Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: WIETNAM + LAOS
#1 PostWysłany: 20 Sty 2014 12:22 

Witam wszystkich :) układam plan na wietnam + laos w trzy tygodnie.
Po pierwsze problem terminu - w grę wchodzi lipiec bądź wrzesień dlatego pytanie czy maice jakieś doświadczenia który termin lepszy na południową bądź północną część ?
Chciałym odwiedzić Hanoi , zatokę Ha Long, Hue, Hoi An, potem plażowanie w Nha Trang i na koniec Sajgon.
Chciałbym odwiedzić jakieś plantacje i palarnie kawy -> możecie polecić gdzie najlepiej ??

W laosie nie mam sprecyzowanych celów chciałbym popłynąć mekongiem , macie może jakieś miejsca "must see" ??

Wszystkie sugestie mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: WIETNAM + LAOS
#2 PostWysłany: 14 Maj 2014 20:51 

W lipcu będzie dużo padać, we wrześniu też może
ale wrzesień fajny jest :)
W Hanoiu niewiele jest do zwiedzania ( tzw wioski : ceramiczna Bat Trang, Silkowa, lakowa etc mocno przereklamowane)
Bardzo fajne i warte zobaczenia jest muzeum etnograficzne,
koniecznie Van Mieu ( tzw. świątynia literatury) i Chua mot cot
ciekawe może być odwiedzenie mumii wujka Ho ( bardzo ciekawie to sobie zorganizowali, tylko w godzinach rannych, ale nie pamiętam juz w które dni)
niedaleko Hanoia jest tzw Perfum Pagoda ( Chua Huong) to wycieczka całodniowa za miasto, spokojnie jeszcze wieczorem można kupić w biurze turystycznym na nastepny dzień, rano się wyjeżdża a po zmroku wraca
przepiękne miejsce
Ha Long też kupisz bez problemu w każdym biurze turystycznym ( z mojego i znajomych doświadczenia wynika, że lepsza tańsza kabina na droższym statku, niż droższa na tańszym)
Jak byś chciał namiar na zaprzyjaźnione biuro turystyczne, z którego często korzystałam, to pisz na priva

W Laosie wg mnie nr 1 Luang Prabang, uwielbiam
podobno fantastyczne wyspy na południu na Mekongu ( jeszcze nie dotarłam, ale może juz wkrótce)
jeśli chodzi o Budda Park, jak jedziesz na krótko do Laosu, to szkoda czasu na te nieszczególne rzeźby z betonu

Ja z Hanoia jechałam do Vientian jechałam sliping busem, śmiało polecam ( chyba, ze jesteś wielkim chłopem 2m wzrostu i 150 kg zywej wagi)
Wiza Laotańska bez problemu na granicy
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Maj 2014 21:17 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
My robiliśmy trasę z Wietnamu do Laosu przez Sapa i potem do Dien Bien Phu. Autobus dojeżdża stamtąd do Muang Khua, ładna mieścinka, potem uderzyliśmy do Nong Khiaw i dalej łodzią do Muang Ngoi - dla mnie numer jeden w Laosie. To dość odizolowana wioska nad rzeką, jest jednak dość sporo noclegów, zimne Beer Lao, bujanie się w hamaku i błogie lenistwo itp.
Do Luang Prabang płyneliśmy łodzią właśnie z Muang Ngoi - samo miasto elegancja francja, warto zobaczyć. Fajne jest też Vang Vieng - dość mocno turystyczne, ale okolice bardzo malownicze no i TUBING.
W Laosie należy pamiętać, że czas płynie tam nieco inaczej, a dla samych Laotańczyków często jednen dzień w tą czy tamtą nie robi różnicy - jest to istotne gdy mamy sztywny plan i np. musimy skąś zdąrzyć na samolot. Generalnie w Laosie najlepiej nie mieć szytwnego planu i być na luzie jak miejscowi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Maj 2014 21:24 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Odnośnie laotańskiej wizy - bez problemu na granicy, ale z atrakcjami w naszym przypadku. Dodatkowa opłata 2$ za nadgodziny - był wtorek 10 rano, dodatkowa opłata za pomiar temperatury ciała - bo niby SARS(?) - mi wyszło 28 stopni i tyle też wpisano w papiery, więc oficjalnie wjechałem do Laosu martwy :lol: Dodatkowa opłata za coś tam jeszcze i tak ze 5-7 $ się nazbierało. Nie ma co dyskutować, tylko wziąść to na wesoło ;)
Generalnie Laos jest wspaniały i mam nadzieję niebawem znów go odwiedzić.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Kwi 2015 20:21 

planuję 3 tygodnie we wrześniu/początku października, pytanie kluczowe istotne przy zakupie biletów - czy lepiej zacząć zwiedzanie najpierw od północy czy najpierw od południa.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Kwi 2015 20:57 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Moim zdaniem Hanoi jest bardziej przyjaznym miejscem niż Ho Chi Minh City (Sajgon) na początek podróży, natomiast żadna z opcji nie będzie wyraźnie lepsza od drugiej. Przy dłuższej podróży pogoda mogłaby mieć znaczenie przy wyborze kierunku podróży. natomiast przy 3 tygodniach to się zbytnio nie zmieni.
My uzależniliśmy kierunek od ceny biletów, taniej było lecieć do Hanoi, a wracać z HCMC, więc zaczęliśmy od północy i taka opcja bardzo nam odpowiadała.

#7 PostWysłany: 23 Kwi 2015 07:13 

Dzięki, ostatecznie wyszło tak, że kupiłam loty na odwrót :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość