Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:07 

niebieski
Hej,

do meczetu można wejść tylko w długich spodniach. Czy jest tam gdzies przed przebieralnie, gdzie zamienie krótki na długie? Nie mam problemu z przebieraniem się na zewnątrz, ale paradowanie w majtkach chyba nie jest wskazane?
 Profil Relacje PM off  

Zamek nad miastem i klimatyczne uliczki 🌇 Alicante ❤️💛 Loty i hotel za 989 PLN 🥰✨ Zamek nad miastem i klimatyczne uliczki 🌇 Alicante ❤️💛 Loty i hotel za 989 PLN 🥰✨
All inclusive na Costa Brava 🌊☀️🍹 Lato w 4* hotelu już od 2476 PLN All inclusive na Costa Brava 🌊☀️🍹 Lato w 4* hotelu już od 2476 PLN
#2 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
http://www.szgmc.ae/en/faqs
Cytuj:
Q. Does the Sheikh Zayed Grand Mosque Center provide traditional dress to wear free of charge?
A. Yes, you can borrow the long dress (abaya) and headscarf (shaya) from one of the service desks. Kindly return them to the service desks at the end of your tour.
To i może thawb'ę (https://en.wikipedia.org/wiki/Thawb) da się wypożyczyć. Widziałem kilku turystów je noszących, ale nie wiem, czy były to ich własne czy wypożyczone na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:36 

srebrny
Potwierdzam informacje ze strony - przebieralnia jest i działa przy Wielkim Meczecie. Strażnicy przy wejściu Cię do niej skierują jak uznają, że jesteś niewłaściwie ubrany.
Możesz nie mieć swoich rzeczy na przebranie-sprawdzone.
W przebieralni w razie potrzeby gratis pożyczą Ci białą arabską abaję. Znajomi to przećwiczyli, bardzo gustownie w nich wyglądali:-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:39 

Loty: 1121
Kilometry: 1 114 676
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Wypożyczalnia jest nastawiona pod panie, nie przypominam sobie, aby jakikolwiek facet z niej korzystał.

#5 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:47 

Ja już zmierzałem do przebieralni, gdy strażnik powiedział że moje krótkie spodenki są ok (ciut poniżej kolan), więc potwierdzam że przymierzalnia jest raczej dla pań. Pamiętajcie o wzięciu ze sobą dowodu osobistego, ew. prawa jazdy, na paszport nie wejdziecie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lis 2016 11:50 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 619 240
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Raczej korzystają Panie - i one raczej mają "niestosowny strój". Odpowiedni można wypożyczyć gratis na miejscu - w przypadku mojej ładniejszej połówki konieczny był do wypożyczenia jakiś dowód tożsamości do wglądu (także warto cos przy sobie mieć)
pozdrawiam

PS. my z paszportami nie mieliśmy problemów (dowodów nawet nie braliśmy z kraju)

#7 PostWysłany: 03 Lis 2016 14:16 

srebrny
Akurat ze mną była para - oboje zostali uznani przez strażnika za niestosownie ubranych.
Pani dostała czarną a pan białą abaję więc z męskimi wdziankami problemów nie mają.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 09 Lis 2016 12:55 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 137 222
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Byliśmy w niedzielę w meczecie :) Mogę potwierdzić, że przebieralnie są dla Pań i dla Panów. Panie dostają abaję - czarną lub kolorową (kobiety bez żadnego ID dostawały czarne, te które miały dokument otrzymały kolorowe...), natomiast Panowie otrzymują strój męski - arabską galabiję. Mój mężczyzna nie miał przy sobie dowodu, ale bez problemu wypożyczyli mu na moje prawo jazdy.
jasiek1212 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 10 Lis 2016 09:22 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 257 736
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Ja byłem w meczecie dwa tygodnie temu. Kolega miał krótkie spodenki do kolan i na bramkach powiedział, że może je zmienić bo w plecaku ma spodnie z długimi nogawkami. Ochroniarz odpowiedział, że wystarczy, aby trochę je opuścił, ale też nie zbyt dużo, żeby z tyłu na górze nic nie pokazał :D
W opuszczonych spodenkach wpuścili go bez problemu.

Relacja z Gruzji
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Lis 2016 09:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Ile razy można odkrywać Amerykę? ;-)

offtopic-o-ubiorze-w-krajach-arabskich,18,95495&p=770103&hilit=Kolan%2A#p770103

Hasło dla zainteresowanych: awrah.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Sty 2017 03:25 

niebieski
Właśnie wróciliśmy ze zwiedzania meczetu.
Ogólnie kobiety i mężczyźni muszą zdjąć obuwie przed wejściem do głównej sali, ale można mieć na sobie ubrane skarpetki.

Kobiety muszą być całkowicie okryte (ramiona, nogi). Nasz przewodnik miał dla kobiet darmowe "narzutki" zwane abaja.
Mężczyzna może być w krótki spodenkach, nie było to problem.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Kwi 2017 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 521 459
Krajów: 79 / 36.9%
srebrny
Czyli na to wychodzi ze warto się rozebrać, po to by doświadczyć wynajmu na kilka godzin "stosownego ubrania" :)

-- 06 Kwi 2017 00:43 --

Czyli na to wychodzi ze warto się rozebrać, po to by doświadczyć wynajmu na kilka godzin "stosownego ubrania" :)

#13 PostWysłany: 06 Kwi 2017 01:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja tylko dodam, że opisywana wyżej sprawa dokumentów wymaganych dla wypożyczenia stroju jest traktowana z iście bliskowschodnim podejściem. Z jednej strony: ma być driving licence i już, żaden tam paszport, to absolutnie nie wchodzi w grę - a z drugiej strony gdy okazało się, że ani driving licence ani ID card nie dysponujemy a paszport jak wyżej wspomniano nie jest akceptowalnym dokumentem, pani stwierdziła, że wystarczy jak podamy nr telefonu i kompletnie nie przejmowała się tym, że telefonu ze sobą nie mamy a nr polski i nie działający: ot trzeba podać jakiś cyferki i już.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość