Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Kwi 2017 14:30 

Orientuję się ktoś z was czy przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie w sytuacji, gdy Biuro Podróży(TUI.nl) do 24h od potwierdzenia rezerwacji, płatności, a następnie wystawieniu e-biletu przesyłka e-mail o złym naliczeniu rabatu i konieczności dopłaty 680 EUR z zapytaniem czy akceptuje te warunki ? Zarówno rezerwacja jak i płatność nie są potwierdzane z tzw. automatu tylko trwało to zawsze około 30 min więc podejrzewam, że ktoś to sprawdzał. E-bilet przyszedł dopiero dziś rano, a godzinę temu mail o zmianie. Chodzi głównie o zwrot kosztów za bilety z polski do Amsterdamu, ponieważ stamtąd miał być wylot i już zostały zakupione.

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale chodzi o zakupiony wczoraj pakiet na Kubę za 262EUR/os

Moim celem jest oczywiście skorzystanie z oferty, więc za wszelkie wskazówki co mogę im odpisać, żeby stara cena została zaakceptowana będę wdzięczny :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 06 Kwi 2017 14:53 

Nie ma żadnego powodu, aby Tobie przysługiwał jakikolwiek zwrot kosztów za zakupione przez Ciebie bilety lotnicze do/z Amsterdamu. W przypadku jakichkolwiek błędów cenowych musisz liczyć się z anulacją całej rezerwacji. W związku z tym m.in. na F4F często pojawia się informacja, aby wstrzymać się m.in. z kupnem dolotów do miejsca gdzie zaczynamy/kończymy naszą podróż.
 PM off  

#3 PostWysłany: 06 Kwi 2017 14:55 

niebieski
Najpierw sprawdź czy twoje bilety widoczne są jako potwierdzone u przewoźnika.Trochę pospieszyłaś się z zakupem dolotu.Próbuj powalczyć,ale łatwo nie będzie.Z błędami tak jest nie zawsze się udaje. ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 06 Kwi 2017 15:43 

Wiem jak jest z takimi ofertami, nie raz z nich korzystałem. Chodzi o to, że dostałem potwierdzenie i e-bilet do pobrania, więc wszystko było potwierdzone, właściwie mogłem już robić check in, dlatego bilety zostały zakupione. Na ich stronie jest nawet informacja że wysłali mi dziś wizę. Jedyne co przychodzi mi do głowy to napisać, że zakupiłem już bilety na transfer i powołać się na art 4.4 ustawy, że błąd musi być widoczny gołym okiem z perspektywy przeciętnego podróżującego, tylko nie mam pomysłu jak to opisać, żeby przeszło, że 262EUR to normalna cena za tydzień allincl na Kubie z przelotem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 06 Kwi 2017 16:03 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
Ich kłopot nie twój ...walcz o swoje prawa kupiłeś masz e-ticket, potwierdzenie. Nikt nie mówi że nie odpuszczą Tobie jak się będziesz upierał i stał na swoim stanowisku, pomijam sprawę dolotów.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 06 Kwi 2017 16:17 

dominiko napisał(a):
tylko nie mam pomysłu jak to opisać, żeby przeszło, że 262EUR to normalna cena za tydzień allincl na Kubie z przelotem.

Jeśli 262Euro za tydzień z All Inclusive na Kubie z przelotem to normalna cena, to po prostu wyślij im inne oferty (obecne lub archiwalne) pokazujące, że faktycznie tyle to wszystko normalnie kosztuje i nie mieli prawa anulować Tobie tej rezerwacji, gdyż naruszają Twoje prawa konsumenta. To jest proste zrobienia - na pewno coś takiego znajdziesz (skoro to normalna cena).

dominiko napisał(a):
zakupiłem już bilety na transfer i powołać się na art 4.4 ustawy, że błąd musi być widoczny gołym okiem z perspektywy przeciętnego podróżującego

Jestem pod wrażeniem Twojej znajomości prawa holenderskiego. Dokonując zakupu w Tui.nl akceptujesz prawo kraju, w którym dana firma jest zarejestrowana (wynika z tego, że prowadzą działalność w Holandii).

-- 06 Kwi 2017 16:23 --

A poważnie mówiąc - przykra sytuacja, nikt by nie chciał się w niej znaleźć, ale niestety co jakiś czas dochodzi do różnych anulacji lotów, wyjazdów itp. - wiele tutejszych osób obiecało, że nie odpuści sprawy, a zawsze kończyło się tak samo, tj. nikt ostatecznie nie przeszedł "od słów do czynów". Wielu było już tutaj bohaterów, przez pierwsze godziny/dni w człowieku się "gotuje", ale po czasie ludzie wracają "na ziemię" i dają sobie spokój.
 PM off  

#7 PostWysłany: 06 Kwi 2017 16:25 

Anonymous napisał(a):
dominiko napisał(a):
tylko nie mam pomysłu jak to opisać, żeby przeszło, że 262EUR to normalna cena za tydzień allincl na Kubie z przelotem.

Jeśli 262Euro za tydzień z All Inclusive na Kubie z przelotem to normalna cena, to po prostu wyślij im inne oferty (obecne lub archiwalne) pokazujące, że faktycznie tyle to wszystko normalnie kosztuje i nie mieli prawa anulować Tobie tej rezerwacji, gdyż naruszają Twoje prawa konsumenta. To jest proste zrobienia - na pewno coś takiego znajdziesz (skoro to normalna cena).

dominiko napisał(a):
zakupiłem już bilety na transfer i powołać się na art 4.4 ustawy, że błąd musi być widoczny gołym okiem z perspektywy przeciętnego podróżującego

Jestem pod wrażeniem Twojej znajomości prawa holenderskiego. Dokonując zakupu w Tui.nl akceptujesz prawo kraju, w którym dana firma jest zarejestrowana (wynika z tego, że prowadzą działalność w Holandii).

Prawo holenderskie: http://www.anvr.nl/consumentenvoorwaarden.pdf - art 4.4

Tak jest normalna, byłem w Meksyku za 250 EUR za tydzień, podaj maila to prześlę Ci rachunek i zdjęcie z plaży. I za 98 EUR w Maroko za tydzień, a także wiele innych podobnych ofert.

Pomijam już fakt, że można znaleźć Kubę allincl 2tyg na lotniskach w DE za 600-800EUR, więc 262EUR za tydzień moim zdaniem mnie jest niczym nadzwyczajnym, gdy są to 2 ostatnie miejsca z terminem na za tydzień.

Jak masz coś więcej do powiedzenia to słucham, tylko tym razem może wnoszącego coś do tematu.
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#8 PostWysłany: 06 Kwi 2017 16:37 

@dominiko - W sumie skoro jesteś takim znawcą prawa holenderskiego, to jestem zaskoczony, że szukasz pomocy u zwykłych forumowiczów na F4F.

Jeśli anulacja oferty przez tui.nl narusza holenderskie prawo, to walcz o swoje - naciskaj twardo na tui.nl, a jak będą dalej uparci, to na pewno wygrasz przed holenderskim sądem. Nie widze powodu, abyś Ty odpuszczał, skoro - tak jak piszesz - jest to normalna cena i potrafisz im to udowodnić.

Odnośnie dolotów i zwrotu kosztów za poniesione - Twoja wewnętrzna sprawa. No chyba, że prawo holenderskie jakoś to reguluje - Ty to wiesz najlepiej :lol:

---

OT: Co do Twoich przechwałek nt. Meksyku - nie wiem co ma "piernik do wiatraka". Ale tylko dodam Tobie informacjnie, że korzystałem z tej samej oferty, i byłem za 282 EURO w Meksyku przez 11 dni. Jeśli temat Meksyku pomoże Tobie w tej sprawie, to dobrze :) Trzymam kciuki.
 PM off  

#9 PostWysłany: 06 Kwi 2017 16:54 

Nie jestem znawcą Prawa Holenderskiego, gdybym był na pewno bym tu nie zaglądał - to Ty mnie tak nazwałeś, ja siebie nigdy za takiego nie uważałem. O zwrot kosztów dojazdów zapytałem, w razie gdyby nie udało mi się załatwić sprawy z TUI.nl, bo jednak mimo wszystko 600 zł wolę wydać na coś innego niż bilety, które posłużą mi ewentualnie do podtarcia się - Amsterdamu zwiedzać aktualnie nie zamierzam.

Myślę, że narusza dlatego tu napisałem o pomoc, być może ktoś miał podobną sytuację w Holandii i wie co napisać. Do sądu nie mam zamiaru się wybierać, bo przy okazji zwiedzić bym musiał całą Holandię, zanim bym coś wygrał lub przegrał.

Fajnie, że byłeś 11 dni, ale w tym momencie to ty się przechwalasz, bo nikt nie pytał - w przeciwieństwie do mnie bo zapytałeś, więc Ci odpowiedziałem.

Co do "normalności" oferty, nawet wspomniane TUI.nl ma w tej chwili ofertę na ten sam hotel gdzie dzień wychodzi 50EUR, a u mnie wychodził 38EUR, więc nie jest to chyba na tyle kolosalna, różnica, żeby wspomniany "przeciętny" podróżnik na pierwszy rzut oka się zorientował, nie sądzisz ?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 06 Kwi 2017 16:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Istotne jest kiedy i gdzie zakupiłeś loty do AMS. Czy przez pośrednika (jakiego?) czy na stronie linii lotniczej. Wiele OTA ma możliwość zmiany/anulowania biletów np. w ciągu tego samego dnia, 24/48h od daty zakupu. Zwracają wtedy pełną kwotę.

#11 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:03 

macq91 napisał(a):
Istotne jest kiedy i gdzie zakupiłeś loty do AMS. Czy przez pośrednika (jakiego?) czy na stronie linii lotniczej. Wiele OTA ma możliwość zmiany/anulowania biletów np. w ciągu tego samego dnia, 24/48h od daty zakupu. Zwracają wtedy pełną kwotę.

Zakupiłem pakiet lot+hotel bezpośrednio na TUI.nl, oni powołują się właśnie na Holenderskie Prawo i art 4.3, że mogą to zrobić do 48h, ale o ile dobrze rozumiem art 4.4, błąd musi być widoczny na pierwszy rzut oka dla przeciętnego podróżującego.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Chodziło mi o zwrot pieniędzy za dolot do AMS a nie o bilety na Kubę :) Napisz jaki pośrednik/linia oraz datę i godz. zakupu. Może uda Ci się je zwrócić i dostaniesz zwrot całej wartości biletu nawet gdy etixy są już wystawione. A potem będziesz walczył z Tui o swoje prawa i jak wygrasz to kupisz doloty jeszcze raz.

#13 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:13 

@dominiko - z tymi Tui.nl to wszyscy wiemy o co chodzi. @macq91 pytał Ciebie gdzie Ty kupowałeś doloty do Amsterdamu?

Musisz rozróżnić 2 sprawy:

1) Wycieczka na Kubę wraz z przelotem - tutaj tę kwestię Ty musisz wyjaśnić z Tui.nl; bardzo możliwe, że Ty masz rację;
2) Doloty do Amsterdamu - za to w ogóle nie odpowiada Tui.nl, gdyż to nie było przedmiotem umowy między Tobą a Tui.nl. To jest zupełnie niezależna sprawa. I tutaj ewentualnie możesz coś ugrać z OTA lub linią lotniczą (tam gdzie kupowałeś bilety) - pod warunkiem, że jakiś punkt regulaminu, który Ty zaakceptowałeś na to pozwala.
 PM off
dominiko lubi ten post.

#14 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:14 

@‌macq91‌

Wyższy post oczywiście dotyczy nie tego o co spytałeś, pomyliło mi się, bo bilety zakupione z Polski to bilety autobusowe, lotów niestety nie było w rozsądnej cenie. Skontaktuję się z operatorem, może zwrócą pieniądze. Mimo wszystko, jednak wolałbym polecieć na Kubę, więc jeszcze poczekam na inne odpowiedzi nt. TUI
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:18 

@dominiko - to akurat dobrze dla Ciebie w tej sytuacji, że kupiłeś bilety autobusowe a nie lotnicze, jeśli chodzi o dotarcie do Amsterdamu. Tutaj na szczęście przepisy sa bardziej elastyczne. To zależy od przewoźnika, ale jeśli w miarę szybko dokonasz anulacji biletu autobusowego, to masz szansę na zwrot części pieniędzy (być może nawet większości).

Jeśli chcesz się podzielić z informacją, u jakiego przewoźnika autobusowego kupowałeś bilety, to bardzo możliwe, że ktoś tutaj Tobie pomoże - bardzo możliwe, że ktoś już dokonywał anulacji u tego samego przewoźnika.
 PM off
dominiko lubi ten post.
dominiko uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:19 

Anonymous napisał(a):
@dominiko - z tymi Tui.nl to wszyscy wiemy o co chodzi. @macq91 pytał Ciebie gdzie Ty kupowałeś doloty do Amsterdamu?

Musisz rozróżnić 2 sprawy:

1) Wycieczka na Kubę wraz z przelotem - tutaj tę kwestię Ty musisz wyjaśnić z Tui.nl; bardzo możliwe, że Ty masz rację;
2) Doloty do Amsterdamu - za to w ogóle nie odpowiada Tui.nl, gdyż to nie było przedmiotem umowy między Tobą a Tui.nl. To jest zupełnie niezależna sprawa. I tutaj ewentualnie możesz coś ugrać z OTA lub linią lotniczą (tam gdzie kupowałeś bilety) - pod warunkiem, że jakiś punkt regulaminu, który Ty zaakceptowałeś na to pozwala.

Tak wiem, pomyliłem się. W pierwszym poście chodziło mi bardziej o to czy jest szansa jeżeli operator od biletów do Amsterdamu nie zwróci kosztów za bilety to czy jest szansa coś wywalczyć od TUI, bo gdyby nie oni nie kupowałbym tych biletów albo bym z nich skorzystał- gdzieś kiedyś widziałem taką sprawę, stąd moje pytanie czy coś takiego funkcjonuje.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:25 

Co do samego Tui.nl, to sprawa samej anulacji wycieczki jest trudna. Jednak próbuj walczyć póki ma to sens.

Przy okazji uważaj na terminy anulacji biletów u przewoźnika autobusowego, abyś mógł jak najwięcej kasy w razie czego odzyskać. Nie wiem gdzie kupowałeś bilety na dojazd do Amsterdamu, ale np. na Eurolines.pl jest taki zapis w regulaminie:

Cytuj:
16. W przypadku rezygnacji przez Pasażera z odbycia podróży, przysługuje mu zwrot należności stosowny do niewykorzystanego świadczenia przewozowego po potrąceniu części należności (odstępnego). W zależności od terminu rezygnacji Przewoźnikowi przysługuje prawo do dokonania potrąceń następujących kwot:

a. powyżej 3 dni przed wyjazdem 10% wartości biletu.
b. od 3 dni do 24 godzin przed wyjazdem 50% wartości biletu.
c. poniżej 24 godzin przed wyjazdem 95 % wartości biletu.

Na podstawie tego konkretnego przewoźnika, możesz nawet odzyskać 90% wartości biletu, jeśli zgłosisz rezygnację z wyjazdu w odpowiednim terminie.
 PM off
dominiko uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:34 

Dzięki za pomoc, koszty biletów uda mi się odzyskać, co prawda nie całość, ale 80%. Co do samego TUI.nl stoją przy swoim po wymianie kilku maili. Na ostatniego z nich odpisałem że skontaktuję się z Holenderskim UOKiK i dam im swoją ostateczną decyzję, ale póki co nie mam odpowiedzi z ich strony, a do tej pory odpisywali w ciągu 10 minut, więc może coś się zmieni. Tak czy inaczej do UOKiK i tak napiszę będę wiedział przynajmniej na przyszłość kto ma rację.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:46 
Awatar użytkownika

niebieski
Daj znać jak załatwisz sprawę. Nie odpuszczaj i nie daj sobie wcisnąć jakiegoś voucheru. Czasami trzeba kilka maili napisać, aż ktoś bardziej kompetentny/wyżej postawiony zainteresuje się sprawą i wtedy najczęściej przystanie na Twoje warunki.
Tufli lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości