Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lut 2017 09:38 

Przed wyjazdem w jakieś nowe miejsce, często czytamy recenzje zamieszczone np na Tripadvisor. Czy są wiarygodne i pomocne ? Zapewne tak. Ale często mam wrażenie, że to sami właściciele [ lub ich znajomi] lokali gastronomicznych czy miejsc noclegowych je piszą.
Np będąc w Batumi chciałem odwiedzić lokal , który jest na pierwszym miejscu na tripadvisor, jako najlepszy.

https://pl.tripadvisor.com/Restaurants-g297576-Batumi_Adjara_Region.html

" Chocolatte caffee- room" Nikt o nim nie słyszał. Nawet taryfiarze. W końcu go znalazłem, a to maleńka kanciapa na uboczu , z 2-3 stolikami. Pusta i bez szału.

Zresztą u mnie w mieście jest to samo. Jako najlepsza TOP 1 występuje kawiarenka, która niczym szczególnym się nie wyróżnia. Ale widać , że właściciele dbają sami o dobre opinie w internecie. ;)

https://pl.tripadvisor.com/Restaurants-g274790-Tychy_Silesia_Province_Southern_Poland.html

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 20 Lut 2017 18:02, edytowano w sumie 1 raz
 PM off
sko1czek lubi ten post.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 20 Lut 2017 09:41 

niebieski
Dlatego też ja sprawdzam ile opinii wystawił i jaki status ma recenzent.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Lut 2017 09:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja praktycznie nigdy nie korzystam z opinii tripadvisora. Przeważnie szukam na miejscu knajpy/baru z dala od głównych traktów typu starówka, stare miasto itp. Wchodzę do knajpy, najlepiej żeby nie było menu, zaglądam ludziom do talerzy i co mi się podoba pokazuję obsłudze, nieraz zdarza mi się wbić na kuchnię. Ostatnio tak miałem na Tajwanie i Azorach gdzie kucharz mnie zaprosił na zaplecze, ni w ząb po angielsku, więc po garach popatrzyłem i wskazałem ;)
A jak skorzystam z jakiegoś polecenia, np. z forum, to zaliczę wtopę jak chociażby Destan w Skopje.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 20 Lut 2017 11:05 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Na Tripadvisor jest wiele blednych informacji.
Przeszukujac watki, niby klientow o tour-operatorach mialem wrazenie, ze czesto pisza sami tour-operatorzy, podajacy sie quasi za klientow, rekomendujacych uslugi. ;)
Restauracje polecane na Tripadvisor rowniez sie nie sprawdzaly, albo byly nieaktualne i dlatego nie korzystam. Pytam przewaznie w recepcjach hotelowych o dobra, lokalna restauracje, gdzie przychodza tubylcy i praktycznie zawsze strzal w dziesiatke. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 20 Lut 2017 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Ja prawie nigdy nie czytam recenzji restauracji na TripAdvisor. Hoteli tak i wtedy przeszukuje recenzje na slowa kluczowe, ktore mnie interesuja. Bylam kiedys w restauracji wloskiej w Guildford (UK), ktora miala byc super. Jedzenie moze i dobre bylo, ale klimat byl lekko stolowkowy, a to bylo wyjscie typu romantyczny wieczor, wiec srednio to wypadlo. Zreszta im wiecej czyta sie recenzji, tym trudniej cos wybrac, bo zawsze sa jakies negatywne.

W UK, to po prostu wchodze do losowych lokali ktore mi sie spodobaja. Odkrylam duzo dobrych miejsc, do ktorych czesto wracam. Nie mam pojecia jakie maja recenzje, itp. Jak podrozuje gdzies dalej, to wchodze do miejsc, gdzie sa jacys lokalesi.
mashacra lubi ten post.

#6 PostWysłany: 20 Lut 2017 11:37 
Awatar użytkownika

Loty: 769
Kilometry: 1 308 541
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo wpływu samego właściciela na opinię trzeba wybierać miejsca z bardzo dużą liczbą wpisów. Przy obiektach z małą liczbą opinii ryzyko niestety jest większe. Patrzę też na to, czy właścieciel albo manager odpowiada i komentuje wpisy klientów, zadowolonych i niezadowolonych- to zdarza się w wielu większych, sieciowych hotelach. Po tonie takiej wymiany zdań można sporo dowiedzieć się o ludziach tam pracujących i zarządzających.
Inna rzecz to jakość cudzych sądów. Jakie mają przełożenie na nasze oczekiwania i preferencje. Tripadvisor to niby egalitarne forum, gdzie jednak prym wiodą Anglosasi. Pamiętam dobrze, jak przed wyjazdem na Cypr szukałem opinii o pensjonatach i hotelach. W wielu recenzjach autorzy zaniżali punktację z powodu np. braku angielskiego śniadania!!! albo że bekon był niezbyt dobrej jakości. Nie cierpię angielskich śniadań z przypalonym boczkiem i wymiętoszonymi pomidorami. A już szczególnie nie chciałbym ich jeść na Cyprze ani w Grecji, gdzie lokalne jedzenie potrafi być tak wyśmienite. Zdecydowanie nie jestem odbiorcą tego typu recenzji i zgadzam się z @cccc - często lepiej popytać na miejscu.

Edit: Warto podejrzeć także, ile wpisów na koncie ma dany recenzent, bo w pewien sposób zwiększa to jego wiarygodność.

Ostatnio edytowany przez sko1czek, 20 Lut 2017 11:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 20 Lut 2017 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 404
Kilometry: 706 403
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
@sko1czek zgadzam sie z Toba - kiedys sprawdzalem hotele na Cyprze
posciel, reczniki, pokoj czysty ... ale brak tostera wiec ledwie jedna gwiazdka :)
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#8 PostWysłany: 20 Lut 2017 12:04 

Loty: 147
Kilometry: 274 355
Krajów: 24 / 11.2%
A mnie ostatnio mocno zaintrygowało, jaki algorytm wylicza ogólną ocenę hotelu. Mam zasadę, że przy rezerwacji odrzucam wszystko oceniane poniżej 4 na Tripadvisor. No i ostatnio przeglądałem swoje recenzje na tym portalu. Hotel w Chorwacji ma ogólną ocenę 4,5 podczas gdy otrzymał 42 oceny doskonałe, 9 b. dobrych i 1 średnią. A hotel w Zakopanem otrzymał 32 oceny doskonałe, 7 b. dobrych, 7 średnich i 1 okropną i ma również ogólną ocenę ...4,5. Nawet arytmetycznie wychodzi średnia tego drugiego poniżej 4,5. A jednak z jakichś względów, w jakiś sposób pokazuje się 4,5.
 Profil Relacje PM off
ponchek lubi ten post.

#9 PostWysłany: 20 Lut 2017 12:12 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
Może oceny power userow .. jak oni to tam zwa Profi Bewerterow licza się 'mocniej' ?

#10 PostWysłany: 20 Lut 2017 12:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
No Tripadvisor opinie może dodać każdy kto jest tam zalogowany (nawet multikonto ) i niekoniecznie dana osoba w tym miejscu była. Ja nie do końca ufam tym opiniom.
jack.strong lubi ten post.

#11 PostWysłany: 20 Lut 2017 12:26 

Loty: 698
Kilometry: 1 378 661
niebieski
Oczywiscie, ze nie ma co TP traktowac jak wyroczni, ale moim zdaniej jest dosc pomocny - ja przyznaje, ze zwykle rozgladam sie za restauracja, a jak juz znajde taka, ktora mi sie podoba to zagladam na TP. Jezeli ma 100 opinii z czego 80 jest slaba... to raczej jest cos na rzeczy. Poza tym ladnie pokazuje wszelkie lokale na mapie - a to tez jest przydatne :).
 Profil Relacje PM off
ponchek lubi ten post.

#12 PostWysłany: 20 Lut 2017 12:50 
Awatar użytkownika

Loty: 950
Kilometry: 1 246 950
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Trip ma i dobre i słabe strony... Jak wszystko...
Sama staram się sporo od siebie tam pisać, często zjeżdżam z góry do dołu, ale jak coś mi się podoba, to też o tym piszę, oczywiście w superlatywach.
Ale po sobie wiem, że np. niektóre miejsca nie robią na mnie najmniejszego wrażania, bo widziałam podobnych strasznie dużo. A dla kogoś takie jedno miejsce może wydać się interesujące...
Podobnie ze śniadaniami. Dla mnie brak warzyw jest nie do przyjęcia, dla Angoli brak bekonu ;-) Pełen subiektywizm jednak ;-)

Image
 Profil Relacje PM off
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 20 Lut 2017 13:03 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Natchnieta tym tematem, napisalam przed chwila pare recenzji na TP. Jedna zla, reszta dobre. Przy okazji sprawdzilam lokale i okazalo sie, ze moj standardowy wybor w Eastbourne, UK to 2 najlepszy pub, a inny ktory mi sie nie podobal ma zle recenzje.

To prawda, ze Anglosasi lubia swoje cieple sniadanie i jego brak jest duza wada, co nie ma wiekszego znaczenia dla mnie. Dlatego wlasnie wyszukuje sobie slowa kluczowe w rencenzjach.

#14 PostWysłany: 20 Lut 2017 14:01 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 631
Kilometry: 958 233
Krajów: 61 / 28.5%
TA jest pomocny, ale...

Rzeczywiście zdarza się, że pozytywne recenzje piszą sami właściciele lub ktoś przez nich namówiony - zwykle konto ma jedną lub kilka recenzji, to z jedna recenzją zwykle świeżutko założone. Co ciekawe, po tym co widzę na TA obstawiam, że proceder działa również w drugą stronę tzn. właściciele sami piszą negatywne recenzje o konkurencji. Proponuję filtrować opinie i czytać tylko tych recenzentów, którzy mają powyżej 20 recenzji. Efekt skali również powinien tutaj działać - im więcej opinii tym mniejszy wpływ tych "fałszywek" na ogólną ocenę (choć złośliwie można przytoczyć tutaj powiedzenie, które kończy się "... miliony much nie mogą się mylić" ;) )

Sam sporo piszę i dużo korzystam i uważam, że TA to bardzo przydatna strona. Odpalam mapkę z hotelem, zaznaczam opcję pokaż restauracje i sprawdzam, co mam w okolicy. W Saved trips zbieram sobie ciekawe miejsca na nadchodzące wyjazdy.

PS. a propos opinii - raz napisałem entuzjastyczną recenzję organizatora wycieczek kajakowych w Indiach. Najwyraźniej zbyt dobrą, bo ktoś do mnie napisał, że to podejrzane i pewnie jestem pracownikiem tego biura, zgłosił do TA (przy każdej opinii jest flaga z dopiskiem "Report") i tripadvisor usunął moją recenzję. :roll: Także uważajmy, czy nie piszemy zbyt negatywnie bądź zbyt pozytywnie ;)

#15 PostWysłany: 20 Lut 2017 14:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Kiedys byla ciekawa audycja w TV o sfalszowanych opiniach na Tripadvisor, Holidaycheck, Zoover, Booking.com, Google+ etc.
Opowiadali o firmach, wynajmowanch przez hotele, restauracje, ktore specjalizuja sie polepszaniem rankingu na portalach.
Dla takiej firmy nie ma problemu napisac np. 100 pozytywnych komentarzy, pisanych w roznym czasie z roznych adresow IP, aby nie budzilo podejrzen. ;)
Znaja nawet tryki, aby napisac wiecej niz jeden komentarz na Booking.com.
Poza tym pokazywali restauracje, ktora nie wiadomo dlaczego zajmowala jedno z czolowych miejsc w rankingu, w opiniach polozenie sie nie zgadzalo, bo nie byla ani na starym miescie, ani tam gdzie normalnie przechodza turysci. O dziwo, Tripadvisor tych prawdopodobnie sfalszowanych komentarzy nie usunal. ;)
Co ciekawe, miejscowi by pewnie tej restauracji nie polecili, bo tam nie chodza. Dzieki Tripadvisor ta restauracja zyskala mase klientow (turystow) i mogla sobie pozwolic na zawyzenie cen. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 20 Lut 2017 14:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 20 Lut 2017 14:17 

niebieski
Zdarza się też, że pozytywne recenzje piszą użytkownicy łakomi na darmowe swego czasu 100 mil/recenzja :lol:
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#17 PostWysłany: 20 Lut 2017 14:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Ale jest małe "ale". Zupełnie inną wagę mają opinie hoteli, a zupełnie inną restauracji czy atrakcji. Na portalach typu: booking, hostel, amoma opinie o hotelach mega napisać tylko Ci użytkownicy, którzy z tych hoteli skorzystali i można to zrobić dopiero po zakończeniu pobytu. Dlatego trudniej tam umieścić fałszywe recenzje. Chociaż też jest to oczywiście możliwe.
Na Tripadvisorze nie ma weryfikacji, czy w danym hotelu się było czy nie. Dodatkowo restauracje czy atrakcje są oceniane zupełnie przez każdego.
Owszem, sama też tam czasem piszę jakieś opinie, i sama też czytam. Ale nie do końca ufam. ;)
Podobnie jak przedmówcy sprawdzam ilość recenzji i skąd pochodzą. Wiadomo, że różne grupy kulturowe mają rożne potrzeby.
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 20 Lut 2017 14:50 

Loty: 724
Kilometry: 938 929
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Wszędzie wskazany jest tzw. zdrowy rozsądek - rzeczywiście teoretvcznie najbardziej wiarygodne opinie powinny być priceline.com / booking.com , agoda.com /..........ale jak powiedział tow. Lenin "Najwyzszą formą zaufania jest kontrola" :lol: :
:P http://nocotytato.org.pl/ogolne/najwyzs ... KrkSnpFvIU :P
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Lut 2017 15:06 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Ja tam czytam w zasadzie tylko negatywne opinie, jak jest brudno to bedzie napisane, czy jest super czysto czy czysto to mnie bardzo nie obchodzi (Tu tez trzeba uwazac bo podobno hotele moga kasowac negatywne opinie - byl jakos ostatnio wpis na LL o tym).

Sam hoteli zwykle nie sprawdzam, bo spiac w sieciowkach mozna sie spodziewac pewnego poziomu. Restauracje czesto - ale glownie zeby znalezc jakas perelke - jak ma miliard opinii i 4.5-5 kropek to raczej mozna zaufac.

Tak na marginesie to powiem ze na stronie z innej branzy, ale naszego podworka - opinie o lekarzach, tez mozna kasowac negatywne wpisy jak sie odpowiednio zaplaci. Taki model biznesowy stronki :)
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#20 PostWysłany: 20 Lut 2017 15:26 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
Krajów: 10 / 4.7%
srebrny
W sumie też czytając opinie w necie bardziej zwracam uwagę na "minusy" (skala i waga problemów z lokalem, bywają różne) plusy tylko przy efekcie masy krytycznej widać w ocenie ogólnej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 26 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości