Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 30 Paź 2016 17:00 

Hej,

Byłem i w Barcelonie i w Mediolanie, które na forum dominują i jakoś szczególnie nie czułem się okradany albo zaczepiany przez imigrantów. W Paryżu nie byłem, teraz w sumie dużo tam wojska i chyba policja czuwa. Nie za fajnie przejeżdża się przez cygańskie wioski na Słowacji, zdażyło mi się być obrzucanym kamieniami podczas przejazdu na rowerze drogą przez środek ich slumsów, zwłaszcza we wschodniej Słowacji (rejon Preszów, Koszyce, Michalovce, Humenne) - nie za fajnie też sie kręcić po miejskich blokowiskach w Koszycach czy Preszowie - dużo cyganów. Nie za bezpiecznie czułem się w Bukareszcie, zwłaszcza okolice dworca Gara de Nord w nocy, kieszonkowcy i duzo bezdomnych (chć ogólne Rumunia bezpieczna i przyjazny ładny kraj). Spałem w Stambule w dzielnicy Beyoglu/Galata i sporo było domów publicznych i hord dzieci wąchających klej (nie były niebezpieczne ale denerwujące i łapały za rękawy). Nie czułem sie bezpiecznie też wieczorem w Atenach, zwłaszcza Monastiraki i Omonia. Wybrałem sie z kumplem noca na panoramę miasta z wzgórza Lykavytos jak wrócilismy to w hostelu recepcjonista był w szoku że nic się nam nie stało bo żeby tam dojść to przez nieciekawe rejony trzeba przejść (no noca było tam DOŚĆ ciemno, typki sie kręciły po ulicach). Ogólnie Ateny nie zrobiły na mnie pozytywnego wrażenia, a port w Pireusie to już był jeden syf i pełno bezdomnych (zreszta miasta portowe nie są super bezpieczne np. genua, marsylia). W Madrycie był spokój, choć ostrzegali nas przed kieszonkowcami w metrze i dziećmi kradnącymi kase przy bankomatach. O dziwo w Genewie przywaliła sie do mnie grupka ciemnoskórych, chwile za mną szli krzycząc, ale ich olałem. W Wiedniu natknąłem się na skinheadów ale to było ze 12 lat temu. W Wilnie byłem 4 razy, zawsze zaczepiają żebracy pod Ostra Bramą albo nabierają na polskie korzenie przy cmentarzu na Rossie, jak ktos chce lub uwierzy to płaci. W Rydze też niezaczepiony ulicą to rzadkość, za bardzo chyba na turyste wyglądałem. Ale są to z reguły niegroźne zaczepki o parę groszy po polsku lub rosyjsku, nigdy nie daje. Przesiedziałem za to kilka godzin w środku nocy na dworcu autobusowym w Rydze i bardzo bezpiecznie. We Lwowie też proszą o datki, na cmentarzy łyczakowskim zaczepił mnie młody gość i zaczął oprowadzać, uwierzyłem w bajki o polskich korzeniach itd., ale że miał rozległą wiedze i poświęcił czas to dałem kase. Dziś myśle że polskie korzenie to była podpucha by wysępic trochę kasy. W Kijowie byłem jeszcze przed rozruchami, więc było bezpiecznie. W Kiszyniowie było spoko, ale nie chodziłem po nocach, ale taksówkarz oszukał na kursie na dworzec gara de Sud. Po osiedlach też się nie kręciłem (kumpla zaczepił nożownik w Bielcach (drugie co do wielkości miasto Mołdawii)). W Bułgarii zwłaszcza na obwodncy Sofii mnóstwo cyganów i z opowieści słyszałem że czasem cyrki sie dzieją. Szczerze powiedziawszy w Las Palmas de gran canaria w okolicach portu tez się jakieś nieciekawe typy kręciły, ale bez ekscesów ( a myślałem że Kanary i ogólnie jakiekolwiek wyspy z racji odległości od aglomeracji są wolne od przestępczości).
Za super bezpieczne miasta gdzie chodziłem o każdej porze dnia i nocy w róznym stanie to Tallin, Helsinki czy Lublana. W Rzymie było też spoko.W Polsce nieciekawe sytuacje miałem w kilku miejsach:
okolice PKP i ul. Lubartowska, wzgórze Czwartek w Lublinie
okolice Głogowskiej, Kolejowej w Poznaniu
ogólnie cała Łódź i niektóre miasta Górnego Śląska
warszawska Wola i na dworcu centralnym zawsze mnie ktoś musi zaczepić
Podgórze (zwł. okolice Placu bohaterów getta czy Korona) czy kazimierz w Krakowie
jak wracałem kiedys z buta ze stadionu w Gdańsku do starego Miasta to w okolicach stoczni przez przypadek wlazłem w jakieś nieciekawe zaułki u. Robotnicza czy jakoś tak

Spokojne fajne miasta to Rzeszów, Białystok, Toruń. Jakoś nie lubie Kielc, radomia i Częstochowy, ale to że brzydkie nie znaczy że niebezpieczne
Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#102 PostWysłany: 30 Paź 2016 17:34 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Kolejowa po zmroku w Poznaniu bez noża to szacun na dzielni pełny :D
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 30 Paź 2016 17:59 
Awatar użytkownika

Łódź i to nie tylko wieczorem. Lepiej jeździć taksówką. Gdańsk może być. W Atenach też lepiej po zmierzchu chodzić głównymi ulicami i unikać tych mniejszych bo jest tam sporo imigrantów takich z przed kilkudziesięciu lat z Indii Bangladeszu i tych rejonów Azji. Lwów równo ze zmierzchem staje się nietrzeźwy. Każde miasto duże czy małe ma swoje specyficzne dzielnice.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 30 Paź 2016 21:15 

Hehe no właśnie kiedyś na delegacji miałem hotel w Poznaniu na kolejowej, a że byłem pierwszy raz w życiu w stoliy Wielkopolski to na pewniaka szedłem tamtędy z walizką od dworca. W hotelu sie dziwili, że taksówką nie jechałem. W nocy włóczyłem sie tam trochę, a pod żabką się meneliki zbierały, choc nic przykrego mnie nie spotkało. Ale mieszkać tam to bym nie chciał. Co do Łodzi to mam jakieś dziwne zaburzenie poczucia bezpieczeństwa, nawet na przystankach widać że każdy po sobie patrzy podejrzliwie (to samo w Lublinie koło PKP albo na Lubartowskiej). Na słynnych Bałutach nie byłem bo i po co jak nie miałem tam spraw. Niektóe dzielnice górnośląskich miast to istna patologia, z Bytomiem, Świętochłowicami na czele. Podobnie na warszawskiej Pradze nie byłem, ale legenda dzielnicy się niesie. Z mniejszych miast to blokowiska sa obfite w dresiarnie w Stalowej Woli, Mielcu, Nowym Sączu, Zamościu, Legnica. W Przemyslu koło dworca duzo ukraińców nie zawsze mają uczciwe zamiary a w okolicach starówki sporo mieszkań socjalnych, chociaż kamienice piękne szkoda że zaniedbane.
Co do Aten to raczej widziałem imigrantów z Bałkanów (Albania, Bułgaria), ale az w takie zaułki nie wchodziłem, szukalismy przystanku w okolicach Viktoria to na ulicy menele i prostytutki. Lwów jest spoko, tylko uważać by nie mówić po rosyjsku, juz lepiej po polsku najwyzej nie zrozumieją, ale przynajmiej mordy nie obiją. I racja że ludzi pijanych na ulicy widać duzo więcej. No i na tematy patriotyzmu ukraińskiego lepiej nie wchodzić. Ostatnio Lwów zrobił sie bardzo turystyczny, starówka sie ciągle odnawia to i ludzie zaczną coraz bardziej cwaniaczyć na turystach.
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 30 Paź 2016 21:27 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
@‌pułkownik‌
Hotel ze stekhousem?
No wiesz to jest gleboki Łazarz...
Ja tam od urodzenia mieszkam ale od strony parku Willsona :D
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#106 PostWysłany: 30 Paź 2016 21:39 

Tak dokładnie ze steakhousem. Wracać piechotą z centrum i targów ciekawe doznania :) Dobrze że to był zimny i deszczowy październik to na ulicach ludzi wywiało i pustki totalne były.:)
 Profil Relacje PM off
gruby_inversia lubi ten post.

#107 PostWysłany: 30 Paź 2016 22:36 

kubasmen napisał(a):
Łódź i to nie tylko wieczorem. Lepiej jeździć taksówką.

ech takie opinie to już jest mocna przesada, ciężko znaleźć Łódź nawet w top 10 najniebezpieczniejszych miast w PL pierwszy lepszy ranking znaleziony w necie (inne tylko to potwierdzają) - na tym tle Wrocław, Kraków, Poznań czy Warszawa wyglądają gorzej

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci ... ika/mnx648

to że samo miasto w wielu miejscach wygląda ponuro i nieciekawie nie znaczy, że jest niebezpieczne, a zestawienie z Atenami już w ogóle wygląda komicznie - po Łodzi przez całą dobę taksówkami, a po Atenach "lepiej nie pieszo, lub głównymi ulicami" gdzie takie Bałuty czy Stare Miasto przy Omonii to Szwajcaria
 Profil Relacje PM off  

#108 PostWysłany: 03 Kwi 2017 14:31 

Byłem ostatnio koło dworca autobusowego w Bergamo wieczorem, nie za ciekawie, bardzo dużo czarnoskórych, którzy zaczepiają i ewidentnie czają się na zagubione walizki. Natomiast w Starym Mieście na górze bardzo spokojnie. Podobna sytuacja była na dworcach w Brescii czy Weronie. Byłem ostatnio 5 lat temu i jakoś takich sytuacji nie pamiętam. Z tego co mówił mi Włoch u którego mieszkałem to północne Włochy to chaos na dworcach, a na Południu porządku pilnuje mafia.
Trafiłem wędrując po Słowackim raju w jakąs wioskę w okolicach Slovenska Nova Ves i była zamieszkała prawie wyłącznie przez Cyganów, którzy zaczepiali turystów.
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 03 Kwi 2017 15:03 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.8%
A po dzisiejszym dniu, należy jeszcze dorzucić do niebezpiecznych miast Sankt Petersburg http://bit.ly/2nw5pyx

#110 PostWysłany: 03 Kwi 2017 15:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 423
Kilometry: 607 869
Krajów: 60 / 27.9%
becek napisał(a):
no i prze@@@@@e jest w Łodzi :roll:

Chciałbym zdementować te pogłoski o Łodzi, jako że spędzam tu sporo czasu i nieraz włóczę się po północy. W różnych rejonach imprezowych ale i mieszkalnych... I nic... I znajomi mają podobne odczucia :) Widzę że "pewne" siły montują tu szeroką koalicję przeciwko mojemu miastu... niejaki Pazura Cezary ze swoim filmowym "Uć k..wa" na Kaliskim, Linda Boguś, niewdzięcznik jeden z miastem meneli... ale że i Ty, @‌becek‌ nóż nam w plecy wbijesz, to się nie spodziewałem :lol: To pewnie z zazdrości o nasz nowy Dworzec Fabryczny ;)

A tak na poważnie, to ranking najbardziej niebezpiecznych polskich miast za 2014 przedstawia się następująco

10. Nowa Sól
9. Poznań
8. Chorzów
7. Kościan, Czempiń, Śmigiel, Krzywiń
6. Wrocław
5. Nowy Sącz
4. Wałbrzych
3. Katowice
2. Legnica
1. Sopot

Łodzi brak.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#111 PostWysłany: 03 Kwi 2017 15:33 

Japonka76 napisał(a):
A po dzisiejszym dniu, należy jeszcze dorzucić do niebezpiecznych miast Sankt Petersburg http://bit.ly/2nw5pyx

Niesamowicie smutna informacja. Kto by przypuszczał, że akurat tam spotka ludzi taka tragedia. Duże wyzwanie dla służb w nadchodzących dniach.
 PM off  

#112 PostWysłany: 03 Kwi 2017 15:49 

srebrny
gruby_inversia napisał(a):
Kolejowa po zmroku w Poznaniu bez noża to szacun na dzielni pełny :D

chlopie kolejowa toz to Lazarz, bardzo slaba dzielnica.

-- 03 Kwi 2017 15:51 --

gruby_inversia napisał(a):
@‌pułkownik‌
Hotel ze stekhousem?
No wiesz to jest gleboki Łazarz...
Ja tam od urodzenia mieszkam ale od strony parku Willsona :D

o panie, kiedys niechcacy przez pomylke mieszkalem poltorae miesiaca na ulicy Lodowej :-)

-- 03 Kwi 2017 15:52 --

pułkownik napisał(a):
Z mniejszych miast to blokowiska sa obfite w dresiarnie w Stalowej Woli, Mielcu, Nowym Sączu, Zamościu, Legnica.

co do Zamoscia to niestety prawda, na blokowiskach na tzw. nowym miescie mieszka bardzo duzo dresiarzy,
namteh pewnie potwierdzi :)

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Kwi 2017 17:33, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 04 Kwi 2017 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 429
Kilometry: 767 675
Krajów: 43 / 20.0%
niebieski
Wydaje mi się ze każdy "mieszkaniec" swoje miasto postrzega inaczej ;-)

P.s
Co wy tej Legnicy się tak uczepiliście xD jest dużo blokowisk ale ogólnie to jest bardzo bezpiecznie. Jak w każdym mieście jest "dzielnica cudów" na którą lepiej się nie zapuszczać i tyle xD

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 113 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: bigosm, Trendiction [Bot] oraz 26 gości