Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Kwi 2014 14:44 

Hej,

Mam pytanko może ktoś z was orientuje się jak najlepiej dostać się z Warszawy do Ruzomberoka. Będę w najbliższym czasie pokonywał tą trasę dość często i szukam jakiegoś niedrogiego i niezbyt absorbującego dojazdu chociaż jak będzie jakoś bardzo tani to może być i nieco bardzie absorbujący :P

Narazie znalazłem dojazd PB do Bratysławy i tam w pociąg do Ruzomberoka ale wychodzi to ok 150 pln OW więc dobrze by było jakby trafiło się coś tańszego :P

Znalzłem też na jakiejś dziwnej wyszukiwarce połączeń m.in kolejowych następujące:
Katowice -> Bohumin -> Zilina -> Ruzomberok

Rzekomo kosztuje to jedynie 54 pln ale coś mi się nie chce wierzyć
http://www.rome2rio.com/s/Katowice/Ru%C5%BEomberok

Ogólnie wyjazd może być z byle jakiego miejsca w Polsce najwyżej dojadę PB lub jakimś TLK, PR. Jak na tej samej stronie patrzyłem to są też dojazdy z WAW bezpośrednio do Bohumina ale wychodzi już około 130 pln a gdyby ta cena 54 pln była prawdziwa to do Katowic bez problemu dojadę za 30 i będzie korzystniej :)

Jak ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za sugestie

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 27 Kwi 2014 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.4%
srebrny
Jeśli ma być tanio, to może być jeszcze połączenie z Katowic przez Zwardoń, tyle, że to długo wychodzi czasowo. Np. 13:00 z Katowic, potem ze Zwardonia do Ziliny, i na końcu z Ziliny do Ruzomberoka. Na miejscu 19:30. Cena z K-c do Zwardonia 20 zł, ze stacji Skalite Serafinov (pierwsza za granicą) do Ruzomberoka słowacka wyszukiwarka podaje 5,26€. Do tego koszt przejściówka przez granicę, jakiś czas temu kosztowała 2€.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2014 21:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Co do polskiego odcinka to cena sie raczej nie zgadza, przed 2 miesiacami to bylo ~60 pln do Bohumina.
Ale dalej jak najbardziej cos ok. podanej ceny tj. 7€ - Czechy i Slowacja nie maja wygorowanych oplat za przekroczenie granicy - z Czeskiego Cieszyna to koszt 2,40€. Potem (albo na jednym bilecie) 4,37/4,60€ do samego Ruzomberoka.
Poradze Ci do Katowic poprostu Polskimbusem - jak juz napisales - a potem tez polskim ale zwyklym busem do Cieszyna - koszt ok. 15 zl. Daje to 40 zl z Katowic tj. ok. 70. zl z Warszawy. :)

edit: nooooo, ale ceny na tej stronie sa zupelnie oderwane od rzeczywistosci: za 100 km ze Student Agency pokazuje 16€...
Prawdziwa cena to ok. 5-7€.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 28 Kwi 2014 00:48 

Właśnie tak mi się wydawało ze 60 to cena za tanio ale rozwiązanie z Cieszynem chyba najrozsadniejsze miałem na początku jechać przez Cieszyn ale znalazłem tylko PKP co nie wyszło jakoś rewelacyjnie cenowo ale to jest ok :-) ale mam jeszcze pytanie z Cieszyna jest już bezpośredni pociąg do Ruzomberoka? I jak się ten bus nazywa lub skąd odjeżdża może wiesz?

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

#5 PostWysłany: 28 Kwi 2014 06:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
niebieski
Na tej stronce mozesz szybko wyszukac http://www.cd.cz/default.htm , ja jade taka sama trasa jak Ty z tym ze dosc rano :-) pociag mam o 3:13 :-) , na wiekszosc trasy bilety kupilem przez neta jedynie przejsciowki cz/sk trzeba kupic w kasie. Polaczenia autobusowe mozesz sprawdzic na e-podroznik.pl

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

#6 PostWysłany: 28 Kwi 2014 08:24 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Wg mnie najlepiej do Krakowa a z tamtad autobus do Budapesztu .
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 28 Kwi 2014 08:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
noyle: bardzo po drodze, zważając na to że 1. przystanek jest na południu SK.

Pociągi bezpośrednie są, ale na te przejściówka kosztuje 2x więcej. A busy z Katowic - odjeżdżają z al. Korfantego, różne stanowiska, większość bez @rozkładu . Możesz jechać BUsBrothers (z rozkładem w necie) ale drożej ciut.

edit: a tak żeby nie być gołosłownym z tą ceną za polską przejściówkę: https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 5&refid=17
<-- komentarze
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Kwi 2014 01:02 

Nie ogarniam tych przejsciowek o co z tym biega i jak dokładniej to rozpracowac powiedzmy ze będę już w Cieszynie to wsiadać po czeskiej stronie czy polskiej? A jak już będę w Czechach i przy granicy ze Słowacja to mam kupować bilet u konduktora czy jak i jeszcze zastanawiam się czy nie lepiej jechać do Zebrzydowic z Warszawy i stamtąd do Cieszyna bi tlk kosztuje ok 30 pln

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

#9 PostWysłany: 30 Kwi 2014 08:39 
Awatar użytkownika

Zbanowany
nie ryzykowal bym - do Zebrzydowic 30 zl, potem 50 za 3 km.

przejsciowka - bilet od ostatniej stacji na terytorium danego kraju do - zazwyczaj - pierwszej stacji na teytorium drugiego.

W Cieszynie nie ma nawet dworca, jest tylko trawniczek z ktorego odjezdzaja chyba 3 pociagi dziennie...
W Czeskim Cieszynie masz wsiadac, a bilet musisz kupic w kasie - jesli chcesz tanio.

1. Kupujesz bilet na PB do Katowic, nastepnie do zakupionego kursu wsiadasz i jedziesz.
2. W Katowicach idziesz ok. 300 m na Korfantego, skad sa odjazdy busow do Cieszyna, wsiadasz, jedziesz. (~15zl)
3. Wysiadasz w Cieszynie na przystanku autobusowym, idziesz w strone miasta przecinajac je (ciagle prosto), przechodzisz przez most, dalej jakies 200m prosto jest dworzec.
4a. Idziesz do kasy, kupujesz bilet do Cadcy, w Cadcy wysiadasz i kupujesz bilet do Ruzomberoka/albo kupujesz przez internet. (2,40€, przeliczane na CZK)
4b. Idziesz do kasy, kupujesz bilet do Cadcy na EC (ponad 2x drozej), kupujesz na ten sam EC/R przez internet bilet od Cadcy do Ruzomberoka. (raczej nie zdazysz wysiasc, kupic, i wsiasc z powrotem do tego samego pociagu).
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Kwi 2014 19:36 

Dziękuje za wytłumaczenie jak dla debila :D aż tak szczegółowo nie trzeba było ale doceniam :)

Co do pkt 4a i 4b To czym w zasadzie się różnią ? typem pociągu pewnie EC to jakiś ekspres tak ?

I co do pociągu Český Těšín- Čadca napisałeś żeby kupić bilet tej relacji czyli wtedy nie muszę kupować tej przejściówki tak ? bo w końcu Čadca jest już na Słowacji. Czy kupić bilet na pociąg tej relacji do ostatniej stacji Czeskiej i u konduktora od pierwszej Słowackiej czyli tą przejściówkę ? I jak z ceną bo przez to, że pociąg przekracza granicę to strona nie chce pokazywać ceny.

Sorry za zawracanie głowy ale nie wiem czemu to musi być takie pogmatwane i skomplikowane na samolot czy autokar kupuje bilety i już a tu jakieś mega kombinowanie z tymi pociągami

#11 PostWysłany: 30 Kwi 2014 19:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Sorry że cię potraktowałem tak, ale na tym forum różnie bywa (szczególnie jeszcze w Twierdzy) z wiedzą ludzi - średnio raz na tydzień jest pytanie o tani lot byle gdzie na za tydzień/za miesiąc, przy czym musi być konkretnie z X, i do krajów Y lub Z.

Skomplikowane jest dlatego, bo kolej też chce zarabiać, zarabiać jak najwięcej. Toteż dla klientów którzy nie chcą latać od kasy do kasy/chcą szybko z A do B są bilety typu Interrail/Bilet Podróżnika.
Wyżej się trochę zagalopowałem, na liniach ostrawkiej 'SKM' obowiązuje specjalna taryfa, która łączy się z przejściówkami - nie opłaca Ci się kupować przejściówki (2€), bo rozszerzona przejściówka kosztuje do Čadcy 2,40€ (już z Cieszyna).

Do wyboru masz 2 kategorie: osobowe - 2,40€, inne - ok.5€, przeliczane na CZK jak kupisz w ČT. Różnią się czasem przejazdu i brakiem czasem koniecznej przesiadki z SKM na 'drezynkę' jadącą ostatnie 3 stacje.
+ jeśli kupisz ten droższy wariant oraz przez internet odc. Čadca - Ružomberok to oszczędzisz trochę czasu (ten sam pociąg prawdopodobnie).
I u konduktora jest drożej (chyba poza EC).
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 30 Kwi 2014 21:11 

panda napisał(a):
Sorry że cię potraktowałem tak, ale na tym forum różnie bywa (szczególnie jeszcze w Twierdzy) z wiedzą ludzi - średnio raz na tydzień jest pytanie o tani lot byle gdzie na za tydzień/za miesiąc, przy czym musi być konkretnie z X, i do krajów Y lub Z.

Spoko ja się nie gniewam wiem jak jest i sam się głupio czuje tak dopytując :) Zazwyczaj sam wolę sprawdzić ale co do tego trudno coś znaleźć

Cytuj:
[Do wyboru masz 2 kategorie: osobowe - 2,40€, inne - ok.5€, przeliczane na CZK jak kupisz w ČT. Różnią się czasem przejazdu i brakiem czasem koniecznej przesiadki z SKM na 'drezynkę' jadącą ostatnie 3 stacje.
+ jeśli kupisz ten droższy wariant oraz przez internet odc. Čadca - Ružomberok to oszczędzisz trochę czasu (ten sam pociąg prawdopodobnie).
I u konduktora jest drożej (chyba poza EC).

Super dzięki za wyczerpujące informacje i cierpliwość :)

Czyli rozumiem, że
Czeski Cieszyn - Cadca (najlepiej ten za 5 euro na dworcu ewentualnie tańszy ale jest przesiadka wtedy)
Cadca- Ruzomberok (przez internet)

Te pociągi dość często jeżdżą ? (zarówno te tańsze i droższe) Bo jak patrzyłem na stronie Słowackich kolei to wychodziło średnio co godzinę ewentualnie co dwie a co do tych po czeskiej stronie to coś nie mogłem sprawdzić bo ta strona mi sie ładować praktycznie nie chciała. Wiadomo jak jest z polskimi kolejami a chcę to jakoś zaplanować żeby nie sterczeć na dworcu pół dnia i mieć zarazem jakiś zapas no i nie stracić biletu na ten słowacki kupiony przez internet 3 euro nie majątek ale potem trzeba latać po kasach

Jestem zdziwiony, że te pociągi są tam takie tanie :P Ja za przejazd Kolejami Mazowieckimi 18 km płacę jakieś 8 pln za normalny

#13 PostWysłany: 30 Kwi 2014 23:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Shcott napisał(a):

Spoko ja się nie gniewam wiem jak jest i sam się głupio czuje tak dopytując :)
Czyli rozumiem, że
Czeski Cieszyn - Cadca (najlepiej ten za 5 euro na dworcu ewentualnie tańszy ale jest przesiadka wtedy)
Cadca- Ruzomberok (przez internet)

Te pociągi dość często jeżdżą ? (zarówno te tańsze i droższe) Bo jak patrzyłem na stronie Słowackich kolei to wychodziło średnio co godzinę ewentualnie co dwie a co do tych po czeskiej stronie to coś nie mogłem sprawdzić bo ta strona mi sie ładować praktycznie nie chciała. Wiadomo jak jest z polskimi kolejami a chcę to jakoś zaplanować żeby nie sterczeć na dworcu pół dnia i mieć zarazem jakiś zapas no i nie stracić biletu na ten słowacki kupiony przez internet 3 euro nie majątek ale potem trzeba latać po kasach

Jestem zdziwiony, że te pociągi są tam takie tanie :P Ja za przejazd Kolejami Mazowieckimi 18 km płacę jakieś 8 pln za normalny

Dobrze rozumiesz - z tym że nie zawsze jest przesiadka + jak jest to skomunikowana. Wg mnie lepiej jest jechać osobowym (na Słowacji już nie płacisz więcej za pośpieszny - tj. możesz np. wsiąść np. do tego z Czeskiego Cieszyna już w Čadcy, płacisz tak czy inaczej te 3€.
Droższe jeżdżą nieregularnie, osobowe - jak napisałeś: 1 - 2h w dzień. Czeska Skmka co godzinę.
Przez internet płacisz 95% ceny, ale płacisz za przewalutowanie/masz kartę w €.

A koleje są poprostu dobrze zarządzane i mają dużo lepsze usytuowanie (praktycznie jakieś 3/4 ZSSK to trasa Bratysława - Żylina - Koszyce - Zwoleń - Bratysława). Gdyby polskie koleje miałyby się skupić tylko na odcinku np. Zakopane - Krakow - Warszawa - Gdańsk - Hel i Lublin - Wrocła, też by lepiej funkcjonowały
...moim skromnym zdaniem. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości