Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Mar 2015 21:36 

maxima napisał(a):
a dworzec Sete Rios to ten przy metrze Jardim?

Tak, mówimy o tym samym: Sete Rios / Jardim Zoologico. W obiegu funkcjonuje przede wszystkim nazwa Sete Rios, przepraszam. :)
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#22 PostWysłany: 22 Maj 2015 20:44 

maxima napisał(a):
Czy Sete Rios to jeszcze coś innego niż dworzec Rede?:)
Czy kupię ten bilet do Fatimy tylko w kasie, czy można u kierowcy?

Czy ktoś przerabiał ten temat? Jest możliwość kupienia biletów u kierowcy? Chodzi mi o taka sytuację że gdyby autobus już niedługo miałby odjeżdżać i nie było by czasu na stanie w kolejce do kasy to czy można bez stresu "pakować" się do autobusu zamiast czekać na następny kurs...?? Bilet z internetu odpada bo w moim przypadku nie jest pewne kiedy dokładnie odbędzie przejazd autobusem.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 23 Maj 2015 09:48 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 122 / 58.9%
złoty
nie, trzeba kupić w kasie. Kierowca nie sprzedaje biletów ani w Lizbonie, ani w Fatimie.

Ja miałam taką sytuację, że biegłam na autobus o 12, na dworcu byłam ok 12:04, bo się zgubiłam i źle mnie pokierowali. Autobus już wyjeżdżał, to prosiłam, żeby się zatrzymał. Szybko pobiegłam do kasy - zero kolejek, kupiłam bilety i po 3minutach już jechaliśmy :)
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 28 Lis 2016 00:06 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 3 444
Krajów: 2 / 1.0%
Jadąc z Lizbony do Porto chcę zobaczyć Fatime. Będę jechał autobusem. Czy w Fatimie jest gdzie zostawić mały bagaż ? Jeszcze jedno pytanie. Ile zarezerwować sobie czasu na zwiedzanie ? Wiem że na to pytanie trudno odpowiedzieć ale choć w przybliżeniu.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 28 Lis 2016 01:00 

Bazylika Matki Boskiej Różańcowej + Kościół Trójcy Przenajświętszej + Kaplica Objawień + sklepiki z pamiątkami, bez udziału w nabożeństwach to jakieś 2 godziny. Jeśli chcesz się wybrać piechotą do Aljustrel ( wioska z domami pastuszków i Droga Krzyżowa ) musisz dodać do tego następne 2 godziny ( prawie 3 kilometry w jedną stronę ). Ewentualnie można odwiedzić samą Fatimę ( wioska ) - to kolejna godzina. Dojście z dworca autobusowego zajmie 5 minut.
Jeśli chodzi o bagaż to na dworcu autobusowym żadna przechowalnia nie rzuciła mi się w oczy, choć głowy nie dam, że jej tam nie ma. O innym miejscu nie wiem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
gucio uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 07 Wrz 2017 13:33 

Podpowiedzcie proszę jak mam się zarejestrować na stronie REDE EXPRESSOS i kupić bilety.
Nie kupię biletu bo odsyła mnie do rejestracji.
Natomiast przy rejestracji wymaga Postal Zip portugalski i VAT.
Z postal zip nie było problemu, ale z VAT nie mogę poradzić za żadne skarby świata.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 07 Wrz 2017 15:23 

Załatwione.
Chyba jakiś błąd był na stronie, bo następnym razem pozwoliło mi kupić bilety bez rejestracji.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Wrz 2017 15:23 

magda6 napisał(a):
(...) Natomiast przy rejestracji wymaga Postal Zip portugalski

cztery cyfry "-" trzy cyfry
Cytuj:
i VAT.

Dziewięć cyfr, pierwsza inna niż zero.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 07 Wrz 2017 15:27 

Dzięki GRK.
Jakoś poszło bez rejestracji, ale z tym VAT-em to nie tak prosto, prób było z 5 i żadna nie udała się. Błąd VAT wyświetlało.
Ale to nic ważne że poszły bilety. Dzięki jeszcze raz.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 23 Gru 2025 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 88 731
Krajów: 16 / 7.7%
srebrny
Podbijam temat, bo od 8 lat mogło się już sporo zmienić.

Był może ktoś w ostatnim czasie w Lisbonie i Fatimie?
Jak wygląda transport do Fatimy komunikacją miejską? Lepiej wybrać autobus czy pociąg?
Macie jakieś wskazowki Jakieś dla osób podróżujących z Lisbony do Fatimy.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 24 Gru 2025 00:27 

Loty: 20
Kilometry: 30 118
Krajów: 5 / 2.4%
niebieski
Jeździ Flixbus między Lizboną a Porto i niektóre połączenia jadą przez Fatimę. To chyba jedyna racjonalna opcja.
ted07 uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 24 Gru 2025 01:56 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
Pociąg do Fatimy nie jeździ. Polecam portugalski https://rede-expressos.pt/en z Sete Rios Bus Station Lisbon lub z Oriente blisko lotniska LIS. Z obu miejsc do Fatimy autobusy jadą co chwila przez cały dzień.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 04 Sty 2026 20:43 

Autobusy z dworca Sete Rios jeżdżą praktycznie co godzinę, może częściej. Nie ma problemu (kolejek) żeby kupić bilet (ale na konkretny autobus, można też na powrót) w kasie na dworcu. Dojazd do dworca jest banalny niebieską linią metra, wysiada się na "Jardim Zoológico". Droga do dworca autobusowego ze stacji metra jest dość dobrze oznaczona. Sam dworzec jest czysty i w porządku. Toalety, jak to w Portugalii, czyste i za darmo.

Po przyjeździe do Fatimy polecam od razu wziąć taksówkę (sporo pomiżej 10 euro) i pojechać do wioski, gdzie mieszkały dzieciaki (Aljustrel). Stamtąd fajny spacer oliwnymi gajami, do miejsca objawienia anioła i dalej do sanktuarium.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 17 Kwi 2026 12:26 
Moderator forum

wersus79 napisał(a):
Pociąg do Fatimy nie jeździ. Polecam portugalski https://rede-expressos.pt/en z Sete Rios Bus Station Lisbon lub z Oriente blisko lotniska LIS. Z obu miejsc do Fatimy autobusy jadą co chwila przez cały dzień.

To zdecydowanie najlepsze połączenie, autobusów jest dużo, jadą do Fatimy ok. 80 minut. Do dworca Oriente można dojść pieszo z lotniska (około 40 min, droga w większości z górki) lub dojechać metrem. Z lotniska jest też Flixbus do Fatimy, ale chyba tylko raz dziennie.

DziadekJanusz napisał(a):
Po przyjeździe do Fatimy polecam od razu wziąć taksówkę (sporo pomiżej 10 euro) i pojechać do wioski, gdzie mieszkały dzieciaki (Aljustrel). Stamtąd fajny spacer oliwnymi gajami, do miejsca objawienia anioła i dalej do sanktuarium.

Spacer alejką można odbyć i w obie strony. Trasa biegnie przez Valinhos, tj. miejsce objawienia Matki Boskiej z 19 sierpnia 1917 r., gdyż 13 sierpnia dzieci były uwięzione przez władze. W Valinhos znajduje się też wieńcząca drogę krzyżową Golgota z małą kapliczką.
 Profil Relacje PM off
ted07 lubi ten post.

#35 PostWysłany: 19 Kwi 2026 09:33 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 88 731
Krajów: 16 / 7.7%
srebrny
Z dworca autobusowego odjeżdżają średnio co 1h autobusy do Fatimy. Cena biletu OW to 13,50 €. Bilety kupujemy w kasie biletowe na dworcu OW lub RT, autobusy nowe i komfortowe.
Przejazd około 90 min.
Jest to bardzo dobry sposób aby dostać się z Lizbony do Fatimy. Byłem w lutym 2026 jakby miał ktoś pytania proszę pisać postaram się odpowiedzieć.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 19 Kwi 2026 09:52 
Awatar użytkownika

srebrny
Kiedyś robiłem ten odcinek FlixBus'em z Oriente i widzę, że nadal jest to dobra opcja.
Mnóstwo biletów w granicach 20-30 PLN.
Można też bezpośrednio z lotniska.

Załączniki:
flixbus.png
flixbus.png [ 95.36 KiB | Obejrzany 161 razy ]

#37 PostWysłany: 19 Kwi 2026 11:39 
Moderator forum

ted07 napisał(a):
Cena biletu OW to 13,50 €.

Ja również się polecam z ewentualną pomocą. Powyższa cena zależy od dostępności miejsc, bo przez własne gapiostwo pomyliłem godziny i mój wcześniej zarezerwowany autobus już odjechał ?, więc musiałem kupić bilet na miejscu (nie wiem jak na Oriente, ale w Fatimie służy do tego nie tylko kasa, lecz też specjalny biletomat).

Jeśli ktoś zna dokładną godzinę kiedy będzie potrzebował przejazdu, to najtaniej wychodzi zakup biletu z wyprzedzeniem przez internet lub aplikację Rede Expressos (nie trzeba zakładać konta) - nawet za 6 EUR.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości