Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Szanghai - anywhere
#1 PostWysłany: 01 Mar 2017 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 82
Kilometry: 161 171
Krajów: 23 / 10.8%

Dokąd
  • Hong Kong, Japonia, Taiwan, Gdziekolwiek

Data wylotu
  • 19.05.2017

Data powrotu
  • 23.05.2017

Długość pobytu
  • 2 noce

Bagaż
  • Bagaż podręczny

Ilość pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • HKG za 650, HND za 700, MNL za 900

Dodatkowe informacje
  • Cześć,
    Korzystając z promocji Qatar Airways kupiłem bilety do Szanghaju w datach 15.05-23.05, jednak nie chciałbym cały tydzień siedzieć w jednym miejscu i myślę o odwiedzeniu jeszcze jednego miejsca - wszystko jedno jakiego. Kusi Hong Kong, Japonia, ale może są jeszcze jakieś fajne kierunki, gdzie loty nie kosztują fortuny (myślę tutaj o czymś w granicach 500 zł). Może ceny znalezione przeze mnie są ok i nie mam co myśleć o lepszych ofertach ? Liczyłem na Air Asie, ale niestety nie mają nic ciekawego w fajnej cenie. Może są jakieś inne tanie linie w Azji, których wyszukiwarki nie uwzględniają ? 3 pierwsze dni planuję na zwiedzenie Szanghaju, ale później chciałbym gdzieś ruszyć na 2-3 dni.
    Dziękuję za każdą pomoc i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN Relaks na Kanarach 😎🏖️ Wypoczynek na Fuerteventurze za 1669 PLN
Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳 Wietnam z Etihad Airways 🪷🌏 Hanoi z Warszawy za 2391 PLN 😍✈️🧳
#2 PostWysłany: 01 Mar 2017 19:54 

Loty: 119
Kilometry: 254 856
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Chyba bedziesz wtedy potrzebowal podwojnej wizy. Ja bym sie nigdzie nie ruszal. Pod Shangha'jem sa fajne gory - jesli lubisz chodzic po gorach. Wydajac kase za wize korzystalbym z tego co mi ten kraj oferuje.

#3 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:03 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
Dostanie za darmo wizę tranzytową na 144 godziny
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 107
Kilometry: 270 851
Krajów: 20 / 9.4%
Wizy nie trzeba, w wakacje zrobiłam taki myk z Szanghajem i Hong Kongiem, i jak najbardziej polecam na to Hong Kong, zrobił na mnie dużo lepsze wrażenie niż Szanghaj. 650 wydaje się okazyjne, ja płaciłam ok. 800.
A sprawdzałeś Spring Airlines? Mają często bardzo okazyjne bilety do innych dużych azjatyckich miast.
 Profil Relacje PM off
Adam Molecki lubi ten post.
Adam Molecki uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
Krajów: 48 / 22.4%
niebieski
Może jakieś krajówki po Chinach, np do Xian?
A jeśli nie, to może pociąg i ze 2 dni w Pekinie + Mur Chiński. Jadąc nocnym pociągiem dobrze się wyśpisz, a bilet nie będzie bardzo drogi.

#6 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:19 

Loty: 119
Kilometry: 254 856
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Nie jestem specjalistą ale wg. mnie nie przejdzie powrót z Hong Kongu do Shanghaju bez wizy.
Po drugie wiza tranzytowa jest tylko na pobyt w Shanghaju.
Niech ktoś się wypowie kto na 100% wie jak jest.

Pytanie do autora: Czy jest w Chinach powyżej 144 godzin?

#7 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:22 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
A niby dlaczego nie przejdzie?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:30 
Awatar użytkownika

michal24 napisał(a):
Nie jestem specjalistą ale wg. mnie nie przejdzie powrót z Hong Kongu do Shanghaju bez wizy.
Po drugie wiza tranzytowa jest tylko na pobyt w Shanghaju.
Niech ktoś się wypowie kto na 100% wie jak jest.

Pytanie do autora: Czy jest w Chinach powyżej 144 godzin?

Specjalistą nie jestem, ale ja tak właśnie zrobiłam: Bilet na trasie WAW-PVG, po dotarciu do Szanghaju na innym bilecie z wizą tranzytową do HKG, potem z HKG z powrotem do Szanghaju (kolejna wiza tranzytowa do paszportu).
 Profil Relacje PM off

#9 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:44 
Awatar użytkownika

dokładnie i wtedy nie potrzeba wizy do Chin, ale nie można opuścić strefy w której jest Szanghaj.
 Profil Relacje PM off

#10 PostWysłany: 01 Mar 2017 20:53 
Awatar użytkownika

Właśnie dlatego chciałbym odwiedzić jakiś inny rejon, żeby nie wyrabiać specjalnie wizy. Koszt wyrobienia jest niby tańszy od biletów do innych miast, ale jednak wolałbym dołożyć trochę grosza i odwiedzić kolejne miejsce na mapie.
@‌Tom K‌ patrzyłem właśnie na te pociągi, ale przy moim zapasie czasowym może wydawać się to mało rozsądne - tracę dzień na dojazdy tam i z powrotem, ale dzięki za informację, na pewno rozważę :)
@‌Ladyage‌ SpringAirlines zaraz zobaczę, dzięki :) właśnie ten Hong Kong mi chodzi po głowie ze względu na fakt, że nie będę musiał wyrabiać wizy. Rozumiem, że tranzytową dostaję za każdym razem, gdy opuszczam/wlatuje do Szanghaju i za każdym razem mam 144h ? Bilet PVG-HKG-PVG byłby oczywiście na oddzielnej rezerwacji, ale rozumiem, że to nie robi żadnej różnicy przy dostawaniu wizy tranzytowej ?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Mar 2017 21:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie wiem czy tracisz, bo jak byłem w 2013 roku, to można było w obie strony wziąć te nocne, 9-11 godzinne pociągi. Wyjazd wieczorem, rano jesteś w Pekinie/Szanghaju. Także odpada Ci koszt noclegu:)

#12 PostWysłany: 01 Mar 2017 21:17 
Awatar użytkownika

W sumie dobrze mówisz, na pewno opcja do poważnego rozważenia, dzięki:) a pamiętasz ile płaciłeś za taki pociąg ? Aktualnie znalazłem najtańsze pociągi po 230 juanów w jedną stronę (najtańsze siedzenia)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Mar 2017 21:18 
Awatar użytkownika

Adam Molecki napisał(a):
Rozumiem, że tranzytową dostaję za każdym razem, gdy opuszczam/wlatuje do Szanghaju i za każdym razem mam 144h ? Bilet PVG-HKG-PVG byłby oczywiście na oddzielnej rezerwacji, ale rozumiem, że to nie robi żadnej różnicy przy dostawaniu wizy tranzytowej ?

Z tym było trochę śmiesznie: Lądując w PVG za każdym razem dostałam wizę na czas uzależniony od tego, kiedy był mój następny wylot z Szanghaju (wpisują to ręcznie na pieczątkach w paszporcie) - w jedną stronę dostałam 3 dni, z powrotem 4 - na 144h się nie załapałam :-)

Ja też przede wszystkim chciałam zobaczyć coś innego poza Szanghajem i zastanawiałam się nad pociągiem, ale w końcu żal mi było czasu - nie byłabym w stanie dobrze spać w pociągu, byłaby to raczej męczarnia.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 01 Mar 2017 21:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Adam Molecki napisał(a):
W sumie dobrze mówisz, na pewno opcja do poważnego rozważenia, dzięki:) a pamiętasz ile płaciłeś za taki pociąg ? Aktualnie znalazłem najtańsze pociągi po 230 juanów w jedną stronę (najtańsze siedzenia)

Oj pustkę mam, ale wydaje mi się że była to podobna cena, ale ja miałem "hard sleeper" czyli wyrko. Były też droższe soft sleepery, ale ten okazał się wystarczający. Także polecam, podróż i możliwość obserwacji lokalesów to całkiem osobliwe przeżycie:)

#15 PostWysłany: 01 Mar 2017 21:30 
Awatar użytkownika

@‌Ladyage‌ czyli rozumiem, że nie było problemu z wizą, świetnie! Kolega @‌michal24‌ zasugerował się pewnie wpisem na stronie ambasady odnośnie wizy, który brzmi: "W przypadku wyjazdu do Chin z Hongkongu/Makau wymagana jest wiza. Obywatele wszystkich krajów podróżujący do Chińskiej Republiki Ludowej (poza chińskimi rezydentami Hongkongu/Makau) muszą posiadać ważną wizę. " . Naszą wizą będzie ta tranzytowa (jeśli dobrze rozumiem), więc raczej nie ma się czego obawiać ;)
Dzięki wszystkim za pomoc odnośnie pomysłów/koncepcji/wiz. Myślę, że zostaje mi tylko rozważenie opcji Pekin lub Hong Kong, a łatwo wybrać nie będzie, pozdrawiam :D
 Profil Relacje PM off
Ladyage lubi ten post.

#16 PostWysłany: 01 Mar 2017 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Jeśli będziesz mógł się przedostać na "darmowej" wizie 144h z Szanghaju do Ningbo, możesz polecieć do Hongkongu HK Express za 758 CNY.
Według tej strony prowincja Zhejiang, w której leży lotnisko NGB, jest objęta szanghajskim reżimem wizowym, więc powinno się udać.
Jeśli chodzi o sam Szanghaj do HK można dolecieć za 550 zł.

Załączniki:
ngb_khg.png
ngb_khg.png [ 37.26 KiB | Obejrzany 1955 razy ]
 Profil Relacje PM off
Adam Molecki uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: dzionslo oraz 3 gości