Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:57 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Uściślając :
teściowa pierwszy raz za granicą a Włochy ponoc jej się podobają
mama - ona zawsze zadowolona :)
żona w ciąży :)
5 latek
no i ja :)
Plan na lajcie poczuć trochę Włoch - trochę fajnych budynków ( bez żadnych muzeów itp) - coś w stylu.... " a to też ładne" :D i tyle
będąc w okolicy Como grzech nie podjechać
usiąść gdzieś w knajpce na luzie, popatrzeć jak płynie tam życie - bez napinki
Skoro bez auta to może tak:
Baza z BGY
1-2 dzień Bergamo
3 Lecco i zobaczyć kawałek Como
4- Varenna
ewentualnie
1 Bergamo
2 Lecco
3 Varenna
4 Mediolan
A baza albo apartament w Bergamo albo Ibis Aeroporto ( punkty do wydania)
No bo jak auto to widzę,że spokojnie z tysiaka trzeba dołożyć. No ale wtedy ten Ibis Como w razie czego jako baza.

-- 24 Lut 2017 13:59 --

maczala1 napisał(a):
Według mnie każdy z tych wariantów ma sens:
1. wspomniany hotel Ibis Como + samochód
2. Bergamo + komunikacja
3. Lecco (ewentualnie inne miasteczko na trasie kolejowej przy wschodniej odnodze jeziora) + komunikacja

Przy czym, wariant 1. raczej nie ma sensu bez samochodu. Wariant 3. jeżeli chcecie się głównie skupić na samym jeziorze (Varenna, Bellagio, itd).
Sam musisz wybrać, przecież nie zrobimy tego za Ciebie :)

No wiadomo :) natomiast wiesz jak to jest - ja sobie zaplanuje na papierze a "włoscy wyjadacze" w 2 sekundy sprowadzą mnie na ziemię :D
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#242 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Pomysły Maćka78 to według mnie nie dla ekipy z mamą, teściową, ciężarną i dzieckiem na karku :) Ja bym się spokojnie skupił ma tym co sam wymyśliłeś.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#243 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌klimas‌
A to musi być ten Ibis? Rozumiem, że $ ale jak już bierzecie samochód to można trochę pokombinować z położeniem. Przecież ten hotel w jakiejś strefie przemysłowej leży, obok autostrady...
maczala1 lubi ten post.

#244 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:09 

niebieski
maczala1 napisał(a):
Pomysły Maćka78 to według mnie nie dla ekipy z mamą, teściową, ciężarną i dzieckiem na karku :) Ja bym się spokojnie skupił ma tym co sam wymyśliłeś.

Fakt ale filmik zajebisty :D
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:10 

niebieski
@‌maczala1‌
haha, masz rację. Ale o tym napisał po moich genialnych pomysłach, więc jestem wytłumaczony 8-)
 Profil Relacje PM off  

#246 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:12 

niebieski
nie musi bo okolica faktycznie słaba. $ mogą poczekać na Alicante 2 tygodnie później. Natomiast apartament lub hotel za $ plus auto nie wpina się w konwencję niskobudżetowego wypadu jakim miał być ( wiem wiem...Włochy) tak to jest jak się po paru głębszych uszczęśliwia teściową i kupuje bilety pod wpływem....dobrego humoru :D
 Profil Relacje PM off  

#247 PostWysłany: 24 Lut 2017 15:22 

niebieski
Poszukaj sobie tematu o MakeMyTrip, dorwiesz coś tanio bo czasu masz aż nadto
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 24 Lut 2017 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 376
Kilometry: 536 746
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
To ja się tylko wtrącę, że 1 dzień na Lecco i 1 na Varennę to trochę za dużo. Tak naprawdę oba te miasta można spokojnie zobaczyć w 1 dzień, nawet wjeżdżając w Lecco na Piani D'erna i wchodząc na zamek Vezio w Varennie. A ciekawe jednak są też inne miasteczka, zerknij na rejsy z Varenny do Bellagio i Menaggio. Na Bergamo też jeden dzień starczy, górne miasto nie jest zbyt duże.
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.

#249 PostWysłany: 24 Lut 2017 21:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Bedąc już w Varennie faktycznie "grzechem" jest nie przepłynąć chociażby na druga stronę do Bellagio. Rejs krótki ale to bardzo fajna dodatkowa atrakcja, a samo Bellagio idealnie nadaje się na spokojny spacerek w emeryckim stylu :)
Dla tej grupy wiekowej proponowałbym też odwiedzenie jednego z dwóch przepięknych ogrodów nad samym jeziorem:
- Villa Melzi w Bellagio
http://www.giardinidivillamelzi.it/GIAR ... E_ENG.html
- Villa Monastero w Varennie
http://www.villamonastero.eu/index.php/ ... otanico-en
Atrakcja wciągnie trochę kasy ale na pewno zapunktujesz dodatkowo u teściowej :)
 Profil Relacje PM off
klimas lubi ten post.

#250 PostWysłany: 24 Lut 2017 21:35 

Optymalne jest trasa : Bergamo - Varenna pociągiem. Potem Varenna - Bellagio promem, a następnie przejazd autobusem z Bellagio do Lecco. Bilety znacznie tańsze niż powrót promem + pociąg. Bergamo zatem 1 dzien, Varenna - Bellagio - Lecco 1 dzień zupełnie wystarczy.

EDIT : dla rodziny trzeba jednak spokojniej. Można rozłożyć na dodatkowy dzień. Ewentualnie spać w Lecco, ale tam jest chyba ośrodek dla imigrantów wiec klimaty na dworcu i miasteczku trochę specyficzne.

Polecam też wycieczkę do Lugano. Duże miasto pięknie położone. Tu można zapolować na tańsze bilety na Eurocity. W promocji można Mediolan - Lugano, a nawet Zurich za 9 euro kupic. Z Mediolanu pociąg jedzie lekko ponad godzinę, a kosztuje 3 euro więcej niż Varenna.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#251 PostWysłany: 24 Lut 2017 23:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@greg1291
Bardzo dobry pomysł na trasę, sam tak jechałem tylko w drugą stronę. Autobus Lecco-Bellagio kursuje dość rzadko (szczególnie w dni świąteczne) i chyba lepiej od niego zaczynać, a wracać z Varenny pociągiem (jeździ częściej).
http://www.lineelecco.it/wp-content/upl ... llagio.pdf
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#252 PostWysłany: 24 Lut 2017 23:56 

niebieski
ale się fajna dyskusja rozwinęła -jednak taka nietypowa grupka daje do myślenia :) a w końcu wiadomo......szczęście teściowej.....bezcenne. Faktycznie powyższa trasa ciekawa i chyba już definitywnie skłaniam się w takim razie do opcji bez auta a jako miejsce zrzutu Bergamo.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#253 PostWysłany: 05 Mar 2017 21:05 

Loty: 19
Kilometry: 40 230
Krajów: 7 / 3.3%
Czy ktoś orientuje się na temat biletu turystycznego 'Io viaggio in Lombardia' - IVIL co obejmuje - jakie środki transportu ? Lecimy na 3 dni do Bergamo. Chcemy zahaczyć o Lecco i Varenne i Bellagrio i szukamy najbardziej korzystnego $$ rozwiązania.
 Profil Relacje PM off  

#254 PostWysłany: 05 Mar 2017 21:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Io Viaggio Ovunque in Lombardia:
http://www.trenord.it/en/tickets/tickets.aspx

"They allow you to travel throughout Lombardy using any means of public transport: urban and suburban buses, trams, trolley cars, subways, suburban and regional trains in 1st or 2nd class, boats on Lake Iseo, on-demand services, cable cars and funiculars within the public transport network."

Czyli w skrócie - bilet obejmuje całą komunikację regionalną łącznie z kolejkami linowymi (np. Bergamo, Lecco).
Promy niestety tylko na jeziorze Iseo, za promy na jeziorze Como trzeba osobno płacić.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 05 Mar 2017 22:02 

Poszukaj na forum. Kwestia biletu 2-3 dniowego była omawiana. Generalnie trzeba dużo jeździć by się opłaciło. Jest to wygodne, bo czasem są kolejki do automatów kas w mniejszych miejscowościach a z tym biletem idziesz prosto do pociągu. Warto pamiętać, iż biletu nie da się kupić na lotnisku w Bergamo, lecz dopiero na dworcu kolejowym, choć bilet działa na autobus lotniskowy do centrum Bergamo. Bilet działa na komunikację w samym Bergamo oraz kolejki w starej części miasta. Jeżeli ktoś zamierza zwiedzać też Bergamo to warto.
 PM off  

#256 PostWysłany: 05 Mar 2017 23:41 

niebieski
czemu się nie opłaca?
The "Io Viaggio Ovunque in Lombardia" offer is for tickets for short periods (1, 2, 3 or 7 days)for travel on the entire local public transport network(urban and intercity buses, metropolitan trams and suburban and regional railways) in the region of Lombardy.

They allow you to travel throughout Lombardy using any means of public transport: urban and suburban buses, trams, trolley cars, subways, suburban and regional trains in 1st or 2nd class, boats on Lake Iseo, on-demand services, cable cars and funiculars within the public transport network.

FARES
1 day (16,00€)
2 days (27,00€)
3 days (32,50€)
7 days (43,00€)

bilet to Lecco RT jak dobrze widzę to koszt około 10E a więc przy 1 dniowym za 16e chyba warto - dojazd na lotnisko potem kolejki plus komunikacja po BGY to dobra opcja.
Sam rozważałem tą 3 dniową kartę ale przy 5 osobach sensowniej chyba będzie wziąć auto -bo koszt praktycznie będzie ten sam
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#257 PostWysłany: 05 Mar 2017 23:43 
Awatar użytkownika

Loty: 422
Kilometry: 755 674
Krajów: 80 / 37.4%
HON fly4free
Swego czasu podróżowałem z biletem trzydniowym. Przy intensywnym użytkowaniu zwraca się bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 06 Mar 2017 00:14 

Oczywiście jak wskazałem opłacalność zależy od intensywności. Moim zdaniem trudno jest zrobić w 1 dzień Bergamo i jeszcze w miarę sensownie zobaczyć jezioro Como. Moim zdaniem samo Lecco jest dość przeciętne przy Bellagio i Varennie i jeżeli już to tam bym się kierował w 1 kolejności, a to naprawdę kilka dobrych godzin w każdym z tych miejsc. Bilet zaś na komunikację jest ważny tylko do północy, a nie 24 godziny od chwili skasowania. Jeżeli przylatujesz zatem po południu to 1 dniowy zupełnie odpada. Trzeba zatem najpierw zaplanować co chce się zobaczyć i policzyć. Sam korzystałem z 3 dniowego i przy mocnym zwiedzaniu wyszło taniej i wygodniej. Co więcej rozważam go na kolejny wjazd, ale opłaci się jeżeli ustalę czy da się na nim dojechać z Malpensy do Mediolanu autobusem + pociąg. Nikt jednak nie sprawdził w praktyce czy tak da radę :( a wtedy staję się całkiem opłacalny bo sam bilet z MXP do centrum Mediolanu to 8 euro OW.
 PM off
klimas lubi ten post.

#259 PostWysłany: 06 Mar 2017 00:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@‌greg1291‌
Pod warunkiem, że go dostaniesz na MXP, bo na BGY go nie sprzedają ;)

#260 PostWysłany: 06 Mar 2017 00:35 

na MXP są automaty na pociągi wiec nie powinno być problemu. Rzecz tylko by ominąć ostatni odcinek jazdy pociągiem i Malpensa express i pokonać go autobusem, który ponoć jest skomunikowany do najbliższej stacji. Nie ma chętnego by przetestować to połącznie :)
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości