Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sty 2012 22:49 

Witam.

Jestem tutaj nowy, więc witam wszystkich.
Planuję właśnie rodzinne wakacje w okresie lipiec - sierpień 2012.
Będzie to mój pierwszy wyjazd z rodziną (2 os. dorosłe, 2 dzieci, 1 i 6 lat).
W grę wchodzi Europa, 1 tydzień, raczej przelot bezpośredni, najlepiej ze Szczecina, Berlina lub ewentualnie Poznania.

Miejsce docelowe raczej nie ma znaczenia, byleby była plaża, ciepły klimat, i w razie czego coś do roboty jak się znudzi leżenie na plaży (rowery, nurkowanie, parki narodowe). Może być np. Chorwacja, Baleary, Portugalia, Bułgaria, Turcja.

Wyjazd jak wspomniałem będzie z 2 małych dzieci, także bez jakichś ekstremalnych pomysłów.Jest kilka opcji:
1. samolot np do Chorwacji lub Hiszpanii + hotel nad morzem.
2. przejazd własnym samochodem do jw + hotel nad morzem.
3. zorganizowane wakacje np z ltur.de
4. ?

Najbardziej skłaniam się do opcji 1. Znalazłem połączenia Lufthanza z Berlina min do Splitu i Barcelony, za ok 300-350 euro RT za wszystkich. Do tego dojdzie hotel, pewnie ok 300-400 euro za tydzień.

Opcja 2. Cenowo wyjdzie trochę więcej, dojazd w 2 strony to ok. 3 dni (Chorwacja, byłbym jedynym kierowcą). Możliwość korzystania z własnego samochodu na miejscu to duży plus, wiadomo + możliwość przewiezienia rowerów. Hotel liczę tyle samo, tylko bardziej elastyczne terminy.

Nie wiem, ile za takie wakacje zapłaciłbym w biurze podróży, bo nigdy na żadnych organizowanych wczasach nie byłem. Nie wiem czy lepiej polować na okazje teraz czy czekać na last minute.

Jeśli macie jakieś sprawdzone patenty na tanie rodzinne wakacje, to prosiłbym o sugestie, na czym się skupić, jak i gdzie jechać.

Pozdrawiam
arsten
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 19 Sty 2012 10:58 

niebieski
Chorwacja jak dla mnie odpada z powodu plaż. Na pewno nie są przyjazne dla małych bambotli, które lubują się w kopaniu dołów i budowaniu zamków.
Dla takiej rodziny dobrze by było, gdybyś miał na miejscu samochód. Wynajęty bądź swój.
Ze Szczecina masz fajne połączenie samochodem do Włoch - wschodnich czy zachodnich. Wyjazd wieczorem, rano jesteś na miejscu. Droga to non stop autostrada. Ja jestem fanatykiem Włoch więc mogę być subiektywny, lecz wg mnie jest to idealne miejsce do wypoczynku rodzinnego - piękne plaże, wspaniałe miasta i fenomenalna kuchnia.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Sty 2012 11:15 
Awatar użytkownika

srebrny
majorka poza sezonem, np we wrzesniu, lot z poznania
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Sty 2012 11:30 

ja jadę na Majorkę z dzieckiem dwuletnim
lot z Poznania bezpośrednio do Palmy RT - koszt za trzy os. z jednym bagażem rejestrowanym i trzema podręcznymi to 1100 zl (w obie strony oczywiście)
wynajem samochodu na tydzień ok. 1000 zł lub trochę mniej (w tym cena fotelika i paliwa)
hotel z serwisu travelrepublic.com - 900 zł (czteroosobowy - pokój z aneksem + sypialnia) w spokojnym miasteczku Cala D`or (Cala d`or Playa Apartments), nie ma tam długich plaż ale niedaleko ok. 15 km na południu są a że będzie samochód to nie ma problemu, poza tym w hotelu jest basen i wodny plac zabaw dla malutkich dzieci, więc plażowanie będzie dodatkiem. Wyżywienie własne, w pokoju będzie aneks kuchenny, 100 m do supermarketu i ok 300 m do małych plaż w zatoczkach.
Łączna cena pobytu trzech osób to 3000 zł + ok. 1000 zł lub mniej (wydatki na bilety wstępu, jedzenie itp) Gdybym jechala z biurem podróży za dziecko płaciłabym niewiele mniej niż za os. dorosłą - czyli z wynajęciem samochodu wyniosłoby mnie to ok 5500 zł + bilety wstępu i drobne wydatki,

wybieram samodzielne wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sty 2012 11:40 

niebieski
Jeszcze jeden pomysł - nic nie szukaj, nie rezerwuj i się nie zastanawiaj tylko weź urlop. Potem wyjedź na lotnisko Berlin-Brandenburgia (zacznie działać od maja) i na przeolbrzymiej tablicy ofert last minute wybierz tą, która Was najbardziej zaciekawi :)
Promocja cenowa murowana
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Sty 2012 12:36 
Awatar użytkownika

srebrny
mp1980 napisał(a):
ja jadę na Majorkę z dzieckiem dwuletnim
lot z Poznania bezpośrednio do Palmy RT [................]

cala d or swietny wybor, z tamtej okolicy polecam cala llombards.... ale moze to dlatego, ze to jedyna plaza w tej okolicy na jakiej bylem, pewnie wiekszosc pobliskich jest podobnej urody

dlugie piaszczyste to przy tych zatoczkach kiepsko wypadaja
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Sty 2012 12:59 

Może weźmiesz pod uwagę jednak przesiadkę? My podrózujemy z naszym obecnie 4latkiem odkąd miał 9miesięcy. Wybieramy także przeloty łączone -naprawdę można spokojnie przesiąść się przy dobrze dopasowanych lotach nawet z maluchami. Wybierając przeloty łaczone masz więcej, dużo więcej możliwosci wyboru miejsca na swoje wakacje.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sty 2012 13:24 

Dla mnie najlepsze miejsce na urlop z małymi dziećmi to okolice Rimini we Włoszech. Byłem tam z jednym dzieckiem, byłem też z dwójką maluchów. Plaża jest rewelacyjna dla dzieci, piaszczysta, pełna placów zabaw, zamków, zjeżdżalni itp. Otwarte morze jest odgrodzone falochronami z kamieni, przy samym brzegu morze jest bardzo spokojne, można z dziećmi oglądać rybki i kraby. Mam tam sprawdzony hotel, nowy, czysty i bardzo przyjazny dzieciom. Tanio latam Wizzem do Forli, można też lecieć do Bolonii, ale nie wiem czy będą loty latem do tych miast z Poznania.
Natomiast jeśli jesteś z okolic Szczecina, to albo wybierzesz Wizz lub Ryan z Poznania, do Barcelony lub Rzymu i wyjedziesz z tych miast gdzieś nad morze, albo wybierzesz coś z nowego lotniska w Berlinie. Cały czas można znaleźć niezłe oferty z promocji Lufy z okazji otwarcia nowego lotniska, chociaż wybór już jest mały.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Sty 2012 13:28 

Nada napisał(a):
Może weźmiesz pod uwagę jednak przesiadkę? My podrózujemy z naszym obecnie 4latkiem odkąd miał 9miesięcy.

Nada, latasz już długi czas i dla Ciebie loty bezpośrednie już są znane i mało interesujące. Dla autora wątku cele dostępne lotem bezpośrednim będą równie ciekawe jak te dostępne z przesiadką, więc na razie nie ma potrzeby tracić czas na loty z przesiadkami, martwić się kolejny raz czy dziecko zwymiotuje przy starcie czy nie, ewentualnie przebierać je w samolocie (jeśli mamy jeszcze w co). Każdy rodzic ma takich "przygód" aż nadto.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Sty 2012 14:14 

" Dla autora wątku cele dostępne lotem bezpośrednim będą równie ciekawe jak te dostępne z przesiadką..."

Może i to prawda, jeśli nigdy nie był na pozakrajowych wyjazdach to wiele miejsc może sie wydawać ciekawych. A reakcje dzieci? 6latek bedzie miał frajdę z samego lotu, gdyby było inaczej wystarczy łatwo zając czas dając coś zajmującego do zabawy (w tym wieku moze jakieś małe gierki)by odciągnąć uwagę od samego lotu. Roczne dzieci często nie kojarzą co się dzieje wokół, z tym, ze chwilami jest duzo głośniej niz zazwyczaj i to może im sie nie podobać.
Tak czy siak oby pierwsze koty za płoty i następna wycieczka bedzie niemal czystym relaksem. :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Sty 2012 17:11 

mm0512 napisał(a):
Dla mnie najlepsze miejsce na urlop z małymi dziećmi to okolice Rimini we Włoszech. Byłem tam z jednym dzieckiem, byłem też z dwójką maluchów. Plaża jest rewelacyjna dla dzieci, piaszczysta, pełna placów zabaw, zamków, zjeżdżalni itp. Otwarte morze jest odgrodzone falochronami z kamieni, przy samym brzegu morze jest bardzo spokojne, można z dziećmi oglądać rybki i kraby. Mam tam sprawdzony hotel, nowy, czysty i bardzo przyjazny dzieciom. Tanio latam Wizzem do Forli, można też lecieć do Bolonii, ale nie wiem czy będą loty latem do tych miast z Poznania.
Natomiast jeśli jesteś z okolic Szczecina, to albo wybierzesz Wizz lub Ryan z Poznania, do Barcelony lub Rzymu i wyjedziesz z tych miast gdzieś nad morze, albo wybierzesz coś z nowego lotniska w Berlinie. Cały czas można znaleźć niezłe oferty z promocji Lufy z okazji otwarcia nowego lotniska, chociaż wybór już jest mały.

zastanawiałam się właśnie nad okolicami Rimini, może we wrześniu się tam wybiorę, który dokładnie hotel polecasz ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Sty 2012 03:36 

mp1980 napisał(a):
który dokładnie hotel polecasz ?

Polecam hotel LaMorosa w spokojnej miejscowości Viserba zaraz koło Rimini.
Strona hotelu:
http://www.lamorosahotel.com/holiday-ri ... on_12.html
Ja zawsze rezerwowałem przez booking:
http://www.booking.com/hotel/it/lamorosa.html
Opinie na tripadvisor:
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review ... magna.html
Dla jasności, polecam to miejsce tylko dla rodzin z dziećmi. Dla osób szukających rozrywek, barów, życia nocnego itp. w Viserbie będzie nudno.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Sty 2012 14:38 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Grzebiąc w google natrafiłem na relację podróży z dziećmi do Maroka, na własną rękę.
Może komuś się przyda:

http://eturystyka.org/content/view/612/191/

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Sty 2012 15:47 

Cytuj:
Grzebiąc w google natrafiłem na relację podróży z dziećmi do Maroka, na własną rękę.
Może komuś się przyda:

http://eturystyka.org/content/view/612/191/

Fajna ta relacja. Szkoda, że ma tylko początek.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 20 Sty 2012 22:36 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Czy kwota 1400E za 10 dni to standard? hotel 3 gw ze śniadaniem w miesiącu sierpień, rodzina 2+2
dla mnie to bardzo drogo

#16 PostWysłany: 20 Sty 2012 23:37 

helka2003 napisał(a):
Czy kwota 1400E za 10 dni to standard? hotel 3 gw ze śniadaniem w miesiącu sierpień, rodzina 2+2
dla mnie to bardzo drogo

zależy gdzie :mrgreen:

#17 PostWysłany: 21 Sty 2012 02:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Dla mnie to bardzo drogo, dlatego wolę Kanary;) Za tydzień wyruszamy na 7 dni na Teneryfę - Wizzairem i Ryanem, hotele z booking.com auto z autoreisen.es - pierwsza i ostatnia noc w pobliżu lotniska, slef catering, reszta All. Z wszystkimi wydatkami, lotami, hotelami, wejściami i benzyną na pewno nie wydam 1400euro. W lecie tyle wydaliśmy na Gran CAnarii w dwa tygodnie. Też rodzina 2+2.
W okolicach Malagi dwa lata temu (noclegi z onwersdirect) w dwa tygodnie w sumie wydaliśmy 1000 euro, tam nie bralismy auta, jeździliśmy busami.
Włochy, Chorwaxja są mi niestety za drogie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 22 Sty 2012 10:11 
Awatar użytkownika

niebieski
A można wiedzieć ile kosztowały Cię bilety lotnicze?
Też szukam czegoś na wyjazd z dziećmi-ja mam dodatkowo jedno dziecko niepełnosprawne na wózku inwalidzkim więc już odpadają loty z przesiadkami.
Zarezerwowałam hotel w Riminii na koniec maja i będę polować na tanie bilety.
Chociaż powiem szczerze są fajne oferty w Marina Club**** na Teneryfie tylko za nic nie wiem jak tam i za ile można dolecieć.
Macie jakieś propozycję-czy to już czas na szukanie czegoś jak chcę lecieć pod koniec maja?

#19 PostWysłany: 22 Sty 2012 12:27 

dorota.sz napisał(a):
na Teneryfie tylko za nic nie wiem jak tam i za ile można dolecieć.Macie jakieś propozycję-czy to już czas na szukanie czegoś jak chcę lecieć pod koniec maja?

Na Teneryfę bez przesiadek to wygodnie jest lecieć easyjetem z Berlina. Do Berlina wygodny dojazd cały czas autostradą. Lecz na easyjet najtańsze bilety nie są tak jak w Ryan/Wizz na 2-3 miesiące przed lecz jak najwcześniej, np. na 9 miesięcy przed wylotem. Obecnie można się zastanowić nad lotem 30 maja - 6 czerwca, dla 4 osób cena 2405 zł, cena bez bagażu rejestrowanego, lecz w 4 bagaże podręczne dużo można zabrać. Tanio nie jest ale bez przesiadek na Teneryfe w maju to ciężko już będzie coś znaleźć.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Easyjet Berlin - Teneryfa
BER-TFS maj-czerwiec.png
BER-TFS maj-czerwiec.png [ 8.96 KiB | Obejrzany 7926 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Sty 2012 14:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Za tyle to niestety mnie nigdy stać nie będzie :cry:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 42 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości