Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 279 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 06 Paź 2017 10:50 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Przecież to tylko zwykła propaganda, a w kontekście zdjęcia drzewostanu dojrzałego to manipulacja. Jakby, każde te zasadzone drzewo dorosło wieku dojrzałego to po jakiś 10 latach zabrakłoby miejsca w całej Polsce na ich dalsze sadzenie ;) (abstrakcyjnie przyjmując, że na miejsce zajęte dla dojrzałego drzewa małą sadzonką nie dosadza się kolejnej).

Wydaje mi się, że liczba sadzonych drzew przez LP jest pochodną skali wyrębu i ewentualnie pozyskania prze LP nowych terenów do zalesienia, więc chyba w tej wiadomości nie ma nic nadzwyczajnego i tylko "magią wielkich liczb" chce się robić wrażenie. To tak jakby w czasach minionych pisać polskie PGR wysiały 100 mld ziaren pszenicy i 30 mld ziaren żyta... ;)
Tom K lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#202 PostWysłany: 06 Paź 2017 10:55 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
A czy niezależna nie powtarzała wcześniej opowiadanych przez ministerstwo bajek o tym, że mamy najwięcej lasów? Może stąd brak wiary w jej rzetelność?
Szyszko nieraz głupoty opowiadał, teraz też może się okazać, że mu się zera pomyliły.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 06 Paź 2017 11:11 

Trochę podsumowując dyskusję.
Jako laik , który nie ma pojęcia o "gradacjach" kornika itp :D
Ujawniły się tutaj 2 opcje.
NR 1. Szaleńcy od Szyszki wycinają puszczę , żeby sprzedać drzewo , a kasę rozdać patologii w ramach 500 +. Nie oglądają się przy tym na protesty "ekologów" , Brukseli , postępowych mediów, autorytetów itd
NR 2. Kornik zagraża drzewostanowi puszczy i jedynym sposobem na jej uratowanie jest wycięcie chorych drzew.

Jakoś tak bardziej opowiadam się za opcją nr 2 , jako bardziej wiarygodną. Tym bardziej , że podczas mojego pobytu latem w PB[ stąd ten temat] słyszałem opinie miejscowych, że ci pseudo ekolodzy to gorsza zaraza od kornika.
I w to jestem w stanie uwierzyć. Niejedną pożyteczną inwestycję już zablokowali, żądając kasy dla siebie. A żaby, ptaszki, zwierzątka to tylko pretekst do wygodnego życia "z ekologii".
 PM off
zulu lubi ten post.

#204 PostWysłany: 06 Paź 2017 11:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@zulu
@jacakatowice
Akurat problem z tym newsem z niezależnej nie jest samo źródło, a przytaczanie słów ministra który przecież jest stroną w sporze. To tak jakby pytać się mordercy podczas procesu czy zabił, i jedynie na tej podstawie wydawać wyrok. Oczywiście że nie zabił.
Od razu dodam że nie mam wyrobionego zdania nt. puszczy. Przeczytałem większość wypowiedzi w tym wątku, i niestety trudno jest znaleźć wiele merytorycznych wypowiedzi. Trudno się dziwić, sprawa jest na maxa upolityczniona. Większość osób patrzy przez pryzmat swoich politycznych antypatii.

#205 PostWysłany: 06 Paź 2017 11:18 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Anonymous napisał(a):
NR 1. Szaleńcy od Szyszki wycinają puszczę , żeby sprzedać drzewo , a kasę rozdać patologii w ramach 500 +. Nie oglądają się przy tym na protesty "ekologów" , Brukseli , postępowych mediów, autorytetów itd
NR 2. Kornik zagraża drzewostanowi puszczy i jedynym sposobem na jej uratowanie jest wycięcie chorych drzew.

Jakoś tak bardziej opowiadam się za opcją nr 2 , jako bardziej wiarygodną. Tym bardziej , że podczas mojego pobytu latem w PB[ stąd ten temat] słyszałem opinie miejscowych, że ci pseudo ekolodzy to gorsza zaraza od kornika.
I w to jestem w stanie uwierzyć. Niejedną pożyteczną inwestycję już zablokowali, żądając kasy dla siebie. A żaby, ptaszki, zwierzątka to tylko pretekst do wygodnego życia "z ekologii".

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Boki zrywać. To dopiero poważne i rzeczowe podsumowanie.

@zulu
No i tylko potwierdzasz ,że propagandzista MŚ z ciebie pierwsza klasa.
Napisz jeszcze o sadzeniu ananasów na Madagaskarze ma to taki sam związek z PB :lol:

Temat do zamknięcia jak dla mnie. Bo już nawet do gównoburzy roku się nie nadaje :lol:
 Profil Relacje PM off  

#206 PostWysłany: 06 Paź 2017 11:23 

jar188 napisał(a):
Anonymous napisał(a):

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Boki zrywać. To dopiero poważne i rzeczowe podsumowanie. :

Doktorat mam pisać o ochronie lasów ? :D

Albo wycinać, albo nie wycinać.
Proste... :lol:

PS. Chociaż wiem , że tu na forum jest trendy wałkowanie każdej sprawy [ również typowo podróżniczej] na wszystkie strony.
 PM off  

#207 PostWysłany: 06 Paź 2017 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
jar188 napisał(a):
No i tylko potwierdzasz ,że propagandzista MŚ z ciebie pierwsza klasa.
A dziękuję za uznanie. Przez skromność nie zaprzeczę ;)

Przypominam że temat brzmi - o ochronie lasów w PL. Podałem zwykły fakt medialny. Opiera on się na liczbach i tyle. Nic więcej.

Tu podane są suche liczby, które są do sprawdzenia. Nie możemy podchodzić do faktów w taki sposób że jeżeli podaje je X to są ok a jak Y to są nie ok. Gdyby były to interpretacje kogoś to oczywiście można się z takim punktem widzenia zgadzać lub nie. Jednak z liczbami (zakładam że są prawdziwe) będącymi odzwierciedleniem faktów trudno. Ktoś kto nie potrafi takiego stanu zaakceptować niestety naraża się na śmieszność.

Aron napisał(a):
Przecież to tylko zwykła propaganda, a w kontekście zdjęcia drzewostanu dojrzałego to manipulacja. Jakby, każde te zasadzone drzewo dorosło wieku dojrzałego to po jakiś 10 latach zabrakłoby miejsca w całej Polsce na ich dalsze sadzenie ;) (abstrakcyjnie przyjmując, że na miejsce zajęte dla dojrzałego drzewa małą sadzonką nie dosadza się kolejnej).

Gdyby było zdjęcie uprawy to byś napisał że są posadzone w rządkach, w równych odległościach itp i to nie ma nic wspólnego z lasem naturalnym. Skoro już piszesz o tym że nie każde dorasta do wieku dojrzałego to pewnie wiesz że w lesie naturalnym jest najwięcej siewek a potem krzywa liczby drzew bardzo gwałtownie maleje wraz z ich wiekiem. Skoro sama natura tak robi to o co Tobie chodzi ? To normalne że drzewa walczą ze sobą o światło i miejsce i część z nich rozwija się gorzej i obumiera albo jest wycinana a do wieku dojrzałego dorastają tylko nieliczne osobniki.

odnowienie naturalne buka - tu też pozostanie niewiele z tak wielu (tak wiem wredny człowiek stymuluje procesy zarezerwowane dla natury :mrgreen: )
Image

odnowienie naturalne sosny - też pikne ;-) tylko że potem wejdzie wredny człowiek i część usunie według swojego uznania :twisted:
Image

las posadzony ręką człowieka - ohyda :mrgreen:
Image

szkółka leśna - takie zdjęcia powinni zabronić publikować :mrgreen:
Image
Aron napisał(a):
Wydaje mi się, że liczba sadzonych drzew przez LP jest pochodną skali wyrębu i ewentualnie pozyskania prze LP nowych terenów do zalesienia, więc chyba w tej wiadomości nie ma nic nadzwyczajnego i tylko "magią wielkich liczb" chce się robić wrażenie. To tak jakby w czasach minionych pisać polskie PGR wysiały 100 mld ziaren pszenicy i 30 mld ziaren żyta... ;)
Statystyka jest pochodną jakiegoś działania lub trendu - takka jest jej rola. Czy ktoś powiedział że w tej wiadomości ma być coś nadzwyczajnego ? Bynajmniej nie ja. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#208 PostWysłany: 06 Paź 2017 12:38 
Awatar użytkownika

niebieski
W polskich mediach, szacuję, że publikuje się dziennie kilkanaście news-ów dotyczących tematu tego wątku, jestem ciekaw dlaczego wybrałeś akurat ten, bo rozumiem, że umieszczając go tutaj chciałeś go jakoś wyróżnić z pozostałych.

#209 PostWysłany: 06 Paź 2017 12:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Aron
bo może nie jest jakimś fanatykiem i nie czyta tych wszystkich kilkunastu artykułów dziennie? :roll:

#210 PostWysłany: 06 Paź 2017 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Chciałbym nieśmiało zapytać, poza @zulu, np @jacakatowice jakie są jego podstawy twierdzenia, a raczej przytakiwania, że metoda prowadzonej w ten sposób wycinki jest najlepsza i rozwiąże problem kornika w warunkach Puszczy Białowieskiej?

#211 PostWysłany: 06 Paź 2017 12:59 
Awatar użytkownika

niebieski
-- 06 Paź 2017 12:57 --

Aron napisał(a):
W polskich mediach, szacuję, że publikuje się dziennie kilkanaście news-ów dotyczących tematu tego wątku, jestem ciekaw dlaczego wybrałeś akurat ten, bo rozumiem, że umieszczając go tutaj chciałeś go jakoś wyróżnić z pozostałych.
Bo na ten trafiłem. Wertuje różne media z różnej tematyki. Ta tematyka jest mi bliska. Nie wiem czemu tylko dorabiać do ilości sadzonek politykę czy pseudo filozofię ?

A tu kolejne fotki tym razem moje:
Takie paskudy znalazłem w lesie gdzie drzewa rosły pod linijkę :mrgreen:

Załącznik:
20170930_133448.jpg
20170930_133448.jpg [ 388.15 KiB | Obejrzany 860 razy ]

Załącznik:
20170930_135628.jpg
20170930_135628.jpg [ 280.32 KiB | Obejrzany 860 razy ]

a tu taka ciekawostka - wygląda jak nie powiem co (niech każdy się domyśli co mu to przypomina), śmierdzi to padliną i zwabia muchy a nazywa się jak wygląda i pachnie czyli ....sromotnik bezwstydny
kto raz spotka i poczuje - nigdy już nie pomyli i z daleka już będzie czuł ze "jegomość" gdzieś w pobliżu rośnie
Załącznik:
20170930_092250.jpg
20170930_092250.jpg [ 322.42 KiB | Obejrzany 860 razy ]

a tu kolejna ciekawostka - grzyb nazywający się szmaciak gałęzisty (chroniony) - wygląda jak z rafy koralowej - rośnie na pniu ściętego drzewa i teraz dylemat czy jak by nie ścięto drzewa czy by rósł ? :lol:
Załącznik:
20170916_131357.jpg
20170916_131357.jpg [ 328.59 KiB | Obejrzany 835 razy ]

-- 06 Paź 2017 12:59 --

Tom K napisał(a):
Chciałbym nieśmiało zapytać, poza @zulu, np @jacakatowice jakie są jego podstawy twierdzenia, a raczej przytakiwania, że metoda prowadzonej w ten sposób wycinki jest najlepsza i rozwiąże problem kornika w warunkach Puszczy Białowieskiej?
Przewertuj wątek od początku - podałem link do obszernego opracowania naukowego na temat kornika drukarza (jako jedyny zresztą :twisted: ) - zajrzyj do posta 5 i 7 w tym temacie

Ostatnio edytowany przez zulu 06 Paź 2017 13:11, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
DJADKJGU uważa post za pomocny.

#212 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:06 

Tom K napisał(a):

Nie wiem, czy moja odpowiedź Cię nie zdenerwuje ? :mrgreen:

Trudno znać się na wszystkim. Ochronie lasòw, prywatyzacji kamienic w Warszawie itp
Obrałem prostą metodę. Akceptuję to , co robią obecnie rządzący. Sam ich wybrałem i uważam że dobrze dbają o interesy kraju.
A opcja ktòrej nie ufam nawet za grosz , to krytykuje.
Tym bardziej utwierdza mnie to w mojej opinii.
To samo z helikopterami dla wojska, budową CPL, i tp..
 PM off
Zdzislaw422 lubi ten post.

#213 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Sam wiesz, że przewertowałem 8-)
Nie widzę nigdzie odniesienia do tego co wytłuściłem - w warunkach Puszczy Białowieskiej.
Zachęcam do odniesienia się do #158 bo widzę, że nadal nie dostrzegasz subtelnej różnicy :)

@jacakatowice
A dlaczego miałaby mnie zdenerwować? Utwierdza mnie to jedynie w pewnym przekonaniu, zwłaszcza zdanie o akceptacji :mrgreen:
Wiadomo, że nie można znać się na wszystkim, ja np jestem słaby ze SKOKów przez bilbo,,, tj przez płotki.
le_szek lubi ten post.

#214 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Tom K napisał(a):
Sam wiesz, że przewertowałem 8-)
Nie widzę nigdzie odniesienia do tego co wytłuściłem - w warunkach Puszczy Białowieskiej.
Zachęcam do odniesienia się do #158 bo widzę, że nadal nie dostrzegasz subtelnej różnicy :)

@jacakatowice
A dlaczego miałaby mnie zdenerwować? Utwierdza mnie to jedynie w pewnym przekonaniu, zwłaszcza zdanie o akceptacji :mrgreen:
Wiadomo, że nie można znać się na wszystkim, ja np jestem słaby ze SKOKów przez bilbo,,, tj przez płotki.
No niech Ci będzie. Poczytałem i napisze Ci kilka zdań może w poniedziałek jak będzie czas. Wrzutka z dzięciołem trójpalczastym jest tak oklepana że aż nudna. Pamiętam już w połowie lat 90-tych jak powoływano się na tego dzięcioła tak jak by jeden dzięcioł żył w lesie i był kluczowym gatunkiem i tylko jego powinno się brać pod uwagę.

Ostatnio edytowany przez zulu, 06 Paź 2017 13:23, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:23 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
@jacakatowice Szacunek, że chociaż się przyznałeś w przeciwieństwie do @zulu.
Szkoda tylko,że dopiero teraz to napisałeś jako założyciel wątku, bo zaoszczędziłoby to pisania 11 stron gównoburzy i przekonywania kogoś, kogo i tak nie da się przekonać niezależnie od argumentów :)
Sprawa stricte polityczna.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:26 
Awatar użytkownika

niebieski
zulu napisał(a):
Bo na ten trafiłem. Wertuje różne media z różnej tematyki. Ta tematyka jest mi bliska. Nie wiem czemu tylko dorabiać do ilości sadzonek politykę czy pseudo filozofię ?

Tym artykułem robi się politykę z sadzonek, i tym bardziej nie rozumiem po co wrzucać takie artykuły "na które się trafiło"...
Zdjęcia lasu bardzo sympatyczne.

#217 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:28 
Awatar użytkownika

niebieski
jar188 napisał(a):
@jacakatowice Szacunek, że chociaż się przyznałeś w przeciwieństwie do @zulu.
Szkoda tylko,że dopiero teraz to napisałeś jako założyciel wątku, bo zaoszczędziłoby to pisania 11 stron gównoburzy i przekonywania kogoś, kogo i tak nie da się przekonać niezależnie od argumentów :)
Sprawa stricte polityczna.
Nie wiem do czego mam się wg. Ciebie przyznać lub nie ? A ja tam akurat na obecnie rządzących nie głosowałem :lol: Nie oznacza że nie uważam że w tej sprawie nie postępują właściwie. Postępują jak najbardziej właściwie.
Oczywiście że sprawa jest polityczna napisałem to już w poście nr 3 więc nie jesteś pierwszy który to zauważył.
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:29 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Nie wdając się w dyskusję podrzucę tylko linki do kolejnych artykułów naukowych. Artykuły po angielsku, więc najważniejsze konkluzje przetłumaczyłam. I jak zwykle zachęcam do poszerzania wiedzy i samodzielnego wyciągania wniosków :)

1.
Porównanie dwóch strategii radzenia sobie z gradacją kornika - w Tatrach polskich i słowackich. Brak interwencji (bo tereny chronione) w Polsce versus wycinki i pułapki feromonowe na Słowacji. Konkluzje: nie zaobserwowano korzystnych efektów strategii stosowanej na Słowacji w porównaniu ze strategią Polską. Na Słowacji obserwowano większą efektywność rozprzestrzeniania się kornika. Gradacja na obydwu obszarach załamała się w tym samym czasie.
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00883956/document
2.
Odradzanie się lasu świerkowego (Park Narodowy Sumava) po gradacji kornika w miejscach gdzie wcześniej nie prowadzono interwencji i dla porównania w miejscu, gdzie świerki wycinano. Konkluzje: obecność martwego drewna jest kluczowa dla efektywnej regeneracji lasu. Występują istotne statystycznie różnice w liczebności młodych drzewek na obszarach naturalnych, z obecnym martwym drewnem i na obszarach po wycince. Miejsca po wycince są mniej odpowiednim środowiskiem dla regeneracji lasu, niż obszary z rozkładającym się martwym drewnem.
http://www.npsumava.cz/gallery/17/5221-sg17_1_cizkova.pdf

#219 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Aron napisał(a):
zulu napisał(a):

Tym artykułem robi się politykę z sadzonek, i tym bardziej nie rozumiem po co wrzucać takie artykuły "na które się trafiło"...
Zdjęcia lasu bardzo sympatyczne.
Aj tam zaraz politykę. Zaraz się okaże że ilość zużytych rolek papieru toaletowego to tez polityka. Bez przesady.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 06 Paź 2017 13:33 
Awatar użytkownika

niebieski
zulu napisał(a):
Wrzutka z dzięciołem trójpalczastym jest tak oklepana że aż nudna. Pamiętam już w połowie lat 90-tych jak powoływano się na tego dzięcioła tak jak by jeden dzięcioł żył w lesie i był kluczowym gatunkiem i tylko jego powinno się brać pod uwagę.

Atomy jak wszystkie inne, nie? :lol:

Mieliśmy dyskutować poważnie to dyskutujmy. Nie wspominam jedynie o dzięciole. Wypisałem Ci poruszane wątpliwości, chcąc kogoś przekonać nie powinno być problemem po prostu się do tego odnieść. Ja się grubo pomyliłem i Cie przeprosiłem, Ty zaś wcześniej urządziłeś jakąś kaskadę bzdur o tym, że "powinniśmy" (my, czyli mający pewne obiekcje do sposobu prowadzenia wycinki) protestować po katastrofie w Szwecji i słowem po moim poście do tego nie wróciłeś.

Czekamy zatem do poniedziałku. Miłego weekendu

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 279 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości