrzankę A300) i tak miły Pan porobił jakieś cuda i pomógł mi zgrać zdjęcia na płytkę :).

Całość kosztowała mnie 3 złote (koszt płytki) plus czteropak dla miłego Pana :).

#7 PostWysłany: 07 Mar 2013 23:45 

srebrny
gryf18 napisał(a):
Miałem podobny problem, jednak moje zdjęcia na folderze 100 oraz 101 nie byly widoczne na kompie. Z 400 zdjęć, były wyświetlane zaledwie kilka, jak się później dowiediałem przez wirus :).

Byłem u fotografa, jednak nic nie zdziała, więc poszedłem do Sony Center (mam lustrzankę A300) i tak miły Pan porobił jakieś cuda i pomógł mi zgrać zdjęcia na płytkę :).

Całość kosztowała mnie 3 złote (koszt płytki) plus czteropak dla miłego Pana :).

No to sporo przepłaciłeś... za płytkę ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 07 Mar 2013 23:52 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
A skąd jesteś? Jak z Poznania to może ja spróbuję pomóc :) Za darmo oczywiście, a nie jak tu niektórzy rzucają 300 czy 150;]

#9 PostWysłany: 08 Mar 2013 00:02 

Mar77 napisał(a):
gryf18 napisał(a):

No to sporo przepłaciłeś... za płytkę ;)

Haha ale na czteropaku zaoszczędziłem, w tesco promocja była, więc i tak wyszedłem na swoje :P

#10 PostWysłany: 08 Mar 2013 07:22 
Awatar użytkownika

szczerze watpie ze to wirus,, mysle ze powinno dac rade:

http://www.hotfix.pl/odzyskiwanie-danych-zdjec-z-karty-pamieci-i-pendrive-w-photorec-a365.htm

niektore propozycje 'ekspertow' radze przemyslec, bo moze sie okazac ze komus zaplcaisz 300pln, danych i tak nie odzyskasz,, a do tego po nieudanym zabiegu nie odzyska juz iz tez nikt inny ;)

daj znac czy sie udalo,,
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Mar 2013 08:10 

@szymonpoznan1
dzięki za chęci, ale do Poznania mam pól Polski :)

@p14c3k
wygląda obiecująco, jak znajdę chwilę to pokombinuje :)

Tylko dziwi mnie dlaczego udało mi się te zdjęcia zrzucić na kompa, wprawdzie folder ze zdjęciami był niby skrótem i ważył tylko 3kb, ale udało się w niego wejść i przetransportować pliki na kompa. Teraz nic nie widzi na karcie, a jakakolwiek operacja związana z folderem na komputerze zawiesza system...

#12 PostWysłany: 08 Mar 2013 10:09 
Awatar użytkownika

to naprawde dobre narzedzie,, wiele razy ratowalo mi tylek z pamieciami flash,, nawet jak Ontrack i O&O nie dawaly rady,, do tego jest za free,, a mysle ze nie zajmie ci to wiecej niz 15-30min

jeszcze jednen art ktory moze sie przydac
http://www.hotfix.pl/naprawa-pendrive-kart-pamieci-flash-odzyskiwanie-danych-a366.htm

pamietaj zeby pod zadnym pozorem NIC NIE ZAPISYWAC na karcie/nosniku dopoki nie odzyskasz z niej danymch,, odzyskane pliki zapisywac nalezy rowniez na inny dysk,, pozniej nabezpieczniej jest nie uzywac juz tej karty..
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:32 

@p14c3k
Połowiczny sukces. Odzyskałem 106 z 499 zdjęć. Jakiś pomysł co z resztą?

@jacek69
u mnie podobnie, w aparacie i na telewizorze wszystkie zdjęcia dostępne, u mnie na włączonym czy wyłączonym antywirze nie pokazuje nic na dysku.

#14 PostWysłany: 08 Mar 2013 13:58 
Awatar użytkownika

Nie znam się, ale może jakbym zgrać te zdjęcia na jakimś MACU ?

nie znam się, głośno myślę ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 08 Mar 2013 14:59 

@|...o...|
po włożeniu karty do komputera wyskakuje opcja: skanuj (zalecane) albo kontynuuj bez skanowania.

Plików żadnych nie widać, mimo, że pojemność karty jest zapełniona w 90%.

Po włożeniu do aparatu czy telewizora odtwarza wszystkie zdjęcia bez problemu.

Teamviewera mam zainstalowanego. Podejmie się ktoś ?:)

#16 PostWysłany: 08 Mar 2013 18:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Shadow napisał(a):
@|...o...|
po włożeniu karty do komputera wyskakuje opcja: skanuj (zalecane) albo kontynuuj bez skanowania.

no to przecież pisałem żeby pod linuxem to otworzyć - skoro windows nie widzi a tv/aparat/linux tak no to nie powinno być problemów ze skopiowaniem IMO.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Mar 2013 13:02 

Shadow napisał(a):
@|...o...|

A nie możesz spróbować zgrać tych zdjęć z tej karty sd na aparat? przecież tam musi być jakaś pamięć?

#18 PostWysłany: 09 Mar 2013 20:26 

Odzyskałem :)

Czytając różne fora, na których ludzie mieli podobne problemy, trafiłem gdzieś wpis, żeby dobrze pobawić się opcjami folderów. Oczywiście to było pierwsze co zrobiłem - zaznaczyłem "pokaż ukryte pliki i foldery", jednak nie było efektu. Postanowiłem zatem pozaznaczać wszystkie "ptaszki", które miały choć ciut wspólnego i znalazło folder. Przerzuciłem czym prędzej na inny nośnik, przejechałem mocnym antywirem i ruszyło :)

Dzięki wszystkim za chęć niesienia pomocy :)

#19 PostWysłany: 10 Mar 2013 11:07 

Zaznaczyłem wszystkie opcje zaczynające się na "pokaż" (są 4) i odhaczyłem wszystko co zaczyna się na "ukryj" :) (są 3),dodatkowo oczywiście zaznaczyłem aby pokazał ukryte. I pokazał się folder. Wszedłem we właściwości folderu i odhaczyłem "ukryty" bo było zaznaczone. Już mogłem skopiować wszystko na dysk, przeskanowałem, wirusów nie pokazało i wszystko działa :)

Powodzenia!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości