Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Kwi 2017 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
Krajów: 8 / 3.7%
srebrny
I kto był pomyślał że Lwów był trzecim miastem pod względem liczby mieszkańców w Polsce ....

Lwów, Wilno to była czołówka

Załączniki:
polska.jpg
polska.jpg [ 205 KiB | Obejrzany 3063 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 05 Kwi 2017 00:18 

srebrny
hehe fajne :) dziwi mnie tak wysoka pozycja Bydgoszczy :)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 05 Kwi 2017 09:10, edytowano w sumie 1 raz
B
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Kwi 2017 00:36 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
mediolan napisał(a):
I kto był pomyślał że Lwów był trzecim miastem pod względem liczby mieszkańców w Polsce ....

Ciekawe, ze podobno przed wojna mieszkalo we Lwowie ok. 53% Polakow, a Zydzi stanowili ok. 32%, czyli prawie jedna trzecia mieszkancow. ;)
W miasteczkach zwanych "sztetlami" Zydzi stanowili nierzadko ponad 50% mieszkancow.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Kwi 2017 02:31 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 514 566
Krajów: 44 / 20.6%
Ludność Polski przed wojną - 35 mln. Obecnie przy ludności 38 mln. mamy 3 razy więcej miast powyżej 100 tys. mieszkańców. Przed wojną był jednak odwrotny stosunek ludności miast do wsi. Co ciekawe przy ogólnej tendencji do rozrastania się miast, które przynajmniej podwajały ilość mieszkańców, niektóre miasta nie uległy tej tendencji i wciąż mają zbliżona liczbę mieszkańców. Zastanawia mnie Przemyśl i Rzeszów. Rzeszów teraz - czterokrotnie więcej ludności - Przemyśl - mniej więcej tyle samo co było. Po wymianie ludności z ZSRR powinno się wszystko wyrównać, a później miasto powinno iść do przodu z całą resztą. Mam ktoś jakiś pomysł co z tym Przemyślem?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 05 Kwi 2017 03:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Continenttrotter napisał(a):
Przemyśl - mniej więcej tyle samo co było. Po wymianie ludności z ZSRR powinno się wszystko wyrównać, a później miasto powinno iść do przodu z całą resztą. Mam ktoś jakiś pomysł co z tym Przemyślem?

Moze dlatego, ze nie przybywalo miejsc pracy, niskie zarobki i dlatego ludzie opuszczali i opuszczaja miasto?
A moze sama nazwa miasza mowi za siebie, aby "przemyslec"? :D
Na terenach bylej DDR niektore miasta rowniez albo stopnialy, albo nie przybywa mieszkancow.
Najlepiej niech sie jedank ktorys Uzytkownik z Przemysla wypowie. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Kwi 2017 05:00 

michcioj napisał(a):
dziwi mnie tak wysoka pozycja Bydgoszczy :)

Pozycja Bydgoszczy pod względem liczby mieszkańców w Polsce akurat sie chyba nie zmienila - byla i jest 8

#7 PostWysłany: 05 Kwi 2017 07:35 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Ludność Polski przed wojną - 35 mln. Obecnie przy ludności 38 mln. mamy 3 razy więcej miast powyżej 100 tys. mieszkańców. Przed wojną był jednak odwrotny stosunek ludności miast do wsi. Co ciekawe przy ogólnej tendencji do rozrastania się miast, które przynajmniej podwajały ilość mieszkańców, niektóre miasta nie uległy tej tendencji i wciąż mają zbliżona liczbę mieszkańców. Zastanawia mnie Przemyśl i Rzeszów. Rzeszów teraz - czterokrotnie więcej ludności - Przemyśl - mniej więcej tyle samo co było. Po wymianie ludności z ZSRR powinno się wszystko wyrównać, a później miasto powinno iść do przodu z całą resztą. Mam ktoś jakiś pomysł co z tym Przemyślem?

Rzeszów ma teraz blisko 6x więcej ludności niż wtedy.Rzeszów po wojnie miał większe wpływy i tu jest odpowiedź odnośnie jego rozwoju i niedorozwoju Przemyśla...

#8 PostWysłany: 05 Kwi 2017 07:55 
Awatar użytkownika

Loty: 131
Kilometry: 231 175
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
cccc napisał(a):
Najlepiej niech sie jedank ktorys Uzytkownik z Przemysla wypowie. ;)

Sprawa jest prosta. Po wojnie komuchy sobie popatrzyły na mapę i stwierdziły, że Przemyśl leży za daleko więc głównym miastem do którego szła lwia część pieniędzy został Rzeszów, wcześniej znany przede wszystkim jako miejsce największych targów koni. A ponad 1000 lat historii Przemyśla zostało pominięte milczeniem.
Żeby nie było nic do Rzeszowa nie mam:) Wykorzystał po prostu sytuacje i teraz można mu tylko pozazdrościć rozwoju. Choć Przemyśla mi żal
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 05 Kwi 2017 08:59 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Rzeszów w ostatnich latach sztucznie podbił sobie liczbę ludności wchłaniając okoliczne wioski.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:05 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
W przeciwieństwie do innych miast ,w których występuje ogromny przyrost naturalny... :D
3 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
W marcu był na głównej artykuł w tym temacie.
Co prawda w kilku punktach autor mija się z rzeczywistością, ale w sumie jest to niezły materiał poglądowy ;)
http://www.fly4free.pl/oto-najszybciej-wyludniajace-sie-miasta-w-polsce-sprawdz-czy-twoje-miasto-jest-na-liscie/
Cicha_Woda lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Kwi 2017 09:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Informacja nie całkiem związana z tematem i być może powszechnie znana, a tylko dla mnie odkrycie ;) . Poszukiwałem ostatnio mapy Polski z roku 1939 i trafiłem na taki niekomercyjny projekt, zbierający skany archiwalnych map:

http://igrek.amzp.pl/maplist.php?cat=PO ... e=standard

Ściągnąłem sobie przykładowo mapę drogową Polski z roku 1939/40, coś koło 25MB jpg i jestem zachwycony. Ręczna robota, japońska sztuka kaligrafii przy tym wysiada :) .

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 05 Kwi 2017 12:37 

HON fly4free
mediolan napisał(a):
każdy, kto choć trochę interesował się historią II RP...

co do Przemysla
bonifacy napisał(a):
Sprawa jest prosta. Po wojnie komuchy sobie popatrzyły na mapę i stwierdziły, że Przemyśl leży za daleko
nie tyle "za daleko", co "za blisko" granicy przyjaźni z Wielkim Bratem
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 05 Kwi 2017 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 514 566
Krajów: 44 / 20.6%
kaviorwiki napisał(a):

Rzeszów ma teraz blisko 6x więcej ludności niż wtedy.Rzeszów po wojnie miał większe wpływy i tu jest odpowiedź odnośnie jego rozwoju i niedorozwoju Przemyśla...

no właśnie, Rzeszów wystrzelił, czy z jakiegoś powodu został promowany? Wiem, że były plany co do Sandomierza aby urósł do wielkości dzisiejszego Rzeszowa, ale po odpuszczeniu sobie COP-u Polska już do tych planów nie wróciła. Tak czy inaczej dziwi mnie ten Przemyśl, powinien dzisiaj przekraczać 100 tys mieszkańców, nawet przy mozolnym tempie rozwoju. Doczytałem jednak, że Przemyśl utracił ponad połowę (!) obywateli w czasie wojny. Znalazłem przerażające, rekordowe w skali Polski i świata dane:
"Przed II wojną światową w 1939 r. Przemyśl miał 62 272 mieszkańców. To dane biura ewidencji ludności. 63,3 proc. narodowości polskiej, 29,5 proc. narodowości żydowskiej, 7 proc. ukraińskiej oraz 0,2 proc. innych. W czasie wojny, według tych samych danych biura ewidencji ludności, miasto straciło 35 188 mieszkańców. To oznacza, że pozostało zaledwie 43 proc. przedwojennego stanu. 57 proc. mieszkańców zginęło lub zostało wymordowanych. W czasie wojny w Przemyślu zginęło 17 961 mieszkańców narodowości żydowskiej i 17 227 Polaków".
Ciekawe jest to, że według ustaleń z 1939 r. San miał być rzeką graniczną (rzeczywiście był do 1941) i obecnie rynek przemyski mógł znajdować się po stronie ukraińskiej, a miasto byłoby podzielone rzeką na dwa państwa jak Cieszyn czy Zgorzelec.

Załączniki:
ludnosc_19102010.jpg
ludnosc_19102010.jpg [ 82.38 KiB | Obejrzany 2463 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 06 Kwi 2017 00:08 

Co ciekawe, na liście - mimo że jest dość długa - nie ma dwóch stolic przedwojennych województw: Stanisławowa i Nowogródka.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Kwi 2017 00:39 

niebieski
Stanisławowa nie ma przez jakieś niedopatrzenie - miał wtedy ok. 70 tys. mieszkańców. Nowogródek natomiast ledwo 10 tys. przekraczał, więc pewnie znalazł się gdzieś w dalszej części zestawienia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości