Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lip 2017 15:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Czy ktoś zorientowany w funkcjonowaniu WAW wie może cokolwiek, co się tam obecnie dzieje z obsługą bagażu?
Wczoraj lecieliśmy na trasie MAD-WAW-GDN i z 3 walizek na miejsce dotarły 2. Zrobiliśmy typową procedurę dot. brakującego bagażu, zakładając jednocześnie, że dotrze do nas najpóźniej dziś. Tymczasem, w "bagażowni" w GDN dowiedzieliśmy się, że nie wiadomo kiedy to nastąpi, bo od kilku dni w WAW jest jakiś poważny problem z obsługą bagażu i skutek jest taki, że z iluś tam walizek "zagubionych" na trasie WAW-GDN, od 22.07 dowieziono tylko jedną.
Faktycznie jest jakaś nadzwyczajna sytuacja?
Mamy z tym duży problem, bo w walizce są rzeczy, które w sobotę córka miała zabrać na kolejny wyjazd :-(

Wysłane z mojego P9 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#2 PostWysłany: 27 Lip 2017 15:50 

Loty: 726
Kilometry: 946 014
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
Zwolniło się wiele osób a na ich miejsce ....nie ma chętnych / info od obsługi naziemnej do stewardesy :!:
Sytuacja się komplikuje gdy lecisz Bombardierem i byłeś zmuszony przy dużym obłożeniu oddać podręczny do luku / Delivery On Aircraft / a po przylocie do WAW nie ma obsługi do szybkiego rozładowania i odebrania przez paxy a autobus z resztą pasażerów czeka a czas na transfer ucieka :oops:
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#3 PostWysłany: 27 Lip 2017 15:53 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ale tak jest od dłuższego czasu tam, jak się leci LO lub z *A.

Czekałem (jako priority) 35 minut na bagaż.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 27 Lip 2017 16:18 
Awatar użytkownika

platynowy
W pierwszej chwili też pomyślałem, że to sprawy kadrowe (urlopy, zwolnienia), ale z tego, co mówiła pani z obsługi lotniskowej w GDN jawi się obraz jakiegoś bagażowego Armagedonu w WAW. Jest tam niby ok. tysiąca sztuk zalegającego bagażu, którym nie ma się kto zająć i rozesłać na właściwe lotniska.

Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Lip 2017 17:14 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 643
Kilometry: 1 392 762
Krajów: 76 / 35.5%
Juz Wam mowie na tyle na ile moge co sie dzieje.
Od jakiegos czasu LO nie jest obslugiwane jako handling w WAW tylko przez Lot Services popularnie zwana LSem, czesc tras przejal Welcome zwany dalej WASem. Sprawa rozbija sie o to, ze sa teraz dwie sortownie i podczas Waszych przesiadek tych krotkich. Walizka zamiast przejsc przez jedna "hubowa" sortownie musi isc niestety przez dwie, dlatego czasami bagaze nie wyrabiaja. Osobiscie uwazam, ze tak duzego przewoznika w hubie powinien obslugiwac jedne handler ze wzgledu na wlasnie takie akcje. Ale to dopiero poczatki wspolpracy, nigdy wczensiej na Okeciu taka sytuacja nie miala miejsca, wczesniej byl jeden wielki handler no ale Unia, prawo konkurencyjnosci ( oba naleza do skarbu panstwa i PPLu) Oby to byla tylko choroba wieku dziecego i pozniej bylo juz lepiej z korzyscia dla pasazerow. No a poza tym handlerzy tez maja urlopy, czarterow cala masa, pasazerow coraz wiecej a zatrudnic kogos na lotnisku to nie jest przyuczenie na kasie kolegi ze Wschodu w 20minut.
3 ludzi lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 27 Lip 2017 17:23 
Awatar użytkownika

platynowy
No tak, z tego co piszecie, to ju pobili niechlubne i caly czas srubowane rekordy dlugosci obslugi bagazu z POZ - gdzie przy 1-2 lotach jednoczesnie (czasami tylko 1 z WAW) torby wyjezdzaly po 15-20 minutach w ilosci < 30 sztuk (1 wozek).
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Lip 2017 17:29 
Awatar użytkownika

platynowy
@oskiboski
Dzięki za gruntowne wyjaśnienie :)

Edit:
A jest szansa, że się to wkrótce unormuje? Zastanawiam się, czy mogę coś zrobić, by przyspieszyć powrót naszej walizki...

Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Lip 2017 18:08 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 519 314
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
tropikey napisał(a):
Zastanawiam się, czy mogę coś zrobić, by przyspieszyć powrót naszej walizki...

Zatrudnić się u nich i poszukać swojej walizki ;-)
tropikey lubi ten post.

#9 PostWysłany: 27 Lip 2017 18:10 
Awatar użytkownika

platynowy
Dobry pomysł, nie dość, że odzyskam walizkę, to jeszcze coś tam zarobię :D

Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#10 PostWysłany: 27 Lip 2017 18:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Problem właśnie w tym, że niewiele zarobisz (mówiąc bardzo delikatnie) i to jest jedna z najistotniejszych praprzyczyn całego opisywanego problemu w WAW, w związku z którym od kilku tygodni LOT lata poopóźniany na większości swoich połączeń które generowane są i z biegiem dnia kumulowane podczas postoju samolotu na płycie w WAW.
Sytuacja powinna w miarę powrócić do normy wczesną jesienią po zakończeniu szczytu przewozowego, a przed kolejnym sezonem letnim muszą nastąpić gruntowne zmiany, inaczej problem będzie powracał z coraz większą siłą.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

#11 PostWysłany: 27 Lip 2017 18:55 
Awatar użytkownika

platynowy
Mam nadzieję, że nie płynie z tego wniosek, że walizka dotrze do nas dopiero po wakacjach...

Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości