Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 31 Lip 2017 11:58 

srebrny
na Krupowki nie przyjezdza 20 milionow turystow.. poza tym pol Zakopanego zyje z turystyki (dutki, dutki), a w Barcelonie kilka procent...
 Profil Relacje PM off  

#42 PostWysłany: 31 Lip 2017 12:22 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@ibartek
Kilka procent? A skąd takie dane? Wiesz ile ludzi pracuje chociażby na lotnisku, w transporcie, barach , restauracjach i ich zaopatrzeniu, w rozrywce (to nie tylko disco), i jeszcze w tych okropnych hotelach i ich zaopatrzeniu?
I jak już wychodzisz z takimi usprawiedliwiającymi ataki "argumentami" to powiedz mi gdzie to pracują te lewaki? W czym to im przeszkadza, że ktoś sobie autobusem przejedzie i fotki po popstryka?
2 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 31 Lip 2017 12:48 

srebrny
imho, nie wiem po co sie tak nakrecacie ta historia, niczego nie usprawiedliwialem, ani czy to 'lewaki', 'prawaki', imigranci czy zule spod sklepu... a turystyka to nie tylko profity, ale tez problemy.

nawet nie chcialo mi sie niczego udowadniac ani szukac statystyk, na szczescie latwo sie odnalazly, wychodzi dokladnie kilka procent ludzi pracujacych w turystyce (5-10%)

http://professional.barcelonaturisme.co ... APjAtXg_rQ

http://www.barcelonaturisme.com/uploads ... 16OTB2.pdf

Załączniki:
bcn.jpg
bcn.jpg [ 98.66 KiB | Obejrzany 1709 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 31 Lip 2017 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
Po pierwsze po co na forum turystycznym opisywać kwestie w tak silnym kontekście politycznym.
Po drugie nie wiem jak można po jednym artykule dochodzić do takich szybkich i bezdyskusyjnych wniosków?
Po trzecie nie wiem czy to jakiś syndrom jakiejś manii, tak trochę trawestując:
Cytuj:
Za późno już podpalać tęcze, za późno to nie pomoże nic, lewaki są wszędzie, lewaki są wszędzie, tak trudno w tej Barcelonie żyć...

No i na koniec fajnie jakby to było tak proste, łatwiej by się żyło w prostym świecie - to jest białe, a to czarne to zależy tylko od tego, a to od tamtego. Przykro mi, ale świat jest bardziej skomplikowany.
Rockriderr lubi ten post.

#45 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
-- 31 Lip 2017 13:03 --

Aron napisał(a):
A) Po pierwsze po co na forum turystycznym opisywać kwestie w tak silnym kontekście politycznym.
B) Po drugie nie wiem jak można po jednym artykule dochodzić do takich szybkich i bezdyskusyjnych wniosków?
C) Po trzecie nie wiem czy to jakiś syndrom jakiejś manii, tak trochę trawestując:
Cytuj:
Za późno już podpalać tęcze, za późno to nie pomoże nic, lewaki są wszędzie, lewaki są wszędzie, tak trudno w tej Barcelonie żyć...

No i na koniec fajnie jakby to było tak proste, łatwiej by się żyło w prostym świecie - to jest białe, a to czarne to zależy tylko od tego, a to od tamtego. Przykro mi, ale świat jest bardziej skomplikowany.

Ad.A to są jedynie sucha fakty, a kontekst polityczny jest nierozerwalnie związany z aktami wandalizmu o czym wspominałem w wątku o nadgorliwych
Ad.B. do żadnych wniosków tu nikt nie dochodzi (no może taka jedna osoba); same fakty a co z nimi zrobisz to twój problem
Ad.C tak, lewaki maja manie na punkcie turystów, zgadzam się.

Chciałbym żeby było tak jak tutaj piszesz ale, jak widać, są grupy ludzi, którym zależy na tym żeby tak nie było...
To są ci sami co wdzierają się do mieszkań, zmieniają zamki i potem zostajesz z niczym na ulicy, w imię walki klas.

-- 31 Lip 2017 13:12 --

@ibartek
Bezpośrednio, w turystyce, w Barcelonie (więc np El Prat odpada) pracowało w 2015 7,8%; (http://www.bcn.cat/estadistica/angles/d ... 003020.htm). Jakkolwiek, w transporcie było 4,3%. I jak mi powiesz, że pociągi na Monsterrat będą jeździć pełne bez turystów to pozwolę sobie nie kontynuować dyskusji z Tobą.

#46 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ad. A Dalej nie rozumiem po co to uwypuklać
Ad. B No właśnie i tu tkwi problem czy rozumowanie od jednostkowego przypadku do teorii ogólnej, które popełniasz jest prawidłowe metodologicznie (patrz na pkt C)
Ad. C Do mnie też docierają, różne historie i jakoś nie opisuje ich na forum turystycznym, chociażby ostatnie przypadki problemów w zwiedzaniu Polski przez młodzież ciemniejszej karnacji i jakoś ni jak mi tu lewaki nie pasują. Pewnie jak otwierasz lodówką i czujesz, że się coś zepsuło to jesteś pewien że leży po lewej stronie ;)

#47 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Aron
Ale chociaż akceptujesz fakt, że lewacki lider pochwalił i powiedział, że tak trzeba robić dalej?

#48 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:25 

Ale o co im chodzi w tej Barcelonie ? Zakaz budowy hoteli , wynajmowania mieszkań itd
Ci ludzie na Zachodzie już całkiem oszaleli ?
Sprawdziłem sobie statystykę.
Barcelona 1,6 mln mieszkańców - ok 8 mln turystów rocznie
Kraków 0,7 mln mieszkańców- ponad 10 mln turystów rocznie

I w Krakowie wszyscy zadowoleni, że można na turystach zarabiać. Wręcz proszą o więcej.
 PM off  

#49 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Poproszę nazwisko lidera + jakiej organizacji jest liderem + cytat z wiarygodnego źródła

#50 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:32 

srebrny
@jacakatowice

Last year the city’s 1.6 million residents were heavily outnumbered by an estimated 32 million visitors, about half of them day-trippers.

https://www.theguardian.com/world/2017/ ... dation-law
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:35 

A faktycznie. 32 mln turystów było. To trochę dużo .

Moda, moda i owczy pęd. Tak jak u nas teraz Albania. Nagle wszyscy tam zaczęli jeździć. A parę lat temu była cisza.
 PM off  

#52 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:43 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
-- 31 Lip 2017 13:42 --

@jacakatowice
...i tak było przez wiele lat i nikt szczególnie nie płakał. I teraz w sumie te max 10% poparcia, które ma ta skrajna lewica to też nikt ale, jak widać, mają wystarczające poparcie idące z góry żeby dopuszczać się takich aktów.

Przejdźmy do hoteli itp. W Barcelonie gęstość zaludnienia to prawie 16000 osób ma km2 (Warszawa-3400, Kraków-2340, Paryż-21000, Mediolan-7300, Madryt-5300). Co oznacza? To samo co chów klatkowy. Można upchnąć taką liczbę ludzi na tak małym obszarze ale nie można się dziwić jak potem pojawi się jakiś wódz narodu. Ci co chodzą do roboty rano i wracają wieczorem to raczej nie mają czasu na takie głupoty, ale w Barcelonie, na uniwersytetach jest bardziej w modzie iść na manifestacje niż zakuwać do egzaminu. No i teraz to kiełkuje i rośnie. Airbnb i hotele mogłyby (w bardzo ograniczonym zakresie oczywiście) rozwiązać ten problem, bo mieszkania by tak podrożały, że ludzie by poszukaliby mieszkań niekoniecznie w tym mieście. Dookoła jest +/- 20 innych, spokojniejszych.

Tu nie chodzi o turystykę tylko o rosnącą w siłę skrajną lewicę, która zachęca do grabienia mienia "turystycznego".

-- 31 Lip 2017 13:43 --

Aron napisał(a):
Poproszę nazwisko lidera + jakiej organizacji jest liderem + cytat z wiarygodnego źródła

http://www.elmundo.es/cataluna/2017/07/ ... b4625.html

#53 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:53 

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Kraków 0,7 mln mieszkańców- ponad 10 mln turystów rocznie

I w Krakowie wszyscy zadowoleni
naprawdę? -> Centra Krakowa i Gdańska zmieniają się na gorsze przez Airbnb
chyba zbyt łatwo przychodzi nam używanie wielkich (ogólnych) kwantyfikatorów...

pamiętam również narzekanie niejakiego Dziwisza na zachowanie pijanych Anglików w czasie świąt, ale rozumiem, że to też "lewak"... ;)
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 31 Lip 2017 13:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba mój hiszpański jest za słaby bo nie widzę w tym artkule, by jakiś "lider" pochwalił i zachęcał do identycznych działań.

#55 PostWysłany: 31 Lip 2017 14:07 

Wszyscy NORMALNI są zadowoleni. :D z napływu turystów. Sam do tego grona dołączam od czasu do czasu w Krakowie. ;) I nie wyobrażam sobie, że komuś z miejscowych to się nie podoba.
A swoją drogą to podziwiam tych ludzi. Ich samozaparcie i wytrwałość. Ciągną latem do Barcelony, Rzymu, Wenecji , Florencji.
I walczą w tym upale z innymi o dostęp do wszystkiego. Komunikacji, zabytków, jedzenia, wody itd + te ceny Nawet w wątku o booking ktoś się żalił, że klepnął 8 nocy w Barcelonie za ok 2 000 pln , a to o euro chodziło. :mrgreen: i chcą mu ponad 8 000 pln zdjąć z KK.

PS. Wczoraj w TV. Kolejka do kolejki na Kasprowy w Zakopcu na 6 godzin stania. :o I ludzie stoją. Często z małymi dziećmi...
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 31 Lip 2017 14:12 
Awatar użytkownika

niebieski
I pomyśleć, że mieszkając tam musisz też walczyć w tym upale o dostęp do komunikacji, mieszkań, ulubionych knajpek, miejsc itd. no i te ceny, ale nie Ty jesteś NORMALNY i jesteś zadowolony z napływu turystów ;)

#57 PostWysłany: 31 Lip 2017 14:19 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Aron napisał(a):
Chyba mój hiszpański jest za słaby bo nie widzę w tym artykule, by jakiś "lider" pochwalił i zachęcał do identycznych działań.

Tu masz artykuł z przed 10 dni https://elpais.com/ccaa/2017/07/20/cata ... 80731.html

#58 PostWysłany: 31 Lip 2017 14:19 
Awatar użytkownika

srebrny
ooooo temat nie skasowany :?: aż się dziwie, naprawdę
mam dysonans poznawczy
od kiedy za hasłami;
Barcelona dla Barcelończyków
Polska dla Polaków
Francja dla Francuzów
stoją lewacy :?:

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 31 Lip 2017 14:20 

Ale chyba wszyscy są zgodni co do tego, problemów z ruchem turystycznym nie rozwiązuje się za pomocą kamieni? Przecież nieuzasadniona agresja jest zła i niepokojąca sama z siebie - szczególnie, gdy jej obiektem stają się osoby postronne. Ja się bardzo cieszę widząc turystów odwiedzających Polskę :)
 PM off  

#60 PostWysłany: 31 Lip 2017 15:03 

niebieski
Jak to dobrze, że w Europie mają miejsce takie zdarzenia...Przecież gdyby nic się nie działo, grupa Rycerzy Polskich/Patryjotów (tak ich sobie nazywam) nie miała by o czym pisać postów na F4F i wylewać swojej niechęci/ złości/ nienawiści na temat lewaków... No i co? To uczucie mogłoby ich wręcz zadusić.
Ech, czasem zazdroszczę braku własnych problemów :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 67 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości