Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
wyszukiwarka-najtanszych-biletow-w-pendolino-intercity,35,155015

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 82  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 14 Sie 2017 10:13 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 200 714
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Czy przy kilku opóźnieniach w podróżach na bilet weekendowy PKP IC przysługuje jakiś zwrot? W jedno miejsce w ogóle nie mogłem pojechać, bo pociąg miał 120 minut opóźnienia, w dwóch innych przejazdach, z których skorzystałem, też spore obsuwy.
W dwóch kasach nie byli w stanie odpowiedzieć, proponowali reklamację. Nie wiem, czy jest sens.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#422 PostWysłany: 14 Sie 2017 10:16 

srebrny
No tak. Przecież InterCity robi tak, że teoretycznie TLK to ich najsłabsza marka - czyli najgorszy tabor i najdłuższa jazda, ale w praktyce często zdarza się, że i skład jest porównywalny z EIC i czas jazdy też. Porównanie do Ryanaira o tyle niezasadne, że tam też jest "po taniości", ale na zasadzie, że bilet tani, miejsca mało, a za resztę dopłaćcie, jednak nie latają przestarzałe samoloty i to jest kwestia modelu biznesowego, a nie klas z wachlarza produktów. Tym bardziej, że pytanie było chyba o dopłaty bagażowe a la tanie linie.
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 14 Sie 2017 12:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
A jak wygląda typowy pasażer w TLK i EIC? Może i jest taniej i mniej wygodniej ale przynajmniej ludzie się mnie nadymają i jest z kim pogadać? ;)

#424 PostWysłany: 14 Sie 2017 13:04 
Awatar użytkownika

niebieski
@Donovaninho śmiało składaj reklamacje. Za opóźnienie powyżej 60 minut, przysługuje Ci zwrot 25% ceny biletu, za opóźnienie powyżej 120 minut, przysługuje Ci zwrot 50 % ceny biletu. Przy czym jest jedno obostrzenie, nałożone przez EuroKołochoz, zwany dalej dla zmylenia przeciwnika Unią Europejską, suma zwrotu musi być wyższa niż 4 euro, inaczej zwrot nie przysługuje.
@namteH Ja porównałem tylko tabor.
@MacKoz Tylko PR to inna spółka, nie oferująca bezpośrednich połączeń między dużymi miastami. Dlatego odniosłem się tylko do połączeń IC.
namteH lubi ten post.

#425 PostWysłany: 14 Sie 2017 13:18 

niebieski
Oferuje. Np. Poznań - Szczecin, Wrocław, Toruń, Zielona Góra.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 14 Sie 2017 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
pawelos napisał(a):
@Donovaninho śmiało składaj reklamacje. Za opóźnienie powyżej 60 minut, przysługuje Ci zwrot 25% ceny biletu, za opóźnienie powyżej 120 minut, przysługuje Ci zwrot 50 % ceny biletu. Przy czym jest jedno obostrzenie, nałożone przez EuroKołochoz, zwany dalej dla zmylenia przeciwnika Unią Europejską, suma zwrotu musi być wyższa niż 4 euro, inaczej zwrot nie przysługuje.
@namteH Ja porównałem tylko tabor.
@MacKoz Tylko PR to inna spółka, nie oferująca bezpośrednich połączeń między dużymi miastami. Dlatego odniosłem się tylko do połączeń IC.

Ja dodam jeszcze jedno - opóźnienia muszą być min. 2
Ja 2 lata temu miałem jedno (wprawdzie bardzo duże, bo 190 minut) i złożyłem reklamację i mi odrzucili.
Wprawdzie miałem też jeszcze jedno ale dałem sobie spokój z korespondowaniem z nimi bo bilet kosztował 79 PLN, objechałem na min kawał Polski (Warszawa-Szklarska Poręba-Wałbrzych-Kłodzko-Świnoujście-Warszawa).

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 14 Sie 2017 14:07 

niebieski
Ja ostatnio miałem niesamowitą przyjemność jechać pociągiem, który opóźnił się 13 godzin :) (oczywiście jakiejkolwiek próby zorganizowania transportu zastępczego nie było, a sam do celu dotarłem taksówką)
Reklamacja złożona, jestem ciekaw jak ją potraktują, wcześniej tylko raz na 3 przypadki udało mi się uzyskać jakiś zwrot.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 18 Sie 2017 23:14 
Awatar użytkownika

niebieski
@borcak jeśli spełniasz warunki regulaminu to chyba nie ma powodu do obaw. Powodzenia :)

Moje pytanie: czy w promocji Biletowa czwartkomania zdarzają się przejazdy z Warszawy do Krakowa? Ciężko mi znaleźć jakieś wcześniejsze promocje, a wiem, że sporo osób podróżuje na tej trasie. Godzina poranna nie robi mi problemu ;)
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 18 Sie 2017 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 48
Kilometry: 47 050
Krajów: 13 / 6.1%
niebieski
jechał ktoś z Was nocnym międzynarodowym pociągiem z Budapesztu ?? mam bilet kupiony na wagon przedziałowy i nie wiem jaki standard ,ponoć jest to zdeklasowany wagon intercity pierwszej klasy ale pytam Was może ktoś jechał
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 19 Sie 2017 07:43 
Awatar użytkownika

Loty: 159
Kilometry: 213 043
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Jeżeli to CHOPIN to http://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=IC&cislo=407&nazev=Chopin&rok=2017&lang=pl znajdziesz planowane zestawienie wraz ze zdjęciami.
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 19 Sie 2017 10:54 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Moja smutna historia: zamierzam jutro jechać na trasie Pszczyna - Ostrawa pociągiem IC (który na granicy zmienia się w EC czy tam EIC). Jest to kilkadziesiąt kilometrów. Bilet na taki sam pociąg w drugą stronę da się kupić na stronie czeskich kolei za ok. 30 zł. Na stronie Intercity się nie da, no więc idę do kasy i proszę o taki bilet. Trwa to dość długo, kasjerka musi coś sprawdzić w jakichś śmiesznych folderach. Na wyświetlaczu najpierw pojawia się kwota 15,23, co wydaje się wartością rozsądną. Ale w końcu pani wydaje mi bilet i mówi:
- 376 złotych poproszę.
- Ile?!

Aby nie zasłużyć na bana na tym forum, biletu oczywiście nie kupuję. Znajduję w internecie "ofertę relacyjną", w ramach której mógłbym ten bilet zakupić za (13 + 3.50) €. Nie bardzo chcę tyle płacić, ale lepsze to niż miljon. Podaję kasjerce kod oferty 95 i proszę o wystawienie biletu z Katowic, ale nie - nie wchodzi.

Zostaję poinformowany, że gdybym przyszedł dzień wcześniej (tj. 3 dni przed wyjazdem), być może mógłbym kupić bilet w ofercie promocyjnej, "już za jakieś 100 zł".

Ostatecznie dochodzimy do tego, że powinienem kupić bilet do Zebrzydowic (a najlepiej do stacji "Zebrzydowice (Gr)", no ale takiego oczywiście nie udaje się wystawić), a dalej poprosić konduktora o jakąś "przejściówkę" (czy inny szatański instrument). Wg kasjerki, nie powinno to kosztować kilkaset złotych... Na stronie kolei czeskich kupuję za 3,40 zł bilet z pierwszej stacji po czeskiej stronie (Bohumina) do Ostrawy.

Moja podróż (godzinna, jednym pociągiem, bez przesiadek) będzie więc na 2-3 biletach i wygląda tak:
- Pszczyna-Zebrzydowice - 11 zł
- Zebrzydowice-Bohumin (kilkanaście minut i kilometrów) - na gapę / przejściówka / ???
- Bohumin-Ostrawa - 3,40 zł

Kilka pytań, jeśli ktoś może wie:
- czy robię to optymalnie?
- czy tę przejściówkę da się w ogóle kupić? czy trzeba ją kupować?
- czy uważacie, że to wszystko jest normalne? :)

#432 PostWysłany: 19 Sie 2017 11:03 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To jest patent stary jak świat znany i stosowany przez wszystkich "MiKoli", tak się właśnie kupuje bilety na pociągi międzynarodowe żeby wyszło najtaniej, nigdy na całą trasę na raz chyba że jest jakaś oferta promocyjna w stylu "z X do Y już za 19€".

Ostatnio edytowany przez kemot, 19 Sie 2017 11:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#433 PostWysłany: 19 Sie 2017 11:05 

srebrny
dokladnie tak sie robilo na studiach, bilet nigdy na cala trase, tylko do granicy i od granicy.

jesli dobrze pamietam to w Zebrzydowicach trzeba bylo wyskoczyc do kasy PKP i kupic przejsciowke, ale moglo cos sie zmienic z tymi wszystkimi nowymi ic, ec, tlk itd... mozna sprobowac w necie kupic przejsciowke na stronach pl lub cz
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#434 PostWysłany: 22 Sie 2017 17:56 

niebieski
czy PKP albo inny przewoznik oferuje /zaoferuje pociag specjalny np na koncert Depeche Mode w Lodzi 9.02.2018 taki, by mozna po koncercie wrocic np do Warszawy w nocy?
pytam z ciekawosci, mieszkam kilka lat zagranica i to tutaj tzn w Szwajcarii cos takiego to rzecz normalna
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 22 Sie 2017 18:03 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Raz czy dwa razy, był specjalny pociąg

http://www.polskatimes.pl/artykul/22013 ... ,id,t.html

Teraz trzeba szukać busów specjalnych
 Profil Relacje PM off  

#436 PostWysłany: 23 Sie 2017 13:57 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Wracając do mojego przejazdu do Ostrawy kilka postów wyżej: kupiłem w kasie do Zebrzydowic (można było też przez internet) i przez internet z Bohumina do Ostrawy.
Zaraz za Zebrzydowicami rozpoczęła się kontrola biletów (tak więc dementuję informacje z internetu, że nigdy nie ma kontroli między Zebrzydowicami i Bohuminem). Konduktorka sprzedała mi bilet z "Zebrzydowice" do "Zebrzydowice (Gr)" za 7 PLN (i dziwiła się, że w kasie nie dało się wystawić do "Gr").
Łącznie miałem 3 bilety za ok. 22 zł.

#437 PostWysłany: 23 Sie 2017 18:52 
Awatar użytkownika

niebieski
może to już było ale tak dla woli przypomnienia http://businessinsider.com.pl/finanse/f ... kp/5sqrm51
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#438 PostWysłany: 23 Sie 2017 20:43 
Awatar użytkownika

niebieski
dj3500 napisał(a):
Wracając do mojego przejazdu do Ostrawy kilka postów wyżej: kupiłem w kasie do Zebrzydowic (można było też przez internet) i przez internet z Bohumina do Ostrawy.
Zaraz za Zebrzydowicami rozpoczęła się kontrola biletów (tak więc dementuję informacje z internetu, że nigdy nie ma kontroli między Zebrzydowicami i Bohuminem). Konduktorka sprzedała mi bilet z "Zebrzydowice" do "Zebrzydowice (Gr)" za 7 PLN (i dziwiła się, że w kasie nie dało się wystawić do "Gr").
Łącznie miałem 3 bilety za ok. 22 zł.

W sumie to się dziwię. Ja wsiadałam dokładnie w Zebrzydowicach kilkanaście miesięcy temu i nic podobnego nie miało miejsca. Najważniejsze, że udało się kupić w dobrej cenie tę przejściówkę :)
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 26 Sie 2017 09:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Przerabiał ktoś reklamację za opóźnienie przy bilecie kuszetka/sypialny. Tam cena rozbita jest na dwie pozycje:
1.Opłata za przejazd czyli cena biletu
2.Opłata rezerwacyjna czyli za miejsce do leżenia/sypialne
Skoro jest mowa o zwrocie 25/50 % ceny biletu, to zwracają za całość czy tylko za sam bilet bez opłaty rezerwacyjnej ?

#440 PostWysłany: 30 Sie 2017 11:11 
Awatar użytkownika

niebieski
Tanieją bilety międzynarodowe do Kijowa http://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci ... 83227.html . Swoją drogą podejrzewam że to oddech Wizzaira czują za plecami
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1630 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 82  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości