Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lip 2016 22:34 

Kański w wątku o kursach wymiany napisał(a):
Hrebenne 5.80 na tablicy, a dogadałem 6,10.
Lekki OT - paliwo mocno podrożało. Jeśli ktoś liczy mocno budżet i ma założenia z poprzednich wyjazdów to może go to zaskoczyć. Ostatnio jak pamiętam pobyt na Ukrainie gaz był po 1.20zł, a obecnie 1,60zł za litr więc drożej niż u nas :(

Nie tylko gaz LPG podrożał. Pomijając drastyczne podwyżki cen mediów dla ludności, które nas za bardzo nie dotyczą, drożeje praktycznie wszystko.
Wczoraj wróciłem z Kijowa, po równo roku nieobecności. Wprawdzie najtańsze rzeczy typu jedzenie uliczne nie drożeje drastycznie, bo przy ich zarobkach grozi to wybuchem społecznym.
Jednak np knajpa gruzińska "Czaczapuri" koło Hiltona - rok temu rachunek 427 UAH. W zeszłą środę podobny obiadek z winkiem i piwkiem już ponad 700 UAH.
Taki sobie pub na peryferiach "Do Dublina" koło metra "Lewobierieżna", piwo lane po 50 UAH !!.
Syn chciał pizzę. Proszę bardzo... poślednia sieciówka, znana w Polsce, "Dominos" : 2 duże pizze 450 UAH.
Solo - bez żadnych napojów. Drożej niż w Neapolu....
 PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 24 Lip 2016 22:54 

To mnie zmartwiles z chaczapuri ' moja ulubiona restauracja
w listopadzie ceny byly znosne i czacza na powitanie
oskiboski lubi ten post.

#3 PostWysłany: 24 Lip 2016 23:54 

Paliwo, diesel/benzyna 21/22 UAH. Czyli ok 4 zł. Tylko minimalnie taniej niż w Polsce.
 PM off  

#4 PostWysłany: 25 Lip 2016 10:10 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 71 075
Krajów: 22 / 10.3%
Zbanowany
Co roku wyższe ceny na Ukrainie i to nie kilka % jak u nas ale kilkanaście/kilkadziesiąt.
Czasem się zastanawiam jak oni z pensją 1500-2000 UAH sobie radzą.
We Lwowie też coraz drożej, nawet w Tarnopolu, chociaż to najbiedniejsze województwo więc aż takich podwyżek nie spotkamy jak w Kijowie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Lip 2016 10:19 

Złotówka to najsłabsza waluta świata wiec stad takie ceny poza PL . Co by się nie działa dostajemy w kość kursami . Tez się wybieram do Kijowa w sierpniu ale stołuje się raczej w Puzatej ,
Hotel Kyiv udało mi się kupić za 1200 zł dla 4 osób za 5 nocy ze śniadaniem wiec cena rozsądna . W tym roku byłem w Bułgarii i to samo ceny z kosmosu w porównaniu z lipcem zeszłego roku .
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Lip 2016 13:39 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Jak mi to powiedziała jedna Ukrainka z Kijowa "zanim Piotr został prezydentem cukier kosztował 8 hrywien, a teraz kosztuje 20 hrywien" :roll:
Jak oglądaliśmy moje paragony z Puzatej Chaty, to też mówiła, że mocno ostatnio podnieśli ceny...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Sie 2016 11:15 

jacek1973 napisał(a):
Złotówka to najsłabsza waluta świata wiec stad takie ceny poza PL . Co by się nie działa dostajemy w kość kursami . Tez się wybieram do Kijowa w sierpniu ale stołuje się raczej w Puzatej ,
Hotel Kyiv udało mi się kupić za 1200 zł dla 4 osób za 5 nocy ze śniadaniem wiec cena rozsądna . W tym roku byłem w Bułgarii i to samo ceny z kosmosu w porównaniu z lipcem zeszłego roku .

Podaj źródło, skąd masz te dane, że PLN to najsłabsza waluta świata.
Rok temu latem, w Kijowie płacono za złotówkę 6,10-6,60 UAH. Teraz jest dokładnie tak samo.
Chodzi o to , że na Ukrainie inflacja rozpędza się coraz bardziej i wszystko drożeje w miejscowej walucie.
 PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#8 PostWysłany: 01 Sie 2016 12:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Dokładnie.
Pamiętam jak za nemirofa (0.5l) w 2011 płaciłem 25-28 UAH
Obecnie kosztuje 60-65 hrywien.
Dla nas w sumie dalej 10zł ale dla przeciętnego Ukraińca totalna masakra.
Coraz gorzej u nich finanse wyglądają.
I to nie tylko zwykłego zjadacza chleba.
Nawet kluby piłkarskie padają jak muchy. Metalist Charków, który nie tak dawno z powodzeniem grał w pucharach europejskich nie przystąpił do rozgrywek w tym sezonie.
Obecnie jest w ichnej ekstraklasie 12 drużyn a nie licząc Dynamo Kijów i Szachtara to każda zmaga się z problemami finansowymi.
Co rok jest 10-15% drożej.
Jeżeli nie ma wahań w kursie PLN do UAH jak w poprzednich latach, to również zaczynamy to odczuwać podczas podróży do wschodnich sąsiadów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Sie 2016 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Ale w 2011 hrywna kosztowała 33-35 groszy, a pod koniec roku nawet 40. Czyli ten Niemirof wychodził 8-11 zł.
Dziś, przy kursie 15 groszy i cenie 60-65 hrywien wychodzi 9-10 zł. Czy dla nas takiej różnicy nie robi. Dla Ukraińców i owszem.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Sie 2016 13:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
@krasnal
O tym mówię, że dla nas ciągle mniej więcej 10zł.
Jedynie od ubiegłego roku kurs się w miare ustabilizował więc w tym roku odczujemy szalejącą tam inflację. Oczywiście nie w takiej skali jak miejscowi. Ale jeśli produkty podrożały 10% a kurs stoi w miejscu to chcąc nie chcąc wydamy więcej.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że Ukraina jest dla nas dalej tanim kierunkiem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Sie 2016 21:28 
Awatar użytkownika

niebieski
jabollus napisał(a):
Jak mi to powiedziała jedna Ukrainka z Kijowa "zanim Piotr został prezydentem cukier kosztował 8 hrywien, a teraz kosztuje 20 hrywien" :roll:
Jak oglądaliśmy moje paragony z Puzatej Chaty, to też mówiła, że mocno ostatnio podnieśli ceny...

Przez rok trzymasz paragony z Puzatej ?:)
dj3500 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 03 Sie 2016 21:56 

niebieski
Przecież nigdzie nie napisał,że to paragony z poprzedniego roku.Skąd taki wniosek ;) Chyba znajoma widząc aktualne ceny na paragonie doszła do wniosku,że też obecnie drożej w Puzatej niż było.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Sie 2016 15:26 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
miriam napisał(a):
Przecież nigdzie nie napisał,że to paragony z poprzedniego roku.

Dokładnie - sytuacja miała miejsce w lipcu b.r. podczas wieczornych rozmów z jedną Ukrainką z obsługi hostelu w Kijowie. Ale najbardziej byłem zszokowany, jak chciałem sobie kupić jakieś buty (bo te przywiezione mnie obtarły) i dowiedziałem się od tejże, że w Kijowie za w miarę przyzwoite buty trzeba wyłożyć równowartość 100 EUR :o :o :o Stanęło na tym że poradziła mi kupić sobie sandały obok dworca kolejowego i tak też zrobiłem (za 200 UAH).
 Profil Relacje PM off
Ludwik lubi ten post.

#14 PostWysłany: 21 Wrz 2016 09:37 

JarekGdynia napisał(a):
@krasnal
O tym mówię, że dla nas ciągle mniej więcej 10zł.
Jedynie od ubiegłego roku kurs się w miare ustabilizował więc w tym roku odczujemy szalejącą tam inflację. Oczywiście nie w takiej skali jak miejscowi. Ale jeśli produkty podrożały 10% a kurs stoi w miejscu to chcąc nie chcąc wydamy więcej.
Oczywiście nie zmienia to faktu, że Ukraina jest dla nas dalej tanim kierunkiem.

Był okres gdy za PLN dawano już 6-7 UAH a ceny jeszcze tak nie podskoczyły. Czułem się jak "biały człowiek" ;) , teraz dalej jest po 6-7 UAH a ceny rosną... Współczuję zwłaszcza emerytom. Znam osobiście pielęgniarkę z 40letnim stażem, która ma niecałe 1500 UAH... Młodzi sobie poradzą, szczególnie na zachodzie gdzie i mniej wykształceni pohandlują czy przemycą coś zawsze, ale starych ludzi mi najbardziej żal.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 12 Sty 2017 10:35 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Ukraińcy spodziewają się sporych podwyżek w tym roku bo pensja minimalna od stycznia ma wynosić 3200 hrywien (wcześniej było 1450).
Dla przykładu w Tarnopolu już marszrutki podrożały z 3 do 4 hrywien a minimalna cena za przejazd taxi wzrosła z 20 do 25 hrywien.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 24 Lut 2017 22:58 

Zbanowany
Jak ksztaltują się w tym roku ceny na Ukrainie?

rozważam z moją rodziną wyjazd do Odessy z biurem podróży

bezpiecznie w Odessie? Krym blisko.....

Ostatnio edytowany przez Washington, 25 Lut 2017 11:40, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 24 Lut 2017 23:06 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Gdzie Krym a gdzie Odessa...

Co do bezpieczeństwa, to jest wątek o tym.

Załączniki:
krym.JPG
krym.JPG [ 48.25 KiB | Obejrzany 2619 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 24 Lut 2017 23:08 

Zbanowany
sorki,chciałem właśnie edytować moją wypowiedź, bo zauważyłem wspomniany przez Ciebie temat, ale nie ma takiej opcji

niby daleko, ale jednak blisko......
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 24 Lut 2017 23:24 

wódka 70 hrywien, coca cola 2 litry 20 hr., dacie radę ;-)
A tak serio, to ceny idą ciągle do góry, ale hrywna wciąż słaba, więc ceny są naprawdę znośne (1 zł = 6,67 dzisiaj w Łucku - https://goverla.ua)
W Odessie spokojnie, w wiadomościach ukraińskich nic nie mówili od bardzo dawna.
Wydaje mi się, że ostatnie zamieszki były w 2014, ale pewności nie mam.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Lut 2017 00:05 

srebrny
marcin- napisał(a):
wódka 70 hrywien, coca cola 2 litry 20 hr., dacie radę ;-).

no i piwo lvivskie za 2 zl... za litr :-)
dacie rade, glowa do gory :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość