Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Cze 2017 12:02 

Loty: 92
Kilometry: 169 098
Krajów: 18 / 8.4%
Cześć wszystkim!

Na przełomie października i listopada tego roku, będę miał przyjemność spędzić 16 nocy w Los Angeles. Tylko..no właśnie, nie jestem pewien czy to dobry pomysł :)

Z wielu źródeł jak i opinii słyszałem, że Los Angeles jest miastem w którym wystarcza spędzić max kilka dni, a pobyt na +- dwa tygodnie to marnotrastwo czasu.
Ten fakt spowodował, że zacząłem zastanawiać się nad reorganizacją planu..

Wielka prośba do Was o rady, jak zaplanować 16 dni pobytu w Kalifornii, jak wy byście to zrobili, zeby wycisnąć z tej przygody maksa.
Wstępnie myślałem o pakiecie 8+8 (LAX i SFO), ale to niewielkie urozmaicenie..
Na pewno chcielibyśmy objechać okoliczne miejscowości w LAX (Malibu, Santa Monica etc), zobaczyć choć na 1 dzień Las Vegas, Wielki Kanion też nie byłby głupim pomysłem.. Tylko jak to zrobić.. Oczywiście planujemy wynająć samochód.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i pomysły, czasu coraz mniej i należałoby się rozejrzeć za jakimś spaniem :)
Pozdrawiam, Dreszcz

Image
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 21 Cze 2017 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 57 620
Krajów: 11 / 5.1%
niebieski
Jeśli to podróż służbowa to rozumiem, ale jeśli jedziesz na wakacje i planujesz pobyt w LA dłużej niż dwa dni, to chyba postradałeś zmysły.

Poczytaj podobne tematy. California, Nevada, Utah i Arizona to cudowne miejsca. W skrócie, wypożyczasz auto i jeździsz sobie po tych stanach i zwiedzasz.

Czytaj forum. Wszystko opisane setki razy. Tutaj masz relacje, ale jest pełno tematów w których omawiane są plany objazdówek i co warto zobaczyć.

stany-stany-fajowa-jazda-po-zachodzie,210,97168

kalifornia-w-dwa-tygodnie,210,96759

roadtrip-po-zachodzie-usa-ndash-10-parkow-narodowych-w-miesiac,210,105760

zachod-usa-2016-california-nevada-arizona-utah,210,97492

usa-zachod-2016-piec-w-jednym,210,93905

od-a-do-z-kalifornia-i-nevada,210,90509

usa-roadtrip-2015-nevada-arizona-utah-california,210,83199

i wiele wiele innych
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Cze 2017 12:26 

kontrol napisał(a):
Jeśli to podróż służbowa to rozumiem, ale jeśli jedziesz na wakacje i planujesz pobyt w LA dłużej niż dwa dni, to chyba postradałeś zmysły.

Poczytaj podobne tematy. California, Nevada, Utah i Arizona to cudowne miejsca. W skrócie, wypożyczasz auto i jeździsz sobie po tych stanach i zwiedzasz.

Czytaj forum. Wszystko opisane setki razy. Tutaj masz relacje, ale jest pełno tematów w których omawiane są plany objazdówek i co warto zobaczyć.

stany-stany-fajowa-jazda-po-zachodzie,210,97168

kalifornia-w-dwa-tygodnie,210,96759

roadtrip-po-zachodzie-usa-ndash-10-parkow-narodowych-w-miesiac,210,105760

zachod-usa-2016-california-nevada-arizona-utah,210,97492

usa-zachod-2016-piec-w-jednym,210,93905

od-a-do-z-kalifornia-i-nevada,210,90509

usa-roadtrip-2015-nevada-arizona-utah-california,210,83199

i wiele wiele innych

Hej, wielkie dzięki za ten post!
Na pewno przejrzę linki które tu dodałeś, ale tak sobie myśle, że raczej nie interesuje mnie objazdówka i spędzanie każdego dnia w innym miejscu, gdzie tu miejsce na byczenie się na plaży? :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Cze 2017 12:28 
Awatar użytkownika

niebieski
na plaży na przełomie października i listopada może być różnie. Prędzej obstawiałbym imprezy na basenie w Las Vegas.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Cze 2017 17:41 

kontrol napisał(a):

Nie przesadzaj. To zależy kto i jakie ma potrzeby, co chce zobaczyć, czy chce tam pobyć na spokojnie czy zobaczyć dane miejsce i jechać dalej.
 PM off  

#6 PostWysłany: 22 Cze 2017 09:35 
Awatar użytkownika

niebieski
W sumie racja, ale co można zobaczyć w LA? Tam na zwiedzenie wszystkiego, jeden dzień to dużo. Drugi na plaży. Trzeci można na jakiś park rozrywki upchnąć (SixFlags czy Universal), a później to już nie ma co robić. Na plażowanie celowałbym raczej w San Diego, szczególnie o tej porze roku.

Dreszcz napisał(a):
Wielka prośba do Was o rady, jak zaplanować 16 dni pobytu w Kalifornii, jak wy byście to zrobili, zeby wycisnąć z tej przygody maksa.
Wstępnie myślałem o pakiecie 8+8 (LAX i SFO), ale to niewielkie urozmaicenie.

Zależy jakie masz wymagania? Im bardziej na północ tym bardziej odpada plażowanie. Fajnie jest przejechać się drogą 1 z LA do SF ale tam będzie już chłodno. Z SF masz blisko piękne okolice jeziora Tahoe, ale tam już powinien być śnieg. Jeśli bardziej kręci cię ciepło i plażowanie to odpuść północ (zawsze to powód do powrotu). Jeśli zależy Ci na powolnym zwiedzaniu ja zrobił bym tak. Kilka dni w aglomeracji LA (Santa Barbara, Malibu, Long Beach itd). Później pojechałbym do San Diego. Następnie Las Vegas. Jeśli będziesz w Vegas w tygodniu, a nie w weekend to najlepsze hotele możesz dorwać za ~ 80USD, a najtańsze za 30USD. Możesz tam zrobić sobie bazę wypadową do wielu fajnych atrakcji w okolicy, ale jeśli masz jechać autem (nie z wycieczką z Vegas) i wracać to jest to bardziej męczące niż
Dreszcz napisał(a):
spędzanie każdego dnia w innym miejscu

Stany są ogromne, tam nawet do sklepu będziesz jeździł autem. Jeśli chcesz siedzieć w jednym miejscu to tak na prawdę nic nie zobaczysz.
Dlatego ja proponowałbym jednak przynajmniej kilka dni poświęcić na takie zwiedzanie i zrobić taką trasę.
http://tiny.pl/g1f87
Jest to "must see" tego co trzeba zobaczyć w tej okolicy, a resztę dni poświęcić na leniuchowanie czy to w Vegas czy w LA czy San Diego, jeśli to cie kręci.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Cze 2017 08:59 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Kontrol Ty już byłeś w Stanach ?
macq91 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 26 Cze 2017 09:08 

dobre rady i warto posłuchać tego co powyżej.
Los Angeles jest ciekawe jako opcja na maksymalnie 1-2 dni. Bo tak naprawdę to nic tam nie ma.
Plaże - San Diego, przemysł filmowy to kilka godzin, rezydencje gwiazd niedostępne (wysokie płoty i żywopłoty), aleja gwiazd śmieszna z jej ilością gwiazdeczek i śmieci... Więcej w tym magii kina niż prawdziwych...

szukaj atrakcji w San Francisco (i okolice), Las Vegas (i wszelkie parki naokoło: Grand Canyon, Bryce, Zion, Arches, Dolina Śmierci).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Cze 2017 10:46 
Awatar użytkownika

niebieski
@mikuś Nie byłem jeszcze. W tym roku będę pierwszy raz. ; )
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Cze 2017 10:58 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 171 925
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
Nie pytałem jakoś złośliwe, ale wydaje mi się, że ja najpierw pojechałbym do LA, zobaczył jak wygląda to wszystko na miejscu, a potem doradzałbym innym, że nic tam nie ma i nie warto jechać.

Nie wiem, może ja jestem jakiś inny, ale spędziłem w LA 2 dni i pojechałbym jeszcze raz, właśnie na 2 dni :roll:
kontrol lubi ten post.

#11 PostWysłany: 26 Cze 2017 11:56 
Awatar użytkownika

niebieski
@mikuś wiem, wiem heh
Po prostu wzoruje się na relacjach ludzi z forum i wcale nie odradzałem wizyty w LA. Po prostu napisałem, że wydaje mi się, że 16 dni w tym mieście to marnotrawstwo wakacji, a wizyta dłuższa niż dwa-trzy dni to przesada. Sam wybieram się do USA we wrześniu i dokładnie na LA mam zaplanowane 3 dni, w czym jeden to Universal Studios.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Cze 2017 12:32 

LA to miasto na 2-3 dni maksymalnie (zakładając, że ten trzeci dzień to Universal lub outlet village;))
Uderzałbym w kierunku LV - chociażby ze względu na ceny noclegów jest to przednia opcja na bazę wypadową w okoliczne parki.
 PM off  

#13 PostWysłany: 26 Cze 2017 17:25 

norman7 napisał(a):
dobre rady i warto posłuchać tego co powyżej.
Los Angeles jest ciekawe jako opcja na maksymalnie 1-2 dni. Bo tak naprawdę to nic tam nie ma.
Plaże - San Diego, przemysł filmowy to kilka godzin, rezydencje gwiazd niedostępne (wysokie płoty i żywopłoty), aleja gwiazd śmieszna z jej ilością gwiazdeczek i śmieci... Więcej w tym magii kina niż prawdziwych...

szukaj atrakcji w San Francisco (i okolice), Las Vegas (i wszelkie parki naokoło: Grand Canyon, Bryce, Zion, Arches, Dolina Śmierci).

Bez urazy ale dla mnie parki nardowe nie są żadną atrakcją czy kasyna w Las Vegas. Każdy inaczej definiuje słowo 'atrakcja'. Co ciekawego w oglądaniu góry kamieni czy kasyn w których statystyczny Polak nie zagra bo mu przecież szkoda.

"Nie byłem ale się wypowiem.". :D
 PM off  

#14 PostWysłany: 26 Cze 2017 17:41 

Nie zauważyłem, by ktoś tutaj polecał kasyna jako atrakcję. Owszem, LV to królestwo kiczu, przy którym Doda wymięka i w tym jego urok, ale w wielu kwestiach bije LA na głowę.
Chcesz z dnia na dzień udać się na fajny koncert? Musisz udać się do LV, nie do LA. Można wieszać psy na LV, ale od tego atrakcji w LA nie przybędzie - to nadal będzie miasto na 1-2 dni zwiedzania.
 PM off  

#15 PostWysłany: 26 Cze 2017 18:29 

Loty: 154
Kilometry: 250 756
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Ja lecę w listopadzie (od 18tego-do 25tego) na 7 dni.Mam nadzieję,że wystarczy zeby zobaczyć LA,LV SF.Obawiam się trochę o pogodę.Może być chłodno byle nie padało.Planuję po 2 dni na każde miasto plus grand canyon.Ale zobaczymy jak wypali.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 27 Cze 2017 08:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Jeśli między tymi miastami będziesz przemieszczał się samolotem to powinno starczyć czasu na szybkie zobaczenie najważniejszych atrakcji.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 03 Sie 2017 16:13 

Witam wszystkich, dzięki za dużą aktywność :)

Plan wyjazdu mam już opracowany, chętnie się podzielę i czekam na komentarze:

27.10 -01.11 LA - Beverly Hills, Griffith Observatory, Venice Beach/Canals, Universal Studios, Rodeo Drive, Long Beach, Disneyland, Hollywood Sign, Dolby Theatre, Hollywood Walk of Fame, mecz Lakers, Malibu, Santa Monica, Santa Barbara)

2-3.11 podróż US 101 do SAF, z noclegiem w przydrożnym motelu/miasteczku

04-07.11 San Francisco (Golden Gate Bridge, Alcatraz, Rejs po Zatoce San Francisco, Pier 39, Lombard Street, Cable Car, Wzgórze Twin Peaks)

08.11 rano wypożyczenie kampera i podróż do Yosemite National Park, zwiedzanie parku (nocleg w kamperze)

09.11 - wyjazd kamperem do Doliny Śmierci (6h drogi) -> jazda do Las Vegas

10.11 - wycieczka nad wielki Kanion, wieczorem start w kierunku Los Angeles

10.11-11.11 nocleg miedzy Wielkim Kanionem a Los Angeles

11.11 - zwrot kampera and go to the airport :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Sie 2017 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Początek ok. Reszta też do zrobienia ale musisz się liczyć, że będzie to tylko zaliczenie atrakcji. Jeśli na prawdę chcesz siedzieć tak długo w miastach i jeśli nie masz zamiaru wracać do USA w najbliższym czasie to pewnie ok. Natomiast ja na Twoim miejscu, jeśli naprawdę miałbym tylko 3-4 dni od SF do LA to zobaczył bym tym razem tylko Tahoe Lake, Yosemite, Park Sekwoji i Dolinę Śmierci, a kiedyś wrócił do Vegas nad Wielki Kanion i resztę bezdroży Utah i Arizony, bo jest tam co zwiedzać. Ogólnie licz się z tym, że w listopadzie np samo przejechanie kamperem z Yosemite do LV zajmie ci pewnie cały dzień. Dolinę Śmierci to zobaczysz może z okna kampera i ewentualnie zatrzymasz się gdzieś zrobić zdjęcie. Vegas też nie pozwiedzasz, bo będziesz już zmęczony, a rano trzeba będzie ruszać nad Wielki Kanion. Chyba, że jest więcej niż jeden kierowca, wtedy taka objazdówka jest jak najbardziej do zrobienia. Ogólnie każdy lubi inne formy zwiedzania i wybiera takie jakie mu pasują. Ja nie neguje. Po prostu uświadamiam Cię jak to mniej więcej będzie wyglądać.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość