Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 30 Maj 2017 09:30 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Zasadniczo Czesi mają ogólnie ubaw z polskiego, szczególnie, z formy zwracania się do siebie per pan. Jest taki czeski dowcip, że po polsku rozkaz "w dwuszeregu zbiórka" brzmi: "Proszę pana, niech pan stanie za pana, żeby pan nie wiedział pana". Ponadto dla Czechów seplenimy. Inne żarty dotyczą opisowej - jak się Czechom wydaje - formy języka polskiego. Według czeskiego żartu jeż po polsku to "kaktus pochodowy" a wentylator to "helikoptera pokojowa".
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#22 PostWysłany: 30 Maj 2017 09:51 

Ostrzeżenie dla miłośników kawioru.
Chcąc skosztować tego delikatesu w Rosji, nie należy posługiwać się słowem "kawior", bo otrzymacie dywan (ковёр, czyta się jak kawior)
Kawior po rosyjsku to ikra / икра
 PM off  

#23 PostWysłany: 30 Maj 2017 09:54 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
01ERES napisał(a):
po naszemu dziewczyna po czesku divka po polsku (prawie) dziwka :shock:

Dokladnie, ale latwo sie pomylic:

dívka- dziewczyna
děvka- dziwka, ku...

Ciekawe:

Jsem ještě panna - Jestem jeszcze dziewica

ale

panenka - lalka

Poza tym Czesi uzywaja typowo slowianskiego slowa "kurva" w podobnym kontekscie jak my, szczegolnie gdy trzeba mocniej zaakcentwowac, podkreslic... ;)
np.
Ty si ze mě kurva budeš dělat srandu? (jaja ku... sobie ze mnie robisz?)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 30 Maj 2017 10:20, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Grzegorz40 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 30 Maj 2017 10:20 

HON fly4free
krasnal napisał(a):
żarty dotyczą opisowej - jak się Czechom wydaje - formy języka polskiego. Według czeskiego żartu jeż po polsku to "kaktus pochodowy" a wentylator to "helikoptera pokojowa".
na tej samej zasadzie dla nas wiewiórka (veverka) to po czesku drevni kocur, a Terminator to Elektronicky mordulec ;)
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 30 Maj 2017 10:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Krajów: 80 / 37.4%
Fałszywi przyjaciele w języku rosyjskim to dla mnie ta złośliwa dwójka:

zapamiętać - запомнить (zapomnit')
zapomnieć - забыть (zabyt')

Przy okazji wstydliwa historyjka. Podczas podróży po Ameryce Łacińskiej podłapałem trochę hiszpańskich słówek i był moment, że żyłem w przekonaniu, iż porozumiewam się już całkiem sprawnie. Niestety byłem w błędzie i to dużym. Któregoś razu byłem świadkiem sprzeczki i chciałem uspokoić towarzystwo mówiąc: tranquilo!! Czyli: spokojnie. Pech chciał, że słówka mi się trochę pokiełbasiły i wypaliłem do obcego, rozzłoszczonego faceta te quiero...

Niestety autentyk.
p.
3 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 30 Maj 2017 11:29 

-- 30 Maj 2017 12:29 --

Jeszcze jedna sytuacja mi się przypomniała. Opiekowałem się czeskimi studentami w ramach projektu unijnego (w sumie takiego Erasmusa). Czesi mieli napisać prace inżynierskie na podstawie danych uzyskanych z polskich przedsiębiorstw przemysłowych. Pojechałem z czeskim studentem do pewnej firmy, gdzie materiały mieliśmy otrzymać od dość wrednej kobiety, z którą zetknąłem się wcześniej. O dziwo pani była dość miła. W pewnym momencie, Czechowi zapodziały się jakieś notatki i zaczął nerwowo ich szukać w plecaku. Wtedy padło coś w rodzaju "Kurva, kde je mám ten papír?"... Dystyngowana pani kierownik zbladła... ja w sumie też.

Niby słowo to samo, ale w Czechach jego moc jest znacznie słabsza. Czech był szczerze zdziwiony, że to takie wulgarne słowo. Odpowiednik tej mocy to "píča".

Ostatnio edytowany przez krasnal, 30 Maj 2017 11:32, edytowano w sumie 1 raz
Zdublowany tekst
 Profil Relacje PM off
eekhmm lubi ten post.

#27 PostWysłany: 30 Maj 2017 14:58 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Jakze popularne w Polsce slowo 'fart' (np. miales fart) oznaczajace szczescie po angielsku znaczy, hmm... puszczac wiatry.

Ponadto Polacy na Wyspach czesto pracuja 'in a fabric' (ang. tkanina) oraz 'wypelniaja forme' (ang. fill out a form).

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 30 Maj 2017 15:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Absolutnie ulubionym false friend moich studentów jest niderlandzkie słowe dupe, czyli ofiara, osoba poszkodowana (np. w wypadku). Spotyka się całkiem często w gazetach.

Można od niego utworzyć wyrażenie gedupeerd zijn czyli poszkodowany. Podczas jednych z zajęć na spontanie powstało tłumaczenie "być w dupie". Całkiem trafne nawet ;)

Po angielsku dupe też oczywiście istnieje, w zbliżonym nawet znaczeniu. Ale po niderlandzku wymawia się podobniej do polskiego ;)

#29 PostWysłany: 30 Maj 2017 16:24 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
cccc napisał(a):
01ERES napisał(a):
po naszemu dziewczyna po czesku divka po polsku (prawie) dziwka :shock:

Dokladnie, ale latwo sie pomylic:

dívka- dziewczyna
děvka- dziwka, ku...

@JarekGdynia @zoli po ukraińsku też jest podobnie dziwka i dziewczyna? Tak mi coś świta z pierwszego pobytu na Ukrainie ;)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 30 Maj 2017 16:39 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 71 / 33.2%
niebieski
Wtedy wrzuciłem parę zwrotów:

"Куди Ти рухаєшся? (Kudy Ty ruchajeszsja) - Dokąd idziesz?
Давай поспілкуємося! (Dawaj pospiłkujemosja) - Chodź porozmawiamy!
Я не розбираюся в театрі. (Ja ne rozbyrajusja w teatri) - Nie znam się na teatrze.
Ще рано. (Szcze rano) - Jest jeszcze zbyt wcześnie.
Яка гарна дівка. (Jaka harna diwka) - Jaka ładna dziewczyna."

później dorzuciłem jeszcze wyjaśnienia dot. diwki:
"diewuszka - to jest po rosyjsku,
diwka - to raczej rzadko się używa, ale dałem jako przykład homonimu polsko-ukraińskiego,
diwczyna - tak najczęściej się mówi po ukraińsku (дівчина)"

https://www.fly4free.pl/forum/zlot-zjazd-2016-9-04-2016-lwow-ua,1550,80656&p=737368&hilit=diwka#p737368
https://www.fly4free.pl/forum/zlot-zjazd-2016-9-04-2016-lwow-ua,1550,80656&p=737520&hilit=diwka#p737520
2 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 30 Maj 2017 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Adnażdy (pardon: Pewnego razu) chcieliśmy przez sistiemę (eee tam, nie będę tłumaczył, co to jest. Przejdę do sedna) dojść do Sanu (od ukraińskiej strony oczywiście). Nawet się to udało, ale UA pogranicznicy nas zatrzymali. Byliśmy w mieszanym damsko-męskim towarzystwie. Jak lejtnant powiedział, że będą "razbirat sprawu", część damska naszej eskapady zbladła ;)
Jak już kolega wyżej napisał: " razbirat" tzn. wyjaśniać 8-)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 31 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości