Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:01 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Krajów: 23 / 10.8%
Zbanowany
W związku z ostatnimi i nie ostatnimi promocjami wynikającymi z błędów systemów świadomych lub mniej zadaje sobie takie pytanie: czy to się w ogóle opłaca?

Weźmy takie Seszele z których notabene sam skorzystałem. De facto do dnia wylotu nie możemy być pewni czy polecimy. I co wtedy z noclegami? Przecież wtedy w takich rejonach nie zarezerwuje się już niczego, co prawda są jeszcze opcje rezerwacji z bezpłatnym odwołaniem , ale droższe i na pewno do jakiejś daty przed rozpoczęciem noclegu.

Kolejna kwestia to sprawa przewalutowania i straty na nim....niby niewiele, ale przy większych kwotach trochę się zbiera.

Zapraszam do dyskusji i proszę mnie z góry nie krytykować tekstami typu " kto nie ryzykuje ten nie pije szampana " czy " nie chcesz to nie kupuj "

Zdaje sobie sprawę, że kwoty rzędu 1300zł za przelot na Seszele to jest niebywała okazja przy organizowanych wakacjach tamże za plus minus 10000zł, ale czy dodając wszelkie niepewności i ewentualne straty z tym związane jest to warte zachodu?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Nie opłaca się ludziom zastanawiającym się czy to się opłaca.
27 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:12 

srebrny
namteh pieknie powiedziane pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#4 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:41 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nie chcesz/boisz się? Nie kupuj.
Dajesz innym szansę.

Podróżowałem na ponad 40-50 błędach (czy to OTA czy linii) i jakoś odbyłem je.

Jak mówi stare rumuńskie przysłowie:
Kto nie ryzykuje, szampana nie pije!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:42 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
@ind_globtroter .Sam sobie odpowiedziałeś tym zdaniem " kto nie ryzykuje ten nie pije szampana ". To jest tak jak praktycznie w każdej dziedzinie życia , w każdym momencie życia , w każdym biznesie. Jak można jeszcze lepiej to wytłumaczyć ?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:44 
Awatar użytkownika

srebrny
ind_globtroter napisał(a):
W związku z ostatnimi i nie ostatnimi promocjami wynikającymi z błędów systemów świadomych lub mniej zadaje sobie takie pytanie: czy to się w ogóle opłaca?

Weźmy takie Seszele z których notabene sam skorzystałem. De facto do dnia wylotu nie możemy być pewni czy polecimy. I co wtedy z noclegami? Przecież wtedy w takich rejonach nie zarezerwuje się już niczego, co prawda są jeszcze opcje rezerwacji z bezpłatnym odwołaniem , ale droższe i na pewno do jakiejś daty przed rozpoczęciem noclegu.

Kolejna kwestia to sprawa przewalutowania i straty na nim....niby niewiele, ale przy większych kwotach trochę się zbiera.

Zapraszam do dyskusji i proszę mnie z góry nie krytykować tekstami typu " kto nie ryzykuje ten nie pije szampana " czy " nie chcesz to nie kupuj "

Zdaje sobie sprawę, że kwoty rzędu 1300zł za przelot na Seszele to jest niebywała okazja przy organizowanych wakacjach tamże za plus minus 10000zł, ale czy dodając wszelkie niepewności i ewentualne straty z tym związane jest to warte zachodu?

NIE

tu nie ma o czym dyskutować, jakoś ostatnio jest wysyp takich tematów na poziomie szkoły podstawowej

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:51 

Loty: 86
Kilometry: 165 130
Krajów: 23 / 10.8%
Zbanowany
Nie rozumiem co łączy poziom szkoły podstawowej z moimi wątpliwościami. To jest po prostu dyskusja. Doskonale zdaje sobie sprawę, że jest w tym trochę ryzyka, ale zastanawia mnie czy jak się na to spokojnie przemyśli to czy jest to sensowne.

Nie rozumiem skąd ten atak.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lip 2017 19:56 
Site Admin

Loty: 538
Kilometry: 995 604
Krajów: 82 / 38.3%
A ja mimo wszystko postaram się odpowiedzieć..

1) Zazwyczaj w przypadku klasycznych EF z dużym prawdopodobieństwem wiemy czy polecimy jeśli otrzymaliśmy e-ticket i bilety nie zostaną skasowane w ciągu kilku tygodni od wystawienia. Warto śledzić dyskusje w internecie czy komuś już skasowali, czy ktoś zdołał polecieć i wrócić, czy jest jakieś stanowisko linii lotniczej.
2) Na przewalutowaniach nie trzeba tracić, wystarczy płacić kartami walutowymi. Polecam zapoznać się na forum z tematami revolut, kantoru Alior banku czy kartami walutowymi T-mobile. Kiedy płacić jaką by nic nie stracić.
3) Jeśli mimo wszystko to Cię nie przekonuje i będziesz się zamartwiał o zaplanowany urlop to prawdopodobnie EF nie jest dla Ciebie. Każdy powinien korzystać z takiej formy planowania urlopu która pozwoli mu się nim cieszyć w pełni - dla jednych będzie to wypoczynek z biurem podróży, dla innych samodzielnie złożona wycieczka z wykorzystaniem "normalnych" biletów, a dla kogoś EF. Nie ma opcji gorszych i lepszych (co najwyżej droższe i tańsze) - każda opcja będzie bardziej odpowiednia dla kogoś
5 ludzi lubi ten post.
Grzegorz40 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:02 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 70 255
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
panowie trochę nie w temacie ale trochę tez

w związku ze mówimy o errorach to jak postępujecie jak widzicie error na cenie hotelu?

bókować a potem szukać lotu jak nie skasują mi hotelu?

znalazłem mega ofertę 5* suite na i nie wiem co robić
 Profil Relacje PM off
Michal Szyszka lubi ten post.

#10 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:03 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
^^ Podzielić się tą ofertą z nami ;)
4 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:04 

@lovenz, ja też swojego czasu znalazłem mega ofertę ;)
islamabad-za-2-zl,81,108049

A zaklep sobie, pewnie Ci skasują, ale ile się nacieszysz to Twoje :)
 PM off
Japonka76 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ja jeszcze wypowiem się w kwestii dolotów, którą pominął @ind_globtroter, a które też są ważnym elementem EF.
EF z Polski to jak drugie Boże Narodzenie w roku. A źle dobrane lotniska wylotu mogą w znacznym stopniu podbić cenę wyjazdu. Dlatego, jeśli nie jest to trasa OJ w Europie, i jadę w 3-4 osoby, ostatnio preferuję dojazd samochodem, z dużym zapasem czasu, który można wykorzystać na zwiedzanie. Dojeżdżając do Amsterdamu przy EF Palau - koszt paliwa i parkingu wyszedł 305 zł/os. Nie trzeba dodawać, że bagaż rejestrowany był w cenie. A jadąc autem nie mam stresu, że w ostatniej chwili odwołają mi dolot, gdzieś go przekierują, itp. Owszem, może się sypnąć samochód w trasie, ale dotychczas mi się to nie zdarzyło. A lotu odwołane i opóźnione po >5h - i owszem.
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#13 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 70 255
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
@Don_Bartoss nie wiem czemu ale tam to chyba za free bym nie pojechał

a co do errora to tylko po tytule przeczytałem, owszem cena piękna ale to już za kilka dni wiec oferta last minute można rzec

Ostatnio edytowany przez mashacra, 11 Lip 2017 23:38, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Przewalutowanie bywa duzym problemem, szczegolnie przy biletach w biznes, ktore sa drozsze. Na dodatek w przypadku anulowania biletow, mozemy stracic na zmianie kursu. To jest jeden z aspektow, ktory powstrzymuje mnie przed rzucaniem sie na niektore oferty. Z tego samego powodu nie korzystam z EF przez OTA.

Wszystko to kwestia zyskow i strat.

#15 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:38 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@Aga_podrozniczka o kwestiach płatności pisał @Washington przed chwilą - to jest do ogarnięcia - Ty tak doświadczona masz z tym problemy? Co Cię powstrzymuje przed opisywanymi tu wielokrotnie rozwiązaniami?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
To, ze mieszkam w innym kraju, gdzie subkonta i karty walutowe nie sa tak popularne jak w Polsce. Nie mam prowizji za przewalutowanie, ale w przypadku niekorzystnych zmian kursowych dostaje po siedzeniu.

#17 PostWysłany: 11 Lip 2017 20:56 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
@Aga_podrozniczka: tak tak z wypowiedzi wcześniej gdzieś zrozumiałem że mieszkasz poza .pl ale myślałem że chociaż Revolut może być dla Ciebie pomocny. :)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 11 Lip 2017 21:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten wątek ma sens, gdyż spora grupa osób zaczyna zastanawiać się nad sensem tego pytania po wpisaniu numeru karty i kliknięciu płać.
Marcin Zastawny lubi ten post.

#19 PostWysłany: 11 Lip 2017 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 494 398
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
krasnal napisał(a):
Ja jeszcze wypowiem się w kwestii dolotów, którą pominął @ind_globtroter, a które też są ważnym elementem EF.
EF z Polski to jak drugie Boże Narodzenie w roku. A źle dobrane lotniska wylotu mogą w znacznym stopniu podbić cenę wyjazdu. Dlatego, jeśli nie jest to trasa OJ w Europie, i jadę w 3-4 osoby, ostatnio preferuję dojazd samochodem, z dużym zapasem czasu, który można wykorzystać na zwiedzanie. Dojeżdżając do Amsterdamu przy EF Palau - koszt paliwa i parkingu wyszedł 305 zł/os. Nie trzeba dodawać, że bagaż rejestrowany był w cenie. A jadąc autem nie mam stresu, że w ostatniej chwili odwołają mi dolot, gdzieś go przekierują, itp. Owszem, może się sypnąć samochód w trasie, ale dotychczas mi się to nie zdarzyło. A lotu odwołane i opóźnione po >5h - i owszem.

to z fejsbukowej grupy EF Zanzi - tak a propos tego co napisałeś...

Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Lip 2017 21:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
O EF na loty się nie wypowiem, bo nie korzystałem ale mam pewne doświadczenie zdobyte na booking'u itp, czyli jak wygląda spanie za grosze.
I tu od razu trzeba rozdzielić dwie kwestie związane z tym kto udostępnia łóżko: prywatna osoba, typu agroturystyka, zajazd, gościniec itp czy jest to np sieć hoteli.

Jeśli chodzi o ten drugi typ(duże hotele, sieci itp) to żadnych wyrzutów sobie nie robiłem. Raz spałem w hotelu 4*, gdzie za noc wołali chyba ze 60€... TV może i ogromne, łóżko też a w łazience tyle ręczników ze zaczynasz myśleć czy to aby nie luksusowy substytut papieru toaletowego... ale to wszystko wstawione w cienkie ściany, wszystko słychać, a śniadanie jakieś takie mało sycące. 60€ to sporo za dużo.

Inny przykład (z samego booking'a): 40€ za 4 noce zamiast 240€... Miły byłem i zapytałem wprost czy uznają. Powiedzieli, że tak i że nie będzie problemu. Nie było żadnych problemow; dostałem nawet jakieś żarcie na miejscu. Jakkolwiek, obiekt (agroturystyka) za 4 dni nie dostał nawet tego co normalnie dostają za 1 (czyli 60€). Inna sprawa czy za jednego dziada zdzierać 60€ za noc to przystoi? Tak, miałem wyrzuty sumienia! Pomimo tego, że nikt nie został zaskoczony, wszystko odbyło się ze sporym wyprzedzeniem i że nikt by się nie obraził gdyby po prostu anulowano rezerwacje. Teraz jestem ostrożniejszy z takimi błędami ale...

...był mały replay :D Znowu ktoś się machnął przy wprowadzaniu ceny. 6,5€ zamiast 65€... W dość dyskretny sposób dałem chyba ze 3 możliwości kontaktu ze mną i w ogóle żeby się skapnęli jaką gafę walnęli. Nie był to ani jakiś zaplanowany wyjazd, ani podróż marzeń; po prostu wszystko pod ten jeden nocleg, oddalony o pół dnia drogi na rowerze... Niestety. Jakkolwiek, uważam, że 6,5€ za kurs obsługi booking'a to dobra cena. ;)
lovenz lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości